Har du nogensinde hørt om negative elpriser? De fleste af os har formentlig oplevet, at der står et minus foran elprisen i vores elpriser app. Det lyder måske skørt, men negative elpriser betyder simpelthen, at du får penge for at bruge strøm. I dette blogindlæg tager vi et kig nærmere på, hvad negative elpriser er, hvorfor de opstår, og hvad det betyder for dig.
Hvad er negative elpriser?
Negative elpriser betyder, at prisen på strøm falder under nul. Det lyder måske skørt, men det betyder faktisk, at elproducenterne betaler dig for at bruge strøm. Negative elpriser kan opstå, når der produceres mere elektricitet, end der er behov for – især fra vedvarende energikilder som vind og sol.
Når der er for meget strøm i systemet og ikke nok efterspørgsel, kan prisen dermed blive negativ. Det er en måde for elnettet at balancere produktionen og forbruget, så vi undgår overbelastning og spild af energi.
Hvordan kan elprisen gå i minus?
Elprisen kan som sagt gå i minus, når der er en kombination af høj produktion af strøm og lav efterspørgsel. Typisk skyldes negative elpriser en overproduktion af strøm.
Vi får negative elpriser, når der er overproduktion af strøm
Når det blæser meget eller solen skinner kraftigt, så producerer vi vedvarende energi. I nogle perioder kan vi dog risikere, at vi producerer langt mere vedvarende energi, end der reelt er behov for. Det betyder, at elnettet bliver overfyldt med strøm, og prisen på elektricitet kan dermed falde til negative priser, da elproducenterne forsøger at komme af med den overskydende strøm, da det ikke er muligt at lagre strømmen.
Vi har haft rekordmange timer med negative elpriser i 2024
I 2024 har vi oplevet en markant stigning i antallet af timer med negative elpriser. Indtil videre har vi sammenlagt i 2024 haft 169 timer med negative elpriser, hvorimod tallet kun var 26 timer i samme periode sidste år.
Ifølge Finans.dk har 95% af de negative elpriser indtil videre lagt i tidsrummet mellem klokken 07.00 – 17.00.
Negative elpriser er en fordel for dig
Negative elpriser kan være en stor fordel for dig som forbruger. Når elprisen er negativ, betyder det, at du faktisk kan få penge for at bruge strøm. Det giver dig mulighed for at spare penge på din elregning, hvis du planlægger dit forbrug efter timerne med negative priser.
Hvis du har en variabel elaftale, kan du eksempelvis planlægge din opvaskemaskine, vaskemaskine eller opladning af elbilen til at starte, når strømprisen er negativ. Dermed kan du udnytte de negative elpriser samtidig med, at du er med til at balancere elnettet.
Husk, at du stadig skal betale afgifter og moms
Selvom negative elpriser betyder, at du kan få penge for at bruge strøm, skal du huske på, at du stadig skal betale afgifter og moms på el. I Danmark udgør afgifter og moms nemlig en betydelig del af din samlede elregning. Disse omkostninger dækker blandt andet elafgift, transportomkostninger og moms. Så selvom selve elprisen kan være negativ, vil du stadig få en regning, fordi du skal betale afgifter og moms på strøm.
Se, om der er negative elpriser i dag
For at få mest muligt ud af perioder med negative elpriser, kan du holde øje med elpriserne ved at bruge grafen nedenfor. Grafen viser elpriserne time for time, så du nemt kan planlægge dit elforbrug og udnytte de tidspunkter, hvor priserne er lavest eller endda negative.
Ved regelmæssigt at tjekke grafen kan du finde de bedste tidspunkter at bruge strøm på, hvilket kan hjælpe dig med at spare penge på din elregning.
FAQ – Ofte stillede spørgsmål
Kan strøm gå i minus?
Ja, strømprisen kan faktisk gå i minus. Det sker, når der er mere strøm tilgængelig i elnettet, end vi kan forbruge. Da det ikke er muligt at gemme strømmen, er producenterne dermed villige til at betale for, at nogen bruger den overskydende strøm.
Hvad betyder det, når elprisen er i minus?
Når elprisen er i minus, betyder det, at elproducenterne betaler dig for at bruge strøm. Det sker typisk, når produktionen af vedvarende energi er meget høj, og efterspørgslen er lav.
Hvordan kan el være i minus?
El kan være i minus, når vi har en stor produktion af vedvarende energi, men ikke nok forbrugere til at bruge den strøm, der bliver produceret. Når der ikke er mulighed for at lagre overskudsstrømmen, falder prisen, og kan i nogle tilfælde gå i minus.