Elberegner.dk er en annonceside - Sådan tjener vi penge

Billig el – Find billig strøm her

Sammenlign elselskaber, så du kan finde en billigere elpris på din adresse ud fra dit præcise forbrug.

1.000+

Brugere dagligt

30+

Elaftaler

2 ud af 3

Kan spare ved at skifte

Udvalgte udbydere

Sådan rangerer vi på Elberegner

Den generelle rangering af produkter er baseret udelukkende på elprisen. Rangeringen af de fremhævede produkter øverst kan være influeret af kommissionssatsen, og er derudover baseret på faktorer som vi vurderer er vigtige ved valg af el. Eksempelvis kundeservice, ekstra features, bæredygtighed, anmeldelser. Vores oversigt dækker ikke det fulde marked.

Annonce
Indhold Vis

Vil du finde billig el? Elberegner.dk hjælper dig med at finde de billigste elpriser

Strøm og el er en naturlig del af alle husstande i dag. I nutidens Danmark bruger vi strøm hele tiden og derfor vil de fleste også gerne finde billig el. 

Billig strøm er en nødvendighed, når vi tænder fjernsynet, når vi lader vores mobiltelefoner op, når vi holder fødevarer kolde i køleskabet, når vi vasker tøj, og vores internetrouter både derhjemme og på arbejdspladsen holdes tændt gennem stikket i stikkontakten.

Men hvordan finder man billigere strøm? Det er faktisk ikke så bøvlet, som mange af os går og tror. Her på siden kan du læse meget mere om, hvordan du finder de billigste elpriser og hvad du skal være opmærksom på, for at få billigere strøm.

 

Er den billigste el nu også den billigste på sigt?

Det kan være svært fristende at skifte elselskab, hvis de lokker med billige elpriser og store besparelser på elregningen. Men det kan betale sig at have øjnene med, inden du lader dig overtale af et godt tilbud og skifter elselskab. Og som med så meget andet, så gælder det gode gamle husråd om, at hvis ”noget er for godt til at være sandt, så er det det sikkert også”.

For hvis et elselskab lokker med store besparelser på 20-30 % af elregningen, kan du godt forvisse dig om, at der formentlig ligger noget skjult under gulvtæppet. Eller er skrevet med endog meget små bogstaver. For elselskaberne har som beskrevet kun råderum over 55 % af det samlede beløb på din elregning. 

De kan intet stille op i forhold til afgifter, moms, transport eller lignende. Disse udgifter er altid en del af din elregning – uanset hvem, der formidler strømmen som elselskab.

Sådan får du billigere el 

Det skal dog retfærdigvis siges, at elselskaberne jo naturligvis kan give dig en 20-30 % besparelse af den del af din elregning, som de står for. 

Altså den rene elpris. Dermed kan du opnå 20-30 % besparelse af de 55 %, men altså ikke 20-30 % på den samlede elregning. Så hav dette for øje, inden du bliver fristet i for høj grad. 

Tallene kan godt virke forvirrende, hvis ikke maner opmærksom. Og pludselig ender man med et tilbud, der måske ikke er bedre end det, man havde i forvejen.

sådan får du billigere el

Derudover skal du være opmærksom på, hvorvidt elselskabernes tilbud om billig strøm blot er en engangsforestilling, eller om det også gælder på længere sigt. 

Gælder den billige strømpris eksempelvis kun i en måned eller et kvartal? Og er prisen derefter den samme som hos dit tidligere elselskab?

Vær opmærksom på introduktionstilbud, når du leder efter en billigere el-aftale

Du bør også være på vagt over for at læse det med småt. Det er jo bestemt ikke uhørt at blive fristet med gode introduktionstilbud på el. Men hvad er vilkårene egentligt for disse tilbud? Bliver du bundet af en lang opsigelsesperiode, et fordyrende abonnement eller lignende?

Du skal desuden være opmærksom på, om det gode tilbud om en favorabel elaftale indeholder en fast elpris eller en variabel elpris.

