Elberegner.dk er en annonceside - Sådan tjener vi penge

Hvilken varmepumpe skal jeg vælge? – Jordvarme eller luft-til-vand?

Når du skal vælge opvarmningskilde til din bolig, er der en lang række valgmuligheder, og det kan være svært at vælge den rette løsning. Varmepumpen er blevet en populær opvarmningskilde, men hvis du vil have en varmepumpe, har du måske spurgt dig selv, ”hvilken varmepumpe skal jeg vælge?”

Der findes flere forskellige typer af varmepumper, hvor to af de mest populære er jordvarme og luft-til-vand-varmepumpe. Så hvis valget står mellem disse to opvarmningskilder, hvad passer så bedst til lige præcis din bolig? Sammenligner du jordvarme vs varmepumpe med luft-til-vand, er der fordele og ulemper ved begge typer, og det ser vi nærmere på nedenfor.

Valg af varmepumpe

Når du står over for dit valg af varmepumpe, er det vigtigt, at du ser nærmere på de elementer, som vi har gennemgået her. Undersøg også markedet for at se, hvor du kan finde de bedste tilbud på installation og service af din nye varmepumpe. På den måde finder du det bedste svar på spørgsmålet, ”hvilken varmepumpe skal jeg vælge?”

valg af varmepumpe

Jord-til-vand-varmepumpe – fordele og ulemper

En jord-til-vand-varmepumpe er et oplagt valg til dig, der bor i et almindeligt parcelhus eller i en større bolig. Hvis du på nuværende tidspunkt har et olie- eller gasfyr, vil en jord-til-vand-varmepumpe spare dig op til 50-75% på dine årlige varmeudgifter.

En jord-til-vand-varmepumpe udnytter energien i luften udenfor og omdanner den til varm luft og varmt vand til din bolig. Det kræver typisk en investering på mellem 90.000 kr. og 150.000 kr. at anskaffe sig en jord-til-vand-varmepumpe, og det tager typisk 3-7 år for investeringen at tjene sig ind. Det kræver et årligt serviceeftersyn, som skal foretages af en autoriseret installatør, og varmepumpen har en levetid på ca. 15-20 år.

Hvis du ikke har råd til den relativt store investering, det er at anskaffe sig en jord-til-vand-varmepumpe, kan du også anskaffe dig en varmepumpe via et abonnement eller leasing. Her vil du ikke selv eje varmepumpen, men du undgår til gengæld at skulle finde penge til en stor investering.

Jordvarmeanlæg – fordele og ulemper

Når vi ser på jordvarme vs luft-til-vand, har jordvarme typisk en bedre ydeevne i forhold til en jord-til-vand-varmepumpe, men det kræver også en større investering og stiller større krav til din bolig. For at kunne installere et jordvarmeanlæg skal du nemlig have et relativt stort friareal i din have, som skal graves op. Det er derfor oplagt, hvis du har et nybygget hus, hvor du endnu ikke har anlagt have.

Et jordvarmeanlæg koster typisk 130.000-160.000 kr. at anskaffe sig og installere, og det tager typisk 5-10 år for investeringen at tjene sig ind. Du får en bedre ydeevne i forhold til en jord-til-vand-varmepumpe, og derfor bliver din varmeregning også lidt lavere.

Jordvarme eller luft-til-vand – sådan vælger du den rette løsning

Hvilken varmepumpe skal jeg vælge, og hvordan finder jeg bedst muligt frem til den rette løsning? Det kan virke lidt uoverskueligt at skelne mellem de forskellige typer af varmepumper, så lad os se hvordan jordvarme vs luft-til-vand bedst kan sammenlignes. Når du vælger din opvarmningskilde, er det bl.a. vigtigt at se på nogle af disse faktorer:

  • Anskaffelsesprisen
  • Årlige varmeudgifter
  • Servicebehov
  • Krav til din bolig
  • Levetid

Anskaffelsesprisen kan være meget forskellig for forskellige opvarmningskilder, hvor jordvarme er en af de dyreste løsninger, du kan vælge. De årlige varmeudgifter er selvfølgelig også helt centrale, da det har afgørende betydning for din økonomi. 

Derudover har nogle opvarmningskilder et større servicebehov end andre, mens der også stilles visse krav til din bolig for de forskellige løsninger. Endelig skal du undersøge, hvor lang tid du kan forvente, at løsningen holder, inden du skal udskifte din opvarmningskilde.

Hvilken varmepumpe skal man vælge?

Er du i tvivl om, hvilken varmepumpe du skal vælge? Nedenfor har vi samlet egenskaberne ved de forskellige varmepumper, så du hurtigt og nemt kan sammenligne varmepumper på kryds og tværs.

Luft til vand-varmepumpe Jordvarmeanlæg Luft til luft-varmepumpe
Anskaffelsespris
60.000-120.000,-
Fra 100.000,-
10.000-25.000,-
Årligt forbrug i enheder
5.746 kWh*
5.246 kWh*
3.202 kWh*
Årlig pris inkl. brugsvand
11.887,-*
10.853,-*
13.599,-*
Servicebehov
Årligt serviceeftersyn
Årligt serviceeftersyn
Årligt serviceeftersyn
Egnet til
Helårsbolig
Helårsbolig
Supplement/feriebolig
Besparelse
Stor besparelse
Stor besparelse
Mellem besparelse
Krav
Plads til udedel på grunden
Min. 300 m2 grundareal
Plads til udedel på grunden
Levetid
ca. 15-17 år
ca. 14-20 år
ca. 10-15 år

* med udgangspunkt i et typisk parcelhus på 130 m2. Kilde: Bolius. 

FAQ – ofte stillede spørgsmål

Hvad er bedst – jordvarme eller luft-til-vand?

Jordvarme vs luft-til-vand-sammenligninger viser, at begge løsninger er energieffektive og miljøvenlige opvarmningskilder. Et jordvarmeanlæg kræver en større investering og kræver en større grund, men giver til gengæld en bedre ydeevne.

 

Hvad er billigst i drift – luft-til-vand eller jordvarme?

Jordvarme er typisk lidt billigere i drift i forhold til en luft-til-vand-varmepumpe, da den tilbyder en bedre ydeevne. Det kræver dog også en større investering at anskaffe sig et jordvarmeanlæg.

Bliv ringet op og få svar på dine spørgsmål

Hent app'en via vores QR-koder

Du kan scanne QR-koden med kameraet i din telefon, eller med din Google Chrome app.

Elberegner.dk er reklamefinansieret

Vi bestræber os på at vise forbrugerne et bredt udvalg af produkter og ydelser indenfor elmarkedet. Vi har valgt at håndplukke et udvalg af elselskaber, så vores sammenligning afspejler derfor ikke det samlede marked for elpriser.

Elberegner.dk modtager penge for at formidle kunder til elselskaberne. Derfor er links til elselskaberne reklamelinks. Rækkefølgen og fremhævningen af elprodukter og elselskaber kan være influeret af kommissionssatsen.

Vi er udelukkende et sammenligningssite, og er derfor ikke selv at betragte som udbyder af el.