Elberegner.dk er en annonceside - Sådan tjener vi penge

Elpriser – Find og sammenlign elpriser

Sammenlign elpriser og se, om du kan finde en bedre elpris ud fra dit estimerede forbrug.

1.000+

Brugere dagligt

30+

Elaftaler

2 ud af 3

Kan spare ved at skifte

Udvalgte udbydere
Priserne er senest opdateret: 2. november 2024

Sådan rangerer vi på Elberegner

Den generelle rangering af produkter er baseret udelukkende på elprisen. Rangeringen af de fremhævede produkter øverst kan være influeret af kommissionssatsen, og er derudover baseret på faktorer som vi vurderer er vigtige ved valg af el. Eksempelvis kundeservice, ekstra features, bæredygtighed, anmeldelser. Vores oversigt dækker ikke det fulde marked.

Indhold skrevet af: Maria
Senest opdateret d. 9. september, 2024

Her på siden finder du en oversigt over elmarkedet i Danmark. Sammenlign elpriser alt afhængig af din situation, og find en passende leverandør med den bedste strømpris.

Det kan være svært at finde rundt i elpriser, så derfor har du også mulighed for at indhente tilbud fra flere forskellige udbydere eller sammenligne overstående strømpriser. Således får du flere forskellige strøm tilbud, skræddersyet til dig og dit behov. Så kan du sammenligne elpriserne i ro og mag og vælge dét tilbud, der passer dig bedst.

 

Sammenlign priser på el ofte hvis du vil spare

Det er vigtigt, at du løbende sammenligner elpriserne – især hvis du er på udkig efter de bedste elpriser. Markedet er konstant i forandring, og nye udbydere og produkter kommer løbende til. Derfor bør du undersøge markedet jævnligt, for at sikre dig, at du har den bedst mulige elpris.

På Elberegner.dk kan du sammenligne priser på el på baggrund af din adresse.  Servicen er gratis, og kan benyttes uanset din boligsituation.

Når du laver en elpriser-sammenligning, skal du være opmærksom på at det ikke er alle posterne på elregningen som du kan påvirke. De poster du kan påvirke ved at skifte udbyder er:

  • Prisen pr. kWh
  • Abonnement
  • Gebyrer

Sammenlign elpriser

Hvis du er på udkig efter de bedste elpriser, så kan det være en god idé at sammenligne priser på el. En elpriser-sammenligning vil nemlig give dig de bedste vilkår for at finde de bedste elpriser. 

Nedenfor kan du sammenligne de bedste elpriser på Elberegner.dk:

  • Budget Energi – bedste elpriser fra 2,32 kr. pr. kWh
  • Vest Energi – bedste elpriser fra 2,35 kr. pr. kWh
  • Gasel – bedste elpriser fra 2,38 kr. pr. kWh
  • Modstrøm – bedste elpriser fra 2,39 kr. pr. kWh
  • OK – bedste elpriser fra 2,42 kr. pr. kWh
  • Go’ Energi – bedste elpriser fra 2,42 kr. pr. kWh
  • Energi Fyn – bedste elpriser fra 2,46 kr. pr. kWh
  • Velkommen – bedste elpriser fra 2,48 kr. pr. kWh
  • NRGi – bedste elpriser fra 2,51 kr. pr. kWh
  • AURA – bedste elpriser fra 2,51 kr. pr. kWh
  • Nettopower – bedste elpriser fra 2,53 kr. pr. kWh
  • Norlys – bedste elpriser fra 2,55 kr. pr. kWh
  • Energidrift – bedste elpriser fra 2,57 kr. pr. kWh
  • iWatt – bedste elpriser fra 2,57 kr. pr. kWh
  • Energi+ – bedste elpriser fra 2,86 kr. pr. kWh

Listen er senest opdateret september 2024. Elpriserne tager udgangspunkt i et strømforbrug på 2.000 kWh/årligt med bopæl vest for Storebælt. Vær opmærksom på at priserne kan have ændret sig siden listen sidst blev opdateret, og at priserne er forskellige i Øst- og Vestdanmark.

Hvordan sammenligner man elpriser? 

Synes du det er uoverskueligt, hvordan man bedst laver sammenligning af elpriser?

Vi har gjort det nemt for dig at sammenligne priser på el. Ved at se vores korte video, kan du få gode råd hvordan du bedst laver en sammenligning af elpriser.

Afspil video

De 10 bedste elpriser lige nu på Elberegner.dk

Det kan indimellem være uoverskueligt at få overblik over, hvem der har de bedste elpriser. Derfor har vi gjort det nemt for dig, ved at fremvise de 10 udbydere, som har de bedste elpriser på Elberegner.dk lige nu.

Elselskab Pris pr kWh Månedlig pris
Budget Energi 2,32 kr. 387,23 kr.
Vest Energi 2,35 kr. 392,23 kr.
Gasel 2,38 kr. 397,23 kr.
Modstrøm 2,39 kr. 398,90 kr.
OK 2,42 kr. 402,59 kr.
Go' Energi 2,42 kr. 403,90 kr.
Energi Viborg 2,44 kr. 405,98 kr.
Energi Fyn 2,46 kr. 410,15 kr.
Velkommen 2,48 kr. 413,23 kr.
SEF Energi 2,50 kr. 417,07 kr.

Tallene tager udgangspunkt i priserne for Vestdanmark og med et forbrug på 2000 kWh årligt.
Senest opdateret: 01. November 2024

Hvad koster el om måneden?

