Elberegner.dk er en annonceside - Sådan tjener vi penge

Salg af strøm fra solceller

Indhold skrevet af: Nicoline
Senest opdateret d. 5. august, 2024

Liste over produktionselleverandører

Nedenfor har vi samlet en oversigt over produktionselleverandører. Så kan du hurtigt og nemt kan se, hvilke elselskaber, der køber strøm fra solceller og deres priser.

Med krav om elaftale
Prisestimat pr. måned

0,00 kr.

Uden krav om elaftale
Prisestimat pr. måned

15,00 kr.

Afregning af din produktion time for time
Prisestimat pr. måned

23,00 kr.

EnergiFyn_elselskaber
Én regning på overskudstrøm og elaftale
Prisestimat pr. måned

18,75 kr.

Nem håndtering
Prisestimat pr. måned

21,00 kr.

Månedlig udbetaling
Vi samarbejder ikke med Andel Energi.
Prisestimat pr. måned

21,75 kr.

Norlys_logo
Uden krav om elaftale
Prisestimat pr. måned

29,80 kr.

nrgi_logo_nyt
Uden krav om elaftale
Prisestimat pr. måned

33,00 kr.

Overstående prisestimater viser omkostningerne ved at sælge 100 kWh/måneden af sin overskudsproduktion tilbage til elnettet. Du får hos alle udbyderne elbørsens spotpris pr. kWh. Spotprisen skifter time for time.

Bemærk, at nogle udbydere tilbyder 0 kr. i abonnement, såfremt man vælger at have sin elaftale hos den pågældende udbyder. Disse udbydere er Modstrøm, Nettopower, Norlys, NRGi og Andel Energi. Du kan tilmelde dig hos ét af elselskaberne her.

Hvem køber overskudsstrøm?

Dernæst kommer det store spørgsmål: Hvilke elselskaber køber strøm fra solceller? I dag er der som sagt en god håndfuld udbydere, som du kan sælge din overskudsstrøm til. Det er derfor helt op til dig, hvem du ønsker at sælge din strøm til.

Udbyder Sol Vind Batteri Balancetarif* Mdl. abonnement
Vindstød
Ja
Ja
Ja
1,00 øre/kWh
0 kr.
Nettopower
Ja
Ja
Ja
4,00 øre/kWh
19 kr.
Jysk Energi
Ja
Ja
Ja
2,50 øre/kWh
21 kr.
Modstrøm
Ja
Ja
Ja
5,00 øre/kWh
10 kr.
Energy Nordic
Ja
Ja
Ja
3,00 øre/kWh
18 kr.**
Andel Energi
Ja
Ja
Ja
3,75 øre/kWh
18 kr.
Energi Fyn
Ja
Ja
Ja
3,75 øre/kWh
15 kr.**
Norlys
Ja
Nej
Nej
0,80 øre/kWh
29 kr.
NRGi
Ja
Nej
Nej
4,00 øre/kWh
29 kr.
Nordisk Energi
Ja
Nej
Nej
5,00 øre/kWh
19 kr.

*Balancetarif er den pris, som udbyderen opkræver per kWh for at håndtere købet af overskudsstrøm. Vær opmærksom på, at Energinet også fratrækker deres tariffer fra din indtjening.

**For at få en produktionsaftale gennem denne udbyder, kræver det, at du også har en aktiv elaftale hos dem.

I dag tager flere og flere husstande et aktivt skridt mod en grønnere fremtid ved at investere i et solcelleanlæg. Det er ikke kun en investering, som i høj grad gavner miljøet og den grønne omstilling, men det kan også være økonomisk fordelagtigt for mange husstande.

Vidste du, at du kan sælge din overskudsstrøm? Hvis du producerer mere strøm end du kan forbruge, har du nemlig mulighed for at sælge solcellestrømmen tilbage til elnettet. 

Men hvordan fungerer salg af el fra solceller? Og hvem kan man sælge strøm til? Det kan du læse meget mere om lige her.

Sælg strøm fra solceller og tjen penge

I mange tilfælde producerer vores solcelleanlæg mere strøm, end vi kan forbruge. I stedet for at lade overskudsstrømmen gå til spilde, kan du i stedet vælge at sælge din strøm tilbage til elnettet, og dermed tjene penge på det. 

I dag er der mange elselskaber, som gerne vil støtte den grønne omstilling i Danmark – og de tilbyder derfor at opkøbe din overskudsstrøm. Du har derfor rig mulighed for at sælge din overskudsstrøm fra solcellerne.

 

Salg af overskudsstrøm – hvordan foregår det?

Er du i tvivl om, hvordan man sælger strøm fra solceller? Det er heldigvis nemt at komme i gang med at sælge din overskudsstrøm – og vi skal nok guide dig gennem hele processen. 

Først og fremmest bør du starte med at undersøge, hvem du ønsker at sælge din strøm til. I dag kan du vælge mellem en god håndfuld udbydere, som tilbyder at købe din overskudsstrøm. Disse udbydere kaldes også “produktionselleverandører”. 

Når du har fundet den rette produktionselleverandør, skal du blot kontakte dem via vores sammenligning herover, hvorefter du typisk bliver bedt om at udfylde en formular. Derefter vil du modtage en kvittering på jeres aftale, og du vil løbende blive betalt for din elproduktion.

For at sælge din strøm tilbage til elnettet, kræver det dog, at du er registreret som producent af elektricitet. Hvis du er i tvivl om, hvordan dette gøres, kan din valgte produktionselleverandør hjælpe dig med at blive registreret.

salg af overskudsstrøm

Hvad får man for strøm fra solceller?

Afregningen foregår således, at du bliver afregnet til den gældende spotpris, hvorefter der fratrækkes de gældende tariffer fra både Energinet og din valgte produktionselleverandør.

Hver produktionselleverandør har sine unikke priser, tariffer og vilkår, når det drejer sig om salg af el fra solceller. Det kan derfor være en god idé at sammenligne dine muligheder, hvis du er på udkig efter den bedste produktionsaftale for dit vedkommende. 

I tabellen ovenfor kan du se, hvad de forskellige produktionselleverandører opkræver i håndteringsgebyr pr. kWh (balancetarif), når du sælger din overskudsstrøm til dem.

Vær opmærksom på din afregningsgruppe

Hvis du ønsker at sælge overskudsstrøm fra solcellerne, kan det være en god idé at undersøge, hvilken afregningsgruppe, du tilhører på forhånd. 

Som udgangspunkt kan de fleste produktionselleverandører kun tilbyde en produktionsaftale til dem, som tilhører afregningsgruppe 2 eller 3. Hvis du tilhører afregningsgruppe 6, er du nemlig omfattet af aftagepligt.

Du har dog mulighed for at opsige din aftagepligt hos din nuværende produktionselleverandør, hvis du ønsker det. Når du ikke længere er omfattet af din aftagepligt, kan du frit skifte til en anden produktionselleverandør.

overskudsstroem

Hvor meget strøm må man sælge fra solceller?

Der er ingen øvre grænse, når det drejer sig om salg af solcellestrøm. Til gengæld er der en skattefri grænse, når det drejer sig om din indtjening fra salget af overskudsstrøm. 

Når du sælger din overskudsstrøm, er de første 7.000 kr., som du har indtjent, skattefri. Når du overskrider den skattefri grænse, skal du betale 60% af den indtjening, som overstiger de 7.000 kr.

Hvis du eksempelvis sælger el fra dine solceller for 8.000 kr. om året, betyder det, at du skal betale 60% af de 1.000 kr., som overskrider det skattefrie beløb. 

Vær dog opmærksom på, at der er tale om 7.000 kr. pr. person. Det betyder, at et ægtepar må tjene 14.000 kr., før de skal betale skat af indtjeningen fra salg af solcellestrøm.

Kan det betale sig at købe og sælge el hos samme udbyder?

I nogle tilfælde kan det godt betale sig, at købe strøm og sælge overskudsstrøm fra solceller hos samme udbyder. Hos nogle udbydere kan de nemlig tilbyde en særlig pakkeløsning, hvor du får rabat ved at have både en elaftale og en produktionsaftale hos dem.

Nogle udbydere kræver til gengæld, at du har en aktiv elaftale med forbrug hos dem, hvis du ønsker at indgå en produktionsaftale hos dem. Dette er gældende hos Energi Fyn og Energy Nordic.

Disse udbydere tilbyder pakkeløsning:

  • Nettopower
  • Jysk Energi
  • Modstrøm
  • Andel Energi

FAQ – Ofte stillede spørgsmål

Hvem køber min solcellestrøm?

Hvem kan jeg sælge min overskudsstrøm til? Du kan sælge din solcellestrøm til elnettet gennem udbydere. Dette kan gøres ved at indgå en produktionsaftale med din foretrukne udbyder

 

Er salg af strøm skattepligtig?

Der er en grænse for, hvor meget du må tjene på salg af solcellestrøm, før du skal betale skat af beløbet. De første 7.000 kr. er skattefri, hvorefter du betaler 60% i skat af det beløb, som overstiger 7.000 kr. For ægtepar er den skattefrie grænse dog på 14.000 kr.

 

Hvad får man pr kWh man sælger?

Hvad får man for solcellestrøm? Det afhænger i høj grad af, hvad udbyderen opkræver i håndteringsgebyr. Udbyderne har nemlig unikke priser og tariffer, som kan påvirke din endelige pris. Her på siden kan du se, hvad udbyderne opkræver i håndteringsgebyr.

Skrevet af

Nicoline
Nicoline er vores ekspert indenfor elselskaber. Med mange års erfaring i energibranchen har hun opbygget en dyb forståelse for, hvordan elselskaber opererer og hvordan man gennemskuer deres priser. Nicoline hjælper dig med at finde de bedste udbydere, så du kan finde den helt rette løsning til din husstand. Hendes omfattende viden gør det lettere for dig at træffe informerede beslutninger om dit valg af elselskab, så du kan spare penge på elregningen.

Bliv ringet op og få svar på dine spørgsmål

Hent app'en via vores QR-koder

Du kan scanne QR-koden med kameraet i din telefon, eller med din Google Chrome app.

Elberegner.dk er reklamefinansieret

Vi bestræber os på at vise forbrugerne et bredt udvalg af produkter og ydelser indenfor elmarkedet. Vi har valgt at håndplukke et udvalg af elselskaber, så vores sammenligning afspejler derfor ikke det samlede marked for elpriser.

Elberegner.dk modtager penge for at formidle kunder til elselskaberne. Derfor er links til elselskaberne reklamelinks. Rækkefølgen og fremhævningen af elprodukter og elselskaber kan være influeret af kommissionssatsen.

Vi er udelukkende et sammenligningssite, og er derfor ikke selv at betragte som udbyder af el.