Elberegner.dk er en annonceside – Sådan tjener vi penge

Skift oliefyr til varmepumpe

Hvis I stadig benytter jer af et oliefyr i husstanden, når I opvarmer jeres bolig, er der penge at spare, hvis I skifter oliefyret til en varmepumpe. Fordelene ved en varmepumpe kontra et oliefyr er mange, ikke mindst når det kommer til din økonomi og til klima og miljø. Af sidstnævnte årsag har regeringen derfor også vedtaget en plan for udfasning af olie- og gasfyr, ligesom det ikke længere er tilladt at installere nye oliefyr.

Oliefyrets dage er derfor snart talte, og hvis du er en af dem, der endnu ikke har været igennem overgangen fra oliefyr til varmepumpe, bør du undersøge dine muligheder nu. Regeringen har nemlig afsat et årligt, tocifret millionbeløb til tilskud til udskiftning af oliefyr, som du kan søge.

Her på siden kan du blive klogere på, hvor meget du kan spare, når du overgår fra et oliefyr til en varmepumpe, hvem der kan hjælpe dig med at overgå fra oliefyr til varmepumpe, hvilke fordele der er i skiftet for både dig og klimaet, samt hvordan du søger om økonomisk tilskud til udskiftning af dit oliefyr. Læs med – vi klæder dig godt på.

Hvorfor skal jeg udskifte mit oliefyr?

Der er mange gode grund til at udskifte dit oliefyr med en varmepumpe – ikke mindst når det kommer til miljø og økonomi. Derfor har mange danskere også allerede valgt at overgå til den mere moderne, klima- og økonomivenlige varmepumpe, og endnu flere danskere vil gøre det i fremtiden.

Dette skyldes ikke mindst, at den danske regering i 2019 har bestemt, at gamle oliefyr skal udfases. De oliefyr, der stadig er tilbage, lever altså på sidste tid. Det har derudover heller ikke været tilladt at opføre nye oliefyr siden 2013, og oliefyrets sidste dage er derfor talte inden for en kort årrække i Danmark.
Der er flere ulemper ved et oliefyr – også økonomisk

En af de helt store ulemper ved det klassiske oliefyr er, at det belaster din økonomi, men også klimaet unødvendigt meget. Når du benytter dig af et oliefyr, er du hele tiden afhængig af de skiftende, men også høje oliepriser, når du varmer dit hjem op.

Olie er, som de fleste ved, en stor belastning for vores miljø, men priserne gør ofte heller ikke noget godt for din pengepung sammenlignet med, hvad du kan nøjes med at betale, hvis du har en varmepumpe.

Der er intet, der tyder på, at oliepriserne kommer til at falde i fremtiden. Tværtimod. Verdens olieressourcer bliver nemlig færre og færre, og i takt med at udbuddet falder, vil priserne stige. Derfor har den i forvejen dyre opvarmningsform kun udsigter til at blive endnu dyrere, som årene går.

 

Hvorfor er en varmepumpe et bedre alternativ?

I modsætning til en varmepumpe er et oliefyr ikke en vedvarende energiform, og derfor belaster et oliefyr klima og miljø unødvendigt meget, når man ser på de nye, moderne alternativer, der er kommet til. En varmepumpe er derudover langt billigere i drift, da du ikke på samme måde er afhængig af de skiftende og ofte tårnhøje oliepriser, når du skal varme din bolig op.

Varmepumpen har desuden den helt store fordel, at den overhovedet ikke udleder CO2, hvis den forsynes med strøm fra grønne, vedvarende energikilder. På den måde er der dobbeltsejr til miljøet, når du benytter dig af både en varmepumpe og af grøn strøm.

Foruden de åbenlyse fordele, der drejer sig om økonomi og klima, har varmepumpen også den fordel, at den leverer en mere stabil og konstant varme, og derfor vil du også opleve en mere komfortabel og ensartet varme i dit hjem, når du opvarmer din bolig med en varmepumpe.

 

Hvilken type vedligeholdelse kræver en varmepumpe?

Ligesom med et oliefyr er det vigtigt, at du løbende vedligeholder din varmepumpe. Du kan let komme omkring vedligeholdelsen, hvis du tegner en serviceaftale med et firma, der kan hjælpe dig med at sikre standarden på din varmepumpe. Derudover kan du med en serviceaftale også få akut hjælp, hvis du pludselig oplever, at din varmepumpe svigter og går i stykker.


Når du sørger for at vedligeholde din varmepumpe, sikrer du dig også imod, at varmepumpen fungerer uhensigtsmæssigt. Hvis ikke din varmepumpe er installeret korrekt, eller hvis din varmepumpe har en fejl, kan det have uhensigtsmæssige indvirkninger på din varmeregning.
Når du har en varmepumpe, er du desuden pålagt et årligt, lovpligtigt eftersyn af din varmepumpe, således at man sikrer sig, at din varmepumpe fungerer, som den skal.

Hvor meget sparer jeg?

