Elberegner.dk er en annonceside - Sådan tjener vi penge

Solenergi – Forstå hvad solenergi er

Når det kommer til forskellige energikilder, kommer vi ikke udenom solenergi. Her bliver solens store energi udnyttet til at producere el, og det kan du få glæde af hjemme hos dig. Sammen med blandt andet biobrændsel og vindkraft er solenergi én af de mest anvendte energiformer herhjemme, når det kommer til en vedvarende energikilde, der er både vedvarende og miljørigtig.

I denne guide kan du læse alt, du har brug for at vide om solenergi. For hvad er det egentlig for en størrelse? Og hvordan omsætter vi sol til energi, som vi kan bruge i blandt andet boligen? Alt det og meget mere kan du læse om lige her.

Hvad er solenergi?

Lad os først kigge nærmere på, hvad solenergi egentlig er. Som navnet antyder, er det energi, der bliver genereret gennem solens stråler.

  • Solenergi er en vedvarende energikilde, der gennem årene er blevet forsket særdeles meget i. En vedvarende energikilde betegner en form for energi, som vi ikke løber tør for. 

Når vi taler om fossile brændstoffer som olie og kul, vil vi med tiden løbe tør for disse. Dette er ikke tilfældet med vedvarende energikilder, som ofte er naturens egne ressourcer, der er selve energikilden.

hvad er solenergi

Solenergi består af, at solens stråler bliver opfanget ved solfangere eller solceller. Solcelleenergi er den mest velkendte form for solenergi, og denne anvendes til at opvarme bygninger og producere fjernvarme. Samtidig anvendes solceller også til at producere el, og dette har vist sig at være en effektiv måde at producere el på gennem en vedvarende og miljørigtig energikilde.

I dag er det muligt at blive selvforsynende med el ved at installere solceller. Dog er dette et dyrt og mere omfattende projekt, og derfor kan det ofte bedst betale sig at finde en eludbyder til dig. Vi sammenligner alle priserne for dig, så du nemt kan finde en udbyder, der forsyner din bolig med solenergi.

Solenergi i Danmark

Solenergi er blevet spået som én af fremtidens største energikilder, og det er der god grund til. Derfor har vi også været gode til at adaptere denne energikilde i Danmark, hvor vi anvender teknologi, der kan opfange solens stråler i form af solceller.

Selvom vi lever længere nord på med færre solskinstimer årligt, er der rig mulighed for at anvende solcellerne. Disse bliver nemlig også aktiveret, selvom der er overskyet, idet solens stråler stadigvæk trænger igennem. Foruden solcellerne anvender vi i Danmark termisk solenergi og termiske solfangere.

I dag er Danmark ét af de førende lande inden for solenergi i forhold til resten af verden. Dette gælder også, når det kommer til vindmøller, hvor vi er store producenter af vindenergi blandt elselskaberne. Dog er dette en energikilde, der er stort fokus på. Dette så vi blandt andet hos Tesla, der har produceret verdens første tagsten med en indbygget solcelle.

Solenergi består af, at solens stråler bliver opfanget ved solfangere eller solceller. Solcelleenergi er den mest velkendte form for solenergi, og denne anvendes til at opvarme bygninger og producere fjernvarme. Samtidig anvendes solceller også til at producere el, og dette har vist sig at være en effektiv måde at producere el på gennem en vedvarende og miljørigtig energikilde.

I dag er det muligt at blive selvforsynende med el ved at installere solceller. Dog er dette et dyrt og mere omfattende projekt, og derfor kan det ofte bedst betale sig at finde en eludbyder til dig. Vi sammenligner alle priserne for dig, så du nemt kan finde en udbyder, der forsyner din bolig med solenergi.

Hvordan kan solens energi udnyttes? 

Solceller er den mest udbredte måde at udnytte solens energi på i dag, og disse er også kendt som fotovoltaiske celler. Navnet kommer på baggrund af den anvendte teknologi, der netop udnytter det, som er kendt som den fotovoltaiske effekt. Dette omhandler processen, hvor der drages nytte af effekten ved en elektrisk spænding, der sker i et givent materiale, når dette bliver udsat for sollys.

I solcellerne sker der en spænding mellem to elektroder, hvilket genererer energi. Her flyttes frigivne elektroner mellem de forskellige bindinger i materialet, og på den måde kan solenergi omdannes til en vedvarende energikilde.

