7 gode råd, til når du skal købe varmepumpe
Er du på vej til at købe en varmepumpe til dit hus eller sommerhus? Her er vores 7 råd, til at finde den helt rette varmepumpe til dig og din husstand.
1. Tjek hvilken temperatur varmepumpen er beregnet til
Det er vigtigt at du vælger en varmepumpe, som passer til det danske klima. Hvis ikke du gør det, risikerer du at varmepumpen går i stykker, i de kolde vintermåneder. Derfor skal du tjekke hvilken udendørs temperatur, varmepumpen er beregnet til.
- Varmepumpen skal helst kunne klare temperaturer ned til et sted mellem -15 til -30 grader.
2. Vælg fra varmepumpelisten
Det er en god idé at vælge en varmepumpe, som er på varmepumpelisten.
Varmepumpelisten er udarbejdet af Energistyrelsen og er en liste over energimærkede varmepumper. Alle varmepumperne er testet på et uafhængigt laboratorium. Du kan se varmepumpelisten her.
3. Vælg en varmepumpe med behovsstyring
Det er muligt at vælge en varmepumpe med behovsstyring, som betyder at varmepumpen selv tilpasser sin kapacitet til dit forbrug.
På den måde bruger varmepumpen ikke mere energi, end du rent faktisk har behov for.
4. Sammenlign varmepumpens SCOP-værdi
Varmepumpens-SCOP beskriver varmepumpens energieffektivitet for et helt år. Værdien tager desuden højde for temperaturudsving. Jo højere SCOP-værdi, jo mere energieffektiv er varmepumpen.
Varmepumpens-SCOP er derfor også en rigtig god måde, hvorpå du kan sammenligne varmepumpernes effektivitet.
Det er dog ikke på alle typer varmepumper, hvorpå at SCOP er angivet. Hvis det er, kan du med fordel sammenligne deres SCOP.
Hvad er en god SCOP-værdi for en varmepumpe?
En god SCOP-score er for jordvarmeanlæg og luft-til-vand-varmepumper på omkring 5-5,5. For en luft-til-luft-varmepumper er det lidt højere og skal gerne være over 6.
5. Skal varmepumpe opvarme radiatorer og brugsvand? Gå efter en varmepumpe med akkumuleringstank
Skal du have en luft til vand-varmepumpe (ikke muligt ved en luft til luft varmepumpe), kan du med fordel vælge en varmepumpe med akkumuleringstank.
Tanken har samme effekt som et batteri eller en “buffer”, som sørger for at du altid har varmt brugsvand eller hvis du har et vandbåret varmesystem, altid har varmt vand i radiatorerne. Det er derfor ikke nødvendigt at tænde og slukke varmepumpen hele tiden, hvis der er et kortvarigt behov for varme. Størstedelen af nyere varmepumper på markedet har indbygget en akkumuleringstank.
6. Indhent tilbud på varmepumpe
Det er en god idé at indhente flere tilbud på varmepumper. På den måde kan du sammenligne priserne og vælge det bedste tilbud, som passer til dine behov.
Sørg for at den installatør, der skal udføre opgaven, er VE-godkendt. På den måde sikrer du dig, at installatøren har de nødvendige beregningsredskaber til at dimensionere anlægget korrekt.
Brug desuden gerne den frivillige standard ´DS 1150´, som aftalegrundlag mellem dig og installatøren. Standarden er for elektriske varmepumpeinstallationer og skal bidrage til at give forbrugerne det fulde udbytte af deres varmepumper.
Standarden er frivillig, men er både en fordel for dig som forbruger og for installatøren da den er med til at skabe gennemsigtighed i aftalegrundlaget mellem jer.
7. Energimåler og temperaturmåler til varmepumpe
Når du har valgt hvilken varmepumpe, du skal have i dit hjem, er det en god idé at få opsat en energimåler. Nogle kalder også energimåleren for en bi-måler. Måleren har til formål, at overvåge driften samt forbruget.
Du kan på den måde, holde et skarpt øje med, hvor meget strøm, der går til at opvarme dit hjem med varmepumpen. Måleren er et krav, hvis forbruget overstiger 3.000 kWh.
Har du brug for endnu mere viden om varmepumper, kan du læse mere her: Varmepumpe. Vi gør dig klogere på, hvilken type du skal vælge, hvad en varmepumper koster og om du kan søger energitilskud til installationen.
Husk du har mulighed for at få refusion af strøm, hvis din primære varmekilde er elvarme som f.eks en varmepumpe.
Læs mere her: Refusion af strøm
FAQ – Ofte stillede spørgsmål
Kan en varmepumpe tåle frost?
I de fleste tilfælde kan varmepumper håndtere store temperaturudsving udenfor, som ved frostvejr. Dog afhænger graden af temperaturafhængighed af varmepumpens type. Du bør også være opmærksom på, at varmepumpen typisk er mindre effektiv i frostvejr.
Skrevet af
Læs også disse guides: