Elberegner.dk er en annonceside - Sådan tjener vi penge

Naturgas

Produkt
OK Gas Variabelpris
6 mdr. binding
Variabel pris
Estimeret pris:

3,67 kr./m³

Produkt
Naturgas med variabel pris
0 mdr. binding
Variabel pris
Estimeret pris:

5,06 kr./m³

Produkt
Naturgas med variabel pris
6 mdr. binding
Variabel pris
Estimeret pris:

12,91 kr./m³

Hvad er naturgas?

Ligesom kul og olie er naturgas et fossilt brændstof, der er dannet ud fra planter og andre organismer, der i løbet af millioner af år er blevet transformeret under høje temperaturer og et massivt tryk. Naturgas bliver fortrinsvis dannet gennem opvarmning af organisk materiale, såsom kildebjergarter og kul. Det kan dog også forekomme ved termisk omdannelse af olie.

Kul og olie er den dag i dag stadig de største energikilder på verdensplan. Men naturgassen følger lige i hælene. Det er nemlig verdens tredjestørste energikilde. Og det er i USA, Mellemøsten og Rusland, at man finder de største kilder til naturgas.

Selvom naturgas udgør 22 % af den energi, der produceres på verdensplan, forventer man dog at dette tal vil stige gradvist i de kommende år. Det skyldes ikke mindst den store befolkningsvækst og det deraf følgende stigende energibehov på verdensplan. Her er det navnlig USA, Kina og øvrige asiatiske lande, der ligger i front i forhold til den stigende tendens.

 

Hvad koster en kubikmeter gas?

Hvad koster en m3 gas? Gasprisen svinger hele tiden, og det kan derfor være svært at komme med et konkret svar på, hvad en kubikmeter gas koster.

I 2023 var gennemsnitsprisen på en kubikmeter gas 4,21 kr. pr. m3. Bemærk at prisen kun dækker over den rene gaspris inkl. transmission og moms.

hvad koster en kubikmeter gas

Hvad bruger man naturgas til?

Naturgas bruges primært som brændstof til varme- og el-produktionen.

 

Hvad er naturgas lavet af?

Naturgas består af flere komponenter, som gasformige kulbrinter. Især metan, hvis indhold normalt ligger mellem 75 og 99 %. Derudover indeholder det varierende mængder af kvælstof, kuldioxid, brint, svovlbrinte og helium

Sammenlignet med andre typer fossile typer brændstoffer som kul og olie, der sædvanligvis bliver anvendt som energikilde, er naturgas en langt renere kilde til energi. Faktisk er det den reneste form for fossilt brændstof, der findes.

 

Hvordan fremstiller man naturgas?

Gasdannelsen foregår i sedimentbassiner, der er mellem 3 til 6 kilometer under jorden. Ønsker man at omdanne kul, olie eller bjergarter til naturgas, kræver det temperaturer fra 70° C. Dog skal temperaturerne op på omkring 120-160° C., hvis man ønsker en virkelig intens omdannelse.

Efter gassen er blevet dannet, bevæger den sig gennem jorden, hvorefter den opfanges i reservoirer. Man kan undertiden opleve, at der allerede er opfanget olie i selvsamme reservoirer. Men i så fald lægger naturgassen sig oven på olien.

Inden naturgassen tages i brug, renses den for flydende kulbrinter, vand og svovlbrinte. Derudover tilsættes en vigtig ingrediens, nemlig duft. Naturgas lugter nemlig ikke fra naturens hånd. Den er ganske lugtfri. Men for at undgå ulykker, tilsætter man af sikkerhedsmæssige grunde en duft til naturgassen. Dermed kan man opsnappe lugten, hvis gassen skulle begynde at lække.

 

Er naturgas godt for miljøet?

Naturgas hører til kategorien fossile brændstoffer. Som tidligere beskrevet er naturgas renere kilde til energi end kul og olie. Det skyldes ikke mindst, at under forbrændingen er udledningen af CO2 lavere end ved både kul og olie. Som beskrevet består naturgas fortrinsvis af metan (CH4), og har derved et højt indhold af brint. Det betyder, at det giver et lavt CO2 udslip.

