Elberegner.dk er en annonceside – Sådan tjener vi penge

Fast eller variabel elpris – Hvad skal jeg vælge?

Det kan være svært helt at blive klog på, om det bedst kan betale sig at vælge en fast eller variabel elpris. Derfor fortæller vi dig alt, du har brug for at vide, i dette blogindlæg. Vi fortæller dig meget mere om, hvad fast og variabel elpris er, og hvad fordelene er ved de to muligheder, samt hvilken indflydelse det har på prisen, hvis du vælger det ene fremfor det andet.

Skal jeg vælge en elaftale med fast eller variabel elpris?

El er nødvendig for alle husstande, hvis du vil have strøm i stikkontakten. Derfor er det også vigtigt at kende til dine muligheder, når du skal have en elaftale til din bolig. Der findes to forskellige muligheder, når du skal have en elaftale. Du kan enten vælge en aftale med en fast elpris eller en aftale med variabel elpris.

Vil du gerne have tryghed og kende til dine månedlige udgifter i forhold til dit elforbrug, er en fast elaftale altid det bedste valg. Her får du en fast elpris pr. kWh, så du har noget specifikt at gå efter i dit budget.

Vælger du derimod en variabel elpris, kender du ikke til den præcise elpris. Til gengæld er der mulighed for at spare penge, når markedsprisen er lav. Kigger vi på den samlede pris over en længere periode, er det typisk den variable elpris, der har den laveste pris i sidste ende. Kan du derfor indfinde dig med ikke at kende den eksakte pris, kan en variabel elpris være det rette for dig at vælge.

Om du skal vælge variabel eller fast elpris, handler altså om dine egne præferencer. En fast elpris giver dig mere tryghed og et kendskab til prisen pr. kWh hver eneste måned, hvorimod en variabel elpris både kan betyde en højere eller lavere pris alt efter markedsprisen, som du kan få et overblik over her. Det sker på den bekostning, at du ikke kender til prisen pr. kWh, men i stedet varierer den ud fra forskellige faktorer.

Træt af høje elregninger?
Find de bedste priser her

Hvad betyder fast pris på el?

En fast elpris er, som navnet også antyder, en fast pris på el hver måned. Du vil her få en fast pris pr. kWh, du bruger, og det kan give tryghed og ro i hverdagen. Du kender nemlig prisen på din elregning hver eneste måned, når du vælger en elaftale til en fast elpris.

Med en fast elpris er der ingen ændringer i din elpris alt efter markedet. En fast elpris ændrer sig ikke, selvom markedsprisen på den nordiske elbørs gør. Du køber el til en fast pris hos et elselskab, og det vil være den faste pris i hele aftaleperioden. Når du laver en elaftale med fast elpris, vil din elpris være fast i 12, 24 eller 36 måneder ad gangen. Aftalens længde handler selvfølgelig om det respektive elselskab, som du vælger, og det er kun prisen, der vil være fast i en bestemt periode. Din elaftale må kun være bindende i maksimalt seks måneder hos dit elselskab, så du altid kan vælge en anden eludbyder, hvis du vil skifte.

Prisen på en fast elaftale varierer, alt efter hvilken udbyder du vælger. Prisen for en fast elaftale dækker alle udgifter for blandt andet dit elforbrug, abonnement, og gebyrer til elselskabet. Derfor er det også vigtigt at kigge på prisen for dit abonnement og ikke kun din faste elpris, hvis du vil have den billigste elaftale.

Fordele ved en fast pris på el

Som nævnt er der en række fordele ved fast el, der er værd at tage med i dine overvejelser, når du skal beslutte dig for, om du skal vælge en fast eller variabel pris på el.

Først og fremmest er den helt store fordel, at du kender til prisen pr. kWh, du bruger. Det giver dig tryghed i budgettet, så du altid kender til den regning, der kommer måneden efter. Derudover vil du spare penge, hvis markedsprisen stiger.

Prisen på fast el varierer også, når du ikke har lavet en elaftale. Derfor er en anden fordel også, at du kan skifte til et andet elselskab, når prisen er lav. Dog skal du her være opmærksom den bindingsperiode, som du har ved dit nuværende og kommende elselskab. Du kan ikke skifte eludbyder, hvis du stadigvæk er bundet af din gamle elaftale. Ved at tegne en aftale, der eksempelvis gælder for 24 måneder, vil du få en fast lav pris på el i denne periode.

Ulemper ved fast pris på el

Kigger vi på ulemperne ved at vælge en fast elpris, vil du typisk betale en lidt højere pris pr. kWh om måneden i gennemsnit. Det viser statistikker hos blandt andet Seas-nve, hvor den gennemsnitlige pris ligger højere, end hvis du vælger en variabel elpris.

