Elberegner.dk er en annonceside - Sådan tjener vi penge

Hvad koster det at lade en elbil?

Hvis du overvejer at skifte din bil med forbrændingsmotor ud med en mere moderne, grøn og lydvenlig model, kan det være rart at danne sig et overblik over, hvad det egentlig koster at lade en elbil op. Der er nemlig ingen tvivl om, at den elektriske bil er fremtiden, og at udviklingen er godt i gang.

I denne artikel kan du blive klogere på, hvad opladning af elbil koster i pris, og hvordan du kan beregne prisen for en opladning af elbil.

Hvad koster det at køre i elbil?

Når vi taler om ladepriser, afhænger prisen i høj grad af, hvorvidt du oplader din elbil derhjemme eller ude i byen.

Dit valg af opladningssted, har nemlig stor effekt på dine omkostninger ved at køre elbil samt de priser, der er forbundet med opladning. 

Eksempel på, hvad det koster at køre elbil

I forbindelse med dette eksempel, antager vi følgende:

  • Elbilen kører 5 km pr. kWh
  • Elprisen er 3 kr. pr. kWh
  • Refusion er 0,95 kr. pr. kWh
  • Månedligt abonnement er 199 kr.

Regnestykket bliver dermed:

  • (Strømpris – refusion) * (årlig antal af km / rækkevidde) + årligt abonnement

Hvis elbilen kører 10.000 km om året, vil den dermed have en rækkevidde på ca. 2.000 kWh. Dermed vil omkostningerne til strøm være 6.488 kr., hvilket svarer til ca. 541 kr. om måneden.

Regnestykket bliver dermed:

  • (3 – 0,95) * (10.000 / 5) + 2.388 = 6.488 kr. om året.
hvad koster det at koere i elbil

Sådan beregner du, hvad det koster at køre elbil

For at sætte det op i en formel kan du regne prisen på en måned ud på denne måde:

  • Du ganger elforbrug i kilowatttimer med elprisen pr. forbrugt kilowatttime. Det tal lægger du så sammen med eventuelle omkostninger for abonnement eller serviceaftale.

Hvis du oplader elbilen hjemme med din egen variable elaftale, hænger prisen for opladning af elbil også sammen med den aktuelle strømpris; der er således forskel på, hvor belastet elnetværket er, og hvor meget en kWh koster på forskellige tidspunkter af døgnet. Det kan gøre udregningen lidt mere kompliceret, men formlen kan give dig et nogenlunde overblik.

Som det også er tilfældet med biler på fossilt brændstof, afhænger dine udgifter til elbil også af dit forbrug. Har du behov for at lade din bil op hver dag eller endda flere gange om dagen, vil det koste mere at oplade en elbil, end hvis du primært kører ud at handle et par gange om ugen.

Hvad koster det at oplade en elbil?

Hvad koster det at lade en elbil op? Nedenfor kan du danne dig et overblik over, hvor meget det kan koste at lade en elbil op derhjemme og ved offentlige standere.

Prisen for opladning af elbil afhænger som sagt af, hvorvidt du oplader elbilen hjemme eller på farten. På baggrund af vores beregninger i dette indlæg, bliver opladningspriserne som følgende:

  • Pris for opladning hjemme: ca. 116 kr. for fuld opladning
  • Pris for opladning ude: ca. 180 kr. for 80% opladning

Nedenfor kan du læse mere om, hvor meget det koster at lade elbilen op hjemme og ved offentlige standere.

 

Hvad koster det at lade en elbil op hjemme?

Hvad koster en opladning af elbil hjemme? Som vi var inde på tidligere, afhænger priser på opladning af elbiler af, hvor meget du bruger i strøm, og hvad prisen på strøm er. Du kan dog nogenlunde finde frem til din udgift ved at gange din elpris med elforbruget.

For at beregne, hvad det koster at oplade elbilen hjemme, kan du bruge denne formel:

  • (Elpris pr. kWh – refusion pr. kWh) * batterikapacitet i kWh

Hvis batteriet eksempelvis har en kapacitet på 75 kWh, din elpris er 2,5 kr. pr. kWh og du får 0,95 kr. pr. kWh refunderet i refusion, så vil det koste omkring 116 kr. at oplade elbilen derhjemme.

Regnestykket bliver dermed:

  • (2,5 – 0,95) * 75 = 116,25 kr. for en opladning hjemme.

Beregn prisen for opladning hjemme

Det kan være svært helt nøjagtigt at sige, hvor meget det koster at lade din elbil op hjemme, da du skal have faktorer som ladetab, serviceaftale og refusion med i betragtning, men benytter du dig af ovenstående formel, får du et godt estimat.

 

Du får refunderet elafgiften, når du lader hjemme med en serviceaftale

I dag tilbyder de mange ladeoperatører forskellige variationer indenfor elrefusion, og du kan derfor få en serviceaftale til forskellige priser. 

For at få elrefusoin, kræver det, at du både har et abonnement eller serviceaftale samtidig med, at du lader hjemme ved din egen ladestander. Dermed kan elselskabet nemlig differentiere mellem den strøm, der bruges specifikt til opladning af din elbil, og hvad der bruges i hjemmet.

Du skal dog være opmærksom på, at du ikke kan få refusion på elafgiften, hvis du allerede får reduceret elafgift grundet elvarme, varmepumpe eller lignende. 

hvad koster det at lade en elbil

Hvad koster det at lade en elbil op med et abonnement?

For at finde frem til, hvad det koster at lade en elbil med abonnement, kan du bruge formlen fra tidligere:

  • månedligt elforbrug x elpris + prisen for abonnement/serviceaftale.

Vælger du et abonnementløsning eller serviceaftale til din elbil, får du typisk et sted mellem 0,60 – 0,90 kr. retur for hver kWh der bruges til opladning.

Det spiller naturligvis en væsenlig rolle, når det kommer til opladningsprisen. Det skyldes at man kan få noget af elafgiften retur/reduceret, for den strøm som bruges på opladning.

Når du vælger din serviceaftale, skal du tænke på service og vedligehold af din ladeboks. Det sørger operatøren nemlig for.

Tip: Vælg det billigste tidspunkt at oplade din elbil 

Har du en variabel pris på din strøm, giver det kun mening at forsøge at planlægge dit strømforbrug, så du betaler den lavest mulige pris.

Det gælder også for opladning af elbil. Jo tættere på 0 kr. pr. kWh, desto lavere samlede udgifter har du.

Hvad koster det at tanke en elbil ude? 

Prisen for en opladning af elbilen ved offentlige ladestandere afhænger af, hvorvidt du har et ladeabonnement eller ej. Hvis du har et ladeabonnement, vil du nemlig typisk lade til en lavere pris pr. kWh.

Hvis du ikke har et abonnement, skal du betale den pris, som udbyderen af ladestanderen har bestemt. Denne pris kan skifte sammen med resten af elmarkedet, men prisen afhænger også af, hvorvidt du lader ved en normallader, hurtiglader eller lynlader. 

Som udgangspunkt vil prisen for en opladning af elbilen ligge på 2,5 – 6 kr. pr. kWh.

 

Eksempel på beregning af pris for opladning af elbil ved offentlig stander

Hvis batteriet eksempelvis har en kapacitet på 75 kWh, din elpris er 3 kr. pr. kWh, og du lader bilen til den er 80% opladt, så vil det koste omkring 180 kr. at lade en elbil op ved offentlige standere.

 

Priser på opladning af elbil ude 

Hvad koster det at oplade en elbil ved offentlige standere? Herunder kan du danne dig et overblik over, hvad det cirka koster at lade ude hos forskellige udbydere på det offentlige ladenetværk

Clever E.ON OK Sperto
Normalladere
3,49 kr./kWh
5,5 kr./kWh
3,00 kr./kWh
4,50 kr./kWh
Hurtigladere
3,49 kr./kWh
6,5 kr./kWh
3,50 kr./kWh
4,50 kr./kWh
Lynladere
4,99 kr./kWh
6,50 kr./kWh
4,50 kr./kWh
4,50 kr./kWh

Estimerede priser – alle kan variere afhængigt af tid og sted*

All-inclusive-abonnement til opladning

Med et all-inclusive-abonnement til opladning skal du ikke tænke på, hvor meget du oplader på farten. Du har nemlig mulighed for at oplade ubegrænset til et fast månedligt beløb.

For at finde ud af, om et all-inklusive er det bedste og billigste ladeabonnement for dig, kan du tage højde for følgende: 

  • Hvor meget du kører 
  • Hvor meget du lader ude 
  • Hvilken elbil du har
  • Hvad din elpris er hjemme
  • Om du får refusion 

Få billigere ladepriser ved at planlægge din opladning

Der er ingen tvivl om, at du får den billigste opladning ved at planlægge din kørsel bedst muligt.

Kan du således nøjes med at lade op, når strømmen er billigst, og måske endda køre mindre, giver du dig selv de bedste betingelser for ikke at skulle tænke over, hvad det koster at køre i elbil.

Hvad koster det at køre 100 km i elbil?

Mange stiller spørgsmålet: “hvad koster det at køre 100 km i en elbil?”

I en undersøgelse udført af FDM blev det påvist, at den gennemsnitlige omkostning ved at køre 1 km i en elbil er 289 kr. Dette svarer til en gennemsnitlig pris på 2,89 kr. pr. kilometer i en elbil.

 

Hvad koster det at lade en elbil i forhold til benzin?

Til sammenligning koster det i gennemsnit 3,47 kr. pr. kilometer at køre en benzinbil. Dette betyder, at elbilen er markant mere økonomisk i drift, da den har lavere omkostninger pr. kilometer sammenlignet med benzinbiler.

FAQ – Ofte stillede spørgsmål

Hvad koster en elbil i drift?

Det kommer helt an på, hvad dit behov for kørsel er. Men et godt udgangspunkt er at gange dit elforbrug med strømprisen og lægge et eventuelt serviceabonnement oveni.

 

Hvad er billigst: benzinbil eller el?

Når alle faktorer er regnet med, herunder elrefusion, er det en smule billigere at køre elbil end benzinbil. Hvad det koster for dig afhænger af dit kørselsbehov og kørselsadfærd – f.eks. om du mest kører i byen med lavere hastighed, eller om du kører med høj hastighed på motorvejen.

 

Hvad koster det at lade en elbil op?

Det afhænger af, hvorvidt du lader bilen ved offentlige standere eller hjemme ved din private ladeboks. Det vil ofte være dyrere at lade bilen ved offentlige standere, da de har en højere pris pr. kWh.

 

Hvad koster det at lade en elbil hjemme?

Det afhænger af din pris pr. kWh, og hvor meget strøm, du bruger til at oplade bilen. Hvis du eksempelvis kører 360 km på et fuldtopladt batteri, og du betaler 4 kr. pr. kWh, så vil det koste omkring 120 kr. at oplade elbilen hjemme.

Skrevet af

Daniel
Daniel er vores ekspert, når det kommer til opladning af elbiler. Han følger nøje med i de nyeste informationer indenfor ladeløsninger til elbiler, så han kan videregive den nyeste viden til dig, så du nemmere kan træffe den rigtige beslutning. Daniel har flere års erfaring indenfor området, og hans ekspertise gør ham i stand til at give den helt rette rådgivning, så du nemmere kan finde den rette ladeløsning til din elbil.

Bliv ringet op og få svar på dine spørgsmål

Hent app'en via vores QR-koder

Du kan scanne QR-koden med kameraet i din telefon, eller med din Google Chrome app.

Elberegner.dk er reklamefinansieret

Vi bestræber os på at vise forbrugerne et bredt udvalg af produkter og ydelser indenfor elmarkedet. Vi har valgt at håndplukke et udvalg af elselskaber, så vores sammenligning afspejler derfor ikke det samlede marked for elpriser.

Elberegner.dk modtager penge for at formidle kunder til elselskaberne. Derfor er links til elselskaberne reklamelinks. Rækkefølgen og fremhævningen af elprodukter og elselskaber kan være influeret af kommissionssatsen.

Vi er udelukkende et sammenligningssite, og er derfor ikke selv at betragte som udbyder af el.