Elberegner.dk er en annonceside - Sådan tjener vi penge

Ventilationsanlæg

Indhold skrevet af: Nicoline
Senest opdateret d. 5. august, 2024

Ventilationsanlæg: Hvorfor er det vigtigt?

Der er flere årsager til, at et ventilationsanlæg er vigtigt. Først og fremmest er ventilation i boligen med til at sikre et godt indeklima. Ventilationen sørger nemlig for at opretholde en lav fugtighed ved at bringe udeluften indendørs. 

Ventilen sørger derfor for at suge al luften i rummene for derefter at skabe et undertryk, der bliver fyldt op med ny luft. Vælger du et ventilationsanlæg med varmegenvinding, sørger anlægget desuden for at genbruge varmen i huset. Udover at sikre et godt indeklima, kan en varmegenvinding altså desuden reducere varmeregningen betydeligt. 

Vil du vide mere om, hvad et ventilationsanlæg kan, og hvorfor det kan være en god idé at investere i ét, kan du læse med nedenfor.

Hvordan fungerer et ventilationsanlæg? 

Et ventilationsanlæg bliver oftest placeret i loftrummet, hvorefter man trækker kanaler ud til boligens forskellige rum, som skal have ventilation. Det er gennem disse kanaler, at anlægget virker ved at blæse frisk luft udefra ind i boligen. 

Luften bliver forinden filtreret i anlægget, så den er fri for alt, hvad der hedder fugt, partikler og pollen. Ved netop at fjerne fugten i filtret, inden det bliver spredt ud i boligen, er du sikker på, at der ikke forekommer risiko for fugt i dit hjem. Sker det, at der kommer for meget fugt indenfor, kan det på længere sigt resultere i skimmelsvamp på de overflader, der er kolde.

Før du tager beslutningen om, hvorvidt du skal investere i et ventilationsanlæg med varmegenvinding, er det vigtigt at vide, hvor velisoleret og tæt dit hjem er. Et sådant anlæg er nemlig bedst egnet i nye boliger, hvor indeklimaet er tæt. På den måde er du nemlig sikker på, at der ikke opstår energispild. 

Varmegenvinding: Hvad betyder det? 

Som nævnt ovenfor har du mulighed for at købe et ventilationsanlæg med integreret varmegenvinding i ventilationen. Ventilation med varmegenvinding fungerer ved, at ventilationsanlægget genbruger varmen fra dit hus. 

Det vil sige, at den luft, der bliver suget ud af rummene gennem udsugningsåbninger, bliver brugt til at opvarme den friske luft, der kommer ind i huset. Luften, der bliver opvarmet, løber forbi en varmeveksler, hvor luften fra boligen samt den friske luft mødes. 

De to luftstrømme glider efterfølgende forbi hinanden og bliver adskilt af en indbygget metalplade, som er til for at overføre energien fra den ene luftstrøm til den luft, der senere skal ind i boligen. 

Fordele ved et ventilationsanlæg 

Der er generelt mange fordele ved at vælge at installere et ventilationsanlæg. Nogle af fordelene er blandt andet, at:

  • Du får et bedre indeklima.
  • Det bliver nemmere for dig at holde en stabil temperatur i din bolig.
  • Du får en bedre luft, som er renset for partikler og pollen.
  • Du reducerer varmetabet i forhold til traditionel udluftning.
  • Det kan være med til at forbedre din boligs værdi – du har blandt andet mulighed for at opnå et bedre energimærke.

Ulemper ved ventilationsanlæg 

Der er dog også et par ulemper, som selvfølgelig også er værd at overveje, inden du tager beslutningen om en mekanisk ventilation med varmegenvinding: 

  • Anlægget bruger el til driften.
  • Anlægget er ikke fuldstændigt lydløst – det afhænger af anlægget. Nogle er meget lydsvage end andre.
  • Anlægget skal vedligeholdes, og filteret skal renses og skiftes. Større anlæg har et lovpligtigt eftersyn hvert femte år.
Fordele ved ventilationsanlæg Ulemper ved ventilationsanlæg
Bedre indeklima
Anlægget er el-dreven
Stabil temperatur i din bolig
Ikke lydløst
Luften bliver renset for partikler og pollen
Kræver vedligeholdelse
Reducering af varmetab ved udluftning
Større anlæg har lovpligtigt eftersyn
Mulighed for at forbedre din boligs energimærke
Kræver plads til rørføringen

Det skal du overveje, inden du køber et ventilationsanlæg 

At vælge at implementere et ventilationsanlæg, kan være en stor beslutning. Derfor er der flere ting, du bør have med i dine overvejelser, før du vælger at indhente et godt tilbud. Læs mere om de forskellige overvejelser nedenfor. 