Hvis du bliver præsenteret for et godt tilbud på en lav variabel elpris, kan det virke som en god løsning. Men samtidig indebærer den variable elpris også en risiko for prisstigninger efterfølgende.

Så sørg for at læse aftalen grundigt igennem, inden du sætter din underskrift hvis du vil sikre dig bedst muligt om billig el.

Orienter dig om, hvor du billigst køber strøm

orienter-dig-ved-koeb-af-billig-stroem

I en travl hverdag tænker de færreste over, hvor strømmen egentligt kommer fra, hvor meget vi faktisk er afhængige af strøm i vores dagligdag, og hvad prisen på vores el er. 

Det er dog en god idé at være orienteret om elpriserne, da det kan have en gavnlig effekt på din husstands økonomi. 

Hos Elberegner.dk hjælper vi dig til at få et overblik over billig el, og ikke mindst at sammenligne disse, så du kan finde den bedste el-løsning til den bedste pris.

Hvilken el-aftale er billigst? 

Når du skal finde den udbyder, som tilbyder den billigste el, skal du først og fremmest tage stilling til hvilken slags el-aftale du ønsker. De fleste elselskaber tilbyder dig, at vælge imellem en fast og variabel pris. 

Vælger du en fast elpris, er prisen som navnet også antyder, fast døgnet rundt i en given periode. Typisk 3, 6 eller 12 måneder ad gangen. Vælger du derimod en variabel el-aftale, vil din elpris svinge time for time, og du har på den måde mulighed for, at få indflydelse på din samlede kWh-pris, ved at bruge strømmen når den er billigst

Set over tid, vil det typisk være billigst at vælge en variabel el-aftale.  Du skal dog være opmærksom på, at det afhænger af hvordan markedet udvikler sig. 

 

Hvem har billigst el?

Priserne på elektricitet kan variere afhængigt af markedets udvikling, så det bedste valg for den billigste el kan ligeledes ændre sig over tid. Derfor er det vigtigt at holde sig opdateret og regelmæssigt sammenligne tilbud fra forskellige leverandører for at få den billigste el. 
 
 

Liste over elselskaber med billig el lige nu på Elberegner.dk

Vi vil gerne gøre det nemmere for dig at finde billig el. Derfor har vi samlet en liste over de udbydere, som kan tilbyde de billigste elpriser lige nu på Elberegner.dk, så du hurtigt og nemt kan afgøre, hvor du kan få den billigste elpris.

 1. Vest Energi | Billig el | fra 2,26 kr. pr. kWh
 2. Gasel | Billig el | fra 2,28 kr. pr. kWh
 3. Nettopower | Billig el | fra 2,32 kr. pr. kWh
 4. OK | Billig el | fra 2,31 kr. pr. kWh
 5. Energi Fyn | Billig el | fra 2,35 kr. pr. kWh
 6. NRGi | Billig el | fra 2,40 kr. pr. kWh
 7. AURA | Billig el | fra 2,40 kr. pr. kWh
 8. Norlys | Billig el | fra 2,44 kr. pr. kWh
 9. Energidrift | Billig el | fra 2,54 kr. pr. kWh
 10. iWatt | Billig el | fra 2,58 kr. pr. kWh

Listen er senest opdateret april 2024, og tager udgangspunkt i den billigste el på Elberegner.dk ved et forbrug på 2.000 kWh årligt. Priserne er fra Vestdanmark. Bemærk venligst at priserne kan have ændret sig siden listen sidst blev opdateret. Priserne er desuden forskellige i Øst- og Vestdanmark.

Elselskaber med den billigste elpris lige nu på Elberegner.dk

Er du på udkig efter den billigste elpris? Det forstår vi godt. I tabellen nedenfor kan du hurtigt og nemt se, hvilke elselskaber, der kan tilbyde den billigste elpris lige nu på Elberegner.dk. 

Tabellen opdateres automatisk hver måned, og det er derfor altid den billigste el, der fremgår i tabellen. 

