Elberegner.dk er en annonceside - Sådan tjener vi penge

Jordvarmeanlæg

Se om du kan spare penge ved at skifte til en varmepumpe på din adresse.

Indhold skrevet af: Nicoline
Senest opdateret d. 5. august, 2024

Overvejer du at etablere et jordvarmeanlæg? Jordvarme er efterhånden blevet en mere og mere populær varmekilde blandt danske boligejere. Det er det især blevet i takt med, at der er kommet mere fokus på bæredygtighed og i den forbindelse grøn energi. 

Det er nemlig sådan, at jordvarme er en både grøn og besparende energi. Den er især besparende, hvis du på nuværende tidspunkt har oliefyr, naturgas eller elvarme og i den forbindelse vælger at skifte til jordvarme. Dog er jordvarme forholdsvis dyrt at få etableret, da der skal graves slanger ned i jorden. 

Hos elberegner.dk har du mulighed for at læse meget mere om jordvarmeanlæg samt priser. Vi guider dig igennem de mange spørgsmål, der kan være til varmekilden, og giver dig de bedste forudsætninger for at få et større kendskab til jordvarmeanlæg.

Hvad er jordvarme? 

Der er tit og ofte mange spørgsmål omkring, hvordan jordvarme virker, og hvad jordvarme er. Jordvarme er som tidligere nævnt en varmekilde, der udnytter solens stråler til at afgive rumvarme samt varmt vand i din bolig. 

Ved at bruge jordvarme til opvarmning af din bolig sænker du derfor CO2-forbruget. Det skyldes, at jordvarme er en miljøvenlig opvarmningsform, eftersom der er tale om en vedvarende energikilde, der er både energirigtig og -effektiv. 

 

Hvordan virker et jordvarmeanlæg? 

Et jordvarmeanlæg fungerer på samme måde som solvarme. Det vil sige, at anlægget består af en jordslange, som er nedgravet i jorden, samt en varmepumpe, der er placeret på selve huset. 

Jordslangen fyldes med vand, hvorefter den optager naturens vedvarende energi i jorden. Det vil sige, at vandet i slangen bliver opvarmet af den varme, solen afgiver, i det øjeblik den rammer jorden. 

Det opvarmede vand fra jorden bliver efterfølgende pumpet ved hjælp af varmepumpen. Varmepumpen sørger således for at generere varmen ind i boligens radiatorer. 

Derudover sørger varmepumpen for, at du kan få varmt brugsvand i boligen. Desto mere slange, der bliver gravet ned i jorden, desto mere vand bliver opvarmet i jorden, og på den måde er der mere varme at trække ud af jorden. 

Hver gang solen skinner, bliver der altså skabt mest muligt energi til opvarmningen sammenlignet med de kolde eller regnfulde dage, hvor energien bliver optaget ved almindeligt dagslys. 

Jordvarme pris – disse ting kan påvirke omkostningerne ved at installere et jordvarmeanlæg

Prisen på jordvarme afhænger af flere faktorer, såsom:

  • størrelsen på det anlæg, der skal installeres
  • jordens beskaffenhed
  • om eksisterende rørsystemer skal fjernes eller erstattes.

Jordvarme-prisen afhænger også af hvor meget varme du bruger. Jo mere varme du bruger, jo dyrere bliver det, da anlægget skal have en højere effekt. Prisen kan også variere afhængigt af hvor komplekst det er at lægge rørene ned i jorden.

  • Generelt kan du forvente, at prisen for et jordvarmeanlæg til et parcelhus ligger mellem 100.000-200.000 kroner, men det kan også afhænge af størrelsen på dit hus.

Herunder kan du se eksempler på priser, men disse er kun gennemsnitlige. Hvis du ønsker en helt nøjagtig pris på jordvarmeanlægget, kan du indhente 3 uforpligtende tilbud lige her

 

Hvad koster jordvarme?

Hvad koster et jordvarmeanlæg? Prisen på jordvarme afhænger af husarealet. Jo større areal, jo højere pris. Som udgangspunkt vil jordvarme koste mellem 110.000 – 160.000 kr. afhængig af husareal. Nedenfor kan du finde en oversigt over priser på et jordvarmeanlæg, baseret på størrelsen af dit hjem. Prisen er inkl. montering.
Husareal Pris inkl. montering
140 m2
110.000 - 130.000 kr.
200 m2
120.000 - 140.000 kr.
250 m2
130.000 - 150.000 kr.
300 m2
140.000 - 160.000 kr.

Bliver det på et tidspunkt nødvendigt at skifte jordvarmeslangerne og dermed få nedgravet nye, kan du forvente en jordvarmeslanger-pris på cirka 14.000 kroner på en almindelig parcelhusgrund. Dog vil det altid være forskelligt fra leverandør til leverandør. 

Jordvarmepumpe-priser afhænger af boligens samlede antal kvadratmeter samt dine behov for opvarmning. Dog kan du forvente priser fra 40.000 kroner og op efter. 

