Elberegner.dk er en annonceside - Sådan tjener vi penge

Billig strøm om natten

Bliv klogere på om du kan få billig strøm om natten, eller hvilke tidspunkter, som ellers er billige at bruge strøm. 

Der kan være penge at hente på elregningen, hvis du bruger strømmen på bestemte tidspunkter af døgnet. Man har nemlig indimellem mulighed for at få billig strøm om natten, hvis man har en el-aftale, som lader en udnytte døgnets prisforskel på el. Hvordan det kan lade sig gøre, forsøger vi at gøre dig klogere på her.

billig-strøm-om-natten

Hvornår er strøm billigst?

Priserne på strøm går op og ned, og det er ikke kun på ugentlig eller daglig basis de svinger. Priserne skifter nemlig hver time og det kan du som forbruger drage fordel af ved at bruge strømmen, når den er billigst.

Men hvornår er el billigst? 

Strømprisen afhænger af udbud og efterspørgsel, det betyder at prisen går op, når der er mange, der f.eks laver mad, vasker tøj eller svinger støvsugeren på samme tid. Det betyder at på det tidspunkt er der større belastning på elnettet, som påvirker elprisen og får den til at stige. Flytter du en del af dit forbrug, fra de dyre timer til de billige timer kan du spare penge. 

Men hvornår er strøm billigst at bruge? Strømmen er typisk billigst, når el-nettet er mindst belastet, hvilket ofte er om natten. Som udgangspunkt er strømmen typisk billigst mellem kl. 00.00-06.00.

Du bør dog altid tjekke den akutelle elpris time for time da dette kan afvige af forskellige årsager. 

For at du kan få billig strøm om natten eller på andre billige tidspunkter, kræver det dog, at du og dit elselskab opfylder nogle bestemte betingelser, som vi vil komme ind på længere nede i indlægget. 

Hold øje med, hvornår strømmen er billigst med vores app

Her kan du se, hvornår el typisk er billigst og dyrest

Hvornår er strøm billigst? Hvornår er strøm dyrest?
Tidspunkt
Typisk kl. 00.00. 06.00
Typisk kl. 17.00 - 21.00
Efterspørgsel
Når efterspørgslen er lav
Når efterspørgslen er høj
Produktion
Når vinden blæser og solen skinner
Når der ikke produceres nok vedvarende energi
Ugedag
Hverdage typisk om natten og formiddagen. Weekender om natten og eftermiddagen
Hverdage typisk om morgenen og aftenen. Weekender om morgenen og aftenen
Årstid
I sommerhalvåret grundet lavere nettariffer og lavere efterspørgsel
I vinterhalvåret grundet højere nettariffer og højere efterspørgsel

Tabellen viser, hvornår strømmen typisk er billigst. Du kan læse mere om hvorfor disse ting spiller ind, længere nede på siden. 

Hold øje med, hvornår strømmen er billigst

Normalt er det billigst at bruge strøm om natten, men i perioder kan dette billede godt ændre sig lidt. Man så eksempelvis i sommeren 2022, at strømmen pludselig blev billigere i eftermiddags-og aftentimerne. 

Dette skyldes en øget mængde solenergi, som var med til at presse priserne ned i dagstimerne, i modsætning til om aftenen og nattetimerne. Derfor anbefaler vi, at du følger vores graf over elprisen time for time her, så du altid kan følge med i, hvornår strømmen er billigst på hvilken som helst dag. På den måde kan du altid se præcist, hvornår strømmen er billigst idag. 

Elselskaber med billig strøm om natten

Vi har samlet nogle af de bedste el-aftaler, der giver dig mulighed for at udnytte den billige elpris om natten,
samt andre billige tidspunkter. Sammenlign priser nedenfor. 

Sådan rangerer vi på Elberegner

Den generelle rangering af produkter er baseret udelukkende på elprisen. Rangeringen af de fremhævede produkter øverst kan være influeret af kommissionssatsen, og er derudover baseret på faktorer som vi vurderer er vigtige ved valg af el. Eksempelvis kundeservice, ekstra features, bæredygtighed, anmeldelser. Vores oversigt dækker ikke det fulde marked.

Hent vores gratis app:

Hvornår er strømmen billigst?

Hvornår er det billigst at bruge strøm? Strømmen er billigst, når efterspørgslen er lavest – og det er den typisk om natten, hvor elnettet er mindst belastet. Som udgangspunkt er strømmen billigst om natten mellem kl. 00.00 – 06.00. Hvis du gerne vil udnytte den billige strøm, kan det derfor være en god idé at indstille din vaskemaskine eller opvaskemaskine til at starte, når strømmen er billigst om natten. 

