Elberegner.dk er en annonceside – Sådan tjener vi penge

Er du en ægte sofasnegl, som nyder at bruge mange timer på at se TV? Så har du måske stillet dig selv spørgsmålet, hvor meget strøm bruger et TV, og hvad koster et TV i strøm? Denne guide vil gøre dig klogere på, hvor meget det koster dig at have dit fjernsyn kørende, og hvordan du kan skære ned på dit TV-strømforbrug. 

Strømforbrug i fokus: Hvor meget bruger dit TV?

De fleste danskere tænder for fjernsynet hver eneste dag, men det er de færreste, som tænker over hvor meget strøm TV’et bruger. For at kunne finde ud af hvor meget strøm et TV bruger, skal du være klar over at der er nogle forskellige ting, som har indflydelse på strømforbruget. 

Blandt andet TV’ets watt-forbrug, fjernsynets energimærke, størrelsen på dit TV, og fjernsynets alder. Hvor meget strøm TV’et bruger afhænger også af, hvor meget du bruger det, og hvad du betaler for din strøm.

Hvad koster et tv i strøm

Udover at du betaler for at se flow-TV eller for at bruge streamingtjenester, så skal du betale for at holde TV’et kørende i strøm. For at finde frem til hvor meget strøm et TV bruger, er det en god idé først at finde ud af hvor meget strøm fjernsynet bruger i timen. Her er det relevant at se på fjernsynets energimærke og watt-forbrug. Ældre fjernsyn vil typisk have et dårligere energimærke og et højere watt-forbrug end nyere modeller.

Beregn hvad dit tv koster i strøm

Du kan beregne hvad dit TV koster i strøm her. Du kan selv ændre på watt-forbruget, hvor meget du i gennemsnit ser TV og din elpris.

Eksempel på et TV-strømforbrug 

Hvis du vil beregne hvor meget strøm et TV bruger i timen, skal du kigge på dit fjernsyns watt-forbrug. Har du et fjernsyn som er et sted mellem 45-65”, som er omkring 5 år gammelt vil watt-forbruget cirka være på 96,9 i timen. 

Det koster det at se TV

For at omregne det til kWh skal du dividere med 1000. Det betyder at TV’et i eksemplet bruger 96,9/1000 = 0,0969 kW i timen. For at beregne hvad TV’et koster i strøm, skal du finde frem til din elpris pr. kWh. Lad os tage udgangspunkt i at du betaler 3,21 kr. pr. kWh. Så betyder det at et TV koster 0,0969 * 3,21 kr. = 0,3 kr. i timen.

Hvor meget strøm bruger et TV i timen og hvad koster det

Nedenstående tabel viser hvor meget strøm et TV bruger i timen, og hvad det koster ved en elpris på 3,21 kr./kWh. 

Er størrelsen på dit TV mindre eller større end 45-60”, må du forvente et henholdsvis lavere og højere watt-forbrug, men tabellen kan bruges som vejledende. 

Tv 45-60” (ca. 10 år) Tv 45-60” (ca. 5 år) Tv 45-60” (nyt)
Forbrug i watt
275,8 watt
96,9 watt
74,5 watt
Pris i timen
2,64 kr.
0,31 kr.
0,23 kr.
Pris om måneden
81 kr.
9 kr.
7 kr.
Pris om året
966 kr.
114 kr.
87 kr.
Årlig besparelse ved at skifte til energimærke E
756 kr.
43 kr.
0 kr.

Forbruget og elprisen påvirker hvad det koster at se TV

 

Mange har dog et væsentligt højere forbrug end blot en time foran fjernsynet dagligt. Derfor kan TV’et hurtigt blive en stor post på elregningen, særligt hvis du har et fjernsyn af ældre dato med et dårligt energimærke. 

Det er heller ikke helt uvæsentligt hvad du betaler pr. kWh, derfor er det en god idé at undersøge om du har den bedste mulige elpris

Hvor meget strøm bruger et TV på standby? 

Mange spekulerer i hvor meget strøm et TV bruger i standby-tilstand, og der florerer mange myter omkring at TV’et tager skade af at blive slukket helt.  Ifølge videncentret Bolius, så bruger nyere fladskærms-TV næsten ingen strøm i standby. Er dit fjernsyn en fladskærm, som er købt indenfor de seneste 4-6 år, koster det dig typisk kun 2-4 kr. om året i standby-strøm. 

Der er altså ikke mange penge at spare ved at slukke for kontakten, eller ved at koble TV’et på en elspareskinne. Hvis du har et ældre TV, som har et gammeldags billedrør, kan det ofte godt betale sig at slukke eller udskifte fjernsynet til en nyere og mere energirigtig model. Er dit TV +10 år, vil du typisk kunne spare 756 kr. om året ved at skifte til et TV med energimærke E. 

Dit fjernsyn tager heller ikke skade af at blive slukket helt, medmindre der er tale om et fjernsyn med billedrør.

tv-standby

Sådan sparer du på strømforbruget til dit TV

Hvis du gerne vil spare penge på strømmen til dit fjernsyn, er der en række ting du kan gøre. Vi har samlet 4 gode råd, som kan være med til at hjælpe dig med at sænke strømforbruget til dit TV. 

  1. Skift til et bedre energimærke, vælg et fjernsyn som har energimærke E eller bedre. 
  2. Gå efter et LCD eller OLED TV, da disse er mest energivenlige
  3. Undersøg din elpriser og se om du kan få en lavere kWh-pris. 
  4. Skær ned på forbruget og tilbring færre timer foran fjernsynet.

Har du hørt om Smart Home? 

Et Smart Home er et samlet begreb, som dækker over en masse elektroniske enheder i hjemmet, som kan snakke sammen. Formålet med et Smart Home er at gøre hverdagen nemmere for dig, ved at dine elektroniske enheder kan styres direkte fra din telefon, eller ved hjælp af stemmestyring.

Et Smart Home kan også hjælpe dig med at spare penge på strømmen i dit hjem. Du kan finde produkter, som kan hjælpe dig med at optimere strømforbruget i dit hjem her.  

FAQ – Ofte stillede spørgsmål

Hvor meget strøm bruger et tv i timen?

For at finde ud af hvor meget strøm et TV bruger skal man kigge på watt-forbruget. Et TV på 45-65 tommer, der er omkring 5 år gammelt, bruger omkring 0,0969 kWh i timen.

 

Hvad koster det at have et tv tændt?

For at finde ud af hvad det koster i strøm, skal man regne kWh-forbruget ud med sin elpris pr. kWh. Betaler man f.eks. 3,21 kr. pr. kWh koster det ca. 0,3 kr. i timen at have fjernsynet tændt.

Nemme sparetips til din elregning?
Du skal blot skrive dig på vores liste herunder, og vi sender dem direkte til din indbakke.

Gode råd behøver ikke være dyre, og det gør din elregning heller ikke!
sparetips-el

Elberegner.dk er reklamefinansieret

Vi bestræber os på at vise forbrugerne et bredt udvalg af produkter og ydelser indenfor elmarkedet. Vi har valgt at håndplukke et udvalg af elselskaber, så vores sammenligning afspejler derfor ikke det samlede marked for elpriser.

Elberegner.dk modtager penge for at formidle kunder til elselskaberne. Derfor er links til elselskaberne reklamelinks. Rækkefølgen og fremhævningen af elprodukter og elselskaber kan være influeret af kommissionssatsen.

Vi er udelukkende et sammenligningssite, og er derfor ikke selv at betragte som udbyder af el.