Elberegner.dk er en annonceside - Sådan tjener vi penge

Hvordan er elprisen sammensat? Forstå din elregning

Indhold skrevet af: Daniel
Senest opdateret d. 28. februar, 2025

Det kan være svært at gennemskue elpriserne og forstå sin elregning, da der er mange faktorer, der udgør den samlede pris, og fordi du betaler til en række forskellige aktører på regningen. Vi hjælper dig med at forstå, hvad din elregning egentlig består af.

Når du betaler din elregning, går dine penge nemlig ikke kun til elselskabet. Læs med her og vi giver dig et fuldt overblik over, hvem du betaler til, og hvor du kan sætte ind på din elregning, hvis du gerne vil spare penge på dine elpriser i fremtiden.

Sådan er din elregning skruet sammen

Når det drejer sig om din elregning, kan du vælge mellem kvartalsvis eller månedlig betaling. Når du modtager din elregning, består den af forskellige poster, hvor nogle af posterne går til selve elselskabet, andre til netselskabet – som står for transporten af strømmen – og nogle til staten. Dette gør det vanskeligt for mange at få overblik over, hvem de forskellige poster på elregningen går til, da man kun modtager én samlet regning.

Din elregning består typisk af følgende fire poster:

  • Dit elforbrug
  • Dit abonnement
  • Transport af strøm
  • Faste afgifter

Nogle af posterne på elregningen kan du påvirke ved at skifte til et andet og billigere elselskab, mens andre er upåvirkelige og fastlagt af netselskabet eller af staten.

Alt dette vil vi udspecificere nedenfor.

Sådan kunne en elregning se ud – forstå elregningens poster

Til højre ses et eksempel på, hvordan en elregning kan se ud.

Ved at skifte elselskab kan du opnå besparelser på de felter, der er markeret med grønt. Felterne markeret med orange er poster, du ikke kan påvirke ved at skifte udbyder, da de er faste omkostninger og afgifter. Felter markeret med gult kan delvist påvirkes ved at vælge en udbyder, der eksempelvis ikke opkræver gebyrer for den valgte betalingsløsning.

Det er nemlig kun de poster, der vedrører dit forbrug og din aftale med elleverandøren, som du kan påvirke.

Du bør derfor være opmærksom på, hvilken elaftale du har, hvilke tillæg der er til elprisen, samt hvilke omkostninger der er i form af abonnementer og gebyrer.

Eftersom du har mulighed for at påvirke de grønne poster, kan det være en god idé at undersøge elmarkedet nærmere, hvis du er på udkig efter billig strøm. Dermed kan du reducere dine udgifter til elregningen.

poster-paa-elregningen

Det består din elregning af

I diagrammet til højre kan du få et overblik over, hvad de forskellige dele af din elregning typisk dækker.

I 4. kvartal 2024 udgjorde betalingen for strømmen 32,2 % af elregningen. ‘Betaling for strøm‘ inkluderer den samlede betaling til elselskabet, hvilket dækker både den kommercielle el og det tilhørende abonnement.

Hvis du ønsker at reducere din samlede elregning, er det denne del, du kan påvirke ved at sammenligne elpriser og finde en billigere aftale.

Sådan er elprisen sammensat:

  • Energi: 32,2 %
  • Elafgift: 26,2 %
  • Netbetaling: 21,6 %
  • Moms: 20 %

Diagrammet tager udgangspunkt i data fra elprisstatistikken for 4. kvartal 2024.

Forstå elpriserne og sammenlign din elregning

Tidligere var det sådan, at man modtog en opgørelse over sit elforbrug én gang årligt – typisk i slutningen af året. I dag er alle elmålere fjernaflæste og timeaflæste, hvilket betyder, at man kan afregnes på baggrund af timeprisen på den nordiske elbørs Nord Pool. De fleste modtager deres elregninger månedligt, men det er heller ikke unormalt, at nogle elselskaber fakturerer hver tredje måned.

Du kan stadig bruge din elregning til at få et godt overblik over dit forbrug, men også til at sammenligne elpriser hos andre elselskaber.

Der kan måske være mulighed for at spare penge på elregningen, som du i stedet kan bruge på det, du har lyst til. Vi har også skrevet mere om, hvad du i gennemsnit kan spare på dine elpriser.

Følg dit strømforbrug live gennem Elberegner-appen

Synes du, det er bøvlet at holde styr på, hvor meget strøm du egentlig bruger derhjemme? Det kan vi godt forstå – og derfor har vi udviklet vores egen elpriser-app, som gør det nemmere for dig. Gennem Elberegner-appen får du nemlig adgang til en masse spændende indsigter vedrørende dit strømforbrug.

Her får du bl.a. mulighed for at:

  • Tilkoble din elmåler, så du kan følge dit strømforbrug live
  • Se din samlede elpris inkl. alle tillæg og afgifter
  • Modtage rapporter vedrørende dit strømforbrug
  • Følge din kommende elregning
  • Og meget mere

Er prisen på din elregning over gennemsnittet?

Elforbruget svinger mellem de forskellige husstande, da det afhænger af flere faktorer. Det afhænger bl.a. af, hvor mange der bor i husstanden, antallet af elektroniske apparater, hvor ofte de er tændt, og lignende.

Det er derfor forskelligt fra husstand til husstand, hvad der er et normalt elforbrug, og dermed også hvad normalen er i forhold til størrelsen på din elregning.

Hvis du er i tvivl om, om prisen på din elregning er højere end den bør være, er der en række ting, du kan gøre for at undersøge det.

Du kan blandt andet benytte vores service, hvor du gratis og uforpligtende kan indsende din elregning til os her på Elberegner.