Hvis man sammenligner med CO2-udledningen fra kul, udleder naturgas faktisk kun 60 % CO2, når man skal opnå den samme energimængde fra de for former for energikilder. Det må siges at være en betydelig besparelse. Samtidig har naturgas en brandværdi, der ligger på 39,8 MJ/m3. Det betyder med andre ord, at man ved at brænde 1 m3 naturgas opnår den samme mængde energi, som hvis man brænder 1,1 liter olie.

En anden fordel, som naturgas kan bryste sig af, er, at det kun indeholder ganske små mængder af svovl. Og de spor af svovl, som den indeholder, er som regel svovlbrinte, som er nemme at fjerne. Desuden er det også værd at fremhæve, at forbrændingen af naturgas ikke efterlader nogen materielle spor. Det udleder nemlig hverken støv, aske eller andre lignende faste affaldsspor.

Hvis røgen ikke renses, vil man – hvis man brænder et kilo naturgas – danne:

 • 2,7 kg CO2
 • 0 kg svovldioxid
 • 0,004 kg kvælstofoxider

Hvilke fordelene er der ved at skifte til naturgas?

Hvis du vælger naturgas som din kilde til energi, kan du høste mange fordele. Først og fremmest er naturgas billigt. Faktisk kan du spare op imod 40 % på din varmeregning, hvis du skifter dit gamle oliefyr ud med et nyt naturgasfyr.

Du kan spare rigtig meget energispild i køkkenet, hvis du installerer naturgas. Et klassisk elkomfur bruger nemlig tid på at varme op, hvilket ikke er tilfældet med gas. Her får du fuld smæk på varmen, så snart du tænder for blusset. Og så forsvinder varmen hurtigt igen efter endt brug, hvilket ikke er tilfældet med et almindeligt elkomfur.

Men naturgasfyret har også andre fordele i forhold til ældre modeller inden for brændsel. Har du et almindelig fyr, der kører på traditionelle former for brændsel, så slipper du ikke for at skulle fylde fyret op med olie, piller, træ eller andre former for fast brændsel en gang imellem. Disse bekymringer og gøremål slipper du for med et naturgasfyr. Det skal du nemlig ikke selv fylde på.

Selvom et naturgasfyr ikke har brug for meget vedligehold, har det selvfølgelig stadig brug for et servicetjek engang imellem. Her bør du kontakte din lokale VVS-installatør, der kan efterse dit naturgasfyr med jævne mellemrum. På den måde sikrer du, at alt fungerer optimalt og upåklageligt. Du bør desuden også gemme den skriftlige brugsanvisning til dit naturgasfyr, så du let kan betjene det, hvis behovet skulle opstå.

Billig naturgas – Kan du spare på elregningen med naturgas?

Som beskrevet i denne artikel er der væsentlige besparelser at hente, hvis du vælger naturgas frem for olie. Men det er ikke ensbetydende med, at naturgas er den billigste løsning på markedet, hvis man ser på hele billedet af energikilder og de forskellige udbyderes priser.

Eksempelvis kan fjernvarme være billigere hos nogle leverandører. Men det er ikke alle husstande, der har mulighed for at bliver koblet på et lokalt kraftvarmeværk. Derfor kan det være en rigtig god investering at vælge naturgas. Både i forhold til at spare penge på elregningen og på klimakontoen.

 

Hvad har betydning for prisen på naturgas?

De svingende priser på naturgas kan have mange årsager, men ligesom med andre varer såsom olie, korn, el eller stål, så er naturgas en børsvare. Det betyder, at prisen på naturgas bliver handlet på daglig basis som andre varer. Her fastsætter man prisen på naturgas ud fra udbud og efterspørgsel. Prisen er derfor i høj grad afhængige af tiden. Naturkatastrofer, politiske konflikter eller krig kan derved have en direkte effekt på prisen.

Vejret spiller også en stor rolle i forhold til prisen. Når vejret er lunt, har det en mærkbar virkning på priserne, der falder. Mildt vejr betyder nemlig, at behovet – og dermed efterspørgslen – for opvarmning er mindre. Derfor vil du opleve, at priserne er højere, når temperaturerne er lave.

 

Hvad koster naturgas?

Ligesom markedet for el og olie kan være svært at overskue, kan det også føles som lidt af en jungle at finde frem til den billigste pris på naturgas. Og ligesom med priserne på olie og el, så svinger priserne på naturgas fra dag til dag.

