Elberegner.dk er en annonceside - Sådan tjener vi penge

Solvarme

Solvarme: Alt, du skal vide om solvarme

Det er meget populært at udnytte solens varme stråler som en energi- og varmekilde i hjemmet.

Det kan enten være som vedvarende energikilde til strøm gennem udvendige solceller eller som en varmekilde gennem solvarmeanlæg, der bruges til opvarmning af bolig og brugsvand.

Et solvarmeanlæg kaldes også for en solfanger, og det kan til forveksling ligne solcellerne – men det er altså to forskellige ting. Solvarme er en varmekilde, hvor solceller producerer strøm.

Her hos elberegner.dk har vi samlet de spørgsmål, du måtte have til solvarme og solvarmeanlæg, og vi giver dig al den information, du skal bruge for at vælge et solvarmeanlæg.

Vi hjælper dig med viden om alt fra, hvordan et solvarmeanlæg virker, priser for solfangeranlæg, hvad det kræver at installere solvarme og til, om du kan få tilskud til et solvarmeanlæg i dit hjem.

Læs med her på siden, og bliv meget klogere på solvarme og solvarmeanlæg.

 

Hvordan virker en solfanger om vinteren?

Selvom man måske tænker, at solen ikke skinner lige så stærkt om vinteren som om sommeren, virker solvarmeanlægget også om vinteren. 

Væsken bag de mørke ruder i anlægget er nemlig frostfri. Ikke desto mindre er den mindre solmængde om vinteren også lig med, at solvarme virker mindre effektivt i vintermånederne, end det gør om sommeren.

Her hos elberegner.dk har vi samlet de spørgsmål, du måtte have til solvarme og solvarmeanlæg, og vi giver dig al den information, du skal bruge for at vælge et solvarmeanlæg. 

Vi hjælper dig med viden om alt fra, hvordan et solvarmeanlæg virker, priser for solfangeranlæg, hvad det kræver at installere solvarme og til, om du kan få tilskud til et solvarmeanlæg i dit hjem. 

Læs med her på siden, og bliv meget klogere på solvarme og solvarmeanlæg.

 

Hvordan virker et solvarme anlæg?

Et solvarmeanlæg skal placeres på husets tag, ligesom du kender det fra solceller. Anlægget placeres ofte, så det vender mod syd, fordi det her kan indfange mest muligt sollys i løbet af dagen. 

Man kan installere solvarmeanlægget således, at det bliver nedsænket i taget eller lagt på på en måde, så din bolig stadig bevarer sin æstetik, og så solvarmeanlægget ikke kan ses så tydeligt som f.eks. nogle solceller. 

Selve solvarmeanlægget virker ved, at der bag de små, mørke glaspartier løber en frostfri væske rundt, som bliver opvarmet af solen. 

Hermed kan solvarmeanlægget både bruges til at opvarme brugsvand i din bolig eller til at supplere din nuværende varmekilde i boligen.

Hvad kræver det at kunne installere solvarme?

Selvom det kan lyde omstændigt at skulle omlægge sin varmekilde, behøver det ikke at være det. Det er muligt at installere et solvarmeanlæg for størstedelen af dem, der ønsker at få det etableret.

At få installeret et solvarmeanlæg kræver, at husets tag har en hældning på 30-60 grader. Mange nye huse har dog et fladt tag, og her vil det kræve, at solvarmeanlægget bliver monteret på huset, således at det har en tilsvarende hældning på 30-60 grader.

I det tilfælde vil solvarmeanlægget altså være mere tydeligt på husets ydre.

Inden du går i gang med at installere solvarme, bør du undersøge, om din tagkonstruktion kan holde til vægten fra anlægget. Derudover skal du også kontakte din kommune og spørge ind til lokalplaner eller restriktioner på grunden.

Vær også opmærksom på, at solfangeren på anlægget kan give genskin, og at du derfor bør tage hensyn til eventuelle naboer, der vil kunne blive generet af dette.

Slutteligt skal du også sikre dig, at du har plads til den tilhørende varmtvandsbeholder i din bolig – og du skal derfor også have et vandbåret radiatorsystem eller gulvvarme, før det vil fungere med solvarmeanlægget som varmekilde.

 

Det kræver følgende for at kunne installere solvarme:

  • Husets tag skal have en hældning på 30-60 grader
  • Huset skal have et vandbåret vandsystem
  • Der skal være plads til en varmtvandsbeholder
  • Husets tagkonstruktion skal være i stand til at holde vægten
  • Undersøgelse af lokalplaner eller restriktioner på grunden

Kan man selv installere et solvarmeanlæg?

Hvis du er erfaren ud i gør-det-selv-arbejde, kan du i princippet selv installere dit nye solvarmeanlæg. Du skal dog være opmærksom på, at man let kan komme til at lave skader på tagkonstruktionen ved montering, hvis man ikke er sikker på, hvad man laver – og det kan resultere i at blive en dyr omgang. 

Vi anbefaler derfor også, at man altid rådfører sig hos en fagmand på området for at sikre, at installationen foregår hensigtsmæssigt og korrekt.

Det er derfor en god idé at undersøge markedet på forhånd, og du kan indhente forskellige tilbud på installationen af solvarme for at undersøge, hvilken løsning der giver bedst mening for dig og din situation.

Kan jeg få tilskud til solvarmeanlæg

Et solvarmeanlæg er en bæredygtig varmekilde, og det vil være en grønnere og mere energibesparende varmekilde at få installeret, hvis du på nuværende tidspunkt opvarmer din bolig med en fossil opvarmningsform

Dette kan eksempelvis være el, olie eller gas, der bruges til varmekilden. 

De fossile opvarmningsformer er dyre at varme boligen op med – både for din pengepung og for miljøet. Derfor er det også en god idé at skifte til solvarme, hvis du har muligheden for det. 

Det er ikke muligt at få tilskud fra Energistyrelsens pulje til at installere solvarmeanlæg. Derfor er det også en rigtig god idé at undersøge markedet grundigt, inden du investerer i et solvarmeanlæg, så du vælger den rette løsning til din bolig. 

Det gælder både for typen af solvarmeanlæg, der skal installeres, og hvem der skal udføre opgaven. Du bør altid indhente et eller flere tilbud, før opgaven sættes i gang, for at være sikker på, at du har fundet det rette. 

Det er dog muligt at få tilskud til en ny varmekilde, hvis du skifter fra f.eks. oliefyr til varmepumpe

Du kan læse meget mere om mulighederne for at søge tilskud til bæredygtige energirenoveringer på vores side om Energitilskud.

Hvilke solvarmeanlæg findes der?

Overordnet set findes der to forskellige typer af solvarmeanlæg. 

Èt, der bruges til opvarmning af brugsvand, og ét, der bruges til både at opvarme brugsvand og til at sørge for supplerende varme i boligen.

Plansolfanger

 
Plansolfangeren er den mest simple form for solfanger, og det er også den, der er den mest brugte. Plansolfangeren har en levetid på omtrent 30 år. Den består af en flad kasse med absorber i. En solfanger virker ved, at det er absorberne, der er med til at omdanne energien fra solen til varme, og som afgiver varme til den frostfri væske. 
 
Denne væske løber ned til varmtvandsbeholderen, der er placeret i huset, og overfører så varmen til vandet. Plansolfangeren producerer omkring 20-30 % mindre varme end den anden type solfanger, nemlig rørsolfangeren. Dog er den altså også ca. tilsvarende billigere at erhverve sig. 

Rørsolfanger

 

Den anden type solfanger kaldes for en rørsolfanger – eller vakuumsolfanger. Denne lidt dyrere type af solfanger har en større ydeevne end plansolfangeren, hvilket altså også afspejler sig i prisen for erhvervelse. 

Rørsolfangeren er bygget op af vakuumrør med absorbere, og denne solfanger fungerer således, at der løber væske ned til varmtvandsbeholderen i huset. Det er de lufttætte vakuumrør, der er med til at mindske varmetabet, og som gør, at rørsolfangeren producerer ca. 20-30 % mere varme end plansolfangeren.

Hvad koster et solvarmeanlæg?

Prisen på et solvarmeanlæg afhænger af følgende faktorer:

  • Det type anlæg, du vælger
  • Hvor stor anlægget skal være
  • Hvorvidt anlægget udelukkende skal bruges til opvarming af brugsvand, eller om det skal være en solfanger til varmt vand og boligopvarmning

Typisk vil et solvarmeanlæg koste mellem 25.000 – 65.000 kr. afhængigt af ovenstående faktorer.

Hvor meget kan jeg spare ved at få solvarme?

Solvarmeanlæg er et glimrende supplement til din nuværende energikilde. Du skal nemlig være opmærksom på, at et solvarmeanlæg som centralvarme ikke kan erstatte din nuværende energikilde fuldstændigt. 

Hvor meget, du kan spare ved at installere solvarme, afhænger derfor også af, hvor stort dit nuværende varmeforbrug er, samt hvilken opvarmningsform du allerede har. 

Det kan af disse grunde derfor være svært at give et eksakt bud på, hvor meget du kan spare på at installere solvarme. 

Dog vil det typisk bedst kunne betale sig at supplere med solvarme, hvis du i forvejen opvarmer med enten el, olie eller gas. Du skal derfor selv undersøge den nøjagtige pris for et solfangeranlæg.

Ikke desto mindre vil du kunne mindske din varmeregning betragteligt – og ikke mindst din CO2-udledning – ved at installere et solvarmeanlæg som supplerende varmekilde. Sparenergi.dk har lavet en smart beregner, hvor du kan indtaste dine oplysninger og få en fornemmelse af, hvor meget du ca. kan spare ved at installere et solvarmeanlæg i dit hus. 

Træt af høje elregninger?
Find de bedste priser her

Hent app'en via vores QR-koder

Du kan scanne QR-koden med kameraet i din telefon, eller med din Google Chrome app.

Elberegner.dk er reklamefinansieret

Vi bestræber os på at vise forbrugerne et bredt udvalg af produkter og ydelser indenfor elmarkedet. Vi har valgt at håndplukke et udvalg af elselskaber, så vores sammenligning afspejler derfor ikke det samlede marked for elpriser.

Elberegner.dk modtager penge for at formidle kunder til elselskaberne. Derfor er links til elselskaberne reklamelinks. Rækkefølgen og fremhævningen af elprodukter og elselskaber kan være influeret af kommissionssatsen.

Vi er udelukkende et sammenligningssite, og er derfor ikke selv at betragte som udbyder af el.