Prisen for el om måneden afhænger af en række ting, herunder din elpris, dit elforbrug og eventuelle reguleringer i tariffer og afgifter.

En gennemsnitlig dansker har et elforbrug på 1.600 kWh om året. Med udgangspunkt i de nuværende elpriser, giver det en elregning på omkring 296 kr. om måneden.

 

Priser på el – Alt, hvad du skal vide om elpriser

Det kan være noget af en jungle at finde rundt i de mange elpriser, der florerer på det danske marked. Og de mange informationer kan føre til frustrationer hos den enkelte kunde. Derfor har vi samlet alt, hvad du behøver at vide, om strømpriser på denne side. 

På den måde er du klædt bedst på til, når du skal ud og investere i el til din bolig. Er du på udkig efter en erhvervsløsning? Så tag et kig på elpriser til erhverv.

 

Dine elpriser afhænger af din el-aftale

Elpriserne afhænger af din el-aftale, fordi udbyderne typisk tilbyder forskellige priser afhængigt af den valgte aftale. 

Prisen pr. kWh afhænger nemlig af, hvilken elaftale du har med din nuværende udbyder. Når det kommer til en elaftale, er der to veje at gå.Det er nemlig muligt for dig at vælge at låse elprisen fast eller vælge en variabel elpris pr. kWh.

Vælger du den sidste løsning, vil din elpris derfor være af svingende art og følge dagspriserne på el. Er prisen på el billigere den pågældende dag, vil du dermed spare penge. 

Er prisen derimod højere, vil det omvendt koste dig flere penge på elregningen. Hvilke faktorer, der kan have indflydelse på strømprisen, kan du læse mere om i afsnittet ”Hvad har indflydelse på prisen på el?”.

elpriser

De bedste elpriser i 2024

Det er bestemt ikke irrelevant hvilken el-aftale man vælger, der kan nemlig være stor forskel på den dyreste og billigste elpris. 

I vores sammenligningsoversigt øverst på siden, kan du derfor danne dig et overblik over priserne hos udvalgte udbydere. Så kan du også sammenligne priserne på kryds og tværs af udbyderne. 

Hvad er elprisen i dag?

Elprisen kan hele tiden ændre sig på grund af faktorer som udbud og efterspørgsel. På denne side kan du se hvad elprisen er i dag
 
 

Graf over elprisens udvikling fra 2022 til 2024

Elprisen har oplevet en kraftig stigning fra 2021 til 2022, men det ser ud til, at den har stabiliseret sig igen i begyndelsen af 2023. Nedenfor kan du få overblik over, hvordan elprisen har udviklet sig, og hvad strømmen kost nu sammenlignet med tidligere. 

Udviklingen tager udgangspunkt i den rå elpris i Øst- og VestDanmark. 

Strømpriser i Danmark sammenlignet med andre lande

Den danske befolkning, kan i modsætning til andre lande, næsten altid være sikre på at have strøm i kontakten. Til sammenligning med vores naboer i Norge og Sverige, var de næsten uden strøm i halvanden og to timer i 2018. Danskerne kunne nøjes med at undvære strøm i 22 minutter. 

Skal vi derimod sammenligne elpriserne, så placerer Danmark sig næsten helt i toppen, med EU’s højeste elpriser. Det skyldes primært de utrolige høje skatter og afgifter vi har på strøm i Danmark.
Grafen nedenfor viser hvordan Danmark placerer sig på anden pladsen, over strømpriser for husholdninger i første halvdel af 2021. 
 
 

Strømpriser for husholdninger i udlandet

Hvilke netselskaber findes der i Danmark?

Som beskrevet er det netselskaberne og elselskaberne, der sammen står for at levere strøm til danskerne. Danmark er inddelt i forskellige geografiske områder. Disse områder har hver sit netselskab tilknyttet. Der findes omkring 60 forskellige netselskaber i Danmark.

Hvilket netselskab, du er tilknyttet, afhænger derfor af din bopæl. Du kan ikke selv vælge, hvilket netselskab du ønsker at anvende. Det er kun i forhold til strømudbyderen, at du har fri valgmulighed. Du kan få et overblik over, hvilket netselskab du er tilknyttet via siden her.

Hvad består elprisen af? 

Som elkunde er det vigtigt at forstå, at din samlede elpris består af forskellige elementer. Din regning er nemlig sammensat af forskellige priser og afgifter.

Det er strømudbyderen, der opkræver dig for alle elementerne på din elregning. Så selvom din elpris skal betales til flere aktører, modtager du altså kun én opkrævning for dine elpriser. 

Se et eksempel på, hvordan elprisen er sammensæt nedenfor:

Elpris time for time Pris pr. kWh Procentandel Betales til
Rå elpris*
1,197 kr.
54,67%
Elselskab
Nettarif
0,435 kr.
19,86%
Netselskab
Transmissionnet- og systemtarif
0,112 kr.
5,12%
Energinet
Elafgift
0,761 kr.
0,37%
Staten
Moms
0,438 kr.
20,00%
Staten
Samlet elpris inkl. moms
2,943 kr.
100%

Kilde: Egne beregninger med afsæt i tal fra Bolius.dk. Bemærk, at nettariffen er et gennemsnit blandt netselskaber i tidsrummet kl. 13 – 14.

*Den rå elpris er vejledende, og vil svinge afhængig af aftale.

Sådan fungerer en el-aftale med fast elpris

En fast elpris er, som navnet antyder, fast. Det vil med andre ord sige, at prisen pr. kWh vil forblive den samme i hele perioden, man har valgt for den pågældende el-aftale. Disse aftaler forløber gerne over perioder på 6, 12 eller 24 måneder.

