Forstå din elregning
Det kan være svært at forstå sin elregning, i og med at der er mange faktorer, der er med til at udgøre den samlede pris. Heldigvis finder du al den information, du har brug for, lige her. Vi hjælper dig nemlig med at forstå, hvad din elregning egentlig består af.
Når du betaler din elregning, går dine penge nemlig ikke kun til selve elselskabet. Vi giver dig et fuldt overblik over, hvem du betaler til, og hvor på din elregning du kan sætte ind, hvis du gerne vil spare penge i fremtiden.
Sådan er din elregning skruet sammen
I Danmark modtager langt de fleste fire elregninger årligt, i og med at el regnskabet løber kvartalsvist. Nogle elselskaber tilbyder dog også elregninger med månedlig betaling, men det er dog langt fra det mest almindelige. Når du modtager din elregning, består den af forskellige poster, hvor nogle af posterne går til selve elselskabet, andre til netselskabet og nogle til staten. Dette gør det vanskeligt for mange, at få overblikket over, hvem de forskellige poster på elregningen skal betales til.
Din elregning består typisk af følgende fire poster:
- dit elforbrug
- dit abonnement
- transport af strøm
- faste afgifter.
Nogle af posterne på elregningen, kan du påvirke ved at skifte til et andet og billigere elselskab, mens andre er fastlagt af netselskabet eller af staten. Alt det vil vi udspecificere nedenfor.
Sådan kunne en elregning se ud – forstå elregningens poster
Du kan ved at skifte dit elselskab, opnå besparelser på felterne som er markeret med grøn. Felterne der er market med orange er poster du ikke kan påvirke, som er faste omkostninger og afgifter.
Som du nok kan se, er det kun en meget lille del af elregningen som du har mulighed for at påvirke. Det er nemlig kun posterne som vedrører dit forbrug samt din aftale med elleverandør. Du bør derfor være opmærksom på hvilken kWh pris du betaler for din el samt hvilke omkostninger du har til elleverandøren i form af abonnementer.

Det består din elregning af

I diagrammet kan du danne dig et overblik over, hvad delene på din elregning typisk går til. På den måde kan du langt bedre bibeholde overblikket og forstå elregningens poster, næste gang du modtager den.
Som du kan se, er det kun en meget lille del af elregningen, som dækker over det faktiske elforbrug. Størstedelen af elregningen går nemlig til transport, PCO og afgifter til staten. Du skal altså gå efter den laveste kWh pris samt elselskaber med den laveste abonnementspris, hvis du vil spare på din elregning.
Sammenlign din elregning
Førhen modtog du en opgørelse på dit elforbrug for det seneste år i slutningen af året. I dag er flere gået over til fjernaflæsning på elmålerne samt timeaflæsning, og derfor bliver forbruget i dag opgjort løbende og typisk faktureret hver tredje måned.
Du kan stadigvæk bruge din elregning til at få et godt overblik over dit forbrug, men også til at sammenligne elpriser hos andre elselskaber.
Der kan måske være mulighed for at spare penge på elregningen, som du i stedet kan bruge på det, du har lyst til. Vi har også skrevet mere om, hvad du i gennemsnit kanspare på dine elpriser.
Forstå om din elregning pris er over gennemsnittet
Det er forskelligt fra hustand til hustand, hvad der er et normalt elforbrug og dermed også hvad normalen er, i forhold til størrelsen på din elregning. Elregningen er dog steget meget for de fleste danskere i starten af 2022, det skyldes en markant stigning i elprisen, hvilket du kan læse meget mere om på siden her.
Hvis du er i tvivl om din pris på din elregning, er højere end den bør være, er der en række ting du kan gøre for at undersøge det.
Du kan blandt andet benytte vores service, hvor du gratis og uforpligtende kan indsende din elregning til os her på Elberegner.
Vi vil herefter gennemgå din nuværende elregning og undersøge om der findes en bedre el-aftale end din nuværende. Langt de fleste vil vi kunne tilbyde en bedre aftale.

Forsyningstilsynets sammenligningsside
I november 2020 trådte en ny bekendtgørelse i kraft. Bekendtgørelsen omhandler elhandelsvirksomheders regninger, faktering og faktureringsoplysninger til slutkunder. Nu er det blandt andet lovpligtigt for elselskaberne, at linke eller henvise til forsyningstilsynets sammenligningsportal på din elregning. Netop til formål med at sikre en større gennemsigtighed på elmarkedet om både priser og vilkår.