Elberegner.dk er en annonceside – Sådan tjener vi penge

Hvordan virker solceller?

Hvordan virker solceller?

De fleste mennesker kender til solceller, men hvordan virker solceller egentlig? Solceller fungerer ved, at de producerer elektricitet via strålerne fra solen. Solceller er i altså i stand til at omsætte den stråling, der kommer fra lysstrålerne, til elektricitet. 

Det foregår helt konkret ved, at materialet, der er bag de mørke ruder i solcellerne, får tilført masser af energi, når lyset rammer solcellen.

Du kan her blive meget klogere på solceller og blandt andet få svar på spørgsmålet: ”Hvordan virker en solcelle?”

Hvad er en solcelle? 

Du har måske selv grublet over det: Hvad er solceller, og hvordan virker de? Og hvad består en solcelle af? Du er heldigvis kommet til det helt rigtige sted. 

Lad os starte med at besvare spørgsmålet ”hvad er en solcelle overhovedet?”. Solceller er som regel opsat i nogle moduler, der har mellem 30 og 80 enheder. Det afhænger af størrelsen. Hvert enkelt modul består af nogle siliciumplader, der er i stand til at producere jævnstrøm, når modulet bliver ramt af lyset fra solen. 

Solceller er på den måde i stand til at udnytte og anvende den energi, der kommer fra solen, til at producere store mængder af strøm. 

Du kan læse meget mere om solenergi og de mange fordele ved solenergi her på siden.

Hvordan er en solcelle opbygget? 

Når det kommer til opbygning af solceller, gælder det altså, at solceller er bygget op af moduler, der hver indeholder en række siliciumplader afhængig af størrelsen. 

Silicium er et grundstof. Pladerne i solcellerne producerer jævnstrøm, når de bliver ramt af solens lysstråler. Er der tale om en halvleder, er det kun muligt for strømmen at gå en vej. 

Når lyset rammer elektronerne i halvlederen, får de energi, og det er derfor, der bliver skabt en elektrisk strøm, der er ensrettet. 

Du kan på denne side læse meget mere om forskellige løsninger inden for grøn energi, blandt andet hvordan Danmark er førende eksportører af grøn energiteknologi.

Hvor meget strøm producerer en solcelle? 

Der er mange, der har en forestilling om, at solceller ikke er i stand til at producere særlig meget strøm. Men det er ikke rigtigt. 

I løbet af de seneste år er solceller nemlig blevet bedre og bedre og dermed langt mere udviklet, end det var tilfældet førhen. 

Hvor meget strøm, en solcelle er i stand til at producere, afhænger naturligvis af forskellige faktorer, herunder størrelsen på solcelleanlægget. 

Herudover giver det naturligvis sig selv, at solceller producerer mest strøm i løbet af dagtimerne, da der her er mest lys. 

Det betyder dog ikke, at du vil mangle strøm i løbet af natten, eftersom solceller producerer en større mængde strøm, end du reelt set har behov for. 

Lad os i den forbindelse tage et eksempel. Hvis du investerer i et solcelleanlæg på 2 kW, producerer det cirka 2.000 kWh årligt. 

De bedste og nyeste typer solceller på markedet er i stand til at udnytte helt op til 20 % af energien til at producere elektricitet. 

Vælger du et solcelleanlæg med flere kW, som f.eks et solcelleanlæg 6 kW, vi du kunne leverer flere kW til det offenlige el-net sammenlignet med et 2 kW anlæg. 

Er der derimod tale om helt almindelige solceller, vil disse til sammenligning kun kunne omdanne mellem 10-15 % af sollysets energi til elektricitet. 

Hvordan fungerer en solcelle, når der er overskyet? 

Men hvordan fungerer solceller, når det er gråt og overskyet udenfor? Når det kommer til solceller og virkningsgrad, gælder det, at solceller også virker, selvom det er overskyet. 

Men hvordan fungerer solceller, når solen ikke skinner? Hvad mange ikke ved er, at det ikke er solstrålerne, der aktiverer solcellerne, men det er selve lyset. Det vil sige, at der altså også bliver produceret strøm, selvom solen ikke skinner direkte. Dog vil det naturligvis være i et mindre omfang. 

Den proces, hvor solcellen omsætter lysstråling til elektricitet, hedder den fotoelektriske effekt. Det er denne proces, der gør, at solcellen stadig vil kunne producere energi, selvom der er overskyet udenfor. 

Solceller producerer altså jævnstrøm, og strømmens styrke afhænger af størrelsen på det pågældende solcellemodul, og hvor kraftigt solens lys er. 

Du har forhåbentlig nu fået besvaret spørgsmålet ”hvordan virker solceller”, så du er blevet klogere på, om det også er den rette energiløsning for dig. 

Elberegner.dk er reklamefinansieret

Vi bestræber os på at vise forbrugerne et bredt udvalg af produkter og ydelser indenfor elmarkedet. Vi har valgt at håndplukke et udvalg af elselskaber, så vores sammenligning afspejler derfor ikke det samlede marked for elpriser.

Elberegner.dk modtager penge for at formidle kunder til elselskaberne. Derfor er links til elselskaberne reklamelinks. Rækkefølgen og fremhævningen af elprodukter og elselskaber kan være influeret af kommissionssatsen.

Vi er udelukkende et sammenligningssite, og er derfor ikke selv at betragte som udbyder af el.