Elberegner.dk er en annonceside – Sådan tjener vi penge

Refusion af strøm – Hvornår kan man få fradrag?

I Danmark betaler vi nogle af verdens allerhøjeste afgifter, og det gælder ikke mindst, når det kommer til el. Derfor er mange danskere også interesserede i at reducere deres elafgifter, og det er faktisk muligt. Du kan nemlig få refusion af strøm, hvis du opvarmer din bolig med elvarme.

Her på siden kan du blive meget klogere på elafgifter, og hvordan du bærer dig ad, hvis du vil spare penge på din elregning ved at reducere dine elafgifter.

Hvorfor er der afgifter på el?

Reglerne om afgifter på el i Danmark er bestemt på statsligt og europæisk niveau, og det er altså derfor politiske aftaler og ikke dit elselskab, der står bag de afgifter, du betaler. Cirka 50 % af din elregning består af afgifter, og afgifterne inddrages ved hjælp af din elregning. Du betaler altså de afgifter, du skal, når du betaler din elregning.

Det er dog muligt at reducere nogle af de afgifter, du betaler, hvis du benytter dig af en særlig form for el, nemlig elvarme. Muligheden for reduktion af elafgifter, såfremt du benytter dig af elvarme, skyldes, at man fra politisk hånd gerne vil skabe et økonomisk incitament til, at du i højere grad forbruger elvarme og grøn energi, frem for andre mindre bæredygtige og klimavenlige alternativer.


Hvis du derfor allerede benytter elvarme eller har planer om at overgå til elvarme, ved f.eks at skift oliefyr til varmepumpe, bør du sætte dig ind i reglerne, da der potentielt kan være mange penge at spare på din elregning. Vi hjælper dig på vej og sætter dig ind i de mest nødvendige forhold og regler.

 

Hvad betyder reglerne i praksis?

Reglerne om reduktion af dine elafgifter betyder helt konkret, at du får en billigere pris på dine el udgifter på den del af dit forbrug, der overstiger 4.000 kWh årligt. I praksis betyder det, at du betaler den samme elafgift som alle andre på de første 4.000 kWh du forbruger, mens du betaler en reduceret elafgift på alt forbrug derover.

Det er forskelligt fra husstand til husstand, hvor mange kWh man forbruger, og derfor er der selvfølgelig også forskel på, hvor store dine besparelser bliver. Du kan med fordel gå dine seneste elregninger efter, og se nærmere på dit forbrug. Måske tilhører du den kategori af danskere, som kan spare en god sum penge på dine elpriser, med tilbuddet om reducerede elafgifter.

 

Reduceret elafgift i sommerhus eller fritidsbolig

Det er ikke kun på din almindelige helårsbolig, at du kan benytte dig af tilbuddet om reducerede elafgifter, hvis du anvender elvarme. Du kan også benytte dig af tilbuddet, hvis du har et sommerhus eller en fritidsbolig. Reglerne for forbruget er de samme, og det betyder i praksis, at du også først opnår en besparelse, når du forbruger mere end 4.000 kWh årligt i dit sommerhus eller din fritidsbolig.

Kravet om de 4.000 kWh gælder pr. bolig

Selvom du har flere forskellige boliger, hvor du anvender elvarme (for eksempel en almindelig helårsbolig og et sommerhus), gælder tilbuddet og reducering af elafgiften først, når du overstiger et forbrug på 4.000 kWh pr. bolig. Det vil altså sige, at du ikke kan lægge forbruget fra de to forskellige boliger sammen, således at du opnår en større besparelse.

Hvis du skal opnå en besparelse på dine elafgifter i dit sommerhus eller i din fritidsbolig, skal du forbruge mere end 4.000 kWh årligt i den konkrete bolig, mens det samme selvfølgelig er tilfældet, hvis du skal opnå en besparelse på dine elafgifter i din almindelige helårsbolig.

Der er desuden en række andre krav, som du skal leve op til, hvis du skal godkendes til at reducere dine elafgifter. Dem introducerer vi dig for længere nede på siden.