 

Er el billigere om natten?

Ja, strømmen er ofte billigere om natten. Det skyldes, at strømmen er billigst, når el-nettet er mindst belastet – og det er det typisk om natten, hvor de fleste af os sover. Hvis du gerne vil spare på strømmen, kan det derfor være en god idé at udnytte den billige strøm om natten.

Hvornår er der billig strøm i dag?

Spørgsmålet er så, hvornår er el billigst i dag? 

Elpriserne skifter time for time, og derfor er det svært at sige, hvornår der er billig strøm i dag. I grafen nedenfor kan du hurtigt danne dig et overblik over, hvornår strømmen er billigst i dag. Grafen viser priserne direkte fra Nordpool, som er den nordiske elbørs. Her kan du altid følge hvornår strømmen er billigst, både lige nu, i morgen og hvad gårsdagens elpris var. 

Så, hvornår er elprisen billigst i dag? I grafen nedenfor kan du hurtigt og nemt se, hvornår strømmen er billigst i dag. 

Kilde: Nordpool og Energidata service. 

Priser vises i kr./kWh inkl. moms. 

Se et stort udvalg af el-aftaler, hvor du kan udnytte den variable elpris og få billig strøm om natten. Sammenlign og vælg den billigste

Følg prisen time for time

Følg elprisen time for time ved at klikke her. Det kræver nemlig at dit elselskab tilbyder dig en elaftale med timepriser. Elselskabet skal have mulighed for at afregne dit forbrug time for time. Det kræver derfor også at du har en digital og fjernaflæst elmåler. Det har har de fleste boliger efterhånden.

Afregning time for time, kaldes også for flexafregning. Alle privatkunder skal have muligheden for at blive afregnet fleksibelt. Flexafregning skal motivere danskerne til at bruge strømmen når den er billigst og når den er grønnest.

Flere fordele ved at bruge strøm om natten

Elforbruget kan forholdsvis blive dækket af grøn strøm fra elnettet om natten. Man kan derfor være med til at reducere CO2-aftrykket ved at flytte en del af sit forbrug til om natten. 

Om natten er strømforbruget generelt lavere, hvilket er meget logisk da størstedelen af os sover. De fleste vaskemaskiner og opvaskemaskiner har i dag indbyggede timere, så du har mulighed for at sætte den til at starte en vask om natten. Det er ikke bare godt for klimaet, men også for din pengepung. Du bør dog altid tjekke op på, hvornår strømmen er billigst på den pågældende dag. 

Vi har samlet en liste over 7 gode råd til at spare på elregningen her

Hvordan kan man udnytte den billige strøm om natten?

Nedenfor har vi listet en række gode råd som du kan bruge, hvis du ønsker at udnytte den billige strømpris om natten eller i løbet af dagen. 

  • Start opvaskemaskine og vaskemaskine når strømmen er billigst, måske er det om natten – du kan også beregne hvad dine el-apparater koster dig i strøm her
  • Oplad din elektroniske enheder om natten
  • Har du elbil som skal oplades, kan du med fordel bruge den billige strøm om natten, særligt fordi det virkelig er en strømsluger
  • Få installeret Smart grid – som er en intelligent teknologi til at styre dit elforbrug på

Hver gang du bruger elektriske apparater i din husstand, bruger du strøm. Du kan med fordel dykke ned i vores guide her på siden, og blive klogere på hvordan du kan bruge dine kWh bedst muligt. 

Elpriser døgnet rundt

På den Nordiske Elbørs Nordpool, har du mulighed for at følge elpriserne døgnet rundt. Det er her priserne på strøm bliver fastsat, på baggrund af udbud og efterspørgsel. 

Mange elselskaber, tilbyder efterhånden også muligheden for at følge elprisen time for time fra deres egne hjemmesider eller apps, med afsæt i dataen fra Nordpool.

 

Hvornår er el dyrest?

Strømmen er dyrest i det tidsinterval, hvor el-nettet er mest belastet. Det betyder, at strømmen er dyrest, når mange bruger den. Ofte vil strømmen derfor være dyrest mellem kl. 17.00-21.00, hvor størstedelen af danskerne bruger strømmen.

elpriser-doegnet-rundt

Varmepumper og elbiler øger besparelsen

Har du et højt strømforbrug, f.eks fordi du opvarmer din bolig med en varmepumpe eller har du elbil, kan det godt give god mening at flytte dit forbrug til de billigste timer på døgnet. Personer med højt elforbrug, har altså en større belønning i sigte hvis de kan tilpasse og rykke deres strømforbrug til de billigste timer på døgnet. 