Kan man få energi fra solen, når der er overskyet?

Solceller er særdeles holdbare, og dette gør dem til en suveræn energikilde nu og på længere sigt. Solcellernes effektivitet bliver også optimeret hvert eneste år, hvor udnyttelsen kan nå helt op på 40 %, hvilket er meget for solceller. Solceller udgjorde tilbage i 2017 hele 7,5 % af hele Tysklands samlede energiforbrug.

Solceller er bygget til at virke, selvom det er overskyet. Når der er skyer på himlen, er det ikke ensbetydende med, at solen ikke trænger igennem disse. Dette vil du også opleve, hvis du opholder dig udendørs en sommerdag, selvom der er overskyet. Her vil du stadigvæk få sol, og det samme gør sig gældende for solceller. Derfor producerer de elektricitet, selvom det er overskyet, hvilket gør dem yderst anvendelige hele verden rundt.

Hvordan afregnes solenergi? 

Når det kommer til at beregne dit forbrug af solcelleenergi, er der flere forskellige faktorer i spil. Dit forbrug afhænger af den afregningsgruppe, som dit solcelleanlæg er en del af. Har du ikke dine egne solceller, kan du nemt her på siden finde en udbyder, der kan tilbyde dig solcelleenergi herhjemme.

Solcelleafregning tilbage i 2019 bestod af fem forskellige gruppeinddelinger. Gruppe 2 er baseret på en timemæssig afregning hver måned. Her vil du betale bagud for dit forbrug, og du bliver faktureret for summen af dit nettoforbrug. Du betaler kun for den strøm, du rent faktisk bruger, hvor alt overskydende strøm sælges til elnettet. Du betaler ligeledes transport, afgifter og PSO samt nettariffer og abonnement på dit bruttoforbrug.

Gruppe 3-5 består af en øjebliksafregning, hvor du betaler for den energi, som solcellerne skal producere i det øjeblik, som den produceres. Et eventuelt overskud af solenergi bliver solgt videre, og her betaler du de samme udgifter som Gruppe 2, men udelukkende baseret på dit nettoforbrug. I Gruppe 4 betaler du hver måned eller pr. kvartal.

Gruppe 6 er en ordning, hvor dine solceller endnu ikke var en del af flexafregning, som trådte i kraft 1. januar 2019. Hvornår en udbyder overgår til flexafregning, afhænger af den respektive udbyder af solenergi, men dette skal senest ske ved årets udgang 2020.

Denne ordning opgør dit nettoforbrug én gang årligt. Derfor har du et helt år til at opbruge den energi, som er produceret og lagret fra dit anlæg. Den overskydende strøm sælges videre, og du betaler her de samme udgiver som ovenstående, men udelukkende baseret på dit bruttoforbrug.

Solvarme

Det er ligeledes vigtigt at nævne solfangere og solvarme, når vi taler om solenergi. Solvarme bliver dannet gennem såkaldte solfangere, hvor et solvarmeanlæg anvendes til at opvarme vand i hanerne samt opvarme bygninger i form af fjernvarme. Disse anlæg skal helst placeres i et klimabælte, hvor antallet af solskinstimer på daglig basis er højest. I Danmark producerer disse anlæg mest varme i sommerhalvåret.

I mange lande anvendes solvarmeanlæg til at opvarme vandet, og disse sidder placeret på taget. Størrelsesmæssigt måler de typisk 3-6 kvadratmeter, hvor de kan levere mellem 30-100 % af husstandens varme vand.

I Danmark er det dog ikke ofte, at vi ser solvarmeanlæg på taget af private boliger. Derimod har vi installeret 1,2 kvadratmeter solfangere fordelt på hele 85 forskellige anlæg. Verdens største solvarmeanlæg er beliggende i Silkeborg, og dette kan dække 20 % af varmeforbruget i Silkeborg.

 

Fordele ved solenergi

Når det kommer til fordelene ved solenergi, er der flere forskellige punkter, der er værd at fremhæve. Først og fremmest får du her en vedvarende energikilde, der er med til at løse nogle af de komplekse udfordringer med energiproduktionen i dag. Denne kilde slipper ikke op, og dermed vil vi kunne være sikre på at have solen som energikilde.

