Elberegner.dk er en annonceside - Sådan tjener vi penge

Solceller

Indhold skrevet af: Nicoline
Senest opdateret d. 5. august, 2024

Solceller – alt, du skal vide om solceller og solcelleanlæg

Du har helt sikkert set eller hørt om solceller før. Solceller er for dig, der gerne vil implementere en grøn energiløsning i dit hjem – og samtidig kunne spare penge på elregningen. 

Solceller fungerer ved at optage energi fra solens lys og omsætte det til energi, som du kan nyde godt af i dit hjem. 

Jo skarpere lyset er, jo mere energi skabes der. Det er denne energi, der kan omsættes til elektricitet. 

Her hos elberegner.dk får du mere information om de muligheder, du har for at få tilskud til at installere solceller, hvad solceller koster, hvad du kan spare ved at installere solceller og ikke mindste gode råd til dig, inden du anskaffer dig et solcelleanlæg.

solceller

Hvorfor skal jeg investere i et solcelleanlæg?

Der er mange gode grund til at investere i et solcelleanlæg. 

For det første er det en mere klimavenlig og energibesparende måde at skabe elektricitet på, da det er en vedvarende energikilde fra solens stråler. 

 

Derudover er en anden god grund, at du vil opleve besparelser på din elregning på den lange bane.

Solceller fungerer ved at omdanne solens lys til strøm. Solceller virker altså også, selvom det er overskyet eller om vinteren, men det er dog mindre effektivt på disse tidspunkter. 

Solceller kan omsætte ca. 20 % af lysets energi til strøm, som du kan bruge i dit hjem. 

Du kan læse mere om, “hvordan virker solceller” her. 

Hvilke fordele er der ved solceller?

Der er mange fordele ved at installere et solcelleanlæg. For det første er solceller støjfrie, og solcelleanlægget har en rigtig lang levetid, så du kan få glæde af dets energi i mange år. 

Dernæst er solceller og solcelleanlæg en klimavenlig energiløsning, som både sparer miljøet for CO2-udledning og ikke mindst giver dig besparelser på elregningen på sigt. 

Hvis du har lyst, kan du også sælge din overskydende strøm. Det kan du i tilfælde af, at dine solceller producerer mere strøm, end du har brug for i din husholdning. Med solceller vil du nemlig i størstedelen af døgnets timer, være selvforsynende med strøm. 

Hvilke ulemper er der ved solceller?

Hvis du gerne vil installere et solcelleanlæg på dit hus, skal du være forberedt på, at det kan blive en dyr omgang. Dog skal du have in mente, at det er en god og besparende investering på sigt.

Nogle vil mene, at solceller på taget kan virke beskæmmende på et hustag, da de er svære at skjule og skal sidde synligt, så de opfanger mest muligt sollys – solcelletag er nemlig afhængige af sollyset for at kunne omsætte energien. 

Du skal derfor også først tjekke, om dit hus er egnet til at have solceller. 

Fordele ved solceller Ulemper ved solceller
Støjer ikke
Det er en dyr investering
Lang levetid
Ikke alle huse er egnet til solceller
Klimavenlig energiløsning
Solcellerne er mest effektive i dagstimerne
Du sparer penge på elregningen
Du kan sælge overskydende strøm

Solcelletag – hvordan skal de placeres?

Solcellernes placering og hældning har en stor betydning for effekten af solcellerne. For at solceller kan fungere mest optimalt, skal de placeres på et sydvendt tag. 

Her er der bedst mulighed for solskin hele dagen. Tagets hældning skal derudover helst på være 35-45 grader.

Solcelleanlæg – hvilken type skal jeg vælge?

Der er forskel på solcelleanlæg, og hvilken type du skal vælge, afhænger af dit behov. Et solcelleanlæg er basalt set en række mindre solceller, der sidder sammen som en del af et panel. Når flere af disse paneler står samlet, kalder man det for et solcelleanlæg.

Levetiden på et solcelleanlæg afhænger af anlæggets type samt kvalitet. Som tommelfingerregel siges det dog, at et solcelleanlæg vil holde i minimum 30 år.

Derudover stiller mange leverandører også en garanti for, at anlæggene vil være effektive i 20-25 år. 

Der findes forskellige solcelleinstallationer, og du kan vælge mellem:

  • 3 kW-anlæg
  • 4 kW-anlæg
  • 5 kW-anlæg
  • 6 kW-anlæg
  • 8 kW-anlæg

Det går altså efter, hvor meget strøm solcelleanlægget kan producere. I Danmark er det mest almindeligt at vælge et solcelleanlæg med størrelsen 6 kW. 

Hvilke solceller er bedst i test?

Solceller er blevet en stadig mere populær måde at producere sin egen energi på, og der er efterhånden mange forskellige solcelleanlæg på markedet. Hvis man som forbruger overvejer at investere i et solcelleanlæg, kan det være en god idé at undersøge markedet og se, hvad der er bedst i test.

Solcelleanlæg med batteri er en af de løsninger, der kan være særligt interessante at undersøge, da de giver mulighed for at opbevare den energi, der bliver produceret i løbet af dagen, og bruge den om aftenen eller om natten, når solen ikke skinner. Det kan være en fordel, hvis man vil være selvforsynende med strøm, eller hvis man bor et sted, hvor der er meget ustabilt vejr.

 

Find et solcelleanlæg med batteri bedst i test

Når man skal finde det bedste solcelleanlæg med batteri, er der flere ting, man bør tage højde for. Først og fremmest er det vigtigt at tage udgangspunkt i sit eget elforbrug og finde et anlæg, der kan dække dette.

Derudover er det en god idé at undersøge, hvilke mærker og modeller der er bedst i test, og indhente tilbud fra forskellige leverandører.

Man bør også overveje, om man vil have et anlæg med monokrystallinske eller polykrystallinske solceller, da de to typer har forskellige egenskaber og priser. Endelig bør man tage højde for, hvor stort et batteri man har brug for, og om anlægget er kompatibelt med eventuelle smart home-løsninger

Du kan også læse mere om hybrid solcelleanlæg med batteri her

 

Hvad koster solceller?

Hvad koster et solcelleanlæg? Priserne på solceller varierer mellem de forskellige modeller. Som udgangspunkt spænder priserne mellem 25.000-170.000+ kr. afhængigt af model og størrelse.

I tabellen nedenfor kan du se, hvor meget solceller koster, og hvor stort et pladsareal de forskellige solcelletyper kræver.

Dit årlige strømforbrug kW Pris på solceller Areal
1.000-2.500 kWh
1-2 kW
25.000-40-000 kr.
6-15 m2
2.500-5.000 kWh
2-4 kW
40.000-60.000 kr.
15-25 m2
5.000-7.000 kWh
4-6 kW
100.000-120.000 kr.
25-35 m2
7.000+ kWh
6-12 kW
120.000-170.000+ kr.
35-90+ m2

Solcelleanlæg pris – hvad koster det at investere i?

Solcelleanlæg kan som tidligere nævnt være dyre at investere i, men ikke desto mindre give dig besparelser på den lange bane. Faktisk er priser for solceller også faldet løbende i takt med, at teknologien er blevet udviklet. 

Der er flere faktorer, der afgør en pris på solcelleanlæg, og heriblandt hvor mange kW du har brug for. 

  • Gennemsnitsprisen for at etablere et solcelleanlæg på et dansk parcelhus er ca. 70.000 kr.
solcelleanlæg pris

Hvad skal jeg være opmærksom på, inden jeg køber solceller?

Der er flere ting, som det er bedst at være opmærksom på, inden du investerer i et solcelleanlæg. Både i forhold til installation og priser på solceller.

Først og fremmest er det vigtigt at slå fast, om dit hus overhovedet er egnet til at få solceller. Her er det vigtigt at tage højde for huset placering i forhold til at få det optimale ud af solcellerne. 

Det vil være en placering af solcellerne mod syd og en hældning på taget på 35-45 grader. Dernæst skal du ved kommunen undersøge, om der er nogle restriktioner i lokalplanen, som gør, at du ikke må installere solceller. Hvis din bolig f.eks. er fredet, må du ikke have solceller. Du skal også være opmærksom på potentiel nabogene, hvis der f.eks. kommer genskin mod deres hus eller have. Her skal du også have bygningshøjden in mente. 

Når du indhenter tilbud på solcelleanlæg fra leverandører, skal du være opmærksom i forhold til, at de oplyser dig hele prisen. Nogle leverandører angiver nemlig prisen uden installation og moms, hvilket kan give dig et skævt indtryk af budgettet. 

 

Kan solceller dække dit forbrug om vinteren?

Solceller omsætter mindre energi om vinteren, da der i Danmark er en begrænset mængde sollys i vintermånederne. Derfor kan solceller endnu ikke dække dit strømforbrug fuldstændigt, og det vil være nødvendigt at supplere med strøm fra andre energikilder, når der ikke er sollys nok.

 

Hvor stort solcelleanlæg skal jeg have?

