Elvarme – Få gode råd om elvarme eller find billigere alternativer
Elvarme er den betegnelse, der bruges for opvarmning, hvor el bruges som energikilde. Det drejer sig især om elradiatorer og varmeblæsere. Elvarme er nemt, hurtigt og billigt at installere. Det er især velegnet som supplerende varmekilde og undersøger du elmarkedet grundigt, både i forhold til elpriser og grøn energi, kan elvarme være en ganske udmærket og supplerende opvarmningsform.
Sådan sparer du flere tusind kroner med elvarme og varmepumpe
Elvarme er dog en dyrere opvarmningsform end andre og det er ikke tilladt at etablere elvarme med elradiatorer, som hovedopvarmningskilde i visse typer ejendomme. Dette vil vi uddybe i nedenstående afsnit.
Derfor kan det være en god løsning, at supplere med en varmepumpe, både for pengepungen og miljøet. Opvarmer du din bolig med elvarme og varmepumpe, er det vigtigt at vide at du er berettiget til tilskud. Et tilskud som kan betyde mange tusinde kroner sparet om året, især hvis du har et stort varmeforbrug.
Elvarmeforbud – Må man etablere elvarme som primærvarmekilde?
I følge ‘Elvarmeforbuddet’ som er fra 1988 (revideret i 1994) er det forbudt at etablere elvarme som primær opvarmningskilde. Det såkaldte elvarmeforbud gælder i alle nye og eksisterende huse med et vandbåret centralsystem, hvis boligen samtidig bliver forsynet med naturgas eller fjernvarme. Eldrevne varmepumper er dog undtaget fra forbuddet om elopvarmning. Du kan læse mere om elvarmeforbuddet hos Bolius eller ved den enkelte kommune.
Elvarme priser – få refunderet el-afgiften
Mange boligejere går glip af besparelsen, da de ikke er opmærksomme på at de selv skal sørge for at deres bolig er korrekt registreret ved BBR-registeret.
I 2019 blev elvarmeafgiften nedsat til 0,8 øre pr. kWh. For dig der opvarmer med el, betyder det at der er blevet endnu flere penge at spare.
Alle elkunder betaler nemlig en elafgift til staten. Denne kan du få nedsat, hvis du opfylder visse betingelser, og hvis din bolig er registreret som elopvarmet i Bygnings- og Boligregistret (BBR) og hos dit elselskab.
Du kan få nedsat elafgift for helårsboliger, for ferielejligheder til eget brug og til sommerhuse.
Opfylder du disse krav, og er din bolig registreret de ovennævnte steder, kan du spare næsten 90 øre pr. kWh for den el, som du anvender, som er ligger over 4.000 kWh om året.
En gennemsnitlig husstand vil dermed spare knap 10.000 kr. om året. Du skal blot kontakte dit forsyningsselskab, så skulle din besparelse ske automatisk.
Gode råd til opvarmning med el
Når du opvarmer dit hus eller fritidsbolig med elvarme, er det en god idé at overveje hvilket elselskab du har og hvor grøn, den strøm du får leveret er.
Mange elselskaber vægter nemlig den grønne omstilling højt og leverer derfor nærmest udelukkende el genereret af vindmøller, vandkraft eller solceller, hvorfor det naturligvis er et miljømæssigt fornuftigt valg.
Det vil også være et mere miljømæssigt fornuftigt valg, at udskifte et gammelt oliefyr til en varmepumpe.
Elvarme kan, hvis ikke man træffer et valg med omtanke for planeten, udlede unødvendige mængder CO2. Særligt sammenlignet med andre opvarmningsformer, som f.eks naturgas og biogas.
Dette afhænger dog af hvorfra du får leveret din el, samt hvor grøn den strøm du får, er.
En anden god mulighed med elvarme, er at bruge den som supplerende varmekilde til for eksempel en varmepumpe eller solvarme.
Når du opvarmer med el, kan du med få tiltag, minimere dine omkostninger, som vil gøre underværker for din pengepung.
4 gode råd når du opvarmer med el
-
Hvis du formår at sænke temperaturen - bare en enkelt grad.
-
Sørg for at dit hus er velisoleret, så varmen ikke siver ud af dit hus.
-
Efterisolering og tætning af vinduer og døre. Det kan være en god idé at få en fagmand til at gennemgå din bolig, for at finde ud af hvor det giver mest mening at optimere på isoleringen.
