Elberegner.dk er en annonceside - Sådan tjener vi penge

Hvordan er elprisen sammensat? Forstå din elregning

Indhold skrevet af: Maria
Senest opdateret d. 7. august, 2024

Det kan være svært at forstå sin elregning, i og med at der er mange faktorer, der er med til at udgøre den samlede pris. Heldigvis finder du al den information, du har brug for, lige her. Vi hjælper dig nemlig med at forstå, hvad din elregning egentlig består af.

Når du betaler din elregning, går dine penge nemlig ikke kun til selve elselskabet. Vi giver dig et fuldt overblik over, hvem du betaler til, og hvor på din elregning du kan sætte ind, hvis du gerne vil spare penge i fremtiden. 

 

Sådan er din elregning skruet sammen

Når det drejer sig om din elregning, kan du typisk vælge mellem at blive afregnet månedligt eller kvartalvis. Når du modtager din elregning, består den af forskellige poster, hvor nogle af posterne går til selve elselskabet, andre til netselskabet og nogle til staten.

Dette gør det vanskeligt for mange, at få overblikket over, hvem de forskellige poster på elregningen skal betales til. 

Din elregning består typisk af følgende fire poster:

  • dit elforbrug
  • dit abonnement
  • transport af strøm
  • faste afgifter.

Nogle af posterne på elregningen, kan du påvirke ved at skifte til et andet og billigere elselskab, mens andre er fastlagt af netselskabet eller af staten. Alt det vil vi udspecificere nedenfor. 

Sådan kunne en elregning se ud – forstå elregningens poster

Til højre ses et eksempel på, hvordan en elregning kan se ud.

Ved at skifte dit elselskab kan du opnå besparelser på felterne, som er markeret med grøn. Felterne der er market med orange er poster, som du ikke kan påvirke, da de er faste omkostninger og afgifter. 

Det er nemlig kun posterne, som vedrører dit forbrug og din aftale med elleverandøren, som du kan påvirke.

Du bør derfor være opmærksom på, hvilken kWh pris, du betaler for din el samt hvilke omkostninger, du har til elleverandøren i form af abonnementer. 

Eftersom du har mulighed for at påvirke de grønne poster, kan det også være en god idé at undersøge elmarkedet nærmere, hvis du er på udkig efter billig strøm. Dermed kan du reducere din elregning.

Forstå-din-elregning

Det består din elregning af

I diagrammet til højre kan du danne dig et overblik over, hvad delene på din elregning typisk går til. Så får du et bedre overblik over, hvad de forskellige poster på din elregning går til. 

Tidligere udgjorde betalingen for strømmen kun 14% af elregningen, men i takt med stigende elpriser er denne post vokset til at udgøre 23,4% af den samlede elregning.  

“Betaling for strøm” inkluderer den samlede betaling til elselskabet, hvilket både inkluderer betaling for den kommercielle el og tilhørende abonnement. 

Hvis du er interesseret i at reducere din samlede elregning, kan det derfor være en god idé at sammenligne elpriser, så du kan finde den billigste aftale.

Diagrammet tager udgangspunkt i den seneste data fra 1. kvartal af 2024. Diagrammet bliver opdateret, når der er ny data tilgænglig.

Forstå elpriserne og sammenlign din elregning

Førhen modtog du en opgørelse på dit elforbrug for det seneste år i slutningen af året. I dag er flere gået over til fjernaflæsning på elmålerne samt timeaflæsning, og derfor bliver forbruget i dag opgjort løbende og typisk faktureret hver tredje måned.

Du kan stadigvæk bruge din elregning til at få et godt overblik over dit forbrug, men også til at sammenligne elpriser hos andre elselskaber.

Der kan måske være mulighed for at spare penge på elregningen, som du i stedet kan bruge på det, du har lyst til. Vi har også skrevet mere om, hvad du i gennemsnit kan spare på dine elpriser.

Følg dit strømforbrug live gennem Elberegner-appen

Synes du, det er bøvlet at holde styr på, hvor meget strøm man egentlig bruger derhjemme? Det kan vi godt forstå – og derfor har vi udviklet vores egen app, som gøre det nemmere for dig. Gennem Elberegner-appen får du nemlig adgang til en masse spændende indsigter vedrørende dit strømforbrug.

Her får du bl.a. mulighed for at:

  • Tilkoble din elmåler, så du kan følge dit strømforbrug live
  • Se din totale elpris inkl. alle tillæg og afgifter
  • Modtage rapporter vedrørende dit strømforbrug
  • Følge din kommende elregning
  • Og meget mere 

Er prisen på din elregning over gennemsnittet?

Elforbruget svinger mellem de forskellige husstande, da det afhænger af flere faktorer. Det afhænger bl.a. af, hvor mange der bor i husstandanden, antallet af elektroniske apparater, hvor ofte de er tændt og lignende.

Det er derfor forskelligt fra hustand til hustand, hvad der er et normalt elforbrug og dermed også hvad normalen er, i forhold til størrelsen på din elregning. 

Hvis du er i tvivl om din pris på din elregning, er højere end den bør være, er der en række ting du kan gøre for at undersøge det. 

Du kan blandt andet benytte vores service, hvor du gratis og uforpligtende kan indsende din elregning til os her på Elberegner

Vi vil herefter gennemgå din nuværende elregning og undersøge om der findes en bedre el-aftale end din nuværende. Langt de fleste gange vil vi kunne finde et bedre elselskab

Du kan også indsende din elregning til vores samarbejdspartner herunder, og få et uforpligtende tilbud på en bedre pris.

sammenlign din elregning

Elregning eksempel med elpris, afgifter og transport 

Er du i tvivl om hvordan du skal læse din elregning, og hvad du egentlig betaler for din el? Vi har forsøgt at lave et konkret eksempel til dig, som gerne vil have overblik over, hvor meget, der går til elregningens forskellige poster i kroner og øre. 

 

Så meget betaler du i afgifter og tariffer på din elregning 

Post på din elregning Pris
Rå elpris*
2,31 kr./kWh
Abonnement til netselskab**
671,25 kr./år
Transport lavlast**
0,15 kr./kWh
Transport højlast**
0,46 kr./kWh
Transport spidslast**
1,37 kr./kWh
Transmissionstarif
0,10 kr./kWh
Systemtarif
0,08 kr./kWh
Elafgift
0,95 kr./kWh

Alle tallene er inkl. moms

*Den rå elpris tager udgangspunkt i gennemsnitsprisen på Nord Pool for december måned. 

**Nettarifferne tager udgangspunkt i priserne for vintertarrifferne hos netselskabet Radius Elnet.

Eksempel på den samlede elpris pr. dag

I tabellen nedenfor har vi samlet et konkret eksempel på, hvad du kan betale for el, afgifter og transport om dagen.

Tabellen tager udgangspunkt i priserne fra ovenstående tabel. Der regnes ud fra et årligt forbrug på 4.000 kWh, hvilket svarer til 10,96 kWh om dagen.

Post på din elregning Pris pr. dag
Rå elpris
25,31 kr.
Abonnement til netselskab
1,84 kr.
Transport lavlast
1,64 kr.
Transport højlast
5,04 kr.
Transport spidslast
15,01 kr.
Trasmissionstarif
1,10 kr.
Systemtarif
0,88 kr.
Elafgift
10,41 kr.
Samlet pris pr. dag
59,23 kr.

Priserne er inkl. moms.

Vær opmærksom på, at priserne for tarifferne afhænger af, hvornår på dagen du bruger strømmen. I ovenstående eksempel har vi tager udgangspunkt i vintertarifferne for netselskabet Radius Elnet.

  • Lavlast – kl. 00.00 – 06.00
  • Højlast – kl. 06.00 – 17.00 & kl. 21.00 – 00.00
  • Spidslast – kl. 17.00 – 21.00

Du kan se de aktuelle priser for tarifferne hos Radius Elnet nedenfor:

Tariffer hos Radius Elnet Lavlast Højlast Spidslast
Vintertariffer (okt. - mar.)
0,15 kr./kWh
0,46 kr./kWh
1,37 kr./kWh
Sommertariffer (apr. - sept.)
0,15 kr./kWh
0,23 kr./kWh
0,59 kr./kWh

Aktuelle priser hos Radius Elnet pr. 1. januar 2024. Priserne er inkl. moms.

Forsyningstilsynets sammenligningsside 

I november 2020 trådte en ny bekendtgørelse i kraft. Bekendtgørelsen omhandler elhandelsvirksomheders regninger, faktering og faktureringsoplysninger til slutkunder. 

Nu er det blandt andet lovpligtigt for elselskaberne, at linke eller henvise til forsyningstilsynets sammenligningsportal på din elregning. Netop til formål med at sikre en større gennemsigtighed på elmarkedet om både priser og vilkår. 

FAQ – Ofte stillede spørgsmål

 

Kan jeg få tilskud til min elregning?

Har du modtaget en elregning, som du ikke har mulighed for at betale, findes der nogle forskellige muligheder for at få hjælp til elregningen. Man kan ansøge om det der kaldes enkeltydelser ved kommunen, som vil vurdere om du er berrettiget til at få hjælp. Du kan læse mere i denne artikel.

 

Hvordan får jeg en lavere elregning?

Elregningen kan være svær at forstå, men de poster som du har mulighed for at påvirke som forbruger, er dem som vedrører dit elforbrug samt abonnementer og gebyrer til elselskabet.

Skrevet af

Maria
Maria sørger for, at du altid har adgang til de nyeste informationer vedrørende elpriser på Elberegner.dk. Med flere års erfaring indenfor energibranchen har hun opbygget en dyb forståelse for sammensætningen af elprisen, og hvad man skal være særligt opmærksom på, for at finde den billigste pris. Hendes ekspertise gør hende i stand til at give dig den bedste rådgivning, så du hurtigt og nemt kan finde den bedste udbyder for dig.
Nemme sparetips til din elregning?
Du skal blot skrive dig på vores liste herunder, og vi sender dem direkte til din indbakke.

Gode råd behøver ikke være dyre, og det gør din elregning heller ikke!
sparetips-el

Bliv ringet op og få svar på dine spørgsmål

Hent app'en via vores QR-koder

Du kan scanne QR-koden med kameraet i din telefon, eller med din Google Chrome app.

Elberegner.dk er reklamefinansieret

Vi bestræber os på at vise forbrugerne et bredt udvalg af produkter og ydelser indenfor elmarkedet. Vi har valgt at håndplukke et udvalg af elselskaber, så vores sammenligning afspejler derfor ikke det samlede marked for elpriser.

Elberegner.dk modtager penge for at formidle kunder til elselskaberne. Derfor er links til elselskaberne reklamelinks. Rækkefølgen og fremhævningen af elprodukter og elselskaber kan være influeret af kommissionssatsen.

Vi er udelukkende et sammenligningssite, og er derfor ikke selv at betragte som udbyder af el.