Det kan have sine fordele at vælge en el-aftale med fastlåst elpris, hvis man ønsker at danne sig et godt og klart overblik over sine udgifter. For du vil nemlig altid have et klart billede af, hvad en kWh. koster. Uanset om markedspriserne på elmarkedet svinger i betragtelig grad.

Sammenlign strømpriser

Men det betyder ikke, at man ikke kan spare nogle penge, når man vælger en elaftale med fast elpris. Eller at man kan hvile på laurbærerne. 

Det kan nemlig være en fordel at holde øje med priserne på elmarkedet, og løbende lave strøm sammenligninger. Således kan du slå til, når priserne er lave. 

Dermed kan du fastlåse din elpris, når priser er fordelagtige for dig. Og du kan dermed spare penge på længere sigt.

sammenlign stroempriser

Fordele ved elpriser som er faste 

Den fastlåste elpris har derfor den fordel, at du modtager el til en fast pris over en længere periode. Og du kan spare penge, hvis du køber en el-aftale, når priserne er bund. Du har dermed den samme lave pris hele tiden, uanset hvordan elmarkedet ellers tager sig ud. Derudover kan det give en vis form for sikkerhed, når budgettet skal sammensættes, da du ikke har nogle tvivlsspørgsmål i forhold til din elpris.

Skal du bygge til eller bygge nyt, så tag et kig på byggestrøm, og læs mere om alt hvad du skal vide, samt sammenligne strøm.

Sådan fungerer en elaftale med en variable elpris

Som beskrevet ovenfor, så fungerer en variabel elpris således, at den kan ændre sig fra dag til dag. Den korresponderer derfor med de aktuelle elpriser på den nordiske elbørs, og hvorvidt de går op eller ned den pågældende dag.

Det er dog også muligt at vælge en variabel elpris på andre måder, således du ikke er afhængig af dagsprisen. Det er nemlig også muligt at vælge el elaftale med variabel elpris, der strækker sig over en længere periode. Eksempelvis en på månedsbasis eller på kvartalsbasis. 

 

Strømpriser døgnet rundt 

Det er op til den enkelte udbyder, hvordan de fastsætter den variable elpris. Derfor kan der også være store forskelle på elpriserne mellem de forskellige udbydere. Nogle udbydere fastsætter prisen på el med udgangspunkt i udviklingen af elpriserne på markedet, mens andre fastsætter deres elpris på baggrund af selskabets indkøbspriser i perioden.

Der kan både være fordele og ulemper ved at vælge en elaftale med variabel elpris. Så det er i høj grad et spørgsmål om temperament, hvilken el-aftale, der er den bedste for den enkelte. Den variable elpris har dog den fordel, at den følger markedsudviklingen. Derved har du mulighed for at spare penge, når elpriserne er bund.

Set over et historisk perspektiv, så er det oftest den variable elpris, der i den sidste ende har givet den laveste elpris. Så selvom det kan være et sats, så kan det også vise sig at være den billigste løsning.

Hvad har indflydelse på prisen på el?

Det kan som sagt være svært at give et fuldt ud klart svar på, hvad prisen på el i Danmark er her og nu. Der er flere faktorer, der spiller ind, og som har indflydelse på den aktuelle strømpris. Og den store usikkerhed og de store udsving i priserne på el skyldes ikke mindst, at produktionen af strøm i høj grad er afhængig af vind og vejr. Og naturen er som bekendt lunefuld.

 Det er de samme faktorer, der gør, at det også er svært at gisne om elprisernes udvikling på sigt, da de kan ændre sig fra dag til dag. Men der findes som beskrevet faktorer, der står i direkte forbindelse med priserne på el og som påvirker dem herunder: 

  • Mængden af vind 
  • Temperaturen i luften
  • Mængden af nedbør
  • Co2 og brændselspriserne 

CO2– og brændselspriserne har indflydelse på prisen på el

Det hersker ingen tvivl om, at en af de faktorer, der har størst indflydelse på prisen på el, er priserne på CO2 og brændsel. I de senere år har vi oplevet et marked, hvor prisen på disse har ligget på et lavere niveau i forhold til tidligere år. Dette fald i priserne på CO2 og brændsel har dermed medført, at elprisen tillige har været nedadgående.

 

Mængden af vand og nedbør har indflydelsen på prisen på el

Det er ikke kun CO2– og brændselspriserne, der har en effekt på prisen på el. Også mængden af vand og nedbør spiller en rolle i forhold til elpriserne. I Danmark modtager vi som bekendt også el fra andre lande, heriblandt Sverige og Norge. Floderne og elvene i disse to lande står for en betragtelig del af den el, som vi modtager fra dem. Af samme grund har ændringer i mængden af vand i floderne en direkte indflydelse på den mængde strøm, der i sidste ende bliver produceret.

Et eksempel på dette er de norske vandmagasiner, hvor vandmængderne i disse magasiner har en afgørende betydning for prisen på el. Hvis der er en høj mængde vand i vandmagasinerne, fører det til lavere elpriser. Oplever vi derimod perioder med meget tørvejr eller endog tørke i Norden, vil det resultere i lavere vandstande i disse vandmagasiner, hvilket igen medfører en markant stigning i prisen på el.