- Skift fra f.eks oliefyr til en varmepumpe - her vil det være idélt at bruge elvarme som supplement.
Elvarme er nemt selv at installere, og du kan få mobile elradiatorer, som du kan stille lige præcis der, hvor du har brug for varme. Til gengæld er elvarme dyrere i drift end mange andre former for varmekilder. F.eks. i forhold til fjernvarme og naturgas eller biogas, som er væsentlig billigere i drift.
El varme i hus – Skift eller supplér med en varmepumpe
Går du og overvejer at skifte eller supplere din elvarme med en varmepumpe, er det en god idé at undersøge markedet inden. Der kan være stor forskel i priserne fra de forskellige firmaer.
Derfor kan du med fordel indhente 3 uforpligtende tilbud på en varmepumpe, hvorefter du kan sammenligne priserne og frit vælge det bedste og billigste tilbud.
Disse 3 firmaer kan lave et tilbud på din nye varmepumpe
Træt af høje elregninger?
Find de bedste priser her
Hvad koster elvarme?
Det er billigt at installere elvarme, og det er nok også derfor, at mange sommerhuse opvarmes med el. Forbruget er dog noget dyrere end andre kilder. Elvarme har en varmeffekt i forholdet 1:1. Du får altså samme mængde varme ud af det, du bruger af strøm.
Forbruger du 1 kWh, får du altså 1kWh varme. 1:1. Overvejer du at varme din bolig op med elradiatorer, er det en god ide at undersøge elprisen i din kommune. Elvarme priserne er nemlig forskellige fra kommune til kommune.
Ligesom hvis du skal i sommerhus, hvor de ofte varmer op med el, kan det være smart at undersøge kWh prisen. Det kan nemlig blive ret dyrt, hvis du tager på ferie i vinterhalvåret. Du kan tjekke det på de enkelte kommuners hjemmeside eller forhøre dig hos udlejer. Ofte står kW priser også i lejekontrakten.
Elvarme priser
Priserne på elvarme varierer som nævnt afhængig af, hvor i landet du befinder dig, og er forskellige fra kommune til kommune. Der er ikke en voldsom stor forskel, men det kan alligevel godt løbe op, når huset skal varmes ordentligt op – især i de køligere måneder.
Prisen på 1 kWh ligger typisk mellem 1-2 kr. Bor du i et gennemsnitligt parcelhus, der kun har elvarme som kilde, kan det koste omkring 25.000 kr. at opvarme dit hus. Du kan få reduceret din pris på el, hvis du udelukkende varmer op med el.
Elvarme er nemt og billigt at installere, men forholdsvist dyrt i forbrug. Du kan derfor med fordel overveje andre former for varmekilder, også hvis du vil være lidt mere grøn. Er du ude efter en mere effektiv form for elvarme, kan du med fordel overveje en varmpumpe.
De anvender el og er 3-4 gange mere effektive end den almindelige elvarme i form af elradiatorer. Her får du 3-4 kWh for hver kWh du forbruger. Pumpen er dog noget dyrere at installere, men til gengæld får du et billigere forbrug og et bedre indeklima. Og så kan det mærkes på varmeregning i mange år frem.
Billig elvarme
For at få billig el varme, bør du give din nuværende el-aftale et eftersyn. Det er nemlig primært den, som er afgørende for om elvarme er en dyr opvarmningsfom. Du tænker måske, hvad koster en elradiator i strøm? Det kommer an på hvad én kWh koster, før der kan svares helt præcist på det.
FAQ – Ofte stillede spørgsmål
Er elvarme dyrt?
Det er let at installere elvarme i boligen, dog kan det godt ende ude med at være en dyr løsning, da det afhænger af kWh prisen.
Kan man få tilskud til elvarme?
Hvis du opvarmer din bolig med el, har du mulig for at få et økonomisk tilskud. Tilskuddet fungerer ved at du får refunderet noget af den elafgift som du betaler for strømmen.
Hvad koster elvarme om måneden?
Ifølge Energistyrelsen vil de årlige udgifter til elvarme være på ca. 23.500 kr., hvis man tager udgangspunkt i et hus på 130 m2. Det betyder, at elvarme koster omkring 1.959 kr. om måneden.
Skrevet af