Elberegner.dk er en annonceside - Sådan tjener vi penge

Hvad koster det at lade en elbil?

Hvis du overvejer at skifte din bil med forbrændingsmotor ud med en mere moderne, grøn og lydvenlig model, kan det være rart at danne sig et overblik over, hvad det egentlig koster at lade en elbil op. Der er nemlig ingen tvivl om, at den elektriske bil er fremtiden, og at udviklingen er godt i gang.

I denne artikel kan du blive klogere på, hvad opladning af elbil koster i pris, og hvordan du kan regne det ud.

Hvad koster det at køre i elbil?

Når vi taler om ladepriser, er det afgørende aspekt, du bør tage i betragtning, om du hovedsageligt oplader din elbil derhjemme eller ude i byen.

Dit valg af opladningssted, om det nu er derhjemme eller ude, har nemlig stor betydelig på dine omkostninger ved at køre elbil samt de priser, der er forbundet med opladning. 

Eksempel på, hvad det koster at køre elbil

I forbindelse med dette eksempel, antager vi følgende:

 • Elbilen kører 5 km pr. kWh
 • Elprisen er 3 kr. pr. kWh
 • Refusion er 0,87 kr. pr. kWh
 • Månedligt abonnement 199/79 kr.

Regnestykket bliver dermed:

(Strømpris – refusion) * (årlig antal af km / bilens effektivitet) + årligt abonnement.

Hvis elbilen kører 10.000 km om året, vil den forbruge omkring 2.000 kWh. Dermed vil omkostningerne til strøm være på 4.200 kr., hvilket svarer til 350 kr. om måneden.

hvad koster det at koere i elbil

Sådan beregner du, hvad det koster at køre elbil

For at sætte det op i en formel kan du regne prisen på en måned ud på denne måde:

 • Du ganger elforbrug i kilowatttimer med elprisen pr. forbrugt kilowatttime. Det tal lægger du så sammen med eventuelle omkostninger for abonnement eller serviceaftale.

Hvis du oplader hjemme med din egen variable elaftale, hænger prisen for opladning af elbil også sammen med den aktuelle strømpris; der er således forskel på, hvor belastet elnetværket er, og hvor meget en kWh koster på forskellige tidspunkter af døgnet. Det kan gøre udregningen lidt mere kompliceret, men formlen kan give dig et nogenlunde overblik.

Som det også er tilfældet med biler på fossilt brændstof, afhænger dine udgifter til elbil også af dit forbrug. Har du behov for at lade din bil op hver dag eller endda flere gange om dagen, vil det koste mere at oplade en elbil, end hvis du primært kører ud at handle et par gange om ugen.

Hvad koster det at lade en elbil op hjemme?

Hvad koster en opladning af elbil hjemme? Som vi var inde på tidligere, afhænger priser på opladning af elbiler af, hvor meget du bruger i strøm, og hvad prisen på strøm er, men du kan nogenlunde finde frem til din udgift ved at gange elpris med elforbrug. Kræver det fx 30 kWh at lade din elbil, og du giver 4 kr. pr. kWh, ganger du de to tal med hinanden og får et overslag, der hedder, at det koster 120 kr. at oplade din elbil.

Vil du finde ud af, hvad det koster at køre 1 km i elbil, altså hvad en elbil koster pr. km, deler du opladningsprisen med antal tilbagelagte km på en fuld opladning.

Kan du fx køre 360 km på fuldt batteri, deler du 120 kr. med 360 og får et resultat, der hedder 0,33 kr. pr. kørt km. 

Til din samlede udgift skal du selvfølgelig også lægge omkostninger til en eventuel serviceaftale. De 120 kr. er sat med 4 kr./kWh, men kan selvfølgelig variere, hvis du har en elaftale med variabel pris.

Sådan udregner du prisen for opladning hjemme

Det kan være svært helt nøjagtigt at sige, hvor meget det koster at lade din elbil op hjemme, da du skal have faktorer som ladetab, serviceaftale og refusion med i betragtning, men benytter du dig af ovenstående formel, får du et godt estimat.

 

Du får refunderet elafgiften, når du lader hjemme med en serviceaftale

Forskellige ladeoperatører tilbyder forskellige variationer af elrefusion, men uanset hvad din operatør kan tilbyde, er det værd at tage en lavere udgift med, hvis det kan lade sig gøre for dig at lægge din opladning af elbil i hjemmet.

Elrefusion er nemlig betinget af, at du lader hjemme ved din egen ladestander. På den måde kan elselskabet nemlig differentiere mellem strøm, der bruges specifikt til opladning af din elbil, og hvad der bruges i hjemmet i øvrigt.

Du skal dog være opmærksom på, at du ikke kan få refusion på elafgiften, hvis du allerede får reduceret elafgift grundet solceller, varmepumpe eller lignende. 

hvad koster det at lade en elbil

Hvad koster det at lade en elbil op med et abonnement?

For at finde frem til, hvad det koster at lade en elbil med abonnement, kan du bruge formlen fra tidligere:

 • månedligt elforbrug x elpris + prisen for abonnement/serviceaftale.