 

Behovet for strøm har indflydelse på prisen på el

Når elpriser svinger, har det naturligvis også i høj grad et islæt af devisen ”supply and demand” i sig. For ligesom med alt andet, så er el også en handelsvare, hvor udbud og efterspørgsel hænger sammen. Strøm skal bruges lige så snart, det produceres. Hvis man har en overproduktion af strøm, vil man derfor gerne sende det videre til forbrugerne. Derfor kan prisen falde. Prisen er derfor afhængig af, hvor meget strøm der er brug for her og nu. Og dermed taler det igen til det flygtige øjebliksbillede af elpriserne.

 

Mængden af vind har indflydelse på prisen på el

I Danmark er vi på det nærmeste forgangsmænd, når det kommer til vindkraft. Store vindmøller skyder op rundt omkring på land og i vand og tårner sig op i horisonten. Og det er disse vindmøller, der står for andelen af energi fra vindkraft, som produceres i Danmark.

Men vejret kan man ikke altid regne med, og vindmøllerne er fuldkommen afhængige af, at vinden blæser. Hvis vinden står stille, og der ikke produceres strøm, har det derfor givetvis indflydelse på prisen på el, der bliver højere. Blæser det omvendt meget, så vokser udbuddet, og prisen på el falder tilsvarende.

vejr-paavirker-elprisen

Temperaturen har indflydelse på prisen på el

Årstiderne og temperaturernes skifte er også udslagsgivende, når det kommer til prisen på el. Prisen på el er nemlig ofte højere om vinteren end om sommeren, eller i andre perioder, hvor temperaturen er forholdsvis lav.

Stigningen i prisen af el skyldes, at forbruget af elvarme stiger i takt med at temperaturen falder. Samtidig vil de kortere døgn og de mange mørke timer have en direkte effekt på vores forbrug, da forbrugerne har behov for at øge deres brug af elektrisk lys. Dette øgede forbrug fører dermed til en tilsvarende øget efterspørgsel på el, hvilket igen fører til en højere udbudspris på el.

 

Hvad består prisen på min elregning af?

I Danmark hører vi til i toppen, når det handler om elpriser. Vores udgifter til el er nemlig blandt de højeste i verden. Det skyldes en lang række forhold, der indgår som en del af din elregning.

Som beskrevet ovenfor, så er der en lang række faktorer, der spiller en rolle i forhold til prisen på din el. Faktorer, der hele tiden kan være svingende. Det afhænger blandt andet af, hvor stor en del elprisen udgør på den samlede regning.

Nedenstående diagram viser, hvad elprisen bestod af i 1. kvartal af 2024. Selve prisen for el udgjorde ca. 31% af den samlede elregning. For nogle år tilbage, udgjorde denne post kun 12% af elregningen, men i takt med at elpriserne er steget markant i løbet af årene, så fylder denne post nu mere på elregningen.

Udover at skulle betale for el, så dækker din elregning også over en lang række andre ting. Såsom energiaftaler til staten, abonnement til strømudbyderen, transporten af din el, offentlige forpligtelser og moms, der udgør de resterende 69,4%. Nedenfor kan du læse mere om udgifterne til de enkelte elementer på elregningen.

Disse elementer i din elpris vil altid indgå som en del af den samlede regning. De er derfor ikke afhængige af, hvilken udbyder du modtager din strøm fra. Det er derfor kun selve prisen på el, de 31%, som du kan påvirke ved at skifte elselskab – og dette bør du altid have for øje, når du skal sammenligne elpriser og elaftaler.

Ovenstående diagram tager udgangspunkt i den seneste data fra 1. kvartal af 2024. Diagrammet bliver opdateret, når der er ny data tilgængelig.

Energiafgifter til staten udgør 26% af din elregning

I 1. kvartal af 2024 udgjorde energiafgifter til staten 26% af din elregning. I Danmark går disse lovpligtige afgifter til blandt andet til det offentlige transmissionsselskab Energinet.dk. Energinet.dk er ejere af det overordnede ledningsnet i Danmark, som fører strømmen fra landsdel til landsdel og videre hjem til dig.

Foruden afgifterne til Energinet.dk betaler du yderligere afgifter, såsom elafgift, eldistributionsbidrag og elspareafgift. Alle disse afgifter har til formål at dække det offentliges forpligtelser inden for blandt andet forskning og udviklingsprojekter. Projekter, der eksempelvis afdækker energieffektivitet, grøn energi og miljøvenlighed.

 

Transport af el udgør 23,4% af din elregning

Som beskrevet har strømmen undertiden en lang færd undervejs, inden den når hjem til forbrugerne. Og udgifterne til transport er givetvis en del af forbrugernes elregning.

Disse transportudgifter dækker over alle udgifter, der er forbundet med at få strømmen ud til forbrugerne. Derudover indbefatter denne del også de udgifter, der måtte opstå i forbindelse med drift og vedligeholdelse af elnettet.

Prisen for disse udgifter går fra netselskabet gennem udbyderen og videre til forbrugeren. Og foruden disse udgifter betaler forbrugeren også for transport- og systemydelser. Disse ydelser betales som beskrevet ovenfor til Energinet.dk, der ejer det overordnede net i Danmark.

Det er ikke billigt at transportere strøm mellem landsdele og over landegrænser hjem til din stikkontakt. Derfor udgør transport af el altså 23,4% af beløbet på din elregning.

 

Glem ikke momsen, der udgør 20% af det samlede beløb på din elregning

El er handelsvare. Og som med alle andre varer i Danmark, skal der betales moms når du køber el. Det betyder med andre ord, at 20% af din samlede elregning går til moms. Med andre ord, så vil det sige, at når du har betalt for den rå elpris, transporten og afgift til staten, så kan du oveni det beløb lægge 25%.

