Elberegner.dk er en annonceside - Sådan tjener vi penge

Energiskolen - En ordbog om elmarkedets begreber

Energiskolen er din guide til at forstå elmarkedets mange begreber og mekanismer, så du nemt kan gennemskue din elregning og træffe bedre valg om dit elforbrug.  

Du kan bruge vores sektion, ‘Energiskolen’, som et opslagsværk eller en ordbog for energimarkedet, hvor du kan slå spørgsmål op og få korte, konkrete svar. Hvis du vil dykke dybere ned i emnerne, kan du altid klikke videre til de relevante sektioner for mere information.

Vi har inddelt opslagsværket efter, hvad vi vurderer som sværhedsgraden af spørgsmålets kompleksitet: Grøn markerer de letforståelige emner, mens gul repræsenterer de lidt mere komplekse spørgsmål.

Elmarkedet og priser

Hvad er forskellen på et elselskab og et netselskab?

Elselskabet sælger strømmen til dig, mens netselskabet ejer og vedligeholder de ledninger og kabler, der fører strømmen til dit hjem. 

Hvad er elbørsen?

Elbørsen er den markedsplads, hvor strømmen bliver handlet. I Danmark handles strømmen primært på den fælles nordiske elbørs, Nord Pool. Her køber elselskaberne strøm fra producenterne, som de derefter sælger videre til dig som forbruger. Priserne på børsen afgøres time for time. 

Hvordan fastsættes den rå elpris?

Elprisen på Nord Pool prissættes af udbud og efterspørgsel – ikke af enkeltpersoner som Jytte eller Jørgen. Elproducenterne melder ind, hvor meget strøm de forventer at producere i det kommende døgn, mens køberne – som dit elselskab – melder ind, hvor meget de forventer at skulle bruge. I perioder med lav produktion og høj efterspørgsel stiger elpriserne, mens priserne falder, når der er høj produktion og lav efterspørgsel.

Hvad er spotprisen?

Spotprisen er den pris, som strømmen handles til på elbørsen Nord Pool. Den ændrer sig time for time. Spotprisen udgør grundlaget for den pris, du som forbruger betaler for strømmen, men elselskabet tilføjer ofte et spottillæg.

Hvad er et spottillæg?

Spottillægget er et ekstra beløb, som dit elselskab lægger oven i spotprisen på el for at dække deres egne omkostninger og fortjeneste. Spottillægget kan variere fra selskab til selskab. 

Hvad er forskellen på fast og variabel el?

Et fastpris-abonnement betyder, at du betaler en fast pris pr. kWh, uanset markedsudsving. En variabel pris følger derimod markedsprisen fra Nord Pool, som ændrer sig dagligt. Ud over den variable elpris kommer der også omkostninger til elselskabet, såsom spottillæg og en månedlig abonnementspris. 

Hvad betyder negativ elpris?

En negativ elpris betyder, at elproducenterne betaler for at afsætte strømmen i stedet for at få betaling for den. Dette sker typisk, når der er overproduktion af strøm, f.eks. ved meget vind eller sol, og samtidig lav efterspørgsel. For forbrugere med variable elaftaler kan dette betyde, at de i korte perioder kan få strøm næsten gratis eller endda tjene på at bruge strøm.

Hvorfor er strøm billigere om natten?

Strømmen er billigere om natten på grund af markedsmekanismen, udbud og efterspørgsel. Når efterspørgslen er lav, som den typisk er om natten, fordi de fleste sover, falder prisen på el.

Afgifter og Grøn Energi

Hvorfor skal jeg betale afgifter på strømmen?

Afgifter på strøm blev oprindeligt indført for at få os til at bruge mindre elektricitet og dermed skåne miljøet. Afgiften på el fungerer på samme måde som afgifter på f.eks. øl, vin, tobak og biler. Alle betaler den samme elafgift til staten, og pengene går til at dække statens udgifter, blandt andet til vedligeholdelse af elnettet og den grønne omstilling. 

Hvad var PSO-afgiften?

PSO-afgiften (Public Service Obligation) var en afgift, der blev opkrævet for at støtte vedvarende energi og grøn omstilling i Danmark. Den blev afskaffet i slutningen af 2021, og finansieringen overgik til finansloven.

 

Hvordan kan elselskaber sælge grøn strøm?

Al strøm i stikkontakten bliver blandet, så der er ingen garanti for, at den strøm, du bruger lige nu, faktisk er grøn. Elselskaber kan dog sælge grøn strøm ved at købe oprindelsesgarantier, som sikrer, at en tilsvarende mængde strøm er blevet produceret fra vedvarende energikilder som vind- eller solenergi. 

Elregninger og specifikke situationer

Hvad betyder aconto?

Aconto betyder en forudbetaling baseret på et skønnet forbrug. For elregninger betyder det, at du betaler et beløb i forvejen, baseret på dit tidligere eller forventede elforbrug. Når den endelige opgørelse over dit faktiske forbrug laves, justeres beløbet, og du kan enten få penge tilbage eller skal betale en efterregning, afhængigt af om du har betalt for meget eller for lidt. 

Hvorfor varierer min elregning fra måned til måned?

Din elregning kan variere fra måned til måned på grund af ændringer i dit elforbrug, skiftende elpriser, eller sæsonbestemt efterspørgsel. For eksempel er elforbruget ofte højere om vinteren, hvilket kan medføre højere regninger. 

Hvorfor har jeg fået en ekstraregning på el?

Ekstraregninger kan opstå, hvis dit elforbrug har været højere end forventet, hvis der er sket fejl i aflæsningen af din elmåler, eller hvis der har været prisstigninger, der endnu ikke var afspejlet i dine aconto-betalinger.

Kan jeg få kompensation ved strømafbrydelser?

Ja, i nogle tilfælde kan du få kompensation ved længerevarende strømafbrydelser. Det afhænger af netselskabets regler og varigheden af afbrydelsen. Kontakt dit netselskab for at høre om dine rettigheder.

Hvordan aflæser jeg min elmåler?

Du aflæser din elmåler ved at notere tallet, der vises på måleren, som angiver dit elforbrug i kWh. Hvis du har en digital elmåler, kan du trykke på knappen for at skifte mellem visninger, indtil du ser totalforbruget. For manuelle målere aflæser du blot det viste tal direkte. 

Hvordan kan jeg skifte elselskab?

Det er nemt at skifte elselskab og finde en ny eludbyder. Processen minder om at skifte mobilabonnement, og det kræver kun få trin. 

Hvorfor har mit forbrug indflydelse på, hvilken elaftale der er den billigste?

Dit forbrug påvirker, hvilken elaftale der er billigst, fordi elpriser normalt består af flere komponenter: en fast abonnementspris og en pris pr. kWh, du bruger. Hvis du har et lavt forbrug, kan en aftale med en lav abonnementspris være billigere, mens det ved et højt forbrug kan være vigtigere at have en lav pris pr. kWh. Derfor afhænger det af, hvordan de to dele af prisen sammensættes i forhold til dit faktiske strømforbrug. 

Hvordan påvirker elbiler mit forbrug?

Elbiler øger dit elforbrug, da de skal oplades regelmæssigt. Hvor meget forbruget stiger, afhænger af, hvor mange kilometer du kører, og hvor ofte du oplader bilen. Typisk bruger en elbil omkring 15-20 kWh per 100 kilometer. Hvis du kører meget, vil dit samlede elforbrug stige mærkbart, men du kan reducere omkostningerne ved at oplade bilen i perioder med lave elpriser, f.eks. om natten.

Vi håber, du har fundet svar på dine spørgsmål om elmarkedet her på siden. Hvis du mod forventning ikke har fundet de svar, du søgte, er du meget velkommen til at kontakte os på [email protected].

Vi bestræber os på løbende at holde informationen opdateret.

De bedste elselskaber lige nu

Se vores anbefalinger

De billigste elselskaber

Blandt udbyderne på Elberegner

Bliv ringet op og få svar på dine spørgsmål

Hent app'en via vores QR-koder

Du kan scanne QR-koden med kameraet i din telefon, eller med din Google Chrome app.

Elberegner.dk er reklamefinansieret

Vi bestræber os på at vise forbrugerne et bredt udvalg af produkter og ydelser indenfor elmarkedet. Vi har valgt at håndplukke et udvalg af elselskaber, så vores sammenligning afspejler derfor ikke det samlede marked for elpriser.

Elberegner.dk modtager penge for at formidle kunder til elselskaberne. Derfor er links til elselskaberne reklamelinks. Rækkefølgen og fremhævningen af elprodukter og elselskaber kan være influeret af kommissionssatsen.

Vi er udelukkende et sammenligningssite, og er derfor ikke selv at betragte som udbyder af el.