Elberegner.dk er en annonceside - Sådan tjener vi penge

Varmepumpe luft til luft

Indhold skrevet af: Nicoline
Senest opdateret d. 5. august, 2024

Varmepumpe luft til luft – en grøn løsning til mindre boliger eller sommerhuse​

En varmepumpe luft til luft er ikke bare effektiv, men også let og hurtig at installere sammenlignet med andre typer af varmepumper.

Det er desuden en oplagt varmekildeløsning i sommerhuse eller andre mindre boliger, hvor den kan anvendes som supplerende varmekilde. 

Er du derfor på udkig efter en miljø- og energivenlig opvarmningskilde, er en luft til luft-varmepumpe det oplagte valg. Du skal desuden være opmærksom på, at nogle varmepumper luft til luft også kan anvendes som aircondition.

Hvordan virker en luft til luft-varmepumpe? 

En varmepumpe luft til luft er en mere simpel varmeløsning sammenlignet med andre typer varmepumper. Det kan for eksempel være en luft til vand-varmepumpe. Det skyldes blandt andet, at en luft til luft-varmepumpe er hurtigere og lettere at installere, og den er desuden billigere at erhverve. Pumpen ligner i høj grad et helt almindeligt airconditionanlæg, og der er tilmed visse varmepumper luft til luft, der har kølefunktion.

En luft til luft-varmepumpe virker, ved at pumpen udnytter varmeenergien i luften, og denne varme luft sender den videre ind i din bolig. Skal du omvendt bruge din varmepumpe luft til luft til at nedkøle din bolig, sker det, ved at den trækker varmen ud af luften og sender denne luft ind i huset.

Varmepumper luft til luft består af i alt fire komponenter:

  • fordamper
  • termoventil
  • kompressor
  • kondensator
  • ekspansionsventil

Processen fungerer, ved at kompressoren, som er varmepumpens udedel, trækker varmen ud af luften. På grund af kølemidlet dannes der en damp som kondens i kompressoren, og det betyder, at temperaturen vil stige. Herefter transporteres dampen til varmepumpens inderste del, der sender varmen ud i boligens rum. 

Efter kølemidlet har overført varmen til luften, bliver midlet nedkølet og helt flydende igen. Efterfølgende vil kølevæsken passere ekspansionsventilen, hvilket betyder, at væsken afgiver endnu mere varme.

Der skabes dermed en flydende blanding bestående af kølemiddel og damp, når dette blandes med luft. Denne blanding kommer tilbage til pumpens udedel og er herefter klar til endnu en gang at blive opvarmet.

Varmepumper luft til luft: Det skal du overveje inden 

En varmepumpe luft til luft virker altså, ved at den sender luften direkte ind i det rum, som den er installeret i. Det betyder naturligvis, at du skal installere din luft til luft-varmepumpe i det rum, hvor der er brug for den. 

Det er vigtigt, at du placerer varmekilden så centralt som muligt, så du på den måde har mulighed for at få glæde af den varme, pumpen genererer, i boligens andre rum, når du har åbne døre.

Modsat andre typer af varmepumper kan varmepumper luft til luft udelukkende anvendes til opvarmning af boligen og dermed ikke brugsvand. Desuden anbefaler vi, at du altid sørger for at vælge en luft til luft-varmepumpe, som Teknologisk Institut har godkendt. Det er nemlig ikke alle varmepumper på markedet, som passer lige godt til det danske klima herhjemme. 

Endelig skal du være opmærksom på, at selve udedelen på en luft til luft-varmepumpe godt kan give støjgener. Er du nervøs for det, kan du altid tage en snak med din installatør, når du bestiller et luft til luft-varmepumpe-tilbud, som med garanti vil kunne vejlede dig.

Hvornår skal jeg vælge en luft til luft-varmepumpe? 

Du skal vælge en luft til luft-varmepumpe, hvis du bor i en mindre bolig. Det kan være et sommerhus eller et kolonihavehus. Det kan også være, at du har behov for opvarmning af et værksted, et skur eller en garage, og i så fald er en luft til luft-varmepumpe også et godt valg.