 

PSO-afgiften er forsvundet fra elregningen

Alle danske hustande var tidligere forpligtet til at betale den såkaldte PSO-afgift, der stod for Public Service Obligations. Denne afgift udgjorde tidligere 10% af din elregning. Pengene blev brugt til at finansiere tiltag inden for udviklingen af vedvarende energi. PSO-afgiften er blevet udfaset frem mod 2022.

 

Spar penge ved at sammenligne elpriser

Ved at sammenligne elpriser, vil du kunne opnå gode besparelser på din månedlige elregning. Når du sammenligner priser på el, er det først og fremmest vigtigt at du er opmærksom på, om det er en fast eller variabel elpris som du sammenligner.

Efterfølgende bør du være opmærksom på, hvor stor en del af elprisen som består af den rene kWh pris og hvor meget selve abonnementsprisen udgør.

Det er netop prisen pr. kWh og abonnementsprisen som du kan sammenligne, når du undersøger markedet for en ny og bedre el-aftale. Nogle udbydere tilbyder meget lave kWh-priser, men har sideløbende ekstremt høje abonnementspriser. Det bør du som forbruger, være opmærksom på ved sammenligningen af elpriserne.

 

Hvad er gennemsnitsprisen på el?

Det kan være relevant at undersøge gennemsnitsprisen på el, særligt hvis man overvejer at skifte til et nyt el-produkt. Når man har viden om gennemsnitsprisen på el, kan man lettere træffe en velinformeret beslutning om hvorvidt det er en god idé at skifte elpris. 
 
Nedenfor kan du se seneste gennemsnitspriser på el for faste, variable og klima produkter i Øst- og Vestdanmark for 1. kvartal af 2024.
 
Elpriserne er angivet som de gennemsnitlige priser, hvor der ikke er taget hensyn til den solgte volumen på de enkelte produkter. Priserne viser kun det beløb som går til udbyderne, og således er net-betaling, elafgift og moms ikke inkluderet.
Gennemsnitspriser på el - 1. kvartal 2024 Variabel Fast Klima
Vestdanmark, kommerciel el
58,25 øre/kWh
102,61 øre/kWh
70,98 øre/kWh
Vestdanmark, abonnement
15,24 øre/kWh
14,37 øre/kWh
13,11 øre/kWh
Østdanmark, kommerciel el
57,76 øre/kWh
101,38 øre/kWh
70,65 øre/kWh
Østdanmark, abonnement
15,35 øre/kWh
14,37 øre/kWh
13,21 øre/kWh

Prisforskellen på el i de forskellige landsdele

I Danmark deler vi forsyningsnetværk med vores nabolande Sverige, Norge og Tyskland. Og alle disse lande bidrager til den samlede pulje af el generet gennem vindkraft, kulkraft, vandkraft og lignende, som derefter fordeles i de enkelte lande.

Men i Danmark er der stor forskel på, hvordan de enkelte landsdele er forbundet med disse lande gennem ledninger og elkabler i jorden. Og det er den geografiske placering, der afgør dette. Her er Danmark delt op i et Østdanmark og et Vestdanmark.

På Sjælland er man forbundet med Sverige og Tyskland. Derimod har både Jylland og Fyn forbindelser til Sverige, Norge og Tyskland. Altså alle tre lande i vores samarbejdsfællesskab. 

 

Strømpriserne er højere i Øst end Vest

Denne opdeling mellem de to landsdele kan også have betydning for forbrugerens udgifter til el. Du kan derfor opleve, at de forskellige muligheder for elforsyning har indflydelse på prisen, du betaler for din strøm. Det er ofte dyrere at modtage strøm i Østdanmark end i Vestdanmark. 

Samtidig kan forskellen i prisen også tilskrives årsager inden for landets grænser. Eksempelvis er der opsat flere vindmøller i Vestdanmark end i Østdanmark. Og i Øst kan man ikke nyde godt af disse vindmøller, da der er begrænsninger i kabelforbindelsen mellem Østdanmark og Vestdanmark over Storebælt.

I Nordtyskland har man også et stort fokus på at anvende vindmøller til generering af el. Når det blæser kraftigt i Nordtyskland, har Fyn og Jylland mulighed for at drage fordel af denne grønne energi, der bliver sendt til netselskaberne i Vestdanmark. Under sådanne tilfælde får beboerne i Vest endnu engang en saltvandsindsprøjtning, som Østdanmark ikke kan tage del i. Ergo: prisen på el sænkes i Vestdanmark, og forbrugerne kan modtage grøn og billig strøm.

Det skal dog retfærdighedsmæssigt tilføjes, at elpriserne mellem Vestdanmark og Østdanmark er forholdsvis ens gennem det meste af døgnet. Ofte vil forskellen på elprisen mellem de to landsdele ligge i omegnen af 1-2 øre pr. kWh. Husk du altid kan se den akutelle elpris i øst og vest her

 

Sådan sammenligner du elpriser

I Danmark kan du frit vælge, hvilken strømudbyder, du ønsker at benytte. Du kan derfor helt selv vælge, hvilken udbyder og hvilken energiløsning, der passer bedst til dine behov. Men det kan være lidt af en jungle selv at skulle finde rundt i de mange tilbud mellem udbyderne og sammenligne deres elpriser.

Men det kan være værd at undersøge elmarkedet, så du finder den bedste løsning til dine behov og dermed sparer penge på den lange bane. Derfor kan det være på tide at give dit elabonnement et servicetjek og se, om det stadig er den rette løsning for dig. Måske finder du ud af, at det er tid til at skifte til et andet og billigere elselskab, der bedre kan betale sig for dig?

