Elberegner.dk er en annonceside - Sådan tjener vi penge

Energitilskud | Sådan søger du energitilskud i 2023

Bygningspuljen lukkede i 2023, hvor den blev erstattet af to nye puljer: varmepumpe- og energirenoveringspuljen.

Siden 2020 har man kunne søge om energitilskud til energiforbedringer via Bygningspuljen. Puljen har været målrettet to formål – skift til varmepumpe, samt energiforbedringer såsom isolering og nye vinduer. 

Puljen har været utrolig populær, hvilket også betyder, at den er blevet tømt på kort tid. I 2023 er det slut med Bygningspuljen, som i stedet erstattes af to mere målrettet puljer: 

Det er endnu ikke meldt ud, hvornår de to puljer åbner for ansøgninger, men det forventes at være i foråret 2023 for varmepumper, og efter sommeren for energirenoveringspuljen. Hold dig opdateret med mere information her på siden. 

Du kan stadig få tilskud til varmepumper på abonnement – læs mere om mulighederne her

Vidste du, at det i 2022 er blevet muligt at søge om energitilskud til at lave grønne og miljørigtige tiltag i dit hjem eller i din virksomhed?

Energitilskuddet, der også kaldes for Bygningspuljen, er blevet vedtaget af politikerne, og det gælder fra 2021-2026. Med to årlige ansøgningsrunder er det muligt for dig at ansøge om tilskud til den energirenovering, du gerne vil lave, f.eks. isolering eller varmepumpe.

Energitilskud – Alt, du skal vide

Her hos elberegner.dk kan du finde svar på alle dine spørgsmål omkring det nye Energitilskud fra Energistyrelsen. 

Vi giver dig nemlig en guide med alt hvad du skal være opmærksom på, hvis du skal søge energitilskud, hvad du kan få energitilskud til og hvordan du kan finde en energitilskud beregner. Læs meget mere her på siden, og bliv klogere på Energitilskud 2022.

Energitilskud

Energitilskud 2021: Nye regler

Energitilskuddet er ikke en ny opfindelse, men der er kommet nye regler for, hvornår og hvordan man kan ansøge om energitilskuddet. I juni 2021 har et politisk flertal nemlig besluttet, at der skulle ændres på Bygningspuljen, så der kan skabes flere grønne ændringer og løsninger i private hjem og i virksomheder. I dette afsnit vil vi gennemgå de nye regler for energitilskud

Ansøgningsrunde: Fra juni 2020 gælder det, at der er to årlige ansøgningsrunder til Energitilskuddet. Tidligere har der været tre årlige ansøgningsrunder. Du kan nu ansøge om tilskud til energirenovering i hhv. april eller september. 

Energimærke: De nye regler betyder også, at tilskuddet kun går til boliger, der har energimærke E, F og G. Det gælder for energitilskud isolering og vinduer – hvis du søger om energitilskud til en varmepumpe, behøver du ikke at kunne fremvise et gyldigt energimærke. 

Tilskudssats: Med de nye regler er tilskudssatsen fra puljen blevet nedsat. Det vil sige, at du som privatperson eller virksomhed kan søge et mindre beløb end tidligere. 

Det medfører dog også, at flere mennesker kan få glæde af et tilskud, og at det kan bruges til flere grønne løsninger. 

Varmepumpe: Hvis du/I bor i en boligforening, der ikke har fjernvarme, bliver det nu muligt at få tilskud til en stor varmepumpe. 

Hvad er energitilskud?

Hvis det er første gang, du er stødt på Energitilskud 2021, har vi her samlet en gennemgang af, hvad tilskuddet indebærer, og hvorfor du kan søge det. 

Energitilskud 2021, eller Bygningspuljen, er et tilskud, som du kan søge, når du gerne vil udskifte en ældre varmekilde med en ny og energibesparende én af slagsen. 

Det er altså et tilskud til dig, der vil foretage en energirenovering og implementere en grønnere energikilde.

I 2019 blev der vedtaget en ny lov fra Energispareordningen, der handlede om at skulle motivere private boligejere til at reducere deres CO2-forbrug. 

Heraf udspringer således Energitilskuddet. Borgerne kan nemlig nu søge om tilskud til den udskiftning, de kan foretage for at udskifte en ældre, ikke-CO2-venlig energikilde til en ny og grønnere løsning. Det kan f.eks. være et gammel oliefyr, der udskiftes med en varmepumpe eller med jordvarme. 

