Elberegner.dk er en annonceside - Sådan tjener vi penge

Tariffer og gebyrer på el

Tarif og gebyr er begreber, der ofte indgår i samtalen, når det handler om elektricitet, elregninger og strømforbrug, men hvad dækker de egentlig over? 

I denne tekst vil vi prøve at gøre dig en smule klogere på, hvad en tarif helt nøjagtigt dækker over.

Hvad er en tarif?

Hvad er tarif på el? Måske kender du ordet fra andre sammenhænge, men i forbindelse med el dækker ordet over en form for skat, der betales for at have adgang til og for at bruge strøm i Danmark.

Mere konkret dækker tariffen (eller skatten) de omkostninger, som Energinet og netselskaberne har i forbindelse med deres ydelser og transport af strøm til din stikkontakt. Ydelserne dækker bl.a. over administration, finansiering og afskrivninger.

I praksis bliver der opkrævet tarif, når du forbruger strøm, hvilket regnes i øre pr. kWh. Det er en variabel måde at gøre det på, men fordi vi som mennesker har mange af de samme vaner, forbruger vi typisk mest strøm på de samme tidspunkter – og det tager den variable model ikke højde for.

Det betyder, at selvom du bruger strøm på de tidspunkter af døgnet, hvor elnettet er mindst belastet, og hvor efterspørgslen derfor er lavest, får du stadig den samme opkrævning som din nabo, der bruger mest strøm mellem kl. 17-20.

Derfor er meningen, at forbrugerne i højere grad skal betale for den faktiske belastning, som de har på elnettet, så de bevidste forbrugere belønnes for eksempelvis at vaske tøj om natten, hvor efterspørgslen på strøm er lavest.

tariffer-og-gebyrer-paa-el

Hvad er C-tarif og PSO-tarif?

C-tarif dækker over en kundekategori, hvor private kunder betaler mere for strøm i spidsbelastningstidspunkterne, men til gengæld mindre resten af tiden. Erhvervskunder er typisk sluttet til elnettet med A- eller B-tarif.

Frem til 2021 var PSO-tariffen (Public Service Obligations) at finde på din elregning – men det er ikke længere tilfældet. Gennem PSO-tariffen var vi alle med til at betale for den energiteknologi, der tidligere ikke kunne klare sig på ordinære markedsvilkår, men som vi alle kommer til at nyde godt af i fremtiden.

Læs også vores guide: Hvad består elprisen af?

FAQ – ofte stillede spørgsmål

Hvad betyder en tarif?

En tarif dækker over en statslig bestemt takst eller skat, som du skal betale for at bruge elektricitet. I Danmark er modellen fastsat til at hedde øre pr. kWh.

 

Hvad er transmissionsnet-tarif?

Transmissionsnet-tariffen dækker de omkostninger, som Energinet har til at vedligeholde transmissionsnettet, herunder transmissioner til vores nabolande og resten af Europa. Energinet er et transmissionsselskab, og nettariffen går derfor til dem.

Bliv ringet op og få svar på dine spørgsmål

Hent app'en via vores QR-koder

Du kan scanne QR-koden med kameraet i din telefon, eller med din Google Chrome app.

Elberegner.dk er reklamefinansieret

Vi bestræber os på at vise forbrugerne et bredt udvalg af produkter og ydelser indenfor elmarkedet. Vi har valgt at håndplukke et udvalg af elselskaber, så vores sammenligning afspejler derfor ikke det samlede marked for elpriser.

Elberegner.dk modtager penge for at formidle kunder til elselskaberne. Derfor er links til elselskaberne reklamelinks. Rækkefølgen og fremhævningen af elprodukter og elselskaber kan være influeret af kommissionssatsen.

Vi er udelukkende et sammenligningssite, og er derfor ikke selv at betragte som udbyder af el.