De helt specifikke tal afhænger selvfølgelig af en helt række konkrete forhold i din husstand og bolig, men de fleste danskere vil opleve en besparelse på omkring 50-70 % på deres varmeregning, når overgår fra et oliefyr til en varmepumpe. Dette skyldes, at du vil spare penge på de afgifter, du betaler, ligesom det skyldes, at du ikke længere er afhængig af de stigende og tårnhøje oliepriser.

En besparelse på 50-70 % på varmeregningen er noget, man kan mærke tydeligt på bundlinjen i de fleste husstande. I de fleste hjem kan man finde langt sjovere ting at bruge den slags penge på, og i mange husstande dedikerer man ligefrem de sparede penge til ekstra oplevelser eller flere dejlige ferieminder.

Hvad koster det, og hvem kan hjælpe mig?

Der er selvfølgelig en udgift, når du skal udskifte dit oliefyr til en varmepumpe, og derfor vil det for mange også ligne en større udgift og ulempe end en fordel. Din varmepumpe har dog relativt hurtigt tjent sig selv ind, da du vil opleve store besparelser på din varmeregning fremover.

Alt afhængig af, hvad opgaven kræver, og hvem du vælger til at udføre den for dig, vil det cirka koste omkring 80.000-120.000 kroner af udskifte et oliefyr med en varmepumpe. I langt de fleste hjem vil varmepumpen have tjent sig hjem i løbet af 7 år, og effekterne på miljøet kan måles allerede dagen efter, du har sagt farvel til dit oliefyr.

Hvis du går med overvejelser om at udskifte dit oliefyr, gør du klogt i at undersøge markedet og indhente flere forskellige tilbud hos forskellige firmaer, inden du indgår en aftale. Der kan nemlig være store forskelle i de enkelte firmaers priser, men også forskel på kvalitet, arbejdstid og andre vigtige forhold.
Et godt tip er, at du kan benytte dig af tjenesten 3byggetilbud.dk

Hos 3byggetilbud kan du nemlig – som navnet indikerer – indhente tre forskellige tilbud på udskiftningen af dit oliefyr, som du kan sammenligne og sidestille. Du kan benytte dig af servicen uanset, hvor i landet du bor.
Ofte vil der være fordele ved alle de tre byggetilbud, du får, og det er derfor op til dig at vælge, hvilket af de tre byggetilbud der passer dig, din husstand, din økonomi og din situation bedst.

Disse 3 firmaer kan hjælpe dig med at udskifte dit oliefyr til varmepumpe

Søg om tilskud

Der er stor politisk interesse i, at du udskifter dit oliefyr med en varmepumpe, og derfor er det også muligt at søge tilskud til udskiftningen af dit oliefyr. I 2020 vedtog regeringen en ny klimaplan, og en del af indholdet i denne var en målsætning om, at 400.000 danske olie- og gasfyr skulle være erstattet af varmepumper inden 2030.

Du kan søge om tilskud på helt op til 42.000 kroner. Hvis du får bevilliget et tilskud, kan det altså dække en meget stor procentdel af udgiften til udskiftningen af dit oliefyr. På den måde vil din varmepumpe have tjent sig ind på meget kortere tid end 7 år.

Alene i 2021 er der afsat 675 millioner kroner til tilskud til udskiftning af olie- og gasfyr. Der er åbent for ansøgninger om tilskud tre gange årligt, og du skal sørge for at være hurtig, når der åbnes for ansøgningerne, for tilskuddene er meget eftertragtede og fordeles hurtigt.

Hvis ikke du bliver godkendt til et tilskud, eller hvis ikke du når at søge, kan håndværkerfradraget også være til stor hjælp, når du skal udskifte dit oliefyr. Du kan gøre brug af håndværkerfradraget på op til 25.000 kroner pr. voksen i husstanden. Økonomisk set har håndværkerfradraget en positiv effekt på din SKAT, og det udbetales altså ikke som tilskud.

Hvis I er to voksne i husstanden, vil I altså kunne gøre brug af et fradrag på helt op til 50.000 kroner. Hvis I har hjemmeboende børn over 18 år, tæller de selvfølgelig også som voksne beboere. Du kan læse mere om reglerne for håndværkerfradraget, hvis du overvejer at gøre brug af tilbuddet.

Træt af høje elregninger?
Find de bedste priser her

Elberegner.dk er reklamefinansieret

Vi bestræber os på at vise forbrugerne et bredt udvalg af produkter og ydelser indenfor elmarkedet. Vi har valgt at håndplukke et udvalg af elselskaber, så vores sammenligning afspejler derfor ikke det samlede marked for elpriser.

Elberegner.dk modtager penge for at formidle kunder til elselskaberne. Derfor er links til elselskaberne reklamelinks. Rækkefølgen og fremhævningen af elprodukter og elselskaber kan være influeret af kommissionssatsen.

Vi er udelukkende et sammenligningssite, og er derfor ikke selv at betragte som udbyder af el.