Vi vil herefter gennemgå din nuværende elregning og undersøge, om der findes en bedre el-aftale end din nuværende. Langt de fleste gange vil vi kunne finde et bedre elselskab.

sammenlign din elregning

Elregning eksempel med elpris, afgifter og transport 

Er du i tvivl om, hvordan du skal læse din elregning, og hvad du egentlig betaler for din el? Vi har forsøgt at lave et konkret eksempel til dig, som gerne vil have overblik over, hvor meget der går til de forskellige poster på elregningen i kroner og øre.

Så meget betaler du i afgifter og tariffer på din elregning 

Post på din elregning Pris
Rå elpris*
2,31 kr./kWh
Abonnement til netselskab**
671,25 kr./år
Transport lavlast**
0,15 kr./kWh
Transport højlast**
0,46 kr./kWh
Transport spidslast**
1,37 kr./kWh
Transmissionstarif
0,10 kr./kWh
Systemtarif
0,08 kr./kWh
Elafgift
0,95 kr./kWh

*Alle tallene er inkl. moms. Den rå elpris tager udgangspunkt i gennemsnitsprisen på Nord Pool for december måned. Nettarifferne tager udgangspunkt i priserne for vintertarifferne hos netselskabet Radius Elnet.

Eksempel på den samlede elpris pr. dag

I tabellen nedenfor har vi samlet et konkret eksempel på, hvad du kan betale for el, transport, til Energinetafgifter og transport om dagen.
Tabellen tager udgangspunkt i priserne fra ovenstående tabel. Der regnes ud fra et årligt forbrug på 4.000 kWh, hvilket svarer til 10,96 kWh om dagen.

Post på din elregning Pris pr. dag
Rå elpris
25,31 kr.
Abonnement til netselskab
1,84 kr.
Transport lavlast
1,64 kr.
Transport højlast
5,04 kr.
Transport spidslast
15,01 kr.
Trasmissionstarif
1,10 kr.
Systemtarif
0,88 kr.
Elafgift
10,41 kr.
Samlet pris pr. dag
59,23 kr.

Priserne er inkl. moms.

Vær opmærksom på, at priserne for tarifferne afhænger af, hvornår på dagen du bruger strømmen. I ovenstående eksempel har vi taget udgangspunkt i vintertarifferne for netselskabet Radius Elnet.

  • Lavlast – kl. 00.00 – 06.00
  • Højlast – kl. 06.00 – 17.00 & kl. 21.00 – 00.00
  • Spidslast – kl. 17.00 – 21.00
Tariffer hos Radius Elnet Lavlast Højlast Spidslast
Vintertariffer (okt. – mar.)
0,15 kr./kWh
0,46 kr./kWh
1,37 kr./kWh
Sommertariffer (apr. – sept.)
0,15 kr./kWh
0,23 kr./kWh
0,59 kr./kWh

Aktuelle priser hos Radius Elnet pr. 1. januar 2025. Priserne er inkl. moms.

Forsyningstilsynets sammenligningsside 

Forsyningstilsynets sammenligningsside
I november 2020 trådte en ny bekendtgørelse i kraft. Bekendtgørelsen omhandler elhandelsvirksomheders regninger, fakturering og faktureringsoplysninger til slutkunder.

Nu er det blandt andet lovpligtigt for elselskaberne at linke eller henvise til Forsyningstilsynets sammenligningsportal på din elregning. Dette er for at sikre større gennemsigtighed på elmarkedet med hensyn til både priser og vilkår.

FAQ – Ofte stillede spørgsmål

Kan jeg få tilskud til min elregning?

Har du modtaget en elregning, som du ikke har mulighed for at betale, findes der forskellige muligheder for at få hjælp. Du kan ansøge om det, der kaldes enkeltydelser ved kommunen, som vil vurdere, om du er berettiget til at få hjælp. Du kan læse mere i denne artikel.

Hvordan får jeg en lavere elregning?

Elregningen kan være svær at forstå, men de poster, som du har mulighed for at påvirke som forbruger, er dem, som vedrører dit elforbrug samt abonnementer og gebyrer til elselskabet.

Skrevet af

Daniel
Daniel er vores ekspert, når det kommer til opladning af elbiler. Han følger nøje med i de nyeste informationer indenfor ladeløsninger til elbiler, så han kan videregive den nyeste viden til dig, så du nemmere kan træffe den rigtige beslutning. Daniel har flere års erfaring indenfor området, og hans ekspertise gør ham i stand til at give den helt rette rådgivning, så du nemmere kan finde den rette ladeløsning til din elbil.
Nemme sparetips til din elregning?
Du skal blot skrive dig på vores liste herunder, og vi sender dem direkte til din indbakke.

Gode råd behøver ikke være dyre, og det gør din elregning heller ikke!
sparetips-el
Hent app'en via vores QR-koder

Du kan scanne QR-koden med kameraet i din telefon, eller med din Google Chrome app.

Elberegner.dk er reklamefinansieret

Vi bestræber os på at vise forbrugerne et bredt udvalg af produkter og ydelser indenfor elmarkedet. Vi har valgt at håndplukke et udvalg af elselskaber, så vores sammenligning afspejler derfor ikke det samlede marked for elpriser.

Elberegner.dk modtager penge for at formidle kunder til elselskaberne. Derfor er links til elselskaberne reklamelinks. Rækkefølgen og fremhævningen af elprodukter og elselskaber kan være influeret af kommissionssatsen.

Vi er udelukkende et sammenligningssite, og er derfor ikke selv at betragte som udbyder af el.