Elberegner.dk er en annonceside - Sådan tjener vi penge

Varmepumpe køling – Din varmepumpe har flere funktioner

Varmepumper er blevet en populær varmekilde, ikke mindst fordi det er en grønnere energiløsning end at opvarme med f.eks kul eller oliefyr. Men varmepumpen kan bruges til mere end blot at opvarme boligen, den kan nemlig også bruges til at nedkøle den. 

Bliv klogere på hvordan de forskellige typer varmepumper kan bruges som aircondition eller klimaanlæg.

Luft til vand varmepumpe køling 

Omend du blot overvejer at installere en varmepumpe eller allerede har anskaffet en til din bolig, er du nok klar over at det er en effektiv og grønnere energiløsning. Men var du også klar over, at varmepumpen har flere gode egenskaber, såsom at kunne nedkøle din bolig? 

Varmepumpe køling

Kigger man mere sydpå, er luft til luft varmepumper en af de mest anvendte og populære løsninger, til at holde boligen kold på en varm sommerdag. Det er dog ikke omkostningsfrit at bruge sin luft til luft varmepumpe som aircondition, og hvor meget det præcist koster afhænger af flere faktorere. 

Det koster også for miljøet at anvende varmepumpen til køling, det kan nemlig være en voldsom klimabelastning.

Varmepumpe til køling: en klimabelastning 

Det kræver meget energi at anvende at en varmepumpe til at køle luften med. Derfor er det – set fra et klimamæssigt perspektiv – ikke den mest optimale løsning til at holde boligen kold på. 

Det skyldes at det kræver meget mere energi at køle luften ned end det gør at varme den op. Hvor klimabelastende varmepumpen er, når den anvendes som aircondition, afhænger i høj grad af, hvor energien til at drive varmepumpen kommer fra. 

Drives varmepumpen f.eks af solcelleanlæg eller vindenergi, vil dette ikke være en lige så stor belastning for miljøet som hvis pumpen, drives af energi fra fossile brændstoffer.

Blokeret kølefunktion

Har du fået energitilskud til din installation af varmepumpe, kan dens kølefunktion være blokeret. Tilskudsordningen er nemlig betinget af, at varmepumpen udelukkende anvendes til opvarmning af boligen. 

En varmepumpe der både kan anvendes til opvarmning og nedkøling, vil blive betegnet som et klimaanlæg og er derfor ikke omfattet af tilskudsordningen. 

Hvis varmepumpen kan anvendes til køling, aktiverer du typisk funktionen ved at benytte den fjernbetjening som medfulgte ved købet. Er du i tvivl om hvordan du aktiverer kølefunktionen, kan du altid tjekke brugsvejledningen eller kontakte producenten. 

Tilskud til varmepumper

Tidligere har det været muligt at søge tilskud til installation af varmepumper, men mange af disse ordninger er udløbet og nu skal man opfylde visse betingelser for at blive godkendt til tilskuddet. 

Du kan læse mere om Energitilskud her.

Aircondition

På samme måde som i en bil, er det vigtigt, at du holder døre og vinduer lukket, når du anvender aircondition-funktionen på din varmepumpe. Ellers vil den ikke køle tilstrækkeligt og derfor ikke give et optimalt resultat.

Du kan få endnu flere gode råd til hvad du skal kigge efter, når du skal investere i en varmepumpe her på siden. Du kan blandt andet læse om hvordan du undgår støj fra varmepumpen og 7 gode råd til dig der skal købe varmepumpe her.

Skrevet af

Nicoline
Nicoline er vores ekspert indenfor elselskaber. Med mange års erfaring i energibranchen har hun opbygget en dyb forståelse for, hvordan elselskaber opererer og hvordan man gennemskuer deres priser. Nicoline hjælper dig med at finde de bedste udbydere, så du kan finde den helt rette løsning til din husstand. Hendes omfattende viden gør det lettere for dig at træffe informerede beslutninger om dit valg af elselskab, så du kan spare penge på elregningen.

Bliv ringet op og få svar på dine spørgsmål

Hent app'en via vores QR-koder

Du kan scanne QR-koden med kameraet i din telefon, eller med din Google Chrome app.

Elberegner.dk er reklamefinansieret

Vi bestræber os på at vise forbrugerne et bredt udvalg af produkter og ydelser indenfor elmarkedet. Vi har valgt at håndplukke et udvalg af elselskaber, så vores sammenligning afspejler derfor ikke det samlede marked for elpriser.

Elberegner.dk modtager penge for at formidle kunder til elselskaberne. Derfor er links til elselskaberne reklamelinks. Rækkefølgen og fremhævningen af elprodukter og elselskaber kan være influeret af kommissionssatsen.

Vi er udelukkende et sammenligningssite, og er derfor ikke selv at betragte som udbyder af el.