Elselskab Pris pr kWh Månedlig pris
Gasel 2,49 kr. 415,14 kr.
OK 2,52 kr. 420,49 kr.
Go' Energi 2,53 kr. 421,81 kr.
NettoPower 2,53 kr. 422,06 kr.
Energi Fyn 2,57 kr. 428,06 kr.

Tallene tager udgangspunkt i priserne for Vestdanmark og med et forbrug på 2000 kWh årligt.
Senest opdateret: 19. marts 2024

Jagten på billig strøm – Kan det overhovedet betale sig at skifte elselskab?

Ja, det kan det formentlig. Men det afhænger i høj grad af, hvilken elaftale du allerede har og under hvilke vilkår. Eksempelvis om du har fast elpris eller variabel elpris. Men det er altid en fordel at gå sin aftale gennem i sømmene, så du altid er sikker på, at den lever op til de forhold, du lever under på nuværende tidspunkt.

Derudover skal du være opmærksom på, at der også er store forskelle i prisen på el imellem de forskellige elselskaber. I Danmark har vi omkring 45 elselskaber, der ønsker at servicere kunderne. Men faktisk udgør prisforskellen mellem den billigste og den højeste elpris hos disse mange udbydere i omegnen af 30 øre pr. kWh. Det lyder måske ikke af meget, men det kan faktisk udgøre en god sjat penge. Ser du på elprisen alene – uden tanke på elaftalens øvrige udformning – kan en gennemsnitlig dansk familie med et forbrug på 4.500 kWh spare cirka 1.000-1.200 kroner hvert år mellem den billigste og dyreste leverandør.

 

Vi bruger el som aldrig før – billig strøm er til fordel for din økonomi

Det forbrug vi har af el i dag, er meget anderledes fra det forbrug af el, man havde for blot få generationer siden. Det er ikke mange år siden, at mad blot blev opbevaret i husets køligste rum, fordi der endnu ikke fandtes køleskabe til madopbevaring, ligesom det ikke er mange generationer siden, at det at have én enkelt telefon i husstanden var et stort privilegium.

I dag har de fleste medlemmer af alle husstande hver især deres egen telefon, ligesom det også er meget almindeligt, at flere medlemmer af husstande har deres egne individuelle tablets, computere og fjernsyn. Samtidigt er det også blevet helt utænkeligt at komme ind i et hjem, hvor der ikke kan findes et køleskab. Alle disse nye selvfølgeligheder er skønne, men de har også en indvirkning på din elregning og hvor billig el du får.

Med vores forbrug af strøm i dag er det altså ikke ligegyldigt, hvilke priser du betaler for den strøm, du køber. Det er en fordel for de fleste husstandes økonomi at kigge nærmere på, hvor man finder den billigste strøm. Det er netop det, Elberegner.dk vil hjælpe dig med.

 

Hvor kommer din el fra?

Den el, der kommer ud af dine stikkontakter derhjemme, bliver transporteret fra elproducenterne til dit hjem. Dette sker gennem store kabler og ledninger. Elproducenterne kaldes også elselskaber. Disse kabler, som din strøm transporteres gennem, er en del af et stort netværk, som leverer strøm i Danmark. Dette store netværk kaldes et elnet. Det er dit netselskab, der transporterer den strøm, du bruger, fra producenterne via elnettet og hjem til dig.

 

Den billigste strøm kan komme langvejs fra

Disse elnet er mere omfattende, end mange lige går og tror. Den strøm, vi bruger i Danmark, bliver ikke udelukkende produceret i Danmark, på trods af hvad mange ellers ville tro. Noget af den el, der strømmer ud af de danske stikkontakter, produceres af de velkendte danske vindmøller eller gennem anden dansk elproduktion, men store dele af den strøm, vi bruger i Danmark, produceres også i andre europæiske lande som Norge, Sverige og Tyskland.

Når du tænder for din stikkontakt derhjemme, stammer din strøm altså fra et enormt stort elnet, som fungerer på tværs af landegrænser og i flere europæiske lande.

Sammenlign priser på billig el

Hos Elberegner.dk beskæftiger vi os med at beregne og sammenligne priser på el og strøm. 

