Elberegner.dk er en annonceside - Sådan tjener vi penge

Grøn Strøm – Ny mærkeordning til Grøn Strøm

I 2020 blev der indført en ny mærkeordning for grøn strøm. Denne blev udstedt fra forbrugerombudsmanden og er med til at sikre gennemsigtighed, når du skal finde grøn strøm. Mærkeordningen skal gøre det nemmere som forbruger at skelne mellem grøn og sort strøm, så du kan vælge det, du foretrækker.

I dag bliver strøm i stigende grad markedsført som grøn strøm eller klimavenlig strøm. Derfor har det været nødvendigt at indføre en mærkeordning, der hjælper dig som forbruger med at vælge rigtigt.

Mærkeordningen består af to blade. Grøn energi markeres med enten ét eller to blade, alt efter hvilke kriterier el-selskabet opfylder. Det er kun strøm, der kvalificerer sig til at blive bladmærket med ét eller to blade, som er dækket af denne mærkeordning.

elprodukt med ét grønt blad
elprodukt med to grønne blade

Grøn strøm med ét grønt blad

Finder du grøn strøm, der er markeret med ét grønt blad, betyder det, at strømmen er produceret af 100 % vedvarende energi, såsom vindmølleenergi. Dog er der fra producentens side ikke taget stilling til yderligere klimatiltag.

For at kunne opnå det ene blad, skal eludbyderen kunne fremvise en oprindelsesgaranti, der som minimum svarer til forbrugerens samlede elforbrug. Derudover skal eludbyderen også kunne fremvise dokumentation eller en deklaration, som dokumenterer, at strømmen er fra 100 % vedvarende energikilder.

 

Grøn strøm med to grønne blade

Når det kommer til to grønne blade, er der stadig et krav om, at elproduktet er produceret af 100 % vedvarende energi. Derudover skal producenten også have taget stilling til yderligere klimatiltag. Helt konkret betyder det, at producenten også investerer i at begrænse CO2-udledningen.

Her gælder den ovenstående dokumentation også, men derudover skal producenten også beskrive og dokumentere sine klimatiltag.

Sådan ser du om strømmen er grøn

Det skal være nemt at se om strømmen er grøn. Derfor har Forbrugersombudsmanden indført mærkeordningen. 

Vi forklarer dig, hvordan du ser om strømmen er grøn, og hvordan mærkeordningen fungerer her. 

Afspil video

Hvem har skabt den nye mærkeordning?

Det er ikke kun forbrugerombudsmanden, der har været med til at skabe den nye mærkeordning. Den er nemlig skabt i samarbejde med:

  • Dansk Erhverv
  • Dansk Energi
  • De Frie Energiselskaber
  • Energisammenslutning
  • Forbrugerrådet Tænk
  • Rådet for Grøn omstilling
  • Landbrug og Fødevarer.

Sammen har de udviklet den nye mærkeordning, der gør det nemmere at vælge grøn strøm. Mærkningen gælder for alle typer af vedvarende energikilder, som dækker over vindmøller, solceller, vandkraft, biogas og biomasse.

I dag bliver strøm i det danske elnet blandet af strøm fra vedvarende energikilder og fossile energikilder. Ved at være opmærksom på den nye mærkeordning kan du vælge 100 % vedvarende energi, så du udelukkende anvender grøn strøm.

Du vil stadigvæk bruge en blanding af vedvarende og fossile energikilder for at sikre en vis kvalitet, men når du vælger grøn strøm, er du garanteret, at den anvendte mængde bliver sendt ud i det danske elnet. Helt enkelt betyder det, at når du bruger 5.000 kWh årligt, vil du være garanteret, at der bliver sendt 5.000 kWh fra vedvarende energikilder ud i elnettet, skriver Forbrugerombudsmanden.

Elselskaber opkøber oprindelsesgarantier, som svarer til den mængde strøm, de har leveret til dig i løbet af året. Det betyder også, at den energi, du har brugt, bliver dækket af energi fra vedvarende energikilder.

Derfor skal du vælge grøn strøm

Der er god grund til at vælge grøn strøm, hvis du vil passe ekstra godt på kloden. Når du vælger grøn strøm, er du med til at bidrage aktivt til den grønne omstilling.

Det forekommer også som et vigtigt punkt hos Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet, der anbefaler grøn strøm for at mindske udledningen af CO2. Du skal altså vælge grøn strøm for at passe godt på miljøet og være med til at mindske CO2-udledningen, der påvirker klimaet og kloden. 

Træt af høje elregninger?
Find de bedste priser her

Disse elselskaber tilbyder grøn energi

Danmark er nogle af de førende inden for grøn energi, og derfor er der en række forskellige elselskaber, som i dag tilbyder grøn strøm. Nedenfor finder du en liste over selskaber, som udsteder oprindelsesgarantier:

Elselskab

Elprodukter med ét grønt blad

Elprodukter med to grønne blade

Du kan sammenligne overstående udbyderes elpriser, og derefter afgøre om du skal skifte elselskab

Nemme sparetips til din elregning?
Du skal blot skrive dig på vores liste herunder, og vi sender dem direkte til din indbakke.

Gode råd behøver ikke være dyre, og det gør din elregning heller ikke!
sparetips-el

Bliv ringet op og få svar på dine spørgsmål

Hent app'en via vores QR-koder

Du kan scanne QR-koden med kameraet i din telefon, eller med din Google Chrome app.

Elberegner.dk er reklamefinansieret

Vi bestræber os på at vise forbrugerne et bredt udvalg af produkter og ydelser indenfor elmarkedet. Vi har valgt at håndplukke et udvalg af elselskaber, så vores sammenligning afspejler derfor ikke det samlede marked for elpriser.

Elberegner.dk modtager penge for at formidle kunder til elselskaberne. Derfor er links til elselskaberne reklamelinks. Rækkefølgen og fremhævningen af elprodukter og elselskaber kan være influeret af kommissionssatsen.

Vi er udelukkende et sammenligningssite, og er derfor ikke selv at betragte som udbyder af el.