 

Naturgas priser

Men det er også de enkelte gasaftaler, der spiller en rolle i forhold til prisen. Som kunde vælger du nemlig helt selv, hvordan din gasaftale skal forløbe, og du har mulighed for at vælge mellem to typer aftale. En gasaftale med fastlåst pris eller en gasaftale med variabel pris. Det betyder, at din aftale ikke nødvendigvis behøver at være den samme som naboens. Det er helt op til dig, hvilken form for aftale, der appellerer bedst til dig.
 

I nedenstående kan du se, hvad naturgas koster, og hvordan prisen på naturgas har udviklet sig i løbet af 2022 – 2024.

Kilde: OK naturgas priser

Prisen er for variabel naturgas, og er den rene naturgas-pris inkl. transmission og moms. Prisen er dog eksklusiv månedligt abonnement og uden distribution og afgifter til netselskabet. 

Hvad koster 1 m3 gas? Prisen pr. kubikmeter

I 2023 kostede 1 m3 gas i gennemsnit 4,21 kr. eksklusiv distribution og afgifter.

Prisen på naturgas svinger, derfor kan overstående godt afvige fra den nuværende pris. 

Du kan altid se, hvad 1 m3 naturgas koster øverst på siden, eller se hvordan prisen på naturgas har udviklet sig ovenfor. 

naturgas-priser

Her er nogle af de billigste naturgas-priser

Er du også på udkig efter billig naturgas? Det forstår vi godt. For at gøre det nemmere for dig, så har vi nedenfor samlet en liste over nogle af de naturgas-leverandører, der kan tilbyde den billigste naturgas lige nu. Så kan du sammenligne deres priser på kryds og tværs.

Hos disse leverandører kan du få billig naturgas:

 • OK – Gas Variabelpris – billig naturgas fra 3,67 kr. pr. m3
 • SK Energi – Flex Naturgas – billig naturgas fra 3,49 kr. pr. m3
 • EnergiFyn – Flexgas Privat – billig naturgas fra 3,60 kr. pr. m3
 • SEF Energi – Standard – billig naturgas fra 4,49 kr. pr. m3
 • Nettopower – Gas m. variabel pris – billig naturgas fra 5,06 kr. pr. m3
 • Grøn El-Forsyning – FlexGas – billig naturgas fra 4,47 kr. pr. m3
 • Strømlinet – SpotGas – billig naturgas fra 3,49 kr. pr. m3
 • Norlys – FlexGas – billig naturgas fra 3,70 kr. pr. m3

Listen er senest opdateret april 2024. Vær venligst opmærksom på at priserne kan have ændret sig siden listen sidst blev opdateret.

Naturgasaftale med fastlåst gaspris

Hvis du vælger en gasaftale med fastlåst pris på gassen, så skal du betale den samme pris pr. m3 naturgas, du bruger, i hele perioden for aftalen. Det er forskelligt fra selskab til selskab, hvordan deres aftaler er skruet sammen, men ofte vil prisen være bundet i perioder på eksempelvis 6 eller 12 måneder ad gangen.

Du vil formentlig opleve, at prisen er en smule højere end ved variabel gaspris. Derimod kan du have ro i maven velvidende om, at der ikke pludselig kommer nogle store stigninger eller uforudsete omstændigheder. Det kan derfor give mere ro i forhold til budgettet, hvis man vælger denne løsning.

 

Naturgasaftale med variabel gaspris

Har du lidt mere is i maven, kan du med fordel vælge en naturgasaftale med variabel gaspris. Her kan priserne svinge meget – typisk fra måned til måned – og afhænger ene og alene af priserne på gasbørsen.

Denne type gasaftale er oplagt til dig, der gerne vil spare nogle penge og er lidt mere risikovillig. Du kan nemlig ende med at spare penge. Men du kan også ende i den modsatte grøft. Dog viser denne type aftale sig trods alt at være den løsning, hvor man bedst kan spare penge.

 

Hvad koster 1 m3 naturgas?

Som artiklen har været omkring, så kan det være svært at give et konkret bud på, pris på naturgas pr. m3 er. Det afhænger som sagt af flere ting: både hvilket selskab, der leverer din naturgas, og om du vælger en gasaftale med fastlåst eller variabel pris.