Så meget kan du spare

Det er forskelligt, hvor meget du i sidste ende kan spare på din elregning. Det hele afhænger selvfølgelig af dit forbrug. Nedenfor har vi opstillet en tabel, hvor du kan danne dig et overblik over satserne for 2021: 

Satser for 2021

Inkl. moms

Ekskl. moms

Elafgift med forbrug op til 4.000 kWh/årligt

112 ører pr. kWh

90 ører pr. kWh

Elafgift med forbrug over 4.000 kWh/årligt

1,00 ører pr. kWh

0,80 ører pr. kWh

Besparelse (efter de første 4.000 kWh)

111,50 ører pr. kWh

89,20 ører pr. kWh

Som du kan se af ovenstående tabel, betaler du altså 112 ører inkl. moms pr. kWh, du forbruger op til 4.000 kWh årligt, mens du kun betaler 1,00 ører inkl. moms pr. kWh, du forbruger over 4.000 kWh.

Når dit forbrug har oversteget 4.000 kWh årligt, vil du altså få en besparelse på hele 111,50 ører pr. kWh inkl. moms. Samlet set kan det give dig store besparelser på sigt, hvis du har et forbrug, der overstiger 4.000 kWh markant hvert år.

I praksis vil det betyde, at du får en samlet, årlig besparelse på hele 12.000 kr. Inkl. moms, hvis din elopvarmede husstand forbruger 15.000 kWh til opvarmning årligt. En besparelse på 12.000 kroner årligt er uden tvivl noget, som man vil kunne mærke på bundlinjen i langt de fleste danske hjem.

Effekten bliver kun endnu større, hvis du samtidig har et sommerhus eller en fritidsbolig, hvor du også kan opnå en besparelse.

Er du på udkig efter flere besparelser på el, kan du med fordel indsende din elregning til os, hvorefter vi vil forsøge at finde en bedre aftale til dig. Vi vil også kunne oplyse dig om hvorvidt du er berettiget til at få refusion af strøm. 

Hvilke kriterier skal jeg leve op til?

For at leve op til kriterierne for at få reduceret din elafgift er der en række kriterier, du skal leve op til. Kriterierne er centralt bestemte, og de har altså ikke noget med dit elselskab at gøre. Det er de samme kriterier, der gælder for alle.

Kriterier for reducerede elafgifter

  • Du skal anvende en godkendt elopvarmningsform – det kan enten være jordvarmeanlæg, luft til luft-varmepumpe, luft til vand-varmepumpe, elpaneler eller en anden type elvarme.
  • Din bolig skal være BBR-registreret, og den skal være registreret som enten helårsbolig, sommerhus eller feriebolig.
  • El skal være registreret som din primære varmekilde.
  • Du skal have kontaktet din elleverandør og have gjort opmærksom på, at du benytter dig af elvarme.

Husk at underrette din elleverandør

Hvis du opvarmer din bolig med elvarme, og du ønsker at gøre brug af muligheden for reducerede elafgifter, er det vigtigt, at du husker at underrette din elleverandør. 

På den måde ved din elleverandør nemlig, at du benytter dig af elvarme, og på den måde kan du få del i tilbuddet om de reducerede elafgifter. Hvis ikke du underretter din elleverandør, vil du ikke drage fordel af at opvarme din bolig med elvarme, når det kommer til besparelse på dine elpriser.

Sådan søger du

Der er en række ting, som du med fordel kan tjekke op nå, inden du giver dig i kast med ansøgningsprocessen. Det er en god idé først at undersøge:

  • Om du allerede gør brug af tilbuddet om en reduceret elafgift uden, at du er bevidst om det. Dette kan du aflæse af din elregning.
  • Om din bolig er korrekt registreret i BBR-registret, og om el ligeledes er registeret som den primære varmekilde i registret.

Når du har undersøgt ovenstående ting, skal du søge om reduceret elafgift hos din elleverandør. Det er forskelligt fra husstand til husstand og fra landsdel til landsdel, hvilken elleverandør, man benytter sig af. De fleste elselskaber har en ansøgningsformular på deres hjemmeside, som du kan udfylde, når du vil søge om reducerede elafgifter.

Træt af høje elregninger?
Find de bedste priser her

Elberegner.dk er reklamefinansieret

Vi bestræber os på at vise forbrugerne et bredt udvalg af produkter og ydelser indenfor elmarkedet. Vi har valgt at håndplukke et udvalg af elselskaber, så vores sammenligning afspejler derfor ikke det samlede marked for elpriser.

Elberegner.dk modtager penge for at formidle kunder til elselskaberne. Derfor er links til elselskaberne reklamelinks. Rækkefølgen og fremhævningen af elprodukter og elselskaber kan være influeret af kommissionssatsen.

Vi er udelukkende et sammenligningssite, og er derfor ikke selv at betragte som udbyder af el.