Dette gør vi med henblik på at hjælpe dig til at finde det elselskab, som passer til dig, og ligeledes at finde el til en god og billig pris, så du slipper for at betale mere, end du behøver, for din strøm.

billig-stroem-sammenlign

Elhandel i Danmark – du vælger selv dine strøm tilbud

I Danmark bestemmer du selv, hvilket elselskab du ønsker, at din husstand skal være tilknyttet. Du kan selv vælge dit elselskab, uanset hvilket netselskab du er tilknyttet. Der er en række af elselskaber, der udbyder og sælger strøm i dit område, og det er altså disse forskellige udbud, du skal være opmærksom på.

Når el leveres til dit hjem, transporteres strømmen gennem store kabler og ledninger i et elnet, der leder strømmen fra producenten og videre til din stikkontakt. Det selskab, som ejer de kabler og ledninger, der transporterer el fra producent til dig, kaldes et netselskab. Der findes en lang række netselskaber i vores land. Faktisk findes der omkring 60 netselskaber på landsplan i Danmark.

Netselskaberne dækker hver især nogle bestemte geografiske områder, og det er derfor din adresse, der afgør, hvilket netselskab du er tilknyttet. Du kan altså ikke selv vælge, hvilket netselskab du vil være tilknyttet, men du kan derimod selv vælge, hvilket elselskab du vil benytte dig af. Det er netselskaberne og elselskaberne, der tilsammen har ansvaret for, at der er strøm tilgængeligt i dit hjem.

 

Find den billigste strøm

Men hvordan finder man den billigste strøm? Undersøg markedet på samme måde, som du undersøger markedet, når du køber andre varer til din husstand, og find ud af, hvor du køber den billige el. Du køber strøm og el på samme præmisser, som du køber andre varer. Det er altså det klassiske forbruger/producent-forhold, der er på spil. Du er kunde hos en virksomhed.

Det er for de fleste mennesker helt naturligt at være opmærksom på prisen, når de går i supermarkedet eller andre forretninger og køber dagligvarer. Af en eller anden årsag er det ikke alle, der på samme måde er ligeså bevidste, når de køber el. Måske fordi markedet kan virke indviklet og uoverskueligt, og fordi det kan være lidt af en jungle at orientere sig i de mange udbud og priser. Find en oversigt over billige elselskaber her, hvor du hurtigt og nemt kan sammenligne den billigste strøm.

 

Tre gode råd til at finde billig strøm

Mange vil have en tendens til oftest at gå i det supermarked eller handle i den forretning, hvor man på forhånd ved eller har undersøgt sig frem til, at man kan finde den vare, man søger, til den bedste og billigste pris. Inde i supermarkedet eller forretningen vil mange ligeledes sammenligne priserne på det sortiment af den pågældende vare, som forretningen har på hylderne. Mange vil altså basere beslutningen om deres daglige køb på baggrund af en sammenligning af priser på de varer, der matcher det behov og de muligheder, man har. Det fungerer på samme måde, når du køber billig el og strøm.

Når man er på udkig efter den billigste strøm kan du med fordel kigge efter følgende tre ting:

 • Find den laveste kWh-pris
 • Vælg en el-aftale med det laveste abonnementsgebyr eller helt uden 
 • Vælger du et introduktionstilbud skal du sørge for at skifte igen når tilbuddet udløber.

Sammenlign priser på billig el

Når du køber el, er det ligeledes dels både muligt, men også en god idé at se på de forskellige elselskabers priser og at sammenligne disse med henblik på at kunne træffe en kvalificeret beslutning om, hvilket elselskab man ønsker, der skal producere den billige strøm, man køber.

Hos Elberegner.dk kan vi hjælpe dig med netop at sammenligne priserne på el og strøm hos de forskellige udbydere i dit lokalområde. Elhandel fungerer derfor i høj grad på samme måde som mange andre handler, du foretager.

 

Liste over de billigste elpriser på Elberegner.dk

Er du også på udkig efter billige elpriser? Det forstår vi godt. I dag kan du frit vælge mellem et hav af elselskaber, som alle tilbyder billig el – så hvem skal man vælge?