Er du i tvivl om, hvor stort dit solcelleanlæg skal være? Størrelsen på dit solcelleanlæg afhænger i høj grad af, hvor stor en andel af dit strømforbrug, du ønsker dækket. Har du eksempelvis et stort strømforbrug derhjemme, bør du vælge et solcelleanlæg med flere kW, således den kan producere mere strøm.

I tabellen nedenfor kan du se hvilken type solcelle, der egner sig til forskellige scenarier af strømforbrug.

Dit årlige strømforbrug Anbefalet kW Areal
1.000-2.500 kWh
1-2 kW
6-12 m2
2.500-5.000 kWh
2-4 kW
15-25 m2
5.000-7.000 kWh
4-6 kW
25-35 m2
7.000+ kWh
6-12 kW
35-90+ m2

Billig solcelleanlæg eller dyrt solcelleanlæg?

Solcelleanlæg er en stor investering, og det kan derfor være en god idé at undersøge markedet for et prisleje, der passer til din formåen. 

Ikke desto mindre kan det godt give mening at vælge et dyrere anlæg, som vil være af bedre kvalitet end et billigt solcelleanlæg. Disse vil nemlig oftest kræve mindre vedligeholdelse samt have en længere levetid. 

Vi anbefaler derfor, at du undersøger markedet grundigt, før du køber et solcelleanlæg, så du er sikker på, at du får mest muligt ud af din investering. 

Husk, at det er noget, som skal holde i mange år, og derfor er det vigtigt ikke at gå på kompromis med effektivitet og kvalitet. 

Solcelle tilskud: Kan jeg få det?

Der findes desværre ingen aktuelle tilskudsordninger til solceller i øjeblikket. Det betyder at det ikke er muligt at ansøg om energitilskud til etablering af solcellerne. Tidligere havde man mulighed for at anvende håndværkerfradraget, til udførsel af installationen af solcellerne. Denne er dog desværre blevet afskaffet pr. 31 marts 2022. 

Hvor meget strøm producerer solceller?

Det er heldigvis ganske simpelt at udregne, hvor meget strøm de forskellige solcelleanlæg kan producere. Som tommelfingerregel kan man nemlig sige, at man kan gange anlæggets kW-evne med 1000, også har man svaret på, hvor meget strøm solcelleanlægget kan producere. Dette er dog solcelleanlæggets maksimale effekt, og der vil formentlig være en lille forskel i den reelle årlige strømproduktionen. 

Solcelleanlæg Forventet årlig strømprodukttion
2 kW
2.000 kWh
4 kW
4.000 kWh
6 kW
6.000 kWh
8 kW
8.000 kWh
10 kW
10.000 kWh

Må jeg selv sætte et solcelleanlæg op? 

Selvom du er en erfaren gør-det-selv-type, må du ikke selv sætte solceller op. Der er lovkrav om, at installationen skal foretages af en autoriseret installatør. Derfor er det også en god idé, at du undersøger markedet og indhenter tilbud på solcelleanlæg, inden du vælger en leverandør. 

FAQ – Ofte stillede spørgsmål

Hvad koster solceller på taget?

Hvad koster det at få solceller på taget? Prisen på et solcelleanlæg afhænger af flere faktorer. Som udgangspunkt kan solceller på taget koste alt mellem 25.000-170.000+ kr. afhængigt af model, størrelse mm. 

Skrevet af

Nicoline
Nicoline er vores ekspert indenfor elselskaber. Med mange års erfaring i energibranchen har hun opbygget en dyb forståelse for, hvordan elselskaber opererer og hvordan man gennemskuer deres priser. Nicoline hjælper dig med at finde de bedste udbydere, så du kan finde den helt rette løsning til din husstand. Hendes omfattende viden gør det lettere for dig at træffe informerede beslutninger om dit valg af elselskab, så du kan spare penge på elregningen.

Træt af høje elregninger?
Find de bedste priser her

Bliv ringet op og få svar på dine spørgsmål

Hent app'en via vores QR-koder

Du kan scanne QR-koden med kameraet i din telefon, eller med din Google Chrome app.

Elberegner.dk er reklamefinansieret

Vi bestræber os på at vise forbrugerne et bredt udvalg af produkter og ydelser indenfor elmarkedet. Vi har valgt at håndplukke et udvalg af elselskaber, så vores sammenligning afspejler derfor ikke det samlede marked for elpriser.

Elberegner.dk modtager penge for at formidle kunder til elselskaberne. Derfor er links til elselskaberne reklamelinks. Rækkefølgen og fremhævningen af elprodukter og elselskaber kan være influeret af kommissionssatsen.

Vi er udelukkende et sammenligningssite, og er derfor ikke selv at betragte som udbyder af el.