Elberegner.dk er en annonceside - Sådan tjener vi penge

Hvad koster transport af el? Se nettariffer i 2024

Klik nedenfor, og hør os fortælle om de gældende nettariffer i 2024

Når du bruger strøm derhjemme, så betaler du ikke kun for selve strømmen, men også for at få den transporteret til din bolig – dette kaldes også “transportafgift på el”.

Det er lidt på samme måde, som når du køber noget på nettet – du betaler for både varen og leveringen til din adresse.

Uanset hvilket elselskab du har valgt, og hvilken elaftale du har, så er prisen for strøm-transport fastsat af dit netselskab og ikke af dit elselskab.

Størstedelen af netselskaberne i Danmark har indført nye nettariffer i 2023. I denne guide, gør vi dig klogere på de nye el-transportpriser, som også går under navnet “tarifmodel 3.0”

I tvivl om hvem der leverer din strøm?

Transportafgift på el – Sådan er eltariffen i 2024

Hvordan er transportafgift på el i 2024? Netselskaberne ønsker at motivere danskerne til at flytte deres strømforbrug væk fra de tidspunkter, hvor de fleste af os bruger strøm for at skåne elnettet – og derfor har flere netselskaber besluttet sig for at anvende en ny tarifmodel.

Den nye tarifmodel 3.0 har medført en ændring i transportomkostninger på el. Den nyeste tarifmodel betyder nemlig, at prisen for at få transporteret strøm hjem til sin adresse vil variere endnu mere end tidligere.

Den nye energi-model opdeler nu døgnet i tre zoner, og du kan se, hvornår de forskellige zoner strækker sig på billedet nedenfor.

Få overblik over den tarifmodellen i 2024

net-tarif-priser-2023

Her er de gældende tidsperioder for transport-priser i 2024 

  • Kl. 00:00 – 06:00 – Lavlast
  • Kl. 06:00 – 17:00 og 21 – 00 – Højlast
  • Kl. 17:00 – 21:00 – Spidslast

Priserne skifter desuden også mellem sommer og vinter, hvor de er dyrest i vinterhalvåret.

 

Hvad koster transport af el ifølge tarifmodellen?

Den seneste tarifmodel 3.0 har medført, at prisen for transport af strøm vil stige en smule. Nedenfor kan du se et eksempel på transportpriser på el fra netselskabet Radius. Der tages både udgangspunkt i pris på transport af el i sommer- og vinterhalvåret.

Lastperiode Pris for transport af el (øre/kWh)
Sommertarif (apr.-sep.)
Lavlast (kl. 00-06)
15,19
Højlast (kl. 06-17 & 21-00)
22,77
Spidslast (kl. 17-21)
59,23
Vintertarif (okt.-mar.)
Lavlast (kl. 00-06)
15,19
Højlast (kl. 06-17 & 21-00)
45,56
Spidslast (kl. 17-21)
136,68

Kilde: Radius Elnet priser for transport af el. Vær opmærksom på, at priserne kan have ændret sig siden tabellen blev oprettet.

Elprisen stiger for alle mellem kl. 17-21

Prisen på at få transporteret sin strøm hjem vil være højest mellem kl. 17.00 – 21.00, som er kendetegnet som spidsbelastningsperioden.

Det er vigtigt at bemærke, at dette gælder for alle, uanset om man har en variabel eller fast elaftale. Normalt vil en variabel elpris variere fra time til time, mens en fast elaftale vil have en fast pris på el i en given periode.

Den nye tarifmodel betyder, at alle kan spare penge ved at flytte forbruget væk fra det dyreste tidspunkt, som er mellem kl. 17-21.

 

Spar mere ved at vælge en variabel aftale

Hvis du mulighed for at planlægge noget af dit forbrug, kan der være mange penge at spare ved at vælge en variabel aftale.

Timeprisen på el kan sagtens være 5 gange lavere, når den er billigst, end når den er dyrest. Du kan sammenligne variable elpriser her.

Hvor kan jeg se, hvad jeg betaler i transport for el? 

