Elberegner.dk er en annonceside - Sådan tjener vi penge

Hvordan virker en varmepumpe?

Det kan være en god idé at skifte til en varmepumpe, hvis du ønsker at spare penge på varmeregningen. Men har du også undret dig over, hvordan en varmepumpe fungerer? Det kan du heldigvis læse meget mere om lige her.

Hvordan virker en varmepumpe? Enkelt forklaret

Det kan hurtigt blive en snøret og kompliceret forklaring, når man skal forklare, hvordan en varmepumpe fungerer – men vi skal forsøge at gøre forklaringen så enkelt som muligt.

Det virker måske lidt underligt, hvordan et apparat kan omdanne den kølige luft udenfor til en varm luft, som vi kan bruge til at opvarme vores hjem. Hvordan kan det egentlig lade sig gøre?

 

Sådan fungerer en varmepumpe

En varmepumpe består af to dele: en udvendig og en indvendig del. Den udvendige del sørger for, at varmen fra jorden eller varmen fra luften bliver ledt videre ind i selve varmepumpens system.

hvordan_virker_en_varmepumpe

Hvorvidt varmepumpen arbejder med varmen fra jorden eller luften afhænger af typen af varmepumpen. Et jordvarmeanlæg anvender nemlig varmen fra jorden, hvorimod en luft-til-luft- og luft-til-vand-varmepumpe anvender varmen fra luften. 

Når varmen fra jorden eller luften ryger ind i varmepumpen, vil varmen først støde på varmepumpens kølemiddel. Kølemidlet har et meget lavt kogepunkt, som sikrer, at selv kold luft får kølemidlet til at fordampe. Når kølemidlet begynder at fordampe, så sørger varmepumpens kompressor for at komprimere dampen, hvorefter dampen omsættes til varm gas. 

Efterfølgende bliver den varme gas ført videre til varmepumpens kondensator, hvilket øger temperaturen yderligere. Til sidst transporterer gassen varmen videre til boligens varmesystem, som sørger for, at du kan opvarme dit hjem.

Hvordan varmen bliver udledt i boligen afhænger dog af, hvilken type varmepumpe, du har derhjemme.

Hvordan virker en luft til luft varmepumpe?

Med en luft-til-luft-varmepumpe har man både en udedel med en ventilator og en indedel med en blæser. Ved denne type af varmepumpe bliver den varme gas ledt videre til indedelen, som efterfølgende sørger for at blæse den varme luft ud i hjemmet. 

 

Hvordan virker en luft til vand varmepumpe?

En luft-til-vand-varmepumpe minder lidt om et jordvarmeanlæg – den kan nemlig både bruges til rumopvarmning og varmt brugsvand. Dog er det ikke nødvendigt at grave slanger ned i jorden ved denne varmepumpe, som det kræves ved jordvarme.

Den varme gas i en luft-til-vand-varmepumpe føres videre til hjemmets centralvarmesystem, hvilket både er radiatorer, gulvvarmerør og vandhaner.

Hvordan virker jordvarme?

Et jordvarmeanlæg fungerer lidt anderledes end de to andre varmepumper. 

Jordvarmeanlægget består af 4 dele:

  • En fordamper, som optager varme
  • En kondensator, som afgiver varme
  • En kompressor, som hæver temperaturen
  • En drøvleventil, som regulerer mængden af kølemidlet 

Hvordan fungerer jordvarme? I princippet er et jordvarmeanlæg solvarme med en varmepumpe. Anlægget har en væskefyldt slange med frostvæske, som placeres nede i jorden. Når solen skinner, og dermed opvarmer jorden, vil væsken blive opvarmet, hvorefter væsken pumpes ind i varmepumpen.

hvordan virker jordvarme

Derefter vil kompressoren hæve trykket, hvilket skaber energi, som bruges til at opvarme vandet til både varmvandsbeholderen og det vand, som løber i et lukket kredsløb i boligen – eksempelvis til radiatoren eller gulvvarmen.

Læs mere om de forskellige typer af varmepumper

Nu ved du, hvordan en varmepumpe fungerer. Nedenfor kan du læse meget mere om de forskellige typer af varmepumper.

Skrevet af

Maria
Maria sørger for, at du altid har adgang til de nyeste informationer vedrørende elpriser på Elberegner.dk. Med flere års erfaring indenfor energibranchen har hun opbygget en dyb forståelse for sammensætningen af elprisen, og hvad man skal være særligt opmærksom på, for at finde den billigste pris. Hendes ekspertise gør hende i stand til at give dig den bedste rådgivning, så du hurtigt og nemt kan finde den bedste udbyder for dig.

Bliv ringet op og få svar på dine spørgsmål

Hent app'en via vores QR-koder

Du kan scanne QR-koden med kameraet i din telefon, eller med din Google Chrome app.

Elberegner.dk er reklamefinansieret

Vi bestræber os på at vise forbrugerne et bredt udvalg af produkter og ydelser indenfor elmarkedet. Vi har valgt at håndplukke et udvalg af elselskaber, så vores sammenligning afspejler derfor ikke det samlede marked for elpriser.

Elberegner.dk modtager penge for at formidle kunder til elselskaberne. Derfor er links til elselskaberne reklamelinks. Rækkefølgen og fremhævningen af elprodukter og elselskaber kan være influeret af kommissionssatsen.

Vi er udelukkende et sammenligningssite, og er derfor ikke selv at betragte som udbyder af el.