Der er forskellige former for energirenovering, som man kan søge om tilskud til, såsom isolering af ydervægge, efterisolering af loft og tag, udskiftning af ældre vinduer til nye og ikke mindst varmepumper. 

Når du foretager en energirenovering og skifter til f.eks. en grøn energikilde, vil det være til stor hjælp for miljøet og skåne det for CO2-belastning. 

Derudover vil der også være mange penge at spare på din varmeregning på den lange bane, når du går over til en mere bæredygtig energi- og varmeløsning. 

Hvad kan jeg få energitilskud til?

Energitilskuddet er for projekter, der resulterer i grønne og energioptimerende løsninger i private hjem og virksomheder. Du kan derfor få tilskud til energirenoveringsprojekter såsom:

Type Energitilskud
Varmepumpe
Mulighed for tilskud, når du udskifter dit oliefyr, gasfyr, eller biokedel til en varmepumpe
Jordvarmeanlæg
Mulighed for tilskud, når du udskifter dit oliefyr, gasfyr, eller biokedel til en varmepumpe
Solceller
Det er ikke muligt at få tilskud til solceller.
Ventilationsanlæg
Mulig for tilskud. Husk du ikke må påbegynde installationen eller indkøbe materialer før har fået godkendt din ansøgning.
Solvarme
Det er ikke muligt at få tilskud til solceller.
Isolering
Mulig for tilskud. Husk du ikke må påbegynde installationen eller indkøbe materialer før har fået godkendt din ansøgning.
Udskiftning af vinduer og døre
Mulighed for at få tilskud til visse typer af vinduer og døre.

Sådan laver du en ansøgning om energitilskud til energirenovering

Herunder har vi lavet er overskueligt overblik over, hvordan du søger energitilskud 2022, så du kan implementere en grønnere og mere energibesparende løsning i dit hjem. Se de forskellige trin til ansøgning om energitilskud nedenfor. 

  1. Du skal indhente et tilbud på dit energioptimerende projekt. Undersøg markedet på forhånd for at finde ud af, hvilken løsning du skal have.
  2. Ansøg om tilsagn online på Energistyrelsens onlineportal. Bemærk, at du ikke skal påbegynde din energirenovering, før du har fået godkendt ansøgningen. Du må dog gerne indhente tilbud på installationen. 
  3. Vent på tilsagn om dit tilskud fra Energistyrelsen. Det vides først, hvor meget du får i tilskud, når din ansøgning er blevet behandlet. Energistyrelsen behandler ansøgningerne i den rækkefølge, de er modtaget i, og der foreligger ikke en fast sagsbehandlingstid.
  4. Modtag svar på din ansøgning til energitilskud. Du kan få tre typer af svar fra Energistyrelsen:
    • Tilsagn: Du får tilskud til det, du har søgt om.
    • Afslag: Du kan ikke få tilskud til det, du har søgt om.
    • Behov for flere oplysninger
  1. Ved tilsagn – søg om udbetaling af energitilskud. Når først du har fået tilsagn om dit energitilskud, må du gerne indgå en aftale med en leverandør eller en håndværker i forbindelse med dit projekt. 
  2. Du har 2 år fra den dato, du modtager tilsagnet, til at gennemføre de forbedringer, du har søgt energitilskud til.
  3. Du skal senest 30 dage efter, du har afholdt udgifterne, ansøge om udbetaling af tilskuddet.  

 

Sådan søger du energitilskud

I nedenstående pikogram kan du få et overblik over processen og hvordan du ansøger om energitilskud hos bygningspuljen. 

Tilskud energirenovering: Bygningspuljen

Hvis du gerne vil søge energitilskuddet, eller Bygningspuljen som det også kaldes, skal du være opmærksom på, at tilskuddet fordeles efter først-til-mølle-princippet. 

Du skal derfor være opmærksom på, hvornår ansøgningsprocessen åbner op hvis du vil søge energitilskud. Det gør den to gange årligt efter de nye regler for energitilskuddet 2021: i april måned og september måned. I april 2021 var der 250 millioner kr. i puljen, og den var tømt, inden dagen var omme. 

For at være godt forberedt kan du allerede nu indhente et tilbud på dit ønskede energioptimeringsprojekt. 

Så er du nemlig klar med dine informationer til at søge tilskuddet, så snart puljen åbner i april eller september, og du vil have større chance for at få dit tilskud til energibesparelse.