I den forbindelse er det en god idé, hvis du indhenter flere varmepumpe luft til luft-tilbud fra forskellige leverandører. På den måde får du overblik over de forskellige priser, ligesom du vil øge dine chancer for at finde et fordelagtigt luft til luft-varmepumpe-tilbud for dig.

Luft til luft-varmepumpe-pris 

Leder du efter en favorabel luft til luft-varmepumpe-pris, er der god mulighed for at finde det. Det er nemlig sådan, at en luft til luft-varmepumpe er en billigere løsning sammenlignet med andre typer af varmepumper. For at udregne, om der er tale om en billig varmepumpe luft til luft eller ej, skal du kigge på følgende:

  • pumpens effektivitet
  • pumpens størrelse
  • arealet, som skal varmes op.
Det er altså ovenstående tre faktorer, der bestemmer prisen, og som du skal være opmærksom på, hvis du er på udkig efter billige varmepumper luft til luft. Ofte vil varmepumper luft til luft-priser ligge et sted mellem 10.000 og 25.000 kroner inklusive installation. I den forbindelse skal du være opmærksom på, at den pris, der forekommer på webshops, som regel kun er prisen for pumpen. Hertil medfølger prisen for at få pumpen installeret. Du kan her bestille et samlet luft til luft-varmepumpe-tilbud inklusive montering. På den måde ved du helt nøjagtigt, hvad prisen indebærer.

Luft til luft-varmepumpe: fordele 

Der er mange fordele ved at få installeret en luft til luft-varmepumpe i sit hjem. Først og fremmest kan varmepumper luft til luft både køle og varme, og de giver dig således flere muligheder. Du behøver desuden ikke et vandbåret varmesystem, hvis du gerne vil installere en luft til luft-varmepumpe i dit hjem, og den er således mindre kompliceret og billigere at installere sammenlignet med de andre typer af varmepumper. Herudover kan en luft til luft-varmepumpe være med til at forebygge skimmelsvamp.

En varmepumpe luft til luft kan desuden bidrage til store besparelser på din varmeregning. Det gælder især, hvis du opvarmer med enten gas, el eller olie, eller hvis du har en brændeovn. Du kan desuden modtage tilskud til en varmepumpe luft til luft, hvis du har enten et gas- eller oliefyr derhjemme. Det skyldes, at man i Danmark kan få reduceret sine elafgifter, så længe du anvender en godkendt elopvarmningsform – og en luft til luft-varmepumpe hører ind under denne kategori. Læs mere om refusion af strøm, og hvor meget du kan få i fradrag.

Bruger du stadig et oliefyr i din bolig til opvarmningen, er der mange penge at spare ved at udskifte oliefyret med en varmepumpe. Ud over at opnå økonomiske fordele er det også en mere miljø- og klimavenlig løsning. Af samme årsag er det ikke længere tilladt at installere oliefyr i nye boliger.

Luft/luft-varmepumpe: ulemper 

Hvis du gerne vil have installeret en varmepumpe luft til luft i din bolig, er der nogle aspekter, du skal være særligt opmærksom på. 

Som tidligere nævnt er varmepumper luft til luft mest velegnede til at have i mindre huse såsom et sommerhus eller et kolonihavehus. 

Herudover kan det være svært at få varmen fordelt ud til andre rum end det rum, hvor selve varmepumpen er placeret. Det er derfor endnu et aspekt, der er værd at have for øje.

Der er desuden nogle varmepumper luft til luft, der kan give støjgener. Det skyldes, at pumpen ikke er fuldstændig lydfri. 

Endelig kræver en luft til luft-varmepumpe, at du jævnligt vedligeholder den. 

Det er netop af denne årsag, at det kan være en god idé at vælge en leverandør, der tilbyder dig en serviceordning. 

