Elberegner.dk er en annonceside - Sådan tjener vi penge

Fast eller variabel elpris – Hvad skal jeg vælge?

Det seneste års tid, har vi set nogle utrolig høje elpriser på markedet. Derfor kan det være endnu sværere at gennemskue hvilken type el-aftale man skal vælge. Nedenfor forsøger vi at guide dig til, hvilken aftale du skal vælge i 2024.

Det er blandt andet situationen mellem Ukraine og Rusland, som er med til at skabe usikkerhed og svingende energipriser. Usikkerheden har medført at en stor andel elselskaber har lukket ned for deres fastpris-aftaler. Det skyldes at det er svært for elselskaberne at fastsætte en elpris, som kan være gældende for 12, 24 eller 36 måneder frem. 

Det betyder at du i øjeblikket, oftest kun har mulighed for at vælge mellem variable elpriser med timeafregning, eller kvartalsaftaler med faste priser i 3 måneder ad gangen.

Hvilken elaftale skal jeg vælge?

Skal man vælge en fast eller variabel pris på el? Det er et godt spørgsmål. Det kan nemlig være svært at afgøre, hvad man skal vælge af elaftale – skal det være el til fastpris eller variabel pris?
 
 

Hvilken elaftale er bedst?

Som udgangspunkt kan du vælge mellem el til fastpris eller variabel pris – men er du i tvivl, om hvilken du skal vælge? Den rette elaftale for dig afhænger i høj grad af dine præferencer og behov.
 
Hvis du gerne vil udnytte de billige strømtimer i løbet af dagen, kan det være en god idé at overveje at skifte til en variabel elpris. Ønsker du i stedet mere økonomisk tryghed i budgettet, hvor du altid betaler den samme pris pr. kWh uanset dit strømforbrug, så kan en fast elpris være det rette for dig.
 
I videoen nedenfor kan du blive klogere på, om du skal vælge en fast eller variabel el-aftale. 
Afspil video

Skal jeg vælge en variabel elpris eller en kvartals-aftale? 

Men hvilken af disse to typer el-aftaler skal man så vælge? Nedenfor vil vi give dig et overblik, over fordele og ulemper ved variable elpriser og kvartals-elpriser. 

Fast elpris - kvartalspriser

Vi anbefaler at du vælger en el-aftale med fast kvartalspris, hvis du ønsker tryghed i budgettet i en periode på 3 måneder. 

Typisk er kvartalspriserne en smule højere end de variable priser. 

Prisen er fast for de kommende 3 måneder, og kan sammenlignes med traditionelle fastprisaftaler, som typisk bare låses i en længere periode (12, 24 eller 36 måneder).

Du kan sammenligne faste elpriser lige her. 

Variabel elpris

En variabel elpris betyder at du får en el-aftale som følger markedsprisen på el. 

Derfor sparer du penge når markedsprisen er lav. Stiger markedsprisen vil det omvendt også betyde, at din elpris stiger. 

En variabel elpris svinger altså time for time, og der kan være stor forskel på hvad du betaler for strømