Elberegner.dk er en annonceside - Sådan tjener vi penge

Hvor meget strøm bruger Danmark?

Sammenlign elselskaber, og se om du kan finde en billigere elpris på din adresse ud fra dit estimerede forbrug.

1.000+

Brugere dagligt

30+

Elaftaler

2 ud af 3

Kan spare ved at skifte

Udvalgte udbydere

Det kan være svært at forstå, hvor meget strøm et helt land egentlig bruger. I Danmark bruger vi milliarder af kWh på et år, da stort set alt, vi i dag bruger i dagligdagen, skal bruge strøm på den ene eller den anden måde. Derfor ser det også ud til, at Danmarks strømforbrug vil stige i de kommende år. Men hvor meget strøm bruger Danmark egentlig, og kan vi selv producere al vores strøm?

Hvor meget strøm bruger vi i Danmark?

Danmark har et rigtig højt strømforbrug, men hvor meget strøm bruger Danmark om året? Det giver god mening, at et helt land har et enormt strømforbrug, da landet skal forsynes med energi hver eneste dag. 

I 2021 steg danskernes energiforbrug med lidt mere end otte procent. Faktisk var Danmarks samlede energiforbrug i 2021 næsten 1.200 petajoule, hvilket svarer til ca. 333.333.333.333 kWh. Det er et kæmpe tal, som faktisk er lidt lavere, end før Corona ramte. 

Vi bruger blandt andet en hel del strøm på produktion af brint og brintbaserede brændsler samt varmepumper, der hjælper med opvarmning af mange danske hjem og virksomheder. Derudover har vi kæmpe datacentre, der tager en stor del af vores strøm. Al vores transport har også stor indvirkning på Danmarks strømforbrug.

hvor-meget-stroem-bruger-vi-i-danmark

Er Danmark selvforsynende med strøm?

I Danmark producerer vi utrolig meget strøm. Faktisk så meget, at vi sender strømmen videre til andre lande, blandt andet Tyskland. Det kunne naturligvis give en god indikator på, at vi i Danmark burde være selvforsynende med strøm. 

For hvorfor ellers sende strømmen ud af landet? Desværre forholder det sig ikke sådan. Vi er en del af det europæiske elnetværk, som gør, at vi både sender til og modtager strøm fra andre lande.

Derfor vil du også opleve, at den strøm, der kommer ud af din stikkontakt, ikke nødvendigvis er produceret i Danmark. I 2021 havde vi i Danmark en forsyningsgrad på 55 %, og det var senest i 2012, at vi som land var helt selvforsynende på vores energi. 

 

Har vi et højt strømforbrug i Danmark?

Det kommer lidt an på, hvad der sammenlignes med. Det er svært direkte at sammenligne et land med et andet af mange forskellige årsager. Det gælder både på grund teknologi- og størrelsesforskelle. 

Sammenligner vi dog alligevel med vores nabolande, bruger vi væsentligt mindre strøm per indbygger end nogen af dem. Både Norge, Sverige, Finland og Tyskland anvender mere strøm per indbygger end Danmark. 

Hvor meget strøm bruger Danmark om dagen?

Så hvor meget strøm bruges i Danmark om dagen? Det kan vi hurtigt regne ud med ovenstående tal. De 1.200 petajoule er Danmarks årlige energiforbrug i 2021. Det svarer til et dagligt forbrug på ca. 3,29 PJ. Det giver Danmark et dagligt energiforbrug i kWh på 913.888.888. Det forventes også, at Danmark har et lignende forbrug næste år – måske med en mindre stigning. 

Det er dog svært at spå om, hvor meget energi Danmark præcis bruger de kommende år. 

Hent Elberegner app’en og spar strøm

elpriser app

Følg dit elforbrug

Få det fulde overblik over dit forbrug, og se hvor god du er til at bruge strømmen når den er billig

Løbende estimat på din elregning

Holde øje med hvad din regning lyder på, inden du modtager den

Elpriser time for time

Se priserne inkl. afgifter og transport fra nøjagtigt dit netselskab

Se historiske elpriser

Tilgå de historiske elpriser tilbage til 2011

Find dit historiske elforbrug

Tilgå dit historiske elforbrug og afstem din elregning

Hvor meget grøn strøm har vi i Danmark?

Ifølge data fra Energinet’s statistikker, er der aldrig før blevet produceret så meget solenergi i Danmark som nu, og det forventes at stigningen vil fortsætte de kommende år.

Når du bruger kaffemaskinen, vaskemaskinen eller støvsugeren, er en stadig større del af den strøm, der leveres, fra solceller.

Ifølge Energinet’s seneste tal udgjorde solenergi i 2021 3,6% af det samlede elforbrug i Danmark, hvilket er en stigning fra 3,4% i 2020.Dette er imponerende, da det skete på trods af ca. 10% færre solskinstimer og ca. 5% højere elforbrug i 2021 sammenlignet med 2020.

Ifølge Dansk Energis opgørelser var hele 80% af danskernes elforbrug baseret på grøn energi i 2020, hvilket er en forbedring på 4% i forhold til 2019.

 

Hvor meget grøn strøm har vi i Danmark? 

Inden for de seneste 15 år er kulforbruget i Danmark faldet med 83%, mens naturgasforbruget er faldet med 50%.

I 2022 stod vindenergi for 48% af danskernes elforbrug, mens bæredygtig biomasse udgjorde 16%. Derudover stod solenergi for 6% af danskernes elforbrug i samme år.

Det betyder, at cirka 70% af strømmen i Danmark, bestod af grøn energi i 2022. 

FAQ – Ofte stillede spørgsmål

Hvor meget energi bruger Danmark?

I 2021 var det samlede danske elforbrug på næsten 1.200 petajoule – det svarer til mere end 333 milliarder kWh.

Bliv ringet op og få svar på dine spørgsmål

Hent app'en via vores QR-koder

Du kan scanne QR-koden med kameraet i din telefon, eller med din Google Chrome app.

Elberegner.dk er reklamefinansieret

Vi bestræber os på at vise forbrugerne et bredt udvalg af produkter og ydelser indenfor elmarkedet. Vi har valgt at håndplukke et udvalg af elselskaber, så vores sammenligning afspejler derfor ikke det samlede marked for elpriser.

Elberegner.dk modtager penge for at formidle kunder til elselskaberne. Derfor er links til elselskaberne reklamelinks. Rækkefølgen og fremhævningen af elprodukter og elselskaber kan være influeret af kommissionssatsen.

Vi er udelukkende et sammenligningssite, og er derfor ikke selv at betragte som udbyder af el.