 

Dette skal du være opmærksom på, når du sammenligner  elpriser

I denne artikel har vi tidligere beskrevet, hvordan du skal læse din elregning. En stor del af beløbet på din elregning går nemlig ikke til selskabet. Nej, hele 57 % af din elregning går til afgifter til staten, moms, transport af el, og abonnement til elleverandøren. Du kan derfor ikke spare på udgifterne til disse poster, da de er lovpligtige i Danmark. De vil altid indgå som en del af din elregning. Faktisk er det kun selve strømmen og abonnementet til strømudbyderen, du i sidste ende kan spare på. Altså cirka 44,46%% på din elregning.

Det er ikke uhørt, at priserne på el svinger meget fra dag til dag. Mere, end hvad vi kender fra eksempelvis diesel- og benzinpriserne. Du kan derfor ikke regne med, at det, der er den billigste løsning i dag, også er den billigste løsning i morgen. Det kan eksempelvis gøre sig gældende, hvis du vælger el elabonnement med variabel elpris. Prisen kan måske være helt i bund den ene dag, mens den stiger den næste dag.

Det kan derfor være ganske svært at gennemskue, hvornår man gør den bedste forretning som forbruger. For det er ikke altid, at det kan betale sig at gå efter den billigste løsning. I forhold til el findes der nemlig ikke et ”one fits all”-princip. I stedet er det et spørgsmål om at se på sit forbrug, og hvordan du er som forbruger. Er du f.eks. villig til at tage chancer med en variabel elpris og risikere, at elpriserne ser noget anderledes ud i morgen, end de gør i dag? Sådanne overvejelser bør du have in mente, inden du kaster dig over den første og den bedste (eller billigste) løsning.

 

Tjek dit elforbrug, inden du skifter udbyder

Ved du, hvor mange kWh du bruger om året? Det er næppe et spørgsmål, som de fleste kan svare på på stående fod. Hvis du gerne vil skifte udbyder, bør du gøre dig selv den tjeneste at tage temperaturen på dit elforbrug først. På den måde er du meget bedre klædt på til at finde den bedste og billigste el til dine behov.

tjek-elpriser

Hvis du gerne vil blive klogere på dit forbrug, kan du undersøge, hvor mange kWh du brugte sidste år. 

Disse oplysninger kan du hente hos din strømudbyder, der hvert år laver en årsopgørelse over dit forbrug af strøm. 

Her kan du læse de præcise oplysninger om dit forbrug, og hvor mange kWh du brugte det foregående år. Disse oplysninger kan hjælpe dig i retningen af at finde en optimeret elløsning, så du kan spare penge på din elregning.

Hvordan ser dit forbrug af strøm ud? Er det højt eller lavt?

Det kan være sin sag at forsøge at tyde, hvor man ligger på kurven, når det kommer til husstandens forbrug af strøm. Ligger man højt eller lavt i forhold til normalen? Derfor kan det være et godt udgangspunkt, hvis man har noget at forholde sig til. Men det er her, det kan blive lidt vanskeligt. For alle forbrugere er ikke ens, og det kan føles lidt som at sammenligne æbler og pærer, når man skal forsøge at sammenstemme sit forbrug med andres.

For når man forsøger at tegne et billede at et gennemsnitligt strømforbrug, er der mange ting, der spiller ind i forhold til det samlede billede. Her kan blandt andet nævnes typen af bolig, beboernes elvaner, antallet af personer i husstanden og meget mere. Dette er alle faktorer, som man skal tage højde for i sin sammenligning. Derfor er det ikke nok blot at se på antallet af kWh om året og sammenligne antallet 1 til 1. Det giver dig ikke et nøjagtigt billede af, hvorvidt du ligger højt eller lavt i forhold til dit forbrug af el. Du er nødt til at sammenligne dit forbrug med forbruget i hustande, der ligner din.

 

Forbruget har indflydelse på prisen på el

Dansk Energi har dog forsøgt at fremskrive et gennemsnitligt forbrug hos danskerne. Og ifølge Dansk Energi bruger en gennemsnitsdansker i omegnen af 1.600 kWh om året. Er der flere personer i hustanden, vil forbruget naturligvis stige. Men det er ikke et regnestykke, der bare stiger 1 plus 1. For selvom forbruget stiger, når man er to i husstanden, er det ikke ensbetydende med, at elforbruget er dobbelt så stort.

Årsagen til dette er ganske enkel. Når aftensmaden eksempelvis skal tilberedes, er der jo dårlig nogen forskel på, hvor meget strøm, der anvendes. Lasagnen skal stadig i ovnen i 45 minutter – uanset om du tilbereder mad til 1, 2 eller 4 personer. Og sådan gør det sig gældende på flere poster. Jo, der vil formentlig være tændt for flere stikkontakter rundt omkring i huset – hvis beboerne opholder sig i forskellige rum – men det spiller ikke nogen rolle i forhold til, at køleskabet altid er tændt i køkkenet, at fjernsynet i stuen er tændt 3 timer hver aften og så videre.

 

Husets størrelse har indflydelse på dine strømpriser

Derudover spiller selve husets størrelse også en betydelig rolle, også selvom antallet af beboere er det samme. Det betyder, at det unægtelig er dyrere at varme et hus på 230 kvadratmeter op frem for en lejlighed på 90 kvadratmeter. Også selvom begge husstande tæller 4 beboere.