I tabellen nedenfor har vi samlet en oversigt over billige elpriser på Elberegner.dk lige nu, så du kan sammenligne priserne på kryds og tværs. 

Her er nogle af de billigste elpriser:

 • Vest Energi | billige elpriser fra 2,26 kr. pr. kWh
 • Gasel | billige elpriser fra 2,28 kr. pr. kWh 
 • Nettopower | billige elpriser fra 2,32 kr. pr. kWh 
 • OK | billige elpriser fra 2,31 kr. pr. kWh
 • Energi Fyn | billige elpriser fra 2,35 kr. pr. kWh 
 • NRGi | billige elpriser fra 2,40 kr. pr. kWh 
 • Go’ Energi | billige elpriser fra 2,32 kr. pr. kWh
 • AURA | billige elpriser fra 2,40 kr. pr. kWh 
 • Norlys | billige elpriser fra 2,44 kr. pr. kWh 
 • Kärnfull Energi | billige elpriser fra 2,48 kr. pr. kWh 
 • Energidrift | billige elpriser fra 2,54 kr. pr. kWh

Listen er senest opdateret april 2024, og tager udgangspunkt i elpriserne baseret på et årligt strømforbrug på 2.000 kWh. Priserne er fra Vestdanmark. Bemærk venligst at elpriserne kan have ændret sig siden tabellen sidst blev opdateret. Priserne er desuden forskellige i Øst- og Vestdanmark.

Bestil el med hjælp fra vores sammenligningsportal, og køb el til en god pris

Det kan hurtigt føles som en stor og uoverskuelig opgave, når du skal danne dig et overblik over de danske elpriser – men bare rolig! Hos Elberegner.dk ønsker vi at gøre det nemmere for dig, og du kan derfor sammenligne de forskellige elpriser øverst på siden. Så kan du hurtigt og nemt afgøre, hvilket elselskab, du skal bestille el fra. 

Hvis dine nuværende elpriser trænger  til et grundigt eftersyn, kan du også overlade arbejdet til os. Du kan nemlig indsende din elregning til os, hvorefter vi tjekker din elregning grundigt igennem, og forsøger at finde en billigere el-aftale til dig. 

 

Hvordan bestiller man el?

I Danmark har vi frit elvalg. Det betyder, at du frit kan vælge, hvilket af de cirka 45 danske elselskaber, der skal levere strøm hjem til dine stikkontakter. Du finder udvalget af danske elselskaber øverst på denne side. Når du finder det elselskab, som du vurderer er bedst for dig, så klikker du bare på “bestil el” på deres hjemmeside. Enkelte elselskaber tilbyder også telefonisk hjælp, når du skal bestille el. 

Når du har fundet det helt rette elselskab med den billigste el, så gælder det blot om at kontakte dem. Her på siden kan du nøjes med at klikke på “gå til udbyder”, hvorefter du kommer direkte ind på elselskabets side. Derefter skal du blot udfylde deres formular – også klarer de resten for dig. 

Det er ganske gratis at skifte elselskab i Danmark. Det er dog en god idé at tjekke din nuværende kontrakt, da det er meget sandsynligt, at du er omfattet af en bindingsperiode. Bindingsperioden kan dog maksimalt være gældende i 6 måneder.

Hvis du flytter i en ny bolig og derfor skifter elselskab, skal du huske at melde om flytning til dit elselskab

 

Sådan bestiller du el – trin for trin

bestil-el

Omskiftelige elpriser – find den billigste el

De danske elpriser er omskiftelige, og ofte er der tale om deciderede dagspriser. Det betyder, at prisen på el og strøm varierer fra dag til dag. Det, du skal betale i dag, er ikke nødvendigvis det samme, som det du skal betale i morgen. Det kan derfor også være besværligt at svare på, hvad strøm reelt koster, da prisen i dag ikke nødvendigvis er den samme som prisen i morgen. 