 

Størrelse på ventilationsanlægget

Først og fremmest skal du overveje størrelsen på anlægget. Her er det vigtigt at vælge kapacitet ud fra behov – skal du bruge anlægget til hele huset, eller ønsker du blot at bruge ventilation i køkkenet eller i badeværelset? 

Størrelsen vil altså afhænge af rummets størrelse eller af, hvor mange der færdes i det pågældende rum. Det er desuden noget, du kan høre meget mere om hos fagkyndige leverandører, inden du vælger at takke ja til et godt tilbud.

Energioptimér din bolig med ventilationsanlæg med varmegenvinding 

En energioptimering er på længere sigt både god og skånsom for miljøet, men ligeledes for din elregning. Det vil sige, at du på længere sigt kan gøre nogle gode besparelser ved at sænke energiforbruget og eksempelvis investere i et ventilationsanlæg med varmegenvinding. Du får nemlig størst effekt og gevinst ved at vælge et ventilationsanlæg med varmegenvinding.

Fordelen er, at varmegenvindingen som sagt bruger den luft, der bliver suget ud af boligen, til at opvarme den friske luft, som bliver blæst ind i boligen. 

Det er generelt en langt mere miljøvenlig og skånsom måde at opvarme boligen på, da luften bliver genanvendt. 

Ventilationsanlæg med varmegenindvinding fungerer som tidligere nævnt bedst i nye boliger. Dog kan det også anvendes i ældre boliger, men det kræver, at du har en velisoleret bolig, da der som sagt ellers vil være risiko for et stort varmetab. 

Installeringen af varmegenvindingen kræver en rørføring, før det er muligt at lede luften rundt i rummet. Rørene har en diameter på 12,5 centimeter, og du kan forhøre dig meget mere om rørføring hos den enkelte leverandør. 

Tager vi udgangspunkt i en varmegenvinding-pris, vil det klart være billigst og ikke mindst nemmest at foretage installationen i nybyggede boliger, så rørføringen allerede kan etableres undervejs i byggeriet.

Hvor meget må ventilationsanlægget støje? 

Du skal desuden overveje, hvor meget ventilationsanlægget må larme. Der er nemlig stor forskel på støjen fra anlæg til anlæg. 

Derfor er det en god idé at sammenligne de forskellige anlæg, før du vælger. Det fremgår af hvert anlæg, hvor højt et lydniveau anlægget har. Et ventilationsanlæg må maks. have et konstant lydniveau på 30 dB.

Installering af ventilationen 

Installeringen er blandt andet noget af det, der er vigtigt at tage stilling til. Det er først og fremmest afgørende, hvorvidt der i det hele taget er plads til at installere et varmegenvindingsanlæg. 

Før ventilationskanalerne kan installeres, kræver det, at der bliver boret huller i ydervæggen, loftet eller taget, så den udendørs luft kan ledes ind og filtreres, før den bliver spredt ud i boligen eller de pågældende rum. Installeringen skal foretages af en fagkyndig.

 Derudover skal du være opmærksom på, at nogle huse allerede kan være klar til at få en ventilation installeret. I så fald er det vigtigt, at du vælger det anlæg, som passer til den pågældende type installering.

To typer af ventilationsanlæg

Der findes to typer ventilationsanlæg, henholdsvis ventilationsanlæg med modstrømsveksler og ventilationsanlæg med roterende varmeveksler. Et ventilationsanlæg med modstrømsveksler har den højeste virkningsgrad af de to. Denne kræver et afløb til kondens.