Hos Dansk Energi har man også lavet en gennemsnitlig udregning på elforbruget hos en gennemsnitlig familie på 2 voksne og 2 børn, der bor i en bolig på 150 kvadratmeter. Her spår Dansk Energi, at husstandens forbrug vil ligge i omegnen af 4500 kWh om året.

Er du i tvivl om, hvor mange kWh, jeres hustand bruger om året? Så tjek din årsopgørelse af dit elforbrug hos din strømudbyder.

 

Kan du spare penge på din elregning?

Det er altid en god idé at holde sig ajour på sit forbrug af strøm og give det et eftersyn af og til. For måske ændres dine forbrugsvaner i forhold strømmen i årenes løb eller i takt med, at gamle elektriske apparater bliver skiftet ud. Derfor kan det være klogt at gå din elregningen igennem og se, om din nuværende elaftale stadig er det bedste valg for dig.

Har du eksempelvis udskiftet varmekilder hjemme på matriklen, kan der være penge at spare. Og hvis dit hus opvarmes med varmepumpe eller radiatorer, kan der faktisk være gode besparelser at hente på din elregning, hvis du vælger den rigtige elaftale.

Opvarmes dit hjem af elvarme, er det naturligvis helt normalt, at dit elforbrug vil være højere end ellers. Er det tilfældet, kan du søge om at få reduceret din elafgift. Denne mulighed gives til husstande med et elforbrug, der ligger over 4.000 kWh om året og er derfor en oplagt mulighed, hvis du ønsker at spare lidt penge på dit elforbrug. 

Kan jeg bare skifte udbyder, hvis jeg har lyst?

Det korte svar er ja. For siden 2003 har der været frit elvalg i Danmark. Det betyder med andre ord, at du ikke er bundet af dit bopælsområde, men selv frit kan vælge hvilken leverandør af el, du ønsker at benytte. Dermed kan du også selv gøre din del til at spare på elregningen.

Men desværre er der ikke mange danskere, der i særlig høj grad benytter sig af det frie elvalg i Danmark. Faktisk er det kun omkring 7 % af danskerne, der har taget aktivt stilling til, hvilken strømudbyder de ønsker skal levere strøm til deres hjem.

Årsagerne hertil kan være mange. Ofte er vi ganske loyale forbrugere, når vi én lang har lagt os fast på en aftale. Du kender det sikkert fra andre sider at dit daglige forbrug. Hvornår har du sidst taget pulsen på dit mobilabonnement? Eller hvad med din tv-pakke eller din internetudbyder? Er det stadig den billigste og bedste løsning for dig?

Dertil kommer, at udvalget af tilbud inden for elaftaler kan føles temmelig uoverskueligt. Der er nemlig rigtig mange spillere på banen i Danmark, der gerne vil levere strøm til dig. Faktisk kan du vælge mellem mere end 100 forskellige elaftaler. Og disse elaftaler indeholder næsten lige så mange elpriser. Så der er god grund til, at man taber pusten og parkerer beslutningerne i hjørnet.

Men dette var det korte svar. At du selvfølgelig kan skifte udbyder. Virkeligheden kan dog undertiden være en anden. Derfor bør du altid have øjnene med dig, når du indgår en ny elaftale. For måske er du bundet for en lang periode eller har en lang opsigelsesperiode. Dette bør du være ekstra opmærksom på, inden du skriver under.

 

6 Sparetips: Sådan sparer du på strømmen i hverdagen

Det er ikke kun et skifte til et nyt strømselskab, der kan være en investering i forhold til at gøre prisen på elregningen lavere. Der er også en del håndtag, du selv kan skrue på, hvis du ønsker at spare på strømmen. Faktisk kan små justeringer i hverdagen være godt for både din pengepung og for miljøet.

 

1. Sluk i stedet for standby

Rigtig mange af vores elektriske apparater i hjemmet er udviklet med en såkaldt standby-funktion, således at de er lette at tænde for, når behovet byder sig. Men det kan faktisk være lidt at en pengesluger, hvis størstedelen af dine elektriske apparater står på standby.

Det er især de gamle apparater fra før 2009, der er de helt store syndere, når det kommer til at æde af elregningen. Ifølge Forbrugerrådet Tænk kan du faktisk spare 440 kroner om året på et gammelt musikanlæg og 200 kroner om året for et gammelt tv, hvis du slukker på kontakten i stedet for at lade det stå standby.

 

2. Køb ikke for billige produkter

Som beskrevet kan gamle elektriske apparater være grådige, når det kommer til elregningen. Derfor kan det være en god idé at skifte dem ud med nyere og mere energivenlige modeller. Men når du står nede hos elektronikforhandleren, er det let af blive fristet af de billigste produkter. Men det er ikke altid, at de billigste produkter er de bedste på sigt.

Derimod kan det være en fordel at kaste et blik på produkternes energimærkning. En opvaskemaskine med energimærkning C koster givetvis mere på elregningen end en opvaskemaskine med energimærkningen A++. Derfor kan det godte betale sig at købe dyrere her og nu for så at spare penge på længere sigt.

 

3. Vælg dine køkkenapparater med omhu, når du laver mad

Der hersker ingen tvivl om, at de mange elektriske apparater i køkkenet er tunge poster, når det kommer til beløbet på elregningen. Derfor kan du med fordel være opmærksom på, hvordan du bruger dine apparater. Ergo skal du bruge dem med omhu.

