Elberegner.dk er en annonceside – Sådan tjener vi penge

7 gode råd til dig der skal købe varmepumpe

Står du overfor at skulle købe en varmepumpe, enten til dit hus eller dit sommerhus? I denne guide kommer vi med 7 gode råd til, hvad du skal være opmærksom på, når du skal finde den rigtige varmepumpe til dig og din husstand.

1. Temperatur

Det er vigtigt at du vælger en varmepumpe, som passer til det danske klima. Hvis ikke du gør det, risikerer du at varmepumpen går i stykker, i de kolde vintermåneder. Derfor skal du tjekke hvilken udendørs temperatur, varmepumpen er beregnet til. Varmepumpen skal helst kunne klare temperaturer ned til et sted mellem -15 til -30 grader.

2. Varmepumpelisten

Det er en god idé at vælge en varmepumpe, som er på varmepumpelisten.

Varmepumpelisten er udarbejdet af Energistyrelsen og er en liste over energimærkede varmepumper. Alle varmepumperne er testet på et uafhængigt laboratorium.

3. Behovsstyring

Det er muligt at vælge en varmepumpe med behovsstyring, som betyder at varmepumpen selv tilpasser sin kapacitet til dit forbrug. 

På den måde bruger varmepumpen ikke mere energi, end du rent faktisk har behov for.

gode råd til varmepumpekøb

4. Varmepumpens SCOP

Det er ikke på alle typer varmepumper, hvorpå at SCOP er angivet, men hvis det er kan du med fordel sammenligne deres SCOP. 

SCOP beskriver varmepumpens energieffektivitet for et helt år, hvor der desuden er taget højde for temperaturudsving. Jo højere SCOP, jo mere energieffektiv er varmepumpen. 

En god SCOP-score er for jordvarmeanlæg og luft-til-vand-varmepumper på omkring 5-5,5. For en luft-til-luft-varmepumper er det lidt højere og skal gerne være over 6.

5. Varmepumpe med akkumuleringstank

Skal du have en luft til vand-varmepumpe (ikke muligt ved en luft til luft varmepumpe), kan du med fordel vælge en varmepumpe med akkumuleringstank. 

Tanken har samme effekt som et batteri eller en “buffer”, som sørger for at du altid har varmt brugsvand eller hvis du har et vandbåret varmesystem, altid har varmt vand i radiatorerne. Det er derfor ikke nødvendigt at tænde og slukke varmepumpen hele tiden, hvis der er et kortvarigt behov for varme. Størstedelen af nyere varmepumper på markedet har indbygget en akkumuleringstank.

6. Indhent tilbud på varmepumpe

Det er en god idé at indhente flere tilbud på varmepumper. På den måde kan du sammenligne priserne og vælge det bedste tilbud, som passer til dine behov. 

Sørg for at den installatør, der skal udføre opgaven, er VE-godkendt. På den måde sikrer du dig, at installatøren har de nødvendige beregningsredskaber til at dimensionere anlægget korrekt.

Brug desuden gerne den frivillige standard ´DS 1150´, som aftalegrundlag mellem dig og installatøren. Standarden er for elektriske varmepumpeinstallationer og skal bidrage til at give forbrugerne det fulde udbytte af deres varmepumper. 

Standarden er frivillig, men er både en fordel for dig som forbruger og for installatøren da den er med til at skabe gennemsigtighed i aftalegrundlaget mellem jer.

7. Energimåler og temperaturmåler til varmepumpe

Når du har valgt hvilken varmepumpe, du skal have i dit hjem, er det en god idé at få opsat en energimåler. Nogle kalder også energimåleren for en bi-måler. Måleren har til formål, at overvåge driften samt forbruget. 

Du kan på den måde, holde et skarpt øje med, hvor meget strøm, der går til at opvarme dit hjem med varmepumpen. Måleren er et krav, hvis forbruget overstiger 3.000 kWh.

Har du brug for endnu mere viden om varmepumper, kan du læse mere her: Varmepumpe. Vi gør dig klogere på, hvilken type du skal vælge, hvad en varmepumper koster og om du kan søger energitilskud til installationen. 

Husk du har mulighed for at få refusion af strøm, hvis din primære varmekilde er elvarme som f.eks en varmepumpe.

Læs mere her: Refusion af strøm

Elberegner.dk er reklamefinansieret

Vi bestræber os på at vise forbrugerne et bredt udvalg af produkter og ydelser indenfor elmarkedet. Vi har valgt at håndplukke et udvalg af elselskaber, så vores sammenligning afspejler derfor ikke det samlede marked for elpriser.

Elberegner.dk modtager penge for at formidle kunder til elselskaberne. Derfor er links til elselskaberne reklamelinks. Rækkefølgen og fremhævningen af elprodukter og elselskaber kan være influeret af kommissionssatsen.

Vi er udelukkende et sammenligningssite, og er derfor ikke selv at betragte som udbyder af el.