Elberegner.dk er en annonceside - Sådan tjener vi penge

Hvad bruger en opvaskemaskine i strøm?

Hvor meget bruger en opvaskemaskine i strøm? Det spørgsmål har du måske stillet dig selv, inden du trykker på startknappen. Det vil vi i denne guide forsøge at gøre dig klogere på, og give dig mulighed for at beregne hvad din opvaskemaskine koster dig i strøm.

Hvor meget strøm din opvaskemaskine bruger, og hvad den koster dig i strøm, afhænger af flere forskellige ting herunder: 

 • Hvor ofte du bruger den 
 • Hvilket program du vasker ved
 • Opvaskemaskinens energimærke/kWh forbrug 
 • Din elpris

Beregn, hvad din opvaskemaskine koster i strøm 

Du kan bruge vores beregner til at undersøge hvad din nuværende opvaskemaskine koster dig i strøm, eller beregne prisen pr. vask. Beregneren kan også anvendes hvis du overvejer at købe ny opvaskemaskine, og ønsker at sammenligne to forskellige energimærker. Beregneren kan altså give dig svar på følgende: 

 • Hvor meget strøm bruger en opvaskemaskine pr. vask 
 • Hvad koster en opvaskemaskine i strøm pr. gang
 • Hvad koster en opvaskemaskine i strøm om året 

Hvor mange kwh bruger en opvaskemaskine?

Nu er du klogere på vaskemaskinens strømforbrug, men måske mangler du stadig svar på spørgsmålet “hvor mange kilowatt bruger en opvaskemaskine”? 

Du kan selv indtaste opvaskemaskinens watt-forbrug, hvor ofte du vasker om ugen, og hvad du betaler pr. kWh. Den gennemsnitlige elpris var i 1. kvartal af 2022 var 3,21 kr. og vi har foruddefineret det typiske watt-forbrug for en opvaskemaskine.

Kender du din opvaskemaskines wattforbrug, kan du blot indtaste det. Du kan finde watt-forbruget via opvaskemaskinens energimærke bag på maskinen eller i brugsvejledningen. 

 • En opvaskemaskine bruger typisk mellem 0,85 – 1,04 kWh. pr. gang.

Med stigende elpriser i hele landet, kan det godt svare sig at vælge en en opvaskemaskine med det bedste energimærke hvis du skal købe ny. Udover at en opvaskemaskine med et godt energimærke bruger mindre strøm, så har denne type maskiner også et lavere vandforbrug. Du sparer således både penge på strømmen, men også på vandregningen. 

 

Hvor mange watt bruger en opvaskemaskine?

Hvis vi tager udgangspunkt i beregningen ovenfor mht. at en opvaskemaskine bruger mellem 0,85 – 1,04 kWh pr. gang, så betyder det, at en opvaskemaskine bruger mellem 850 – 1.040 watt pr. gang.

Sådan sparer du penge på strøm til opvaskemaskinen

Vi har samlet en række gode råd til hvordan du kan sparer penge på strøm til opvaskemaskinen her.

 • Lad være at skyl servicen af. Du behøver faktisk ikke skylle tallerkner og servicen af inden du sætter det i opvaskemaskinen. Du bruger både vand og varme og du kan risikere at udtørre pumpesystemet i maskinen. 
 • Fyld opvaskemaskinen op. Det er spild af strøm at køre en halvtom maskine, derfor er det vigtigt at du udnytter maskinens fulde kapacitet og fylder den helt op 
 • Vælg et kort program og en lav temperatur. Du sparer også energi ved at vælge et kort vaskeprogram og en lav temperatur. Vælger du et program som vasker ved 55 grader, bruger du 10-20% mindre energi end opvask ved 65 grader. Det er desuden også mere skånsomt ved dit service. 
 • Vælg energimærke B eller bedre hvis du skal købe nyt. Skal du have ny opvaskemaskine så vælg en med energimærke B eller bedre. Der er mange penge at spare på strøm, ved at vælge et godt energimærke, selvom selve investeringen er lidt dyrere. Du Du sparer cirka 246 kr. om året ved at vælge energimærke B fremfor F. 

Hvor meget vand bruger en opvaskemaskine? 

Hvor mange liter vand bruger en opvaskemaskine? Opvaskemaskinens vandforbrug kan variere en del mellem de forskellige modeller. Som udgangspunkt kan man dog sige, at der løber mellem 10-15 liter vand igennem opvaskemaskinen i løbet af en vaskecyklus. 

FAQ – Ofte stillede spørgsmål

Hvor meget strøm bruger en opvaskemaskine pr vask?

Helt præcist hvor meget strøm en opvaskemaskine bruger pr. vask afhænger af opvaskemaskinens energimærke og hvilket program du bruger. Har du en almindelig opvaskemaskine som er mellem 0-5 år gammel, bruger den cirka 0,85 kWh pr. gang.

 

Hvad koster en opvaskemaskine i strøm?

Hvis vi tager udgangspunkt i en almindelig opvaskemaskine som har et forbrug på 0,85 kWh pr. gang og du bruger den 5 gange om ugen til en elpris på 3,21 kr. så koster opvaskemaskinen dig 709 kr. om året i strøm eller 1,9 kr. pr. dag.

BILLIGE INTROTILBUD LIGE NU

Før du går, tag lige et øjeblik til at udforske vores liste over elselskabernes attraktive introtilbud. 

Tjek dem ud før de udløber. ⏳

Nemme sparetips til din elregning?
Du skal blot skrive dig på vores liste herunder, og vi sender dem direkte til din indbakke.

Gode råd behøver ikke være dyre, og det gør din elregning heller ikke!
sparetips-el

Bliv ringet op og få svar på dine spørgsmål

Hent app'en via vores QR-koder

Du kan scanne QR-koden med kameraet i din telefon, eller med din Google Chrome app.

Elberegner.dk er reklamefinansieret

Vi bestræber os på at vise forbrugerne et bredt udvalg af produkter og ydelser indenfor elmarkedet. Vi har valgt at håndplukke et udvalg af elselskaber, så vores sammenligning afspejler derfor ikke det samlede marked for elpriser.

Elberegner.dk modtager penge for at formidle kunder til elselskaberne. Derfor er links til elselskaberne reklamelinks. Rækkefølgen og fremhævningen af elprodukter og elselskaber kan være influeret af kommissionssatsen.

Vi er udelukkende et sammenligningssite, og er derfor ikke selv at betragte som udbyder af el.