Selvom priserne er omskiftelige, vil der alligevel være forskel i de priser, som du kan finde på el, og det er derfor en rigtig god idé at gøre brug af vores sammenligningsværktøj hos Elberegner.dk inden du køber el.

 

Hvornår er strømmen billigst?

Priserne på strøm skifter fra time til time, det skyldes at prisen fastsættes efter udbud og efterspørgsel. Det betyder at strømmen er dyrest, når der er mange der bruger den på samme tid. Omvendt vil du kunne få billig el, når der er få som bruger strømmen, da belastningen i elnettet vil være mindre, hvilket er med til at sænke prisen.

De billigste priser på el, finder du typisk i formiddagstimerne samt om natten, hvorimod strømmen vil være dyrest i tidsrummet mellem kl. 17 og 20. For at du kan få billig el om formiddagen og om natten, kræver det at du har en variabel el-aftale, hvor du bliver afregnet time for time. Du kan danne dig et overblik over hvordan elprisen fordeler sig i løbet af døgnet i nedenstående graf.

billig el

Billig strøm, men høje afgifter

En del af det beløb, du betaler for din el, udgøres også af afgifter og skatter, som du betaler til staten. Skatterne inddrages gennem din elregning på vegne af staten. Afgifterne er uafhængige af det enkelte elselskab, og der er derfor ikke forskel på, hvor meget du betaler i skatter og afgifter for din el, uanset hvilket elselskab du vælger. Selvom du vælger en leverandør, der leverer billig strøm, slipper du derfor ikke for den ekstra omkostning, som går til afgifter og skatter. I Danmark har vi nogle de højeste afgifter på salg af el, og denne er altså uafhængig af både netselskab og elselskab.

hvad-koster-billig-el

Hvad koster billig el?

På trods af at elpriserne i Danmark er meget omskiftelige og ændres fra dag til dag, så er det alligevel muligt at komme med et kvalificeret bud på, hvad el i Danmark cirka koster. 

Som tommelfingerregel kan man nogenlunde regne med, at el koster omkring 2 – 2,5 kr. pr. kWh. Nogle dage mindre og andre dage mere. Du kan altid se hvad el koster lige nu her.  

Billig strøm afhænger af udbud og efterspørgsel

Elpriserne påvirkes blandt andet af udbud og efterspørgsel. Jo mere el der bruges, jo højere er priserne herpå. Derfor er alle vi forbrugere af el og strøm også med til at bestemme priserne på den el, vi køber, i kraft af vores adfærd.

Det betyder for eksempel også, at elpriserne ofte er højere i vinterhalvåret, hvor de fleste husstande bruger mere strøm. I vinterhalvåret bruger de fleste husstande en del el på at lyse de mørke vinteraftener op med kunstig belysning, og i kraft af at mange opholder sig mere indenfor som resultat af de kolde temperaturer, vil elforbruget til fjernsyn og anden indendørs underholdning også ofte være højere end i sommerhalvåret.

Om sommeren, hvor temperaturerne ofte er højere, og hvor de lange lyse sommeraftener i mange husstande er en tilstrækkelig lyskilde til at lyse de fleste hjem op, har de fleste husstande et lavere elforbrug. De varmere temperaturer tillader også, at mange bruger mere tid på udendørs aktiviteter og holder derfor i højere grad fjernsynet slukket sammenlignet med i vinterhalvåret.

Vind og vejr påvirker også om du får billig el

Vores adfærd og forbrug af el påvirkes af vind og vejr som beskrevet ovenfor, men produktionen af el afhænger også af vejret. Når det regner og blæser, er der mere gang i de danske vindmøller, end når solen skinner fra en skyfri himmel. Derfor er det mindre gode vejr ikke kun en ulempe for din elregning.

