Elberegner.dk er en annonceside - Sådan tjener vi penge

Høje elpriser 2021

Prisen på el, har taget et godt nøk opad i 2021 og det er noget der kommer til at kunne mærkes på elregningen, uagtet om der er tale om privat eller erhverv. 

Sammenligner man elprisen med samme tid sidste år, er den mere end tredoblet. På nuværende tidspunkt ligger den gennemsnitlige dagspris på Elbørsen Nord Pool på 0,92 kr. pr. kWh. Mens én kWh i september sidste år, kostede 0,29 kr. 

Hvad der skaber denne ualmindelig høje stigning i elprisen, vil vi forsøge at komme nærmere her.

Ovenfor ses udviklingen i den kommercielle elpris det senest år. Grafen er baseret på egne beregninger med afsæt i data fra den Nordiske elbørs Nord pool. 

Bliver min elregning så tre gange så høj?

For at forstå hvad der får elpriserne til at slå rekorder, skal man forstå, at det rent faktisk kun er en ret lille andel af elprisen som man har mulighed for at påvirke. 

Ca. 11% af elprisen, påvirkes direkte af udbud og efterspørgsel, derfor vil stigningen heller ikke medføre en tredobling på den samlede elregning i sidste ende, dog vil stigningerne stadig kunne mærkes for den enkelte. 

Det kommer prisstigningen til at betyde for dig

En stor andel danskere, har gennem de seneste par år, brugt mange penge på at investere i varmepumper. Dels fordi det er et grønnere alternativ, men samtidig fordi det skulle være en billigere løsning til at opvarme sin bolig med.

Men de stigende elpriser giver mange lange næser og installationerne udfordringer. Det eneste man kan stille op, er enten at spare på energien, eller se det stå til og betale regningen. 

høje elpriser 2021

Højeste prisniveau siden finanskrisen 

Prisniveauet er ifølge funktionschef hos SEAS-NVE, på det højeste niveau siden finanskrisen og det er noget, der kommer til at kunne mærkes på elregningen for den enkelte.

Privatpersoner i et parcelhus, skal forvente at prisstigningen kommer til at betyde et par tusinde kroner ekstra om året på elregningen.

Straks værre er det for erhvervslivet, hvor der lige nu bliver holdt hånden under mange virksomheder, qua deres fastprisaftaler. Men når disse udløber, vil en del virksomheder stå overfor en mangedobling af elprisen, som uden tvivl vil kunne mærkes på omkostningerne. 

hvorfor stiger elprisen

Hvorfor stiger elprisen?

Men hvorfor brager elprisen pludselig i vejret?

Der er tale om flere faktorer, som medfører de stigende priser. Når energiprisen stiger, ligger der sjældent blot en enkelt årsag til grund for stigningen.

Det er et samspil af flere faktorer og ifølge den administrerende direktør, Lars Aagaard i Dansk Energi, er den europæiske genåbning efter coronakrisen, en af årsagerne til stigningen. 

En anden årsag er at udbuddet er styrtdykket. Sommeren har været mindre vindfyldt end normalt og det har stor betydning for prisen, særligt når at 40% af strømmen i Danmark kommer fra vindmøller (Energistyrelsen).

I vores nabolande, har klimaet også haft sin indflydelse på elprisen. Det danske elnet køber nemlig strøm fra både Norge og Sverige, som produceres af vandkraft. Også her har man oplevet markant mindre nedbør end normalt. Det betyder mindre vand i deres vandkraftmagasiner, hvilket også bevirker til at prisen stiger.

Det kan du selv gøre for at holde prisen på strøm nede

Som husejer og privatperson er der nogle ting du selv kan gøre for at holde din elregning nede. Men overordnet set handler det i disse tider om, at bruge så lidt energi som muligt. 

Det kan dog godt give mening at energioptimere boligen, f.eks. ved at efterisolere, købe sparepærer eller udskifte vinduer af ældre dato.

Nedenfor giver vi dig 3 gode råd til at spare på strømmen:

3 gode råd til at spare på strømmen

  1. Sammenlign billig strøm på Elberegner.dk. Her kan du skabe dig et overblik over elpriserne og vælge om du skal have en elaftale med fast eller variabel elpris. Historisk har det været billigst, at vælge en elaftale med variabel elpris, og det anbefaler vi også du vælger nu. Ellers risikerer du, at binde dig til en dyr elpris i længere tid end nødvendigt. 
  2. Sluk lyset og elektronik du ikke bruger. Sørg for at slukke lyset i de rum, som du ikke opholder dig i. Derudover er det en god idé at slukke helt for de elektroniske apparater, som du ikke benytter på daglig basis. 
  3. Fyld opvaskemaskinen og lufttørre tøjet. Du kan hurtigt spare penge på elregningen, ved at sørge for at fylde din opvaskemaskine helt op, før du starter den. På den måde minimerer du antallet af vaske og dermed dit strømforbrug. Du kan også spare strøm, ved at lufttørre dit tøj, i stedet for at bruge tørretumbleren. Desuden er det også mere skånsomt for tøjet.

Tjener elselskaberne flere penge på de høje elpriser?

Nogle kunne måske have tendens til at tænke, at elselskaberne tjener godt på prisstigningerne. Dette er dog ikke tilfældet. Elselskaber køber nemlig også el til den forhøjede pris. Derfor er der ikke umiddelbart noget lukrativt ved prisstigningerne for elselskaberne. 

Nogle lande er endnu hårdere ramt end Danmark, det er dog en ringe trøst og ifølge Lars Aagaard fra Dansk Energi, ser det ud som om at det prisniveau vi har lige nu, vil fortsætte et par måneder.

Kilder

Nedenfor har vi samlet en lang række artikler som omhandler emnet med stigende elpriser i 2021. Klik dig ned i kilderne og forstå endnu mere om elmarkedet og de stigende pris tendenser. 

Skrevet af

Nicoline
Nicoline er vores ekspert indenfor elselskaber. Med mange års erfaring i energibranchen har hun opbygget en dyb forståelse for, hvordan elselskaber opererer og hvordan man gennemskuer deres priser. Nicoline hjælper dig med at finde de bedste udbydere, så du kan finde den helt rette løsning til din husstand. Hendes omfattende viden gør det lettere for dig at træffe informerede beslutninger om dit valg af elselskab, så du kan spare penge på elregningen.
Nemme sparetips til din elregning?
Du skal blot skrive dig på vores liste herunder, og vi sender dem direkte til din indbakke.

Gode råd behøver ikke være dyre, og det gør din elregning heller ikke!
sparetips-el

Bliv ringet op og få svar på dine spørgsmål

Hent app'en via vores QR-koder

Du kan scanne QR-koden med kameraet i din telefon, eller med din Google Chrome app.

Elberegner.dk er reklamefinansieret

Vi bestræber os på at vise forbrugerne et bredt udvalg af produkter og ydelser indenfor elmarkedet. Vi har valgt at håndplukke et udvalg af elselskaber, så vores sammenligning afspejler derfor ikke det samlede marked for elpriser.

Elberegner.dk modtager penge for at formidle kunder til elselskaberne. Derfor er links til elselskaberne reklamelinks. Rækkefølgen og fremhævningen af elprodukter og elselskaber kan være influeret af kommissionssatsen.

Vi er udelukkende et sammenligningssite, og er derfor ikke selv at betragte som udbyder af el.