Det kan eksempelvis være en dyr fornøjelse, hvis du opvarmer og anvender ovnen hver gang, du skal lune morgenbrødet. Brug i stedet brødristeren, der opvarmer med det samme, og som samtidig kan bryste sig af at kunne tilberede brødet på den halve tid.

vælg energisparrende køkkenapparater

4. Vælg LED som lyskilde og vær mere flittig til at slukke lyset

Hvis dit lys står tændt hele tiden, er der ingen tvivl om, at det kan ses på din elregning. Derfor kan du med fordel gøre det til en vane at slukke lyset, hver gang du forlader et rum. Der er ingen grund til at fyre for fuglene, men der er heller ingen grund til at lyse for… ja, for ingen?

Derudover kan du også spare gode penge ved at skifte de sædvanlige halogenpærer i dine lamper ud med LED-pærer i stedet. Ifølge Forbrugerrådet Tænk kan du spare op imod 80 kroner om året per pærer, du skifter ud til en LED-pærer.

 

5. Spar på vaskegraderne

Det kan være fristende at skrue godt op for temperaturerne på både vaskemaskinen og opvaskemaskinen, når tøj, linned og beskidt service skal rengøres. For mange forbinder høje temperaturer med renere vask. Men der er faktisk ingen grund til at skrue så gevaldigt op for temperaturerne.

Ved at sænke temperaturerne kan du nemlig både spare på din elregning, ligesom du kan medvirke til at skåne miljøet. Faktisk kan du spare mellem 60-115 kroner om året, hvis du sænker temperaturen fra 65 grader til 50 eller 55 i en A++ opvaskemaskine, ligesom du kan spare 230 kroner om året, hvis du halverer temperaturen fra eksempelvis 40 grader til 20 grader i en A+++ vaskemaskine. Sidstnævnte vil desuden også medvirke til, at dit tøj holder sig pænt i længere tid.

spar på vaskegraderne

6. Spar penge på strømmen om natten

Det lyder næsten som en skrøne, men faktisk er strømmen billigere om natten hos nogle udbydere. Grunden til reduktionen i prisen om natten er, at udbyderne ønsker at flytte noget af energiforbruget fra om dagen til om natten. Navnlig timerne mellem kl. 17 og 20 er dyre, så vil du gerne barbere lidt af beløbet på din elregning, kan du med fordel flytte noget af din aktivitet til et senere tidspunkt.

Det betyder selvfølgelig ikke, at du skal stå og stege frikadeller midt om natten. Mindre kan også gøre det. Men elaktiviteter med husets hvidevarer, såsom tørretumbling, opvask eller tøjvask, kan sagtens udskydes til lige inden sengetid. Så gør det til vane at vente med at tænde for dine apparater, til inden du går i seng, og nyd, at du samtidig sparer penge. Og at du kan stå op til en skinnende ren opvask i opvaskemaskinen.

Husk desuden at fylde din opvaskemaskine eller vaskemaskine helt op, inden du sætter den i gang. Mange har en tendens til kun at fylde disse halvt op, men det er ikke en særlig god investering i forhold til din elregning. Hvis du sørger for at fylde opvaskemaskinen eller vaskemaskinen helt op, kan du spare op mod én vask for hver tre vaske, du foretager.

FAQ – Ofte stillede spørgsmål

Er der forskel på elpriserne?

Der er mange faktorer, der har indflydelse på elprisen, og derfor er der også stor forskel på prisen på el. Det gælder din bopæl, tidpunkt på døgnet du bruger el, dit elselskab og meget mere.

 

Hvad består elprisen af?

Den rene elpris udgør kun ca. 12 % af den samlede elregning. Dertil kommer en lang række andre afgifter, såsom afgifter til staten, abonnement, transporten af din el, moms og andet.

 

Hvordan får jeg billigere el?

Det er svært at svare på, og kommer helt an på din situation. Der er mange måder at spare el på i dagligdagen såsom at slukke på stikkontakten i stedet for at lade dine apparater stå på standby. Det kan også være en god ide at undersøge elpriserne hos andre udbydere, hvor du måske kan få en billigere pris.

El København

El Århus

El Frederikshavn

El Helsingør

El Odense

El Nordjylland

El Aalborg

El Herning

El Horsens

El Kolding

El Randers

El Silkeborg

El Vejle

El Viborg

El Esbjerg

Skrevet af

Maria
Maria sørger for, at du altid har adgang til de nyeste informationer vedrørende elpriser på Elberegner.dk. Med flere års erfaring indenfor energibranchen har hun opbygget en dyb forståelse for sammensætningen af elprisen, og hvad man skal være særligt opmærksom på, for at finde den billigste pris. Hendes ekspertise gør hende i stand til at give dig den bedste rådgivning, så du hurtigt og nemt kan finde den bedste udbyder for dig.

Bliv ringet op og få svar på dine spørgsmål

Hent app'en via vores QR-koder

Du kan scanne QR-koden med kameraet i din telefon, eller med din Google Chrome app.

Elberegner.dk er reklamefinansieret

Vi bestræber os på at vise forbrugerne et bredt udvalg af produkter og ydelser indenfor elmarkedet. Vi har valgt at håndplukke et udvalg af elselskaber, så vores sammenligning afspejler derfor ikke det samlede marked for elpriser.

Elberegner.dk modtager penge for at formidle kunder til elselskaberne. Derfor er links til elselskaberne reklamelinks. Rækkefølgen og fremhævningen af elprodukter og elselskaber kan være influeret af kommissionssatsen.

Vi er udelukkende et sammenligningssite, og er derfor ikke selv at betragte som udbyder af el.