Når der produceres mere strøm, vil udbuddet af strøm som en naturlig forlængelse heraf også være højere, og udbud og efterspørgsel påvirker som nævnt elpriserne. Det er derfor også til fordel for din elregning, når det blæser og regner da det betyder at din el bliver billigere.

vind-og-vejr-paarvirker-om-du-faar-billig-el

Det er ikke kun den billige strøm, som har en direkte påvirkning på din elregning

Som tidligere nævnt afgøres elpriserne også af politiske beslutninger og de politiske aftaler, der indgås. I Danmark betaler vi en af verdens absolut højeste afgifter på el. Disse afgifter er politisk bestemte og dækker over mange forskellige forhold. Blandt andet betaler vi en såkaldt PSO-afgift, der bidrager til at finansiere udviklingen af vedvarende energiformer.

Man må derfor forstå, at afgifterne altså ikke er sat i verden for at genere forbrugerne. De tjener derimod en række forskellige formål, blandt andet et samfundsmæssigt formål, som det er tilfældet med PSO-afgiften.

 

Den midlertidige PSO-afgift forhøjer din elregning, men bidrager til at udvikle vedvarende energi

PSO står for Public Service Obligations, og afgiften bidrager som nævnt til at finansiere udviklingen af vedvarende energi. PSO-afgiften er en midlertidig afgift, der udfases frem til 2022, det er altså derfor ikke længe endnu, at PSO-afgiften vil være at finde som en del af din elregning. PSO-afgiften udgør cirka tre procent af din samlede elregning og cirka 10 % af dine elafgifter.

Det politiske formål med elafgifterne er også at nedbringe dit samlede energiforbrug og dermed som resultat deraf at minimere dit samlede CO2-udslip.

Man ønsker politisk at nedbringe danskernes energiudslip, da man ønsker at minimere de konsekvenser, som CO2-udslip menes at have på klima- og miljøforandringer.

 

Afgifter på el bruges også til at vedligeholde elnetværket

Når du bruger og køber strøm, er du også medvirkende til at finansiere vedligeholdet af elnetværket. Når du betaler dine elafgifter, bidrager du altså økonomisk til at vedligeholde de kabler og ledninger, der transporterer din strøm fra producent til dit hjem på tværs af landegrænser.

Det er ganske naturligt, at de fleste ting i verden bliver slidte ved brug, og det er derfor også naturligt, at man som forbruger er med til at vedligeholde de bagvedliggende mekanismer, som man også er forbruger af, når man køber strøm, selvom det er et mere skjult og indirekte forbrug.

I følge Danskenergi har danskerne nogle at europas laveste og billigste elpriser, men alligevel er vi dem som betaler mest for strømmen. Det skyldes at man i Danmark betaler nogle af de højeste elafgifter, hvilket påvirker den billige elpris i det store billede. 

Afgifter og gebyrer

I nedenstående kan du se hvordan afgifter og gebyrer påvirker den billige elpris på din elregning. 

 • 39 % afgifter
 • 20 % moms
 • 12 % til netselskabet 
 • 12 % elpris
 • 10% PSO-afgifter 
 • 6 % abonnement til netselskabet
 • 1 % abonnement til elselskabet
afgifter-paavirker-den-billige-el

Billig el handler også om den elaftale, du har med dit elselskab

Du kan indgå to forskellige typer af elaftaler med dit elselskab. Du kan vælge en variabel aftale, hvor prisen du betaler for din strøm, afhænger af de meget omskiftelige dagspriser på el, som blandt andet influeres af vind, vejr og temperaturer som tidligere nævnt. Dette betyder, at du nogle dage vil betale en højere pris for din strøm end andre dage.

Du kan også vælge at indgå en fast elaftale med dit elselskab. Det betyder, at du altid betaler den samme pris for din strøm, uanset hvordan dagspriserne på el ellers ser ud. Det betyder, at du nogle dage vil betale mere for din strøm, end dem, der har en variabel elaftale, mens du andre dage vil betale mindre for din strøm, end dem, der har en variabel aftale. Hvilken elaftale du vælger, er op til dig selv og din egen vurdering.

Du kan holde øje med de skiftende priser på el og på den måde spekulere i at bruge mest el på de tidspunkter af døgnet, hvor prisen på el er lavest. Undersøg for eksempel, om det er smartest at oplade dit elektroniske udstyr, som for eksempel din telefon, om natten, formiddagen eller aftenen i forhold til elpriserne.

