Elberegner.dk er en annonceside - Sådan tjener vi penge

Hvordan fastsættes elprisen?

Vi har alle oplevet, hvordan elprisen pludselig kan stige og falde – og det er noget, der i høj grad kan mærkes på vores elregning. Men hvordan beregnes elprisen egentlig? Og hvad bestemmer elprisen? Det kan du læse meget mere om lige her.

Hvordan beregnes elprisen?

Hvordan dannes prisen på el? Det er både et godt og vigtigt spørgsmål. 

I Danmark bliver strømmen indkøbt gennem Nord Pool, som er den nordiske markedsplads for handel af strøm – det er altså her, hvor de forskellige elselskaber handler strøm, hvorefter de videresælger strømmen til dig og resten af Danmark.

På Nord Pool bliver elprisen hver dag fastsat timevis for det kommende døgn. Det betyder, at prisen på el vil variere hver eneste time i løbet af døgnet – og det skyldes, at elprisen fastsættes efter udbud og efterspørgsel-princippet.

hvad_bestemmer_elprisen

Hvem bestemmer elprisen?

I bund og grund bliver elprisen fastsat på baggrund af udbud og efterspørgsel – og det er hovedsageligt elproducenterne og elselskaberne, der afgør elprisen. Det foregår nemlig således, at elproducenterne indberetter, hvor meget strøm, de forventer at producere i det kommende døgn. Derudover indberetter køberne, som er elselskaberne, hvor meget strøm, de forventer at indkøbe i det kommende døgn – med andre ord: hvor meget strøm, de forventer, at deres kunder vil bruge. 

Eftersom elprisen fastsættes på baggrund af udbud og efterspørgsel, vil man typisk opleve, at elprisen er væsentlig højere i de tidsrum, hvor vi bruger mest strøm i løbet af dagen. Derimod vil man opleve, at elprisen er væsentligt lavere i de tidsrum, hvor færrest bruger strømmen.

Når elproducenterne og elselskaberne har lukket deres handel på Nord Pool, indsender de efterfølgende deres driftsplaner til Energinet.

Hvad er Energinet?

Energinet er det næste led i processen, og det kan betegnes som det systemansvarlige led. 

Energinet er en selvstændig offentlig virksomhed, som hører under Klima-, Energi- og Forsyningsministeret, hvilket betyder, at Energinet er ejet af staten. Energinet er dem, som ejer det overordnede el- og gasnet i hele Danmark. De sørger for at opretholde forsyningssikkerheden i Danmark, som sikrer at alle i Danmark har strøm i stikkontakten.

 

Energinet køber elreserver

Når elselskaberne og elproducenterne har indberettet deres driftsplaner, så sørger Energinet for at købe elreserver. Det kan nemlig være svært at forudsige døgnets præcise strømforbrug og strømproduktion, og derfor sørger Energinet for at købe elreserver før salget på Nord Pool går i gang, således at de er sikre på at have tilstrækkeligt med strøm.

Disse elreserver må dog ikke handles på Nord Pool. Sælgerne skal i stedet reservere denne andel af strømproduktionen, og indgive den på et andet marked, som kaldes “regulérkraftmarkedet”. 

Regulérkraftmarkedet kan sammenlignes med et justeringselement, hvor Energinet har mulighed for at lave en justering, hvis der skal produceres mere strøm end forventet. Det er ikke muligt at lagre strøm, fordi den skal bruges med det samme – og derfor bliver Energinet nødt til at bruge regulérkraftmarkedet som et form for sikkerhedsnet. 

Er elprisen den samme i hele landet?

Nej, det er den ikke. Elprisen kan faktisk variere afhængigt af, hvor i landet du har bopæl. Typisk vil elprisen faktisk være en lille smule lavere, hvis man bor øst for Storebælt frem for vest for Storebælt. Det skyldes, at Østdanmark transporterer strøm fra Sverige, når lagerbeholdningen af den danske strøm er minimal. Derimod indhenter Vestdanmark strøm fra Tyskland, som ofte har nogle højere priser end de nordlige lande.

FAQ – Ofte stillede spørgsmål

Hvordan beregnes elprisen?

Prisen på el er baseret på udbud og efterspørgsel, og strømmen bliver solgt og købt på Nord Pool. Prisen på strøm vil derfor være dyrere i de tidsrum, hvor en stor andel af den danske befolkning typisk bruger strømmen – og omvendt vil den typisk være billigere i de tidsrum, hvor færre bruger strømmen.

 

Hvordan udregnes variabel elpris?

Hvis du vælger en variabel elaftale, vil din elpris følge markedsprisen fra Nord Pool, og du vil derfor opleve, at elpriserne kan svinge i løbet af døgnet.

Hent app'en via vores QR-koder

Du kan scanne QR-koden med kameraet i din telefon, eller med din Google Chrome app.

Elberegner.dk er reklamefinansieret

Vi bestræber os på at vise forbrugerne et bredt udvalg af produkter og ydelser indenfor elmarkedet. Vi har valgt at håndplukke et udvalg af elselskaber, så vores sammenligning afspejler derfor ikke det samlede marked for elpriser.

Elberegner.dk modtager penge for at formidle kunder til elselskaberne. Derfor er links til elselskaberne reklamelinks. Rækkefølgen og fremhævningen af elprodukter og elselskaber kan være influeret af kommissionssatsen.

Vi er udelukkende et sammenligningssite, og er derfor ikke selv at betragte som udbyder af el.