Energirenovering – Det skal du være opmærksom på

For at du kan modtage energitilskuddet, er der nogle ting, du skal være opmærksom på, inden du søger. Dem orienterer vi dig om i dette afsnit. Privatpersoner, private andelsboligforeninger eller moderejendomme for bebyggelser opdelt i ejerlejligheder kan søge energitilskuddet. Du skal være opmærksom på, at din bolig skal være registreret som helårsbolig. 

For det første er det vigtigt, at du er opmærksom på, at tilskuddet skal søges før, du går i gang med din energirenovering. Arbejdet må ikke være påbegyndt. 

Hvis du allerede er i gang med projektet, eller det er færdiggjort, vil det ikke være muligt at søge tilskuddet. Som tidligere nævnt er det en god idé og derfor også i orden at have indhentet et tilbud på energiarbejdet og at have udformet en projektbeskrivelse – men du må ikke have indgået en decideret aftale med nogen om at udføre arbejdet, før du har søgt puljen. 

Hvis du bor i et område med fjernvarme, eller hvor der er planlagt fjernvarme, kan du ikke få tilskud til energirenovering. Din bolig skal derudover også være registreret med energimærke E, F eller G ifølge de nye regler for Energitilskud 2021. Hvis du ikke er den officielle ejer af boligen, eller du ikke kan medsende en underskrevet købsaftale og dokumentation for deponering af udbetalingen, kan du ikke få tilskuddet.

Energitilskud erhverv

Ovenstående regler gælder ligeledes for energitilskud til erhverv. Det vil sige aktieselskaber, anpartsselskaber, foreninger mm. – kan søge tilskuddet til energirenovering i helårsbebyggelse.

Tilskuddet til erhverv kan dække op til 50% af udgifterne til et energirenoveringsprojekt. Tilskudspuljen til erhverv åbnede op første gang i 2020 og aftalen løber indtil 2029. Samlet set er der afsat 3,9 milliarder kroner. 

Hvor meget kan jeg få i energitilskud?

Før du søger energitilskud, er det muligt at lave en beregning over, hvor meget du få i energitilskud. Til dette kan du anvende energitilskud beregneren på sparenergi.dk

Beregneren viser dig et overslag over, hvilke energirenoverede tiltag du kan foretage på din adresse, hvor meget du ca. kan forvente at få i energitilskud, samt hvor stort et beløb du ca. kommer til at kunne spare på din årlige varmeregning. Bemærk, at det er et vejledende og ikke et bindende overslag. 

Dine oplysninger henter sparenergi.dk fra Bygnings- og Boligregisteret, BBR. Derfor er det også vigtigt, at du har sørget for, at din bolig er korrekt registreret her, for at det vejledende overslag bliver så retvisende som muligt. At din bolig er registreret korrekt i BBR-registeret har også indflydelse på f.eks. din mulighed for fradrag og refusion af strøm, som du kan læse mere om i dette blogindlæg

Træt af høje elregninger?
Find de bedste priser her

Skrevet af

Nicoline
Nicoline er vores ekspert indenfor elselskaber. Med mange års erfaring i energibranchen har hun opbygget en dyb forståelse for, hvordan elselskaber opererer og hvordan man gennemskuer deres priser. Nicoline hjælper dig med at finde de bedste udbydere, så du kan finde den helt rette løsning til din husstand. Hendes omfattende viden gør det lettere for dig at træffe informerede beslutninger om dit valg af elselskab, så du kan spare penge på elregningen.
Energitilskud 2023
Bygningspuljen erstattes af to nye puljer i 2023. Tilmeld dig nedenfor, og få besked når vi har mere information om de nye tilskud.
energirenovering

Bliv ringet op og få svar på dine spørgsmål

Hent app'en via vores QR-koder

Du kan scanne QR-koden med kameraet i din telefon, eller med din Google Chrome app.

Elberegner.dk er reklamefinansieret

Vi bestræber os på at vise forbrugerne et bredt udvalg af produkter og ydelser indenfor elmarkedet. Vi har valgt at håndplukke et udvalg af elselskaber, så vores sammenligning afspejler derfor ikke det samlede marked for elpriser.

Elberegner.dk modtager penge for at formidle kunder til elselskaberne. Derfor er links til elselskaberne reklamelinks. Rækkefølgen og fremhævningen af elprodukter og elselskaber kan være influeret af kommissionssatsen.

Vi er udelukkende et sammenligningssite, og er derfor ikke selv at betragte som udbyder af el.