Det er desuden altid en god idé at indhente tilbud fra forskellige leverandører, ligesom når du skal have installeret jordvarme. På den måde er du sikker på, at du får et godt tilbud til et budget, du har råd til. 

Fordele ved jordvarme:

Der er flere fordele ved at installere jordvarme sammenlignet med andre varmekilder. Det er især nedenstående fordele, der gør sig gældende ved brug af jordvarme: 

  • Jordvarme er en grøn varmekilde.
  • Det kræver ikke meget vedligeholdelse.
  • Du vil opleve store besparelser på varmeregningen.
  • Du kan få energitilskud til jordvarme.
  • Du er ikke afhængig af svingende varmepriser – varmeregningen afhænger ikke af energiprisernes udvikling.
  • Energikilden forhøjer værdien på din bolig.
  • Jordvarme støjer ikke.

Ulemper ved jordvarme:

Der er selvfølgelig også et par ulemper, som er værd at have med i overvejelserne, inden du beslutter dig for at installere jordvarme:

  • Det er dyrt at etablere – faktisk er det en af dyreste løsninger inden for varmepumper.
  • Det kræver, at du har en grund på en vis størrelse, og at der ikke er placeret træer og buske oven på varmeslangerne, som kan skygge for solen. 
  • Det kan kun betale sig, hvis din bolig er velisoleret.
Fordele ved jordvarmeanlæg Ulemper ved jordvarmeanlæg
Grøn varmekilde
Dyrt at etablere
Kræver meget lidt vedligeholdelse
Du skal have en forholdsvis stor grund
Mulighed for tilskud
Ingen træer eller buske placeret på jordvarmeanlægget
Ikke afhængig af svingende varmepriser
Kræver at din bolig er velisoleret
Hæver værdien på din bolig
Kræver lerholdig jord
Besparelser på varmeregningen

Hvor stor skal min grund være til jordvarme? 

En tommelfingerregel er, at et jordvarmeanlæg kræver et jordareal på cirka 2-3 m2 per m2 boligareal. Dog fylder selve varmepumpen ikke mere end et stort køleskab. 

Et eksempel kan være, hvis du bor i et hus på omkring 150 m2. Her skal du bruge et grundareal på omkring 400 m2 for at kunne grave jordslangerne ned. Desto større hus, du har, desto større areal skal du bruge.  

 

Hvad skal der ellers tages højde for? 

Udover størrelsen på din grund er det også afgørende, hvilken type jord, der er på din grund. Det er nemlig sådan, at et jordanlæg generelt fungerer bedre, hvis jorden er lerholdig frem for sandet. Det skyldes, at fugtig jord er bedre til at lede varmen til anlægget.

Derudover er det vigtigt, at anlægget bliver placeret i et område, hvor der hverken er bygget huse eller står træer og lignende. Det skyldes, at træer, buske eller huse i det tilfælde kan skygge for solen, og det vil gå ud over selve opvarmningen og anlæggets effekt. 

Hvor længe holder et jordvarmeanlæg? 

Du kan som udgangspunkt forvente, at jordslangerne har en levetid på mellem 50-100 år. Det vil sige, at du godt kan skifte pumpen ud løbende, men beholde slangerne, som også udgør den mest omfattende del af etableringen af et varmeanlæg. 

Pumpen vil nemlig have en levetid på omkring 25 år. Fordelen ved det er, at pumpen er knap så omfattende at skifte, som slangerne er. Det er derfor også kun pumpen, som skal serviceres løbende. 

Trods en dyr startinvestering på et varmeanlæg er det altså alligevel en langsigtet og fornuftig investering. 

Tilskud til jordvarme

Der er mulighed for at få et tilskud til jordvarmeanlægget. Dog er der visse betingelser, du skal leve op til, før det kan lade sig gøre at få tilskud:

  • Du skal skifte til jordvarmeanlægget fra oliefyr, gasfyr eller elvarme.
  • Du skifter fra oliefyr, gasfyr eller elvarme til en jordpumpe.
  • Din bolig skal ligge uden for et fjernvarmeområde.
  • Varmepumpen skal have energimærke A++ eller A+++.
  • Installationen skal foretages af en autoriseret montør.

Vælger du ikke at søge energitilskud bevidst, eller glemmer du det blot, kunne du tidligere benytte dig af håndværkerfradraget. Dette er dog udløbet pr. 31 marts 2022. Ønsker du at vide mere om, hvordan du ansøger om et energitilskud, kan du læse mere i ét af vores indlæg om energitilskud. 

Dog er det vigtigt, at du er opmærksom på, hvornår bygningspuljen åbner. Der findes nemlig overordnet to muligheder om året, hvor du kan søge tilskud. Det varierer fra år til år, og det er bygningspuljen – der administreres af Energistyrelsen – som varetager ansøgningsportalen. Det er derfor via deres ansøgningsportal, du kan ansøge om et tilskud. 

 

Kan jeg selv etablere jordvarme? 

Du har ikke selv mulighed for at etablere jordvarme – det skal gøres af en fagmand, som desuden sørger for at vejlede dig i valg af varmepumpe. 