Vælger du et abonnement/serviceaftale til din elbil, får man typisk et sted mellem 0,60 – 0,90 kr. retur for hver kWh der bruges til opladning. Det spiller naturligvis en væsenlig rolle, når det kommer til opladningsprisen. Det skyldes at man kan få noget af elafgiften retur/reduceret, for den strøm som bruges på opladning.

Når du vælger din serviceaftale, skal du tænke på service og vedligehold af din ladeboks. Det sørger operatøren nemlig for.

Tip: Vælg det billigste tidspunkt at oplade din elbil 

Har du en variabel pris på din strøm, giver det kun mening at forsøge at planlægge dit strømforbrug, så du betaler den lavest mulige pris.

Det gælder også for opladning af elbil. Jo tættere på 0 kr. pr. kWh, desto lavere samlede udgifter har du.

Hvad koster det at tanke en elbil ude? 

Det er ikke altid, man kan få ladet op ved sin egen ladeboks. Her er det vigtigt, at der er mulighed for at kunne lade op på farten ved ladestandere rundt omkring i landet.

Hvad du skal betale ved offentlige ladestandere, afhænger af, om du har et abonnement, hvor du kan lade ubegrænset, eller om du skal betale den pris, der står ved ladestanderen. Denne pris kan skifte sammen med resten af elmarkedet, men også afhængigt af om du lader ved en normallader, hurtiglader, eller såkaldt lynlader.

 

Priser på opladning af elbil ude 

Hvad koster det at oplade en elbil? Herunder kan du danne dig et overblik over, hvad det cirka koster at lade ude, hos forskellige udbydere på det offentlige ladenetværk

Clever E.ON OK Sperto
Normalladere
3,49 kr./kWh
5,5 kr./kWh
3,00 kr./kWh
4,50 kr./kWh
Hurtigladere
3,49 kr./kWh
6,5 kr./kWh
3,50 kr./kWh
4,50 kr./kWh
Lynladere
4,99 kr./kWh
6,50 kr./kWh
4,50 kr./kWh
4,50 kr./kWh

Estimerede priser – alle kan variere afhængigt af tid og sted*

All-inclusive-abonnement til opladning

Med et all-inclusive-abonnement til opladning skal du ikke tænke på hvor meget du oplader på farten. Du har nemlig mulighed for at oplade ubegrænset til et fast månedligt beløb. For at finde ud af, om et all-inklusive er det billigste for dig, bør du tage højde for følgende: 

 • Hvor meget du kører 
 • Hvor meget du lader ude 
 • Hvilken elbil du har
 • Hvad din elpris er hjemme
 • Om du får refusion 

Få billigere ladepriser ved at planlægge din opladning

Der er ingen tvivl om, at du får den billigste opladning ved at planlægge din kørsel bedst muligt.

Kan du således nøjes med at lade op, når strømmen er billigst, og måske endda køre mindre, giver du dig selv de bedste betingelser for ikke at skulle tænke over, hvad det koster at køre i elbil.

Hvad koster det at køre 100 km i elbil?

Mange stiller spørgsmålet: “hvad koster det at køre 100 km i en elbil?”

I en undersøgelse udført af FDM blev det påvist, at den gennemsnitlige omkostning ved at køre 1 km i en elbil er 289 kr. Dette svarer til en gennemsnitlig pris på 2,89 kr. pr. kilometer i en elbil.

 

El vs. benzin priser

Til sammenligning koster det i gennemsnit 3,47 kr. pr. kilometer at køre en benzinbil. Dette betyder, at elbilen er markant mere økonomisk i drift, da den har lavere omkostninger pr. kilometer sammenlignet med benzinbiler.

FAQ – ofte stillede spørgsmål

Hvad koster en elbil i drift?

Det kommer helt an på, hvad dit behov for kørsel er. Men et godt udgangspunkt er at gange dit elforbrug med strømprisen og lægge et eventuelt serviceabonnement oveni.

 

Hvad er billigst: benzinbil eller el?

Når alle faktorer er regnet med, herunder elrefusion, er det en smule billigere at køre elbil end benzinbil. Hvad det koster for dig, hænger sammen med dit kørselsbehov og din generelle kørsel, fx om du mest kører i byen med lavere fart, eller om du kører med høj hastighed på motorvejen.

Læs også disse guides

Hent app'en via vores QR-koder

Du kan scanne QR-koden med kameraet i din telefon, eller med din Google Chrome app.

Elberegner.dk er reklamefinansieret

Vi bestræber os på at vise forbrugerne et bredt udvalg af produkter og ydelser indenfor elmarkedet. Vi har valgt at håndplukke et udvalg af elselskaber, så vores sammenligning afspejler derfor ikke det samlede marked for elpriser.

Elberegner.dk modtager penge for at formidle kunder til elselskaberne. Derfor er links til elselskaberne reklamelinks. Rækkefølgen og fremhævningen af elprodukter og elselskaber kan være influeret af kommissionssatsen.

Vi er udelukkende et sammenligningssite, og er derfor ikke selv at betragte som udbyder af el.