 

Hvornår er transport af strøm billigst?

Hvis du gerne vil spare på strømmen, kan det også være en god idé at være opmærksom på, hvornår transport af strømmen er billigst. I følge den nye tarifmodel er transport af strøm billigst i tidsrummet kl. 00.00-06.00 og dyrest mellem kl. 17.00-21.00.

Hvornår er det billigst at vaske tøj? 

Der kan være en del penge at spare, ved at ændre sine vaskerutiner og starte vaskemaskinen når strømmen er billigst.

Oftest er det billigst at vaske tøj om natten – typisk i tidsrummet mellem kl. 00.00 og 06.00. 

Overstående tidspunkter for hvornår det er billigst at vaske kan dog godt afvige, der er nemlig flere ting som har indflydelse på prisen. Du bør være opmærksom på, at følgende kan have indflydelse på hvornår det er billigst at vaske

  • Vind og vejr
  • Hvilken ugedag det er
  • Om du bor øst eller vest for storebælt 
  • Hvordan markedet for andre brændsler er – eksempelvis olie og naturgas
  • Hvordan verdensituationen ser ud – eksempelvis krig eller andre politiske forhold 

Derfor er det altid en god idé at tjekke den akutelle elpris, for at se hvornår det er billigst at vaske tøj idag. 

Læs også denne guide: Hvor mange kwh bruger en vaskemaskine?

 

Se, hvornår strømmen er billigst i app

Elprisernes himmelflugt har fået danskerne til at ændre deres vaner, og vi er generelt blevet bedre til at sænke elforbruget og flytte store dele af forbruget til tidspunkter hvor strømmen er billigst. 

For at gøre det lettere for dig har vi udviklet den bedste app til elpriser, som du f.eks. kan bruge til at afgøre, hvornår det er billigst at vaske tøj i dag. Du kan downloade vores gratis app nedenfor. 

App til hvornår strømmen er billigst: 

Gratis strøm om natten

Nogle elselskaber har sågar valgt at tilbyde deres kunder gratis strøm om natten, for at fremme den grønne omstilling. Andre elselskaber vælger dog den helt modsatte grøft og mener at strømmen skal være ´billig´ døgnet rundt og ikke kun om natten. Den skal også være billig i dagtimerne, hvor de fleste af os har det største elforbrug. Vi har samlet en oversigt over de bedste elselskaber her.

FAQ – Ofte stillede spørgsmål 

Kan man spare penge på at bruge strøm om natten?

Det kan godt være muligt at spare penge, ved at bruge strømmen om natten. Elprisen skifter nemlig time for time, men først og fremmest bør du undersøge om du har en fast eller variabel el-aftale.

 

Hvornår er det billigst at vaske tøj i dag?

Som udgangspunkt er strømmen dyrest i timerne fra kl. 17-20. Derfor skal du også undgå at vaske tøj, i dette tidsrum. Strømmen er typisk billigst i timerne efter midnat, frem mod kl. 5.

 

Hvornår er strømmen billigst i dag?

Hvad tid er strømmen billigst? Elpriserne svinger hver time, og det kan derfor være svært at konkludere, hvornår strømmen er billig i dag. Som udgangspunkt er strømmen dog billigst i tidsrummet 00.00 – 06.00. For at gøre det lettere for dig, har vi udviklet vores egen elpriser-graf, som hurtigt og nemt kan give dig et overblik over, hvornår strømmen er billigst at bruge i dag. Se vores elpriser-graf her på siden.

Træt af høje elregninger?
Find de bedste priser her

Nemme sparetips til din elregning?
Du skal blot skrive dig på vores liste herunder, og vi sender dem direkte til din indbakke.

Gode råd behøver ikke være dyre, og det gør din elregning heller ikke!
sparetips-el

Bliv ringet op og få svar på dine spørgsmål

Hent app'en via vores QR-koder

Du kan scanne QR-koden med kameraet i din telefon, eller med din Google Chrome app.

Elberegner.dk er reklamefinansieret

Vi bestræber os på at vise forbrugerne et bredt udvalg af produkter og ydelser indenfor elmarkedet. Vi har valgt at håndplukke et udvalg af elselskaber, så vores sammenligning afspejler derfor ikke det samlede marked for elpriser.

Elberegner.dk modtager penge for at formidle kunder til elselskaberne. Derfor er links til elselskaberne reklamelinks. Rækkefølgen og fremhævningen af elprodukter og elselskaber kan være influeret af kommissionssatsen.

Vi er udelukkende et sammenligningssite, og er derfor ikke selv at betragte som udbyder af el.