Elberegner.dk er en annonceside - Sådan tjener vi penge

Fjernvarme eller varmepumpe?

Opvarmning af boligen er en af de vigtigste poster i ethvert husholdningsbudget – ikke mindst i de seneste år hvor det er blevet langt dyrere at opvarme boligen. Har du et gammelt olie- eller gasfyr, vil du især have oplevet en stigende varmeregning, da både olie og gas er blevet langt dyrere. 

Derfor vil det være til stor økonomisk gavn for dig at skifte dit gamle fyr ud med fjernvarme eller varmepumpe.

Valgmulighederne er mange, når man skal beslutte, hvordan man vil opvarme sin bolig. Ofte vil fjernvarme og varmepumpe være to af de mest miljøvenlige og billigste løsninger. Men når man ser på fjernvarme vs. varmepumpe, hvad er så billigst og bedst? 

Det ser vi nærmere på i denne guide.

fjernvarme vs varmepumpe

Fjernvarme vs. varmepumpe: En sammenligning

Skal du skifte varmekilden i dit hjem, er det måske tid til at kigge på varmepumpe eller fjernvarme. Det er helt klart de to oplagte valg, hvis du ønsker en miljøvenlig og økonomisk fornuftig opvarmning af dit hjem.

Der er fordele og ulemper ved begge varmekilder, og der vil ofte være uenighed om, hvorvidt fjernvarme eller varmepumpe er den bedste løsning. Selve prisen for opvarmning vil ofte være ens for de to varmekilder. Fordelen ved at vælge fjernvarme er, at du ikke skal bekymre dig om vedligeholdelse, da varmen bliver produceret på store kraftværker og sendes ud til din bolig via fjernvarmerør.

 

Levetiden på varmekilden

Vælger du i stedet en varmepumpe, skal du servicere den en gang om året, og det kommer selvfølgelig til at koste dig ekstra. En anden faktor, når man ser på fjernvarme vs. varmepumpe, er levetiden. 

Fjernvarme holder typisk resten af din levetid, mens en varmepumpe typisk har en levetid på 12-15 år.

 

Luft til vand-varmepumpe vs. fjernvarme

Når du skal vælge mellem fjernvarme eller varmepumpe, er det selvfølgelig også vigtigt, at du husker på, at der findes flere forskellige typer af varmepumper. Overordnet set kan du med en varmepumpe vælge mellem jordvarme, luft til luft-varmepumpe og luft til vand-varmepumpe.

I en almindelig helårsbolig vil en luft til vand-varmepumpe typisk være den bedste løsning, da du dermed kan få opvarmet din bolig og dit brugsvand. Så hvordan ser det ud med luft til vand-varmepumpe vs. fjernvarme? Her skal du kigge på nogle af de foregående faktorer, nemlig levetid, service og årlige driftsomkostninger. Typisk vil det være billigst og nemmest at vælge fjernvarme i forhold til luft til vand-varmepumpe.

Men hvad med en luft til luft-varmepumpe vs. fjernvarme? En luft til luft-varmepumpe blæser kun varm luft ud i rummene i din bolig, og den kan ikke opvarme brugsvandet. Derfor er det typisk en bedre løsning til sommerhuse og fritidsboliger.

 

FAQ – ofte stillede spørgsmål


Hvad er bedst – fjernvarme eller varmepumpe?

Der er ikke noget entydigt svar på, hvorvidt fjernvarme eller varmepumpe er bedst at vælge. De årlige driftsomkostninger er nogenlunde ens, men med fjernvarme får du fordelen af en længere levetid og ingen udgifter til service.

 

Hvad er dårligt ved fjernvarme?

Fjernvarme er ikke tilgængeligt i hele Danmark, så hvis du bor i et område uden fjernvarme, er det ganske enkelt ikke en mulighed for dig. Desuden kan der i nogle boliger være installeret anlæg, som størrelsesmæssigt ikke passer til huset, og derfor udnyttes varmen ikke optimalt.

 

Hvad er billigst – fjernvarme eller varmepumpe?

Er varmepumpe billigere end fjernvarme? Selve prisen på installation af fjernvarme og varmepumpe er nogenlunde den samme. Dog er fjernvarme vedligeholdelsesfrit, og når anlægget først er installeret, vil det som regel have en utrolig lang levetid. En varmepumpe derimod kræver vedligeholdelse, og den skal serviceres en gang om året. Til gengæld kan du få en garantiordning på op til 12 år. 

Bliv ringet op og få svar på dine spørgsmål

Hent app'en via vores QR-koder

Du kan scanne QR-koden med kameraet i din telefon, eller med din Google Chrome app.

Elberegner.dk er reklamefinansieret

Vi bestræber os på at vise forbrugerne et bredt udvalg af produkter og ydelser indenfor elmarkedet. Vi har valgt at håndplukke et udvalg af elselskaber, så vores sammenligning afspejler derfor ikke det samlede marked for elpriser.

Elberegner.dk modtager penge for at formidle kunder til elselskaberne. Derfor er links til elselskaberne reklamelinks. Rækkefølgen og fremhævningen af elprodukter og elselskaber kan være influeret af kommissionssatsen.

Vi er udelukkende et sammenligningssite, og er derfor ikke selv at betragte som udbyder af el.