Inden du kontakter en udbyder, anbefaler vi dog altid, at du sørger for at sammenligne priser blandt flere forskellige udbydere. På den måde har du mulighed for at vælge det bedste jordvarmeanlæg-tilbud, som matcher dine behov, men også dit budget. 

Indhent tilbud på jordvarme allerede i dag, og få flere forskellige konsulentbesøg, før du beslutter dig for en leverandør. 

Det er vigtigt, at du får en professionel gennemgang af din bolig inden, så du er sikker på, at både bolig og grund er velegnet til et varmeanlæg. 

 

Hvad koster jordvarme i drift?

Er du også nysgerrig på, hvad et jordvarmeanlæg koster i drift om året? Nedenfor kan du sammenligne de årlige omkostninger, der er forbundet med de forskellige varmepumpe-anlæg. 

Opvarmningsform Årligt forbrug i enheder Måleenhed Årlig pris i kr. inkl. brugsvand Årlig pris i kr. inkl. afskrivning, service og rente
Jord til vand-varmepumpe
5.246
kWh
10.853 kr.
21.698 kr.
Luft til vand-varmepumpe
5.746
kWh
11.887 kr.
23.182 kr.
Luft til luft-varmepumpe
3.202
kWh
13.599 kr.
16.766 kr.

Kilde: Bolius

Hvor meget kan jeg spare med jordvarme? 

Jordvarme kan give store besparelser på varmeregningen – særligt hvis du går fra oliefyr til varmepumpe eller elvarme. Skifter du fra ovenstående, vil du spare mellem 50-60 % på din regning med en jordvarmepumpe. Den præcise besparelse vil dog afhænge af dit forbrug samt kvaliteten på den valgte varmepumpe. 

Selvom etableringsprisen og startinvesteringen er relativt høj, vil anlægget altså alligevel have tjent sig selv hjem inden for 10 år. Desto større hus, du har, desto hurtigere vil startinvesteringen være tjent hjem. 

Ønsker du mere eksakte eksempler på, hvor meget du kan spare, kan du med fordel forhøre dig hos diverse leverandører, inden du takker ja til et tilbud. 

Her vil du samtidig få råd og vejledning. En anden mulighed kan desuden være at forhøre dig hos en energikonsulent eller energivejleder, som sørger for at gennemgå dit hus for at vurdere, om jordvarme er den rette løsning for dig. Et sådant energitjek vil koste mellem cirka 2.500 til 4.000 kroner. 

 

Hvad er forskellen på almindelig og lodret jordvarme? 

Forskellen på almindelig og lodret jordvarme er blot, hvordan boringen bliver foretaget. Ved vertikal – også kaldet lodret jordvarme – vil ledningerne bores lodret og minimum 1000 meter ned i jorden. 

I det tilfælde vil installationen ikke kræve et lige så stort haveareal, som et traditionelt jordvarmeanlæg vil. Ved lodret/vertikal jordvarme bliver det generelt anbefalet, at du har en have på mindre end 300 m2.

Ved almindelig jord-varme bliver jordslangen gravet mere end én meter ned. I modsætning til den lodrette ligger jordslangen her vandret. 

Selvom boringerne bliver foretaget forskelligt, fungerer jordanlæggene på samme måde, uanset om det er med vandret eller lodret boring. 

 

Virker jordvarme om vinteren? 

Et jordvarme-anlæg fungerer også i vintermånederne. Det vil sige, at anlægget fortsat optager varme fra jorden, selvom det er frost- og snevejr. 

Det skyldes, at varmen også bliver oplagret i normalt dagslys. Du kan derfor sagtens regne med dit jordvarmeanlæg, selvom der ikke er sommer og sol.

Skrevet af

Nicoline
Nicoline er vores ekspert indenfor elselskaber. Med mange års erfaring i energibranchen har hun opbygget en dyb forståelse for, hvordan elselskaber opererer og hvordan man gennemskuer deres priser. Nicoline hjælper dig med at finde de bedste udbydere, så du kan finde den helt rette løsning til din husstand. Hendes omfattende viden gør det lettere for dig at træffe informerede beslutninger om dit valg af elselskab, så du kan spare penge på elregningen.

Bliv ringet op og få svar på dine spørgsmål

Hent app'en via vores QR-koder

Du kan scanne QR-koden med kameraet i din telefon, eller med din Google Chrome app.

Elberegner.dk er reklamefinansieret

Vi bestræber os på at vise forbrugerne et bredt udvalg af produkter og ydelser indenfor elmarkedet. Vi har valgt at håndplukke et udvalg af elselskaber, så vores sammenligning afspejler derfor ikke det samlede marked for elpriser.

Elberegner.dk modtager penge for at formidle kunder til elselskaberne. Derfor er links til elselskaberne reklamelinks. Rækkefølgen og fremhævningen af elprodukter og elselskaber kan være influeret af kommissionssatsen.

Vi er udelukkende et sammenligningssite, og er derfor ikke selv at betragte som udbyder af el.