Priser på naturgas

Det er dog muligt at komme med et cirkatal for naturgas. Og ofte vil prisen pr. 1 m3 ligger i omegnen af 13,74 kroner til 15,76 kroner. Her vil prisen naturligvis være højere i de koldere måneder.

Også typen af bolig, forbrugsvaner, antal af beboere osv. har naturligvis en indflydelse på forbruget af naturgas, men man skønner at en almindelig dansk familie har et gennemsnitligt energiforbrug på omtrent 1.700 m3 naturgas om året.

Naturgaspriser med afgifter

Hos Forsyningstilsynet.dk har man yderligere forsøgt at anslå et cirka forbrug for en gennemsnitlig familie i forhold til boligens størrelse og stand. De skønner at et lille hus bruger 1.100 m3 pr. år, mens et stort hus bruger 1.900 m3 pr. år, hvis husene ellers er i god stand. Ellers er forbruget højere.

I så fald skønnes det, at et lille, ældre hus bruger 2.400 m3 pr. år, mens et ældre, større hus bruger 3.500 m3. pr. år. Disse tal kan være en god rettesnor, hvis du ønsker at omlægge til naturgas, men er usikker på størrelsesordenen af dine kommende udgifter.

 

Hvad indeholder prisen pr. 1 m3 naturgas?

Prisen på naturgas går ikke alene til gasselskabet. Der er nemlig en del interessenter, der hver står for deres andel af regningen. Faktisk er fordelingen af din regning skruet således sammen: 43 % går til afgifter til staten, 20 % går til moms til staten, knapt 2 % går til abonnementet til leverandøren, knapt 3 % går til abonnementet til distributionsselskabet, 12 % går til distributionen af naturgassen, og 20 % går til selve forbruget af naturgas.

Du skal dog ikke selv stå med besværet med at betale til de respektive aktører. Det er nemlig din leverandør, der sørger for at opkræve miljøafgifter, energiafgifter og moms til staten, ligesom de står for betalingen til distributionsselskabet i dit område på vegne af dig som kunde.

 

Find de bedste priser på naturgas med vores sammenligningstjeneste

Hvis du ønsker at finde den bedste pris på naturgas, kan det være en udfordring at navigere i de mange forskellige gasleverandører og deres forskellige tilbud.

Men fortvivl ikke. Vi har skabt Elberegner.dk, så du lettere kan lave en naturgas-priser-sammenligning. 

Med vores tjeneste kan du nemt og hurtigt sammenligne priser og tilbud fra forskellige naturgas-leverandører og finde den mest økonomiske løsning for dig og din husstand. 

Er du i tvivl om du kan få en bedre naturgas aftale, kan du også udfylde formularen her

Naturgas Syd

Naturgas Midt-Nord

Naturgas Sjælland

Naturgas Viborg

FAQ – Ofte stillede spørgsmål

Hvad koster naturgas pr. m3 inkl afgifter?

Naturgas prisen pr. m3 kan svinge på samme måde som elprisen. I 2023 var prisen på naturgas 4,21 kr. pr. m3 gas inkl. transmission og moms. Du bør dog altid tjekke den akutelle dagspris her på siden.

 

Hvad koster naturgas pr kWh?

Hvad koster 1 m3 gas? I 2023 var gennemsnitsprisen på naturgas 4,21 kr. pr. m3 gas inkl. transmission og moms. Prisen er ikke inklusiv evt. månedligt abonnement, distribution eller afgifter.

Træt af høje elregninger?
Find de bedste priser her

Hent app'en via vores QR-koder

Du kan scanne QR-koden med kameraet i din telefon, eller med din Google Chrome app.

Elberegner.dk er reklamefinansieret

Vi bestræber os på at vise forbrugerne et bredt udvalg af produkter og ydelser indenfor elmarkedet. Vi har valgt at håndplukke et udvalg af elselskaber, så vores sammenligning afspejler derfor ikke det samlede marked for elpriser.

Elberegner.dk modtager penge for at formidle kunder til elselskaberne. Derfor er links til elselskaberne reklamelinks. Rækkefølgen og fremhævningen af elprodukter og elselskaber kan være influeret af kommissionssatsen.

Vi er udelukkende et sammenligningssite, og er derfor ikke selv at betragte som udbyder af el.