fbpx

Elvarme – Få gode råd om elvarme eller find billigere alternativer

Elvarme er den betegnelse, der bruges for opvarmning, hvor el bruges som energikilde. Det drejer sig især om elradiatorer og varmeblæsere. Elvarme er nemt, hurtigt og billigt at installere. Til gengæld er elvarme dyrere i drift end mange andre former for varmekilder. F.eks. i forhold til fjernvarme og naturgas eller biogas, som er væsentlig billigere i drift.

Gode råd til opvarmning med el

Elvarme er heller ikke helt med på den grønne bølge, da det udleder mere CO2 end andre opvarmningsformer, især i forhold til naturgas og biogas. Dog afhænger det helt af, hvorfra du får leveret din el. Du bliver nemlig forsynet med strøm fra elnettet og fra en elleverandør. Det er derfor ikke dig, der brænder noget af, når du bruger el, men derimod forsyningsstedet. Hvor grøn din el er, afhænger derfor i høj grad af, hvilket forsyningsselskab du har.

Men elvarme er ikke en ubetinget dårlig løsning. Nogle elselskaber vægter nemlig den grønne omstilling højt og levere derfor nærmest udelukkende el genereret af vindmøller, vandkraft eller solceller, hvorfor det naturligvis er et miljømæssigt fornuftigt valg. Det vil også være et mere miljømæssigt fornuftigt valg, at udskifte et gammelt oliefyr til varmepumpeDesuden er elvarme nemt selv at installere, og du kan få mobile elradiatorer, som du kan stille lige præcis der, hvor du har brug for varme.

Ud over for eksempel at supplere elvarmen med en varmepumpe eller solvarme, er der flere ting du kan gøre for at minimere dine omkostninger. Du kan sænke temperaturen – bare en enkelt grad vil gøre underværker for din pengepung. Du kan også sørge for, at huset er isoleret godt, så varme ikke siver ud af dit hus, eller tjekke om vinduer og døre er tætte, så du holder på varmen. Det kan være, at du skal have efterisoleret og tætnet vinduer og døre.

Skift eller suppler med en varmepumpe

Går du og overvejer at skifte eller supplere din elvarme med en varmepumpe, er det en god idé at undersøge markedet inden. Der kan være stor forskel i priserne fra de forskellige firmaer. Derfor kan du med fordel indhente 4 uforpligtende tilbud på en varmepumpe, hvorefter du kan sammenligne priserne og frit vælge det bedste og billigste tilbud. 

Disse 2 firmaer kan lave et tilbud på din nye varmepumpe

 

Elvarme til reduceret pris

Hvis dit hjem primært er opvarmet med el, jordvarme eller varmepumpe, skal du være vågen. Du har højst sandsynligt ret til en reduceret elafgift, og det kan mærkes på pengepungen, når du i forvejen betaler en del for dit el. Alle elkunder betaler nemlig en elafgift til staten. Denne kan du få nedsat, hvis du opfylder visse betingelser, og hvis din bolig er registreret som elopvarmet i Bygnings- og Boligregistret (BBR) og hos dit elselskab.

Du kan få nedsat elafgift for helårsboliger, for ferielejligheder til eget brug og til sommerhuse. Opfylder du disse krav, og er din bolig registreret de ovennævnte steder, kan du spare næsten 90 øre pr. kWh for den el, som du anvender, som er ligger over 4.000 kWh om året. En gennemsnitlig husstand vil dermed spare knap 10.000 kr. om året. Du skal blot kontakte dit forsyningsselskab, så skulle din besparelse ske automatisk.

Hvad koster elvarme?

Det er billigt at installere elvarme, og det er nok også derfor, at mange sommerhuse opvarmes med el. Forbruget er dog noget dyrere end andre kilder. Elvarme har en varmeffekt i forholdet 1:1. Du får altså samme mængde varme ud af det, du bruger af strøm. Forbruger du 1 kWh, får du altså 1kWh varme. 1:1. Overvejer du at varme din bolig op med elradiatorer, er det en god ide at undersøge elprisen i din kommune. Priserne er nemlig forskellige fra kommune til kommune.

Ligesom hvis du skal i sommerhus, hvor de ofte varmer op med el, kan det være smart at undersøge kWh prisen. Det kan nemlig blive ret dyrt, hvis du tager på ferie i vinterhalvåret. Du kan tjekke det på de enkelte kommuners hjemmeside eller forhøre dig hos udlejer. Ofte står kW priser også i lejekontrakten.

Elvarme priser

Priserne varierer som nævnt afhængig af, hvor i landet du befinder dig, og er forskellige fra kommune til kommune. Der er ikke en voldsom stor forskel, men det kan alligevel godt løbe op, når huset skal varmes ordentligt op – især i de køligere måneder. Prisen på 1 kWh ligger typisk mellem 1-2 kr. Bor du i et gennemsnitligt parcelhus, der kun har elvarme som kilde, kan det koste omkring 25.000 kr. at opvarme dit hus. Du kan få reduceret din pris på el, hvis du udelukkende varmer op med el.

Elvarme er nemt og billigt at installere, men forholdsvist dyrt i forbrug. Du kan derfor med fordel overveje andre former for varmekilder, også hvis du vil være lidt mere grøn. Er du ude efter en mere effektiv form for elvarme, kan du med fordel overveje en varmpumpe. De anvender el og er 3-4 gange mere effektive end den almindelige elvarme i form af elradiatorer. Her får du 3-4 kWh for hver kWh du forbruger. Pumpen er dog noget dyrere at installere, men til gengæld får du et billigere forbrug og et bedre indeklima. Og så kan det mærkes på varmeregning i mange år frem.

Træt af høje elregninger?
Find de bedste priser her

Skriv en kommentar