På den måde behøver du ikke at skulle bekymre dig om vedligeholdelsen af din nye luft til luft-varmepumpe, men i stedet er der andre, der klarer arbejdet for dig.

Fordele ved luft til luft-varmepumpe Ulemper ved luft til luft-varmepumpe
Du sparer penge på varmeregningen
Kræver ikke vandbåret varmesystem
Mulighed for at søge tilskud
Pumpen er ikke fuldstændig støjfri
Nemmere og billigere at installere
Kræver vedligeholdelse og serviceeftersyn
Kan forbygge skimmelsvamp
Kan have udfordringer med at fordele varmen til flere rum
Mulighed for aircondition
Kan ikke dække hele dit varmeforbrug
Kræver ikke vandbåret varmesystem

Installation af varmepumper luft til luft 

Installationen af varmepumper luft til luft bør altid foretages af en autoriseret installatør. På den måde kan du nemlig vide dig sikker på, at arbejdet foregår helt efter bogen. Der er dog nogle dele af varmepumpen, du godt selv kan stå for, men størstedelen af arbejdet skal foretages af en professionel fagmand, der har erfaring med installeringen af en luft til luft-varmepumpe.

Når du skal indhente et varmepumpe luft til luft-tilbud af en leverandør, vil du opleve, at priserne vil være forskellige, alt efter hvilken leverandør der er tale om. Derfor er det en god idé, at du overvejer dine behov grundigt, så du kan få valgt den løsning, som passer bedst til dig. Du skal desuden være opmærksom på, at visse leverandører tilbyder dig muligheden for tilvalg af en serviceordning. Det kan ofte vise sig at være gavnligt, eftersom varmepumper luft til luft som regel kræver mere vedligehold sammenlignet med andre varmepumper.

Det forholder sig desværre sådan, at der findes mange varmepumper luft til luft, der er i dårlig kvalitet, og det bør du derfor være opmærksom på, når du skal vælge en model til din bolig. Et andet typisk problem ved varmepumper luft til luft er, at når de er automatisk installeret, kan det betyde, at de begynder med at køle rummet frem for at varme det, hvis temperaturen overstiger et bestemt punkt. Det kan for eksempel forekomme, hvis du supplerer din luft til luft-varmepumpe med varmen fra en brændeovn.

Du vil opleve, at når en varmepumpe begynder at nedkøle i stedet for at opvarme, vil den anvende unødvendige mængder af strøm. Det betyder i sidste ende, at din besparelse formindskes, hvilket bestemt ikke er ønskværdigt. Du kan indhente et varmepumpe luft til luft-tilbud her på siden, så du kan finde den bedste luft til luft-varmepumpe til din bolig.

Skrevet af

Nicoline
Nicoline er vores ekspert indenfor elselskaber. Med mange års erfaring i energibranchen har hun opbygget en dyb forståelse for, hvordan elselskaber opererer og hvordan man gennemskuer deres priser. Nicoline hjælper dig med at finde de bedste udbydere, så du kan finde den helt rette løsning til din husstand. Hendes omfattende viden gør det lettere for dig at træffe informerede beslutninger om dit valg af elselskab, så du kan spare penge på elregningen.

Træt af høje elregninger?
Find de bedste priser her

Bliv ringet op og få svar på dine spørgsmål

Hent app'en via vores QR-koder

Du kan scanne QR-koden med kameraet i din telefon, eller med din Google Chrome app.

Elberegner.dk er reklamefinansieret

Vi bestræber os på at vise forbrugerne et bredt udvalg af produkter og ydelser indenfor elmarkedet. Vi har valgt at håndplukke et udvalg af elselskaber, så vores sammenligning afspejler derfor ikke det samlede marked for elpriser.

Elberegner.dk modtager penge for at formidle kunder til elselskaberne. Derfor er links til elselskaberne reklamelinks. Rækkefølgen og fremhævningen af elprodukter og elselskaber kan være influeret af kommissionssatsen.

Vi er udelukkende et sammenligningssite, og er derfor ikke selv at betragte som udbyder af el.