Næste spørgsmål du formentlig gerne vil have besvaret er: “Hvad koster transport af strøm så?” Svaret er dog ikke helt så enkelt, da prisen på transport, kommer an på hvem dit netselskab er

Du kan se dine nøjagtige transportpriser på dit netselskabs hjemmeside, eller ved at følge elprisen time for time inkl. transport i vores app.

Du skal blot indtaste din adresse i appen, hvorefter du vil kunne følge elprisen time for time inklusive transportomkostninger. 

elpris-app (1)

Download vores gratis app og se elprisen inkl. transport

Hvad er formålet med at hæve nettarifferne? 

Formålet med den nye tarifmodel er at støtte den grønne omstilling, som inkluderer en øget elektrificering af Danmark med varmepumper og elbiler. Det er derfor vigtigt, at vi alle sammen gør en fælles indsats for at undgå overbelastning af elnettet.

Du kan læse mere om, hvorfor transportprisen stiger i denne guide.

4 gode råd, til at hvordan man kan udnytte de nye netpriser

1. Brug din timerfunktion

De fleste nyere opvaskemaskiner, vaskemaskiner eller tørretumblere har en timer-funktion. Denne kan du med fordel bruge, så du slipper for at stå op om natten, for at starte disse maskiner, som ofte også er tunge poster i energiregnskabet. 

Har du elbil, kan du også spare mange penge ved at sætte den til at oplade om natten, hvor strømmen er billigst. Typisk kan du forvente en halvering af elprisen – formentlig mere hvis du har en variabel el-aftale.

2. Sørg for dine el-apparater er afkalket 

Det er vigtigt at dine el-apparater ikke er kalket til. Er det tilfældet, kan du forvente, at de bruger mere strøm end nødvendigt. Sørg derfor for, at din kaffemaskine, elkedel og endda også at din opvaskemaskine ikke er kalket til.

Det er en god idé, at afkalke minimum en gang hvert halve år. 

3. Skift til LED-belysning

Har du stadig halogenpærer i hjemmet? Så skal du skynde dig at udskifte dem med LED-belysning.

LED bruger 4-5 gange mindre strøm sammenlignet med halogen. Det kan hurtigt blive til gode besparelser hvert år, hvis du udskifter 4-5 pærer i hjemmet. 

Læs mere om LED-belysning her. 

4. Skær ned på underholdningsforbruget 

Underholdning er en af de værste poster, når det kommer til strømslugere i hjemmet. 

Derfor kan det være en god idé, at revurdere ens behov for underholdning. Husk at slukke spilkonsoller når de ikke er i brug, og derudover kan du med fordel slukke helt for dit TV’s strømforbrug hvis du er på ferie eller hjemmefra i en længere periode. 

Du kan få flere gode råd til, hvordan du kan slukke strømslugerne i hjemmet her

FAQ – Ofte stillede spørgsmål

Hvad er nettarif?

Nettariffen er en post på din elregning, som dækker over transporten af strøm. Det betyder med andre ord, hvor meget du betaler for at få leveret strømmen hjem til dig.

 

Hvad er nettarif c?

Nettarif C dækker over prisen for transport af strøm til privatkunder, også kaldet C-kunder. C-tarif-prisen afhænger af dit specifikke netselskab.

 

Er der transportpriser på el?

Ja, der er transportafgift på el. Det er dit netselskab, som opkræver betaling for transport af strøm – det er nemlig dem, som sørger for at transportere strømmen hjem til dig. Denne post går også under navnet “nettarif c” på din elregning.

Bliv ringet op og få svar på dine spørgsmål

Hent app'en via vores QR-koder

Du kan scanne QR-koden med kameraet i din telefon, eller med din Google Chrome app.

Elberegner.dk er reklamefinansieret

Vi bestræber os på at vise forbrugerne et bredt udvalg af produkter og ydelser indenfor elmarkedet. Vi har valgt at håndplukke et udvalg af elselskaber, så vores sammenligning afspejler derfor ikke det samlede marked for elpriser.

Elberegner.dk modtager penge for at formidle kunder til elselskaberne. Derfor er links til elselskaberne reklamelinks. Rækkefølgen og fremhævningen af elprodukter og elselskaber kan være influeret af kommissionssatsen.

Vi er udelukkende et sammenligningssite, og er derfor ikke selv at betragte som udbyder af el.