Et ventilationsanlæg med roterende varmeveksler kræver ikke et afløb til kondens som ovenstående anlæg, men denne udnytter i stedet fugten til indblæsningsluften. 

Inden du beslutter dig for, om det skal være det ene eller det andet, er det en god idé at forhøre dig hos en ekspert for at få den rette rådgivning om, hvilket anlæg der passer bedst til din bolig samt dine behov. 

Hvor meget kan jeg spare med et varmegenvindingsanlæg? 

Besparelser i det lange løb med et varmegenvindingsanlæg afhænger af flere parametre. Først og fremmest afhænger besparelsen af din nuværende varmekilde samt dit varmeforbrug. Derudover kan den afhænge af, hvilket ventilationsanlæg du vælger. 

Dog kan du som udgangspunkt spare 2.000 kroner årligt på din varmeregning, hvis du vælger et genvindingsanlæg. En god idé er altid at sammenligne priser hos forskellige udbydere for derefter at indhente et godt tilbud, der matcher dit budget og dine behov. 

Du kan få tilskud til ventilationsanlæg med varmegenvinding

Vidste du, at der er mulighed for at få tilskud til et ventilationsanlæg med varmegenvinding? Før du kan ansøge om et tilskud, er der dog en række krav og regler til varmegenvindingsanlægget, som du kan læse meget mere om i bygningsreglementet, der er formuleret af Bygningspuljen

For at blive godkendt til tilskuddet, skal installationsarbejdet blandt andet være foretaget af et professionelt firma. 

Derudover er det generelt vigtigt, at du søger om tilskuddet, før du går i gang med installeringen. 

Du må altså gerne indhente et tilbud, men materialerne må ikke være købt forinden, og du må heller ikke have en færdig aftale med en håndværker. 

Hvis du er i tvivl om, hvordan og hvorledes du ansøger, kan du læse mere i vores blogindlæg om energitilskud.

Indhent et tilbud allerede i dag, og få en idé om en varmegenvindingsanlæg-pris. Du kan forvente, at det vil koste mellem 55.000 og 100.000 kroner alt efter, hvor kompliceret anlægget er.

Ventilationsanlæg til bolig: Hvor tit skal det skiftes? 

Anlæggets filtrer, der sørger for at opsamle partikler og pollen, skal skiftes én gang årligt. Dog kan det variere alt efter, om de trænger eller ej. Derfor kan du også risikere, at de skal skiftes oftere.

De fleste ventilationsanlæg har en knap eller en alarm, der selv giver besked, når filteret skal skiftes. Du kan med fordel skifte filteret selv, uden at det vil volde nogle former for problemer. Skulle det ske, at du kommer i tvivl om, hvordan du gør, kan du altid kontakte en fagmand.

Skrevet af

Nicoline
Nicoline er vores ekspert indenfor elselskaber. Med mange års erfaring i energibranchen har hun opbygget en dyb forståelse for, hvordan elselskaber opererer og hvordan man gennemskuer deres priser. Nicoline hjælper dig med at finde de bedste udbydere, så du kan finde den helt rette løsning til din husstand. Hendes omfattende viden gør det lettere for dig at træffe informerede beslutninger om dit valg af elselskab, så du kan spare penge på elregningen.

Træt af høje elregninger?
Find de bedste priser her

Bliv ringet op og få svar på dine spørgsmål

Hent app'en via vores QR-koder

Du kan scanne QR-koden med kameraet i din telefon, eller med din Google Chrome app.

Elberegner.dk er reklamefinansieret

Vi bestræber os på at vise forbrugerne et bredt udvalg af produkter og ydelser indenfor elmarkedet. Vi har valgt at håndplukke et udvalg af elselskaber, så vores sammenligning afspejler derfor ikke det samlede marked for elpriser.

Elberegner.dk modtager penge for at formidle kunder til elselskaberne. Derfor er links til elselskaberne reklamelinks. Rækkefølgen og fremhævningen af elprodukter og elselskaber kan være influeret af kommissionssatsen.

Vi er udelukkende et sammenligningssite, og er derfor ikke selv at betragte som udbyder af el.