Hav din sunde fornuft med i din jagt på den billigste strøm

Det er vigtigt at have sin sunde fornuft med, når du er på udkig efter dit nye, billige elselskab. Det er let at blive fristet, når elselskaber reklamerer med meget billige elpriser, men det er vigtigt at have de kritiske briller på, når du undersøger dine muligheder.

Den gamle, velkendte tommelfingerregel om, at ting, der virker for gode til at være sande, ofte er det, gælder også, hvad angår elhandel. Spørg derfor dig selv, om elselskabets tilbud og priser virker realistiske, i forhold til hvilke priser andre elselskaber kan tilbyde.

 

Køb billig strøm blandt mange forskellige elselskaber

Der er også elselskaber, der lokker nye kunder i butikken med engangsaftaler om elpriser. Det vil sige, at du første gang betaler en meget lav og fordelagtig pris for din el, og efterfølgende betaler du en anden, højere og måske knapt så fordelagtig pris for din el. Vær derfor opmærksom på det, der står skrevet med småt, når du tegner et nyt elabonnement.

Elselskaberne kan maksimalt binde dig til deres abonnementer i seks måneder, så det er selvfølgelig muligt at komme ud af en ærgerlig aftale igen, men det kan også blive seks lange og dyre måneder, hvis ikke du er opmærksom.

 

Vær kritisk inden du bestiller din el

De gode råd til din jagt på billig elpriser er derfor at være kritisk, læse det med småt, være opmærksom på eventuelle forbehold om engangsaftaler og engangspriser, eventuelt at ringe elselskabet op, få en medarbejder til selv at sætte ord på det, der står skrevet, og at spørge kritisk ind til det, som medarbejderen fremlægger for dig.

FAQ – Ofte stillede spørgsmål

Hvor køber man den billigste el?

Det kan være svært at finde ud af, hvem der er den billigste strøm udbyder. Elberegner.dk giver et samlet overblik over elselskaber og deres priser. Det er derfor et godt udgangspunkt, for at finde den billigste el.

 

Hvordan kan jeg få billigere strøm?

Så, hvordan får man billige elpriser? Du kan få billigere priser på strøm på flere måder. Du kan blandt andet bruge strømmen, når den er billigst, hvilket kræver en variabel el-aftale. Du kan også lave en billig strøm sammenligning, hvor du sammenholder forskellige aftaler og vælger den som tilbyder den bedste pris.

 

Hvornår er strømmen billigst?

Strømmen er typisk billigst om natten i tidsrummet kl. 00.00 – 06.00. Dels fordi efterspørgslen på strøm er lav, men også fordi omkostninger til transport er væsentlig billigere i dette tidsrum. Du kan læse mere om, hvornår strømmen er billigst lige her.

 

Hvor meget koster billig strøm?

Elprisen fungerer som en børs, hvor der købes og sælges strøm. Prisen udvikler sig time for time, og der er stor forskel på, hvad strømmen koster. Den seneste kendte gennemsnitspris er 3,57 kr./kWh, og det kan bruges som en god pejlemærke for, hvornår strømmen anses for at være billig.

Træt af høje elregninger?
Find de bedste priser her

Hent app'en via vores QR-koder

Du kan scanne QR-koden med kameraet i din telefon, eller med din Google Chrome app.

Elberegner.dk er reklamefinansieret

Vi bestræber os på at vise forbrugerne et bredt udvalg af produkter og ydelser indenfor elmarkedet. Vi har valgt at håndplukke et udvalg af elselskaber, så vores sammenligning afspejler derfor ikke det samlede marked for elpriser.

Elberegner.dk modtager penge for at formidle kunder til elselskaberne. Derfor er links til elselskaberne reklamelinks. Rækkefølgen og fremhævningen af elprodukter og elselskaber kan være influeret af kommissionssatsen.

Vi er udelukkende et sammenligningssite, og er derfor ikke selv at betragte som udbyder af el.