Derudover er der et klimamæssigt aspekt, der er afgørende for, hvorfor solenergi har været og stadigvæk er en stor del af energiforskningen. Solceller gør ikke brug af fossile brændstoffer, der belaster vores klima og miljø, men derimod er det én af de reneste former for energi. Solenergi udleder ikke CO2 eller skadelige gasarter, hvilket er helt afgørende for at blive grønnere i fremtiden. Derudover producerer solenergi ingen affaldsprodukter, der kan være skadeligt for miljøet efterfølgende, hvilket er tilfældet ved eksempelvis atomkraft.

Sidst er der også nogle økonomiske fordele ved at gøre brug af solenergi. Her vil du opleve store besparelser på din elregning, i og med at du kan sælge den overskydende energi videre. Dette gælder for dig, der gerne vil have solceller på taget eller i haven. Her skal du først betale skat af din indtjening efter salg for mere end 7.000 kr. pr. år.

Solenergi i fremtiden

Men hvordan ser fremtiden ud med solceller og solenergi? I dag finder du et væld af forskellige konstellationer af solcelleanlæg, og fremtiden vil formentlig byde på forskellige byggematerialer, hvori der er indbygget solceller. Dette er allerede blevet testet af blandt andet Tesla, og dette bør vi se endnu mere af i løbet af de næste 10 år. Derudover vil der blive forsket i at udnytte endnu mere af den solenergi, som solcelleanlæg bliver udsat for.

Derudover mener mange eksperter og forskere, at solceller er fremtidens største og vigtigste energikilde. DTU forsker blandt andet i nye og mere smarte løsninger i deres solcellelaboratorium, hvor formålet er at give forskere og industri mulighed for at kunne udvikle og teste solceller i nye mønstre og størrelser.

Solenergi er altså en vedvarende energikilde, der bliver afgørende for en grønnere fremtid. Her kan vi sikre os energi fra en energikilde, som vi med garanti ved, at vi vil have mange år ud i fremtiden. Derudover er den for dig både økonomisk og miljømæssigt en stor fordel, og du kan spare mange tusinde kroner årligt på elregning. Dette gælder ikke kun som ejer af en solcelle på taget, men også hvis du vælger en eludbyder, der leverer solenergi hjem til dig. Sammenlign elpriser på elselskaber her, og find den rette udbyder til dig.

Træt af høje elregninger?
Find de bedste priser her

FAQ – Ofte stillede spørgsmål

Hvad er ulemperne ved solenergi?

Solceller producerer kun elektricitet i løbet af dagen, hvor de fleste boligejere typisk ikke er hjemme til at bruge den. Dette kan være en ulempe, da solcelleejere ved udgangen af 2020 vil blive afregnet for elektriciteten time for time. Det kan derfor være en fordel at bruge den producerede elektricitet, når den er tilgængelig, for at opnå den største besparelse på sin elregning.

 

Hvad er det gode ved solenergi?

Solceller kan give dig en stor mulighed for at spare penge på din elregning, da du ikke behøver at betale for den energi, som du selv genererer. Samtidig kan du også tjene penge på dit solcelleanlæg ved at sælge overskudsenergi til et kollektivt el-netværk, hvis du har et nettilsluttet anlæg.

Skift til en grønnere energiform i dit hjem

Læs mere om Co2 venlige energikilder nedenfor

Solceller

Varmepumpe

Bæredygtig strøm

Bliv ringet op og få svar på dine spørgsmål

Hent app'en via vores QR-koder

Du kan scanne QR-koden med kameraet i din telefon, eller med din Google Chrome app.

Elberegner.dk er reklamefinansieret

Vi bestræber os på at vise forbrugerne et bredt udvalg af produkter og ydelser indenfor elmarkedet. Vi har valgt at håndplukke et udvalg af elselskaber, så vores sammenligning afspejler derfor ikke det samlede marked for elpriser.

Elberegner.dk modtager penge for at formidle kunder til elselskaberne. Derfor er links til elselskaberne reklamelinks. Rækkefølgen og fremhævningen af elprodukter og elselskaber kan være influeret af kommissionssatsen.

Vi er udelukkende et sammenligningssite, og er derfor ikke selv at betragte som udbyder af el.