Ligesom du vil spare penge, når markedsprisen er høj, er en anden ulempe også, at du ikke får glæde af lavere priser, når markedsprisen falder, som det er tilfældet ved en variabel elpris.

Hvad betyder en variabel elpris?

For at finde frem til, om du skal vælge en variabel eller fast elpris, skal du selvfølgelig også kende til betydningen af en variabel elpris. Her er der ikke tale om en fast pris pr. kWh, men i stedet ændrer prisen sig i takt med markedsprisen på den nordiske elbørs, Nord Pool.

På Nord Pool bliver prisen fastsat på baggrund af udbud og efterspørgsel, og din pris kan ændre sig fra time til time. Det betyder for dig, at med en variabel elaftale vil prisen på el både kunne stige og falde hver måned. Du betaler altså en varierende pris pr. kWh, som følger markedets priser.

Når du vælger en elaftale med en variabel elpris, vil din pris følge markedsprisen, og du vil kende til timeprisen på el i de næste 24 timer. Udbud og efterspørgsel sker på baggrund af danskernes forbrug af strøm. Skal du bruge strøm samme tid som mange andre danskere, vil prisen typisk stige. Bruger du derimod strøm, når der er en mindre belastning på elnettet, får du en lavere pris.

Det betyder også, at du har mulighed for at spare ekstra penge, hvis du vælger at bruge mere strøm på de dage, hvor prisen er lavest. Det kan eksempelvis være om natten, hvor strømforbruget i Danmark er lavt, og der dermed er en mindsket efterspørgsel.

Fordele ved en variabel pris på el

Kigger vi på fordele ved en variabel elpris, er den største fordel, at du sparer penge på el, lige så snart prisen er lav. Din pris vil følge den nordiske markedspris, der ofte er lavere i sommermånederne end om vinteren, grundet en lavere efterspørgsel.

En variabel elpris er for dig, der gerne ikke har noget behov for at kende den eksakte pris på el hver måned, men i stedet gerne vil satse på den laveste pris, som er det store frynsegode ved variabel el.

Ulemper ved en variabel pris på el

Kigger vi i stedet på ulemper ved en variabel elpris, får du ikke den samme vished og tryghed, som det er tilfældet med en fast elpris. I stedet er der en større risiko for at få en høj elpris i nogle perioder, fordi efterspørgslen på markedet er større. Det kan særligt være i vinterperioden, hvor lave temperaturer er ensbetydende med højere elpriser.

El til variabel eller fast pris: Hvad er billigst?

Den billigste løsning for dig kan både være en fast eller variabel elpris. Det skifter nemlig, om det er billigst at vælge en fast eller variabel pris på el. Du kan danne dig et overblik over de udbudte elpriser for perioden 2016 til 2020 her.

Kilde: Elpris.dk & forsyningstilsynet

Over tid vil en variabel elpris ofte komme tæt på indkøbsprisen, og det er en god løsning, når prisen på el er lav, men omvendt kan du også risikere højere priser i nogle perioder.

Vælger du derimod en fast elpris, kan du hurtigt beregne den månedlige pris på el, fordi du allerede kender til prisen pr. kWh i din elaftale. Markedsprisen for en fast elaftale vil løbende ændre sig, og ved at holde øje hos eludbyderne, har du mulighed for at sikre dig fast el til en lav pris ved at slå til på det rigtige tidspunkt, og på den måde få en billig og fast elaftale.

Det kan være en god idé at undersøge de nuværende priser på markedet. Det vil give dig et indblik i, hvor stor forskel der er på de to forskellige muligheder, og på den måde får du et bedre vurderingsgrundlag, når du skal vælge enten en fast eller variabel elaftale. Nedenfor ses de udbudte elpriser for variabel og faste elpriser, perioden 2016 til 2020.

Kilde: Elpris.dk & forsyningstilsynet

Elberegner.dk er reklamefinansieret

Vi bestræber os på at vise forbrugerne et bredt udvalg af produkter og ydelser indenfor elmarkedet. Vi har valgt at håndplukke et udvalg af elselskaber, så vores sammenligning afspejler derfor ikke det samlede marked for elpriser.

Elberegner.dk modtager penge for at formidle kunder til elselskaberne. Derfor er links til elselskaberne reklamelinks. Rækkefølgen og fremhævningen af elprodukter og elselskaber kan være influeret af kommissionssatsen.

Vi er udelukkende et sammenligningssite, og er derfor ikke selv at betragte som udbyder af el.