Elberegner.dk er en annonceside – Sådan tjener vi penge

Hvor meget strøm bruger en varmepumpe?

Der findes mange forskellige måder, hvorpå du kan opvarme din bolig. En af de mere populære metoder i nyere tid er brugen af varmepumper. Der findes dog flere forskellige typer af varmepumper, som du kan vælge imellem. 

Men hvad koster en varmepumpe i drift, og er en af varmepumpetyperne et bedre valg end de andre? Det får du svar på, i denne guide om varmepumpers strømforbrug. 

Hvor meget strøm bruger en luft-til-vand-varmepumpe?

Strømforbruget for en luft-til-vand-varmepumpe kan variere meget fra bolig til bolig. En luft-til-vand-varmepumpes strømforbrug afhænger nemlig af boligens størrelse, type, boligens alder og hvor godt isoleret huset er. 

Et typisk strømforbrug for en luft-til-vand-varmepumpe i et almindeligt parcelhus fra 70’erne med en størrelse på 130 m2 ligger på omkring 5.700 kWh om året.

Det ganget med din elpris vil fortælle dig, hvor meget du kommer til at betale i strøm om året for din luft-til-vand-varmepumpe.

Overvejer du en luft-til-vand-varmepumpe? Så indhent 3 uforpligtende tilbud her. 

varmepumpe-stroemforbrug

Hvor meget strøm bruger en luft-til-luft-varmepumpe?

Du kan også anskaffe dig en luft-til-luft-varmepumpe. En luft-til-luft-varmepumpes strømforbrug er ofte lavere end mange af de andre metoder. Det lave strømforbrug for luft-til-luft-varmepumper skyldes ofte, at de ikke er så store, og at de ikke brugsvandet i huset op. Derudover er de heller ikke lige så kraftige, så du får måske brug for mere end blot en enkelt.

Strømforbruget for luft-til-luft-varmepumpen med samme eksempel som ovenstående vil ligge på omkring 4.100 kWh om året.

Hvor meget strøm bruger et jordvarmeanlæg?

Det er også en mulighed at anvende et jordvarmeanlæg til opvarmningen i din bolig, hvilket også er en effektiv opvarmningsmetode. Men hvor meget strøm bruger jordvarme? 

Med samme eksempel igen vil et jordvarmeanlægs strømforbrug ligge på omkring 5.750 kWh om året.

Ud over strømforbruget for jordvarmepumpen er det vigtigt at vide, at investeringen for jordvarme er ret stor, og det kan derfor tage længere tid, før investeringen har betalt sig selv ind. Du kan indhente 3 uforpligtende tilbud på priser her.

Hvad koster en varmepumpe i strøm?

Det er fristende at beregne omkostningerne ved en varmepumpe ved at gange dens strømforbrug med kWh-prisen på elregningen. Imidlertid vil dette ikke give et præcist billede af, hvad en varmepumpe koster i strøm.

Når man opvarmer sit hjem med en varmepumpe, der bruger el, er man faktisk berettiget til en nedsat elafgift på det forbrug, der overstiger 4.000 kWh.

Prisen på varmepumpestrøm om året

Tager man nedsat elafgift med i betragtning, og bruger en pris på 1,10 kr. pr. kWh, så resulterer det i følgende omkostninger for varmepumper i strøm pr. år:

  • En jordvarmepumpe koster 5.771 kr. i strøm pr. år
  • En luft-til-vand varmepumpe koster 6.321 kr. i strøm pr. år
  • En luft-til-luft varmepumpe koster 4.105 kr. i strøm pr. år

Det er vigtigt at huske, at dette er et estimat, og at de faktiske omkostninger kan variere afhængigt af ens individuelle situation.

Hent Elberegner app’en og spar strøm

elberegner-app-fritlagt

Følg dit elforbrug

Få det fulde overblik over dit forbrug, og se hvor god du er til at bruge strømmen når den er billig

Løbende estimat på din elregning

Holde øje med hvad din regning lyder på, inden du modtager den

Elpriser time for time

Se priserne inkl. afgifter og transport fra nøjagtigt dit netselskab

Se historiske elpriser

Tilgå de historiske elpriser tilbage til 2011

Find dit historiske elforbrug

Tilgå dit historiske elforbrug og afstem din elregning

Hvor meget strøm bruger en varmepumpe om vinteren?

Er varmepumper effektive om vinteren, og hvor meget bruger en varmepumpe i strøm, når de kolde måneder melder sig? 

Selve strømforbruget på din varmepumpe afhænger altid af, hvor meget du bruger varmepumpen. Derfor påvirker de kolde måneder ikke varmepumpens forbrug. Det er kun din adfærd, der har en betydning for både jordvarmestrømforbruget, og hvor meget strøm din vand-til-luft-varmepumpe bruger. 

Du skal dog være opmærksom på, at varmepumpens effekt falder i takt med at det bliver koldere. Det betyder at varmepumpen skal bruge mere energi for at holde boligen varm. Dermed skal du også forvente et højere varmepumpe forbrug, når man ser på antal kWh pumpen bruger. 

Flere fordele end varmepumpens lave strømforbrug

Lige meget hvilken type varmepumpe du vælger, får du en opvarmningsmetode, der er mere end tre gange så effektiv og meget mere miljøvenlig end tidligere tiders opvarmningsformer. 

Derudover har de alle en lang levetid og kræver næsten ingen vedligeholdelse. Det er derfor en god investering, hvis du gerne vil spare penge på din energiregning hvert år.

Læs også:

FAQ – Ofte stillede spørgsmål 

Hvor mange kwh bruger en luft til vand varmepumpe? 

En luft til vand varmepumpe, som skal opvarme et ældre hus på 130 m2, har typisk et strømforbrug omkring 5.700 kWh/årligt. Varmepumpe forbruget vil dog altid, være afhængig af den specifikke bolig og husstandens behov for opvarmning.

Hvor meget strøm bruger en varmepumpe om året?

Varmepumpens strømforbrug afhænger af, hvilken type varmepumpe det er, den specifikke bolig og behovet for varme. Tager man udgangspunkt i et parcelhus på 130 m2, viser undersøgelser at en jordvarmepumpe bruger ca. 5.246 kWh/året, en luft til vand varmepumpe 5.746 kWh/året og en luft-til-vand forbruger 3.732 kWh/året. 

Elberegner.dk er reklamefinansieret

Vi bestræber os på at vise forbrugerne et bredt udvalg af produkter og ydelser indenfor elmarkedet. Vi har valgt at håndplukke et udvalg af elselskaber, så vores sammenligning afspejler derfor ikke det samlede marked for elpriser.

Elberegner.dk modtager penge for at formidle kunder til elselskaberne. Derfor er links til elselskaberne reklamelinks. Rækkefølgen og fremhævningen af elprodukter og elselskaber kan være influeret af kommissionssatsen.

Vi er udelukkende et sammenligningssite, og er derfor ikke selv at betragte som udbyder af el.