Elberegner.dk er en annonceside - Sådan tjener vi penge

Bæredygtig energi

Sammenlign elselskaber, så du kan finde en billigere elpris på din adresse ud fra dit præcise forbrug.

1.000+

Brugere dagligt

30+

Elaftaler

2 ud af 3

Kan spare ved at skifte

Udvalgte udbydere

Sådan rangerer vi på Elberegner

Den generelle rangering af produkter er baseret udelukkende på elprisen. Rangeringen af de fremhævede produkter øverst kan være influeret af kommissionssatsen, og er derudover baseret på faktorer som vi vurderer er vigtige ved valg af el. Eksempelvis kundeservice, ekstra features, bæredygtighed, anmeldelser. Vores oversigt dækker ikke det fulde marked.

Annonce

Grøn energi, naturlige energikilder eller bæredygtig energiforsyning. Kært barn har mange navne, og det gælder også for bæredygtig energi. Her er der nemlig tale om en samlebetegnelse for fremtidens energiformer, der skal passe ekstra godt på vores miljø.

I dag er verdens største energikilder ofte de fossile brændstoffer. Dog er der to store ulemper ved disse, i og med at fossile brændstoffer hverken er vedvarende eller gode for miljøet. Derimod beskadiger fossile brændstoffer vores atmosfære hver eneste dag ved at udskille store mængder af CO2.

Du kan her læse meget mere om, hvad bæredygtig energi er, og hvorfor den er så vigtig for fremtiden. Vi gennemgår også forskellige former for bæredygtige energikilder, så du kan få et overblik over de muligheder, du allerede har i dag. Vi sammenligner selvfølgelig alle priserne for dig, så du blot skal udvælge din favorit. Du kan også sammenligne elpriser her.

Hvad er bæredygtig energi?

Bæredygtig energi, også kendt som grøn energi, er en paraplybetegnelse for forskellige energiformer, der både er vedvarende og en del af en bæredygtig produktion. 

Når en energikilde er bæredygtig og vedvarende, betyder det at det er en energiform, vi ikke kan løbe tør for. Her er eksempler sollys, vand og vind, som er tilgængeligt, når vi har behov for det.

hvad er bæredygtig energi

Særligt den bæredygtige produktion er vigtig at have for øje, når vi taler om bæredygtig energi. I og med at vi skal arbejde med nye energikilder og metoder at leve på for at passe på vores klima, er denne form for energikilder afgørende for klimaets fremtid. Selve produktionen af bæredygtige energiformer er økonomisk attraktiv og udleder en minimal mængde af CO2. Derfor er denne energiform særdeles interessant i dag.

Forskellige former for bæredygtige energikilder

Selvom der bliver forsket i stor stil inden for bæredygtig energi, har vi allerede udviklet en række af forskellige vedvarende energikilder. Derfor vil vi i det følgende nævne nogle af de mest anvendte for dig.

Først og fremmest kommer vi ikke uden om biogas. Biogas består af metan og kuldioxid, og dette bliver dannet, når organiske materialer nedbrydes og rådner. Miljøet skal være iltfrit og indeholde naturlige bakterier, som vi ofte henter hos køer eller grise, hvor vi finder det i deres afføring. Biogassen anvendes som brændstof til både bolig, kraftværker og biler. Denne type af gas udskiller en langt mindre mængde af CO2 og består af naturlige materialer, der ikke kræver lagring i mange år.

Derudover har vi solenergi, som er lagring af solens stråler gennem solceller. Her vil det pågældende solcelleanlæg sørge for at omdanne solens stråler til energi, og disse vil i dag fungere i både fuld solskin og skyet vejr. Derfor er dette også en vedvarende energikilde, da der vil komme solstråler igennem skyerne, og derfor vil der altid være lys og energi at opfange.

Solens stråler er med til at frigive en masse elektroner i overfladen på en solcelle. Jo flere solceller, der bliver koblet sammen, desto større vil spændingen blive. Det betyder derfor også, at vi ofte ser store anlæg med solceller, hvilket er for at kunne danne så meget bæredygtig energi som muligt. Anlægget producerer jævnstrøm, der senere omdannes til vekselstrøm. Læs vores guide: hvordan virker solceller her.

Sidst er det værd at nævne vindmøllerne som en bæredygtig energiforsyning. Når vinden blæser, vil det få møllens store vinger til at dreje rundt, hvilket vil generere strøm. Dette sker ved, at store magneter i møllen drejer omkring en masse ledninger og på den måde får elektroner til at bevæge sig. Al energien bliver transporteret ud i landets elnet gennem kabler og ledninger i jord og luften.

Bæredygtige energiforsyninger i Danmark

Det skal ikke være nogen hemmelig, at Danmark er blevet verdenskendt for vores produktion af energi gennem vindmøller. I dag er vi de førende inden for både produktion af vindmøller og energiudnyttelse herfra samt det land med de største vindmølleparker. I dag finder du store vindmølleparker både til vands og til lands, og dette gælder for både private og større eludbydere, som du kan få glæde af.

Tilbage i 2019 blev hele 72 % at strømmen i Danmark produceret gennem CO2-frie energikilder herhjemme, og dette gjaldt primært for de tre ovenstående metoder til at producere bæredygtig energi. Her er det vindmøllerne, der står for den største procentdel af produktionen.

 

Bæredygtig energiproduktion

Strøm er ofte det, du er på jagt efter, når du skal have en energikilde hjem til boligen. Her er der ofte tale om et blandingsprodukt, hvor forskellige energikilder blandes sammen. Derfor vil både bæredygtig energi og fossil energiproduktion blive blandet i stikkontakten for at sikre dig, at du altid har strøm i din stikkontakt.

Tilbage i 2018 bestod en almindelig kWh blandt andet af 36 % kul/brunkul, 12 % bæredygtig enerzgi og 7 % affald/biomasse. Derudover udgjorde naturgas 22 % af denne. Derfor er der ofte tale om en blanding af forskellige brændstoffer, og dette er også årsagen til den store forskningsdedikation inden for området.

Men allerede to år efter kan du være sikker på, at bæredygtig energi udgør en langt større del af Danmarks energiforsyning i dag. Med nye metoder til en bæredygtig energiproduktion og flere ressourcer er Danmark altså ét af verdens førende lande inden for bæredygtig energi. Dette ses også med indførelsen af elbiler som delebiler i de større byer, busser på el og meget andet.

Derfor er en bæredygtig energiproduktion vigtig

 

Der er flere grunde til, at en bæredygtig energiproduktion er vigtig. Her er det først og fremmest det vedvarende aspekt, der er særdeles vigtigt. Fossile brændstoffer som olie og kul er to energikilder, der med tiden vil slippe op. Disse tager flere millioner år at producere, og derfor kan vi ikke komme et eventuelt stop i forkøbet. Her vil en vedvarende energikilde kunne forsyne os med strøm når som helst, samtidig med at vi ikke skal bekymre os om, at denne bæredygtige energiforsyning slipper op.

Derudover er det særligt klimaet, der er i fokus. Store mængder af olie, kul og gas betyder også store mængder af CO2 i atmosfæren. Disse fossile brændstoffer er yderst skadelige for vores klima og miljø, og derfor kan bæredygtig energi være med til at bremse klimaforandringerne op og gøre verden grønnere.

FAQ – Ofte stillede spørgsmål

Er der ulemper ved bæredygtig energi?

Den overordnede udfordring med bæredygtig energi, er at det er dyrt at etablere. Derudover er man også meget afhængig af, om solen skinner og om vinden blæser, for at kunne producere nok bæredygtig strøm.

 

Hvorfor har vi ikke mere bæredygtig strøm?

Den største udfordring ved grøn strøm, er at producere nok energi som er bæredygtig, i de perioder vi har mulighed for at aftage strømmen.

Klogere på grøn energi?

Er du interesseret i at lære mere om energi, og hvordan du kan gøre din bolig mere grøn?
Skriv dig på vores liste herunder, bliv klogere direkte i din indbakke.

klog-paa-groen-energi
Nemme sparetips til din elregning?
Du skal blot skrive dig på vores liste herunder, og vi sender dem direkte til din indbakke.

Gode råd behøver ikke være dyre, og det gør din elregning heller ikke!
sparetips-el
Hent app'en via vores QR-koder

Du kan scanne QR-koden med kameraet i din telefon, eller med din Google Chrome app.

Elberegner.dk er reklamefinansieret

Vi bestræber os på at vise forbrugerne et bredt udvalg af produkter og ydelser indenfor elmarkedet. Vi har valgt at håndplukke et udvalg af elselskaber, så vores sammenligning afspejler derfor ikke det samlede marked for elpriser.

Elberegner.dk modtager penge for at formidle kunder til elselskaberne. Derfor er links til elselskaberne reklamelinks. Rækkefølgen og fremhævningen af elprodukter og elselskaber kan være influeret af kommissionssatsen.

Vi er udelukkende et sammenligningssite, og er derfor ikke selv at betragte som udbyder af el.