Elberegner.dk er en annonceside - Sådan tjener vi penge

Hvilken varmekilde skal jeg vælge?

Når du vælger en varmekilde til din bolig, er der mange valgmuligheder med hver deres fordele og ulemper. Så hvordan finder du frem til den rette varmekilde til dit hjem, som både sikrer en lav varmeregning og er en overkommelig investering?

Når du sammenligner forskellige varmekilder, kan du se på en række forskellige faktorer. Anskaffelsespris, servicebehov, driftsomkostninger, levetid og tilskud er alle elementer, som du bør tage med i overvejelserne, når du vælger mellem forskellige varmekilder til din bolig.

Hvad er den billigste varmekilde?

Når der skal vælges en varmekilde, er det for de fleste danskere afgørende, at det er en billig varmekilde. Så hvordan finder du den billigste varmekilde blandt de mange alternativer? Det virker umiddelbart som et enkelt spørgsmål at svare på, men det kan i praksis være svært at sammenligne, og den bedste løsning vil også afhænge af din bolig og dine præferencer. Derudover kan det vise sig, at nogle varmekilder bliver billigere i fremtiden, mens andre bliver dyrere.

Så hvad er den billigste varmekilde? Målt på de årlige udgifter er jordvarme i dag den billigste varmekilde. Ifølge beregninger fra videnscentret Bolius vil den årlige udgift inkl. brugsvand til jordvarme for et typisk parcelhus på 130 kvm med et forbrug på 5.250 kWh være på ca. 9.700 kr.

Ulempen ved jordvarme er dog, at det kræver en stor investering, og at du skal have et stort friareal i din have, som skal graves op. Typisk kræver det en investering på 130.000-160.000 kr. at installere et jordvarmeanlæg.

Prøv vores guide nedenfor, og find ud af, hvilken varmekilde, der er den billigste for dig og din bolig.

billigste varmekilde

Hvad er den billigste varmekilde at anskaffe sig?

I det foregående afsnit viste vi, hvad den billigste varmekilde er, når vi sammenligner dem ud fra de årlige udgifter. Et andet relevant spørgsmål er dog, hvad der er den billigste varmekilde at vælge ud fra anskaffelsesprisen. Her er nogle estimater for anskaffelsesprisen for forskellige varmekilder fra videnscentret Bolius:

Der kan altså være ganske store forskelle på, hvor meget det koster at anskaffe sig en varmekilde. Jordvarme er uden tvivl den dyreste varmekilde, når du ser på anskaffelsesprisen, mens elvarme er ekstremt billig at komme i gang med.

I det samlede billede skal du selvfølgelig både tage højde for anskaffelsesprisen og de årlige udgifter, når du vælger din varmekilde. Ser du på begge disse faktorer, er en luft-til-vand-varmepumpe et godt alternativ som varmekilde. Du kan nemlig slippe afsted med en mindre investering i forhold til et jordvarmeanlæg, mens de årlige udgifter er marginalt højere. Ifølge Bolius har en luft-til-vand-varmepumpe i et almindelige parcelhus på 130 kvm med et forbrug på 5.750 kWh en årlig udgift på 9.500 kr.

Sådan vælger du den bedste boligopvarmning

At vælge den bedste boligopvarmning er ikke altid nemt, og som vi har vist, er der meget at tage højde for, når du vælger din varmekilde. Hvis vi skal opsummere, så skal du inkludere disse faktorer, når du vælger din næste boligopvarmning:

  • Anskaffelsespris: Hvor stor en investering kræver det at anskaffe dig varmekilden?
  • Årlige udgifter: Hvor meget koster det at varme din bolig op om året?
  • Servicebehov: Hvor ofte skal varmekilden serviceres, og hvor meget koster det?
  • Tilskud: Er det muligt at få tilskud til varmekilden, og kan du få løbende tilskud såsom nedsat elafgift?
  • Levetid: Hvor lang tid kan varmekilden holde, og hvornår skal den udskiftes?

Derudover er det også værd at holde øje med langtidsholdbarheden for en varmekilde. Nogle varmekilder såsom olie- og gasfyr er ved at blive udfaset, mens der satses mere på varmepumper og fjernvarme som en del af den grønne omstilling. Du må eksempelvis ikke længere installere et oliefyr i nyopførte boliger.

Sammenlign de forskellige varmekilder

Er du stadig lidt i tvivl om, hvilken varmekilde du skal vælge? For at gøre det lidt lettere for dig, har vi samlet en oversigt over egenskaberne ved de forskellige varmekilder nedenfor, så du kan sammenligne dem på kryds og tværs. 

Varmekilde Anskaffelsespris Årligt forbrug i enheder Måleenhed Årlig pris i kr. inkl. brugsvand
Fjernvarme
30.000-35.000 kr.
18,1
mWh
15.357 kr.
Jordvarme
Fra 100.000 kr.
5.246
kWh
9.706 kr.
Luft til luft-varmepumpe
10.000-25.000 kr.
3.202
kWh
15.892 kr.
Luft til vand-varmepumpe
60.000-120.000 kr.
5.746
kWh
10.630 kr.
Pillefyr
Fra 45.000 kr.
4.877
kg
17.738 kr.
Oliefyr
50.000-65.000 kr.
2.073
liter
23.843 kr.
Elvarme
600 kr. pr. elradiator
18.100
kWh
33.485 kr.

Beregningerne tager udgangspunkt i et parcelhus på 130 m2. Kilde: Bolius.

FAQ – ofte stillede spørgsmål

Hvad er billigst at varme op med?

De billigste varmekilder i dag inkluderer jordvarme, luft-til-vand-varmepumpe, fjernvarme og træpillefyr.

 

Hvad er den dyreste varmekilde?

Den dyreste varmekilde er i dag et oliefyr, som koster ca. 45.000 kr. i årlige udgifter for et almindeligt parcelhus på 130 kvm med et forbrug på 2.750 liter. Det er mere end fire gange så meget som f.eks. en varmepumpe.

Skrevet af

Maria
Maria sørger for, at du altid har adgang til de nyeste informationer vedrørende elpriser på Elberegner.dk. Med flere års erfaring indenfor energibranchen har hun opbygget en dyb forståelse for sammensætningen af elprisen, og hvad man skal være særligt opmærksom på, for at finde den billigste pris. Hendes ekspertise gør hende i stand til at give dig den bedste rådgivning, så du hurtigt og nemt kan finde den bedste udbyder for dig.

Bliv ringet op og få svar på dine spørgsmål

Hent app'en via vores QR-koder

Du kan scanne QR-koden med kameraet i din telefon, eller med din Google Chrome app.

Elberegner.dk er reklamefinansieret

Vi bestræber os på at vise forbrugerne et bredt udvalg af produkter og ydelser indenfor elmarkedet. Vi har valgt at håndplukke et udvalg af elselskaber, så vores sammenligning afspejler derfor ikke det samlede marked for elpriser.

Elberegner.dk modtager penge for at formidle kunder til elselskaberne. Derfor er links til elselskaberne reklamelinks. Rækkefølgen og fremhævningen af elprodukter og elselskaber kan være influeret af kommissionssatsen.

Vi er udelukkende et sammenligningssite, og er derfor ikke selv at betragte som udbyder af el.