Elberegner.dk er en annonceside - Sådan tjener vi penge

Hvorfor er der forskel på elprisen øst og vest for Storebælt?

Du har nok lagt mærke til, at der er forskel på elpriserne afhængigt af om du bor i det østlige eller vestlige Danmark. Forskellen i elpriserne i Øst og Vest, kan sammenlignes med kvadratmeterpriser, hvor der er forskel i priserne, alt efter hvor din bolig er placeret i landet. 

 

Elpriser Øst og Vest Danmark

Elprisen fastsættes efter udbud og efterspørgsel, og som oftest er der forskel i elprisen i henholdsvist Øst og Vest Danmark.

Det skyldes blandt andet begrænsninger i kabelnettet, som transporterer strømmen frem til din bolig. Derudover har det også noget at gøre med de to landsdele, som har forskellige forbindelser til elnettet og kraftværker i udlandet.

Eksempelvis er Vest for Storebælt meget afhængige af strøm fra Tyskland. Det kan betyde, at på dage uden meget vind i Danmark, at strømmen prissættes efter det tyske prisniveau, som typisk er højere end i Norden.

Elpriser i Vest Danmark

Det Vestlige Danmark, har også gode strømforbindelser til Norge, som får en stor del af deres strøm fra vandkraftværkerne. 

Priserne på strøm i Norge og Sverige er også forskellige, hvilket betyder at elpriserne også bliver forskellige herhjemme afhængigt af, om man bor Øst eller Vest for storebælt.

Typisk er elpriserne er generelt en smule højere, når du bor Øst for Storebælt. Forskellen er i gennemsnittet kun én øre pr. kWh om dagen. 

Man har gennem tiden forsøgt at udligne prisforskellen, ved at bygge strømforbindelser mellem Øst og Vest Danmark, hvilket har udjævnet prisforskellen en smule. 

Priserne er dog endnu ikke på helt samme niveau. Og i perioder uroligheder i verden, som i 2022 kan billedet se helt anderledes ud. Du kan altid følge de aktuelle elpriser i Øst og Vest Danmark her på siden

Kilde: Dansk Energi

Derfor er der forskel på elprisen i Øst og vest Danmark

  • Begrænsninger i kabelnettet
  • Færre vindmøller Øst for storebælt
  • Prisforskelle på elpriserne i nabolandene 

FAQ – Ofte stillede spørgsmål

Hvorfor er strøm billigere i Norge?

I Norge er man særligt god til at udnytte naturens ressourcer til at lave strøm. Særligt er vandkraft en stor energikilde i Norge, hvilket er medvirkende til at sænke prisen elprisen.

 

Hvorfor er strøm så dyrt i Danmark?

Der er flere årsager til at strøm er dyrt i Danmark. Én af grundende er at danskerne betaler nogle af de højeste afgifter på strøm i hele Europa.

Nemme sparetips til din elregning?
Du skal blot skrive dig på vores liste herunder, og vi sender dem direkte til din indbakke.

Gode råd behøver ikke være dyre, og det gør din elregning heller ikke!
sparetips-el

Bliv ringet op og få svar på dine spørgsmål

Hent app'en via vores QR-koder

Du kan scanne QR-koden med kameraet i din telefon, eller med din Google Chrome app.

Elberegner.dk er reklamefinansieret

Vi bestræber os på at vise forbrugerne et bredt udvalg af produkter og ydelser indenfor elmarkedet. Vi har valgt at håndplukke et udvalg af elselskaber, så vores sammenligning afspejler derfor ikke det samlede marked for elpriser.

Elberegner.dk modtager penge for at formidle kunder til elselskaberne. Derfor er links til elselskaberne reklamelinks. Rækkefølgen og fremhævningen af elprodukter og elselskaber kan være influeret af kommissionssatsen.

Vi er udelukkende et sammenligningssite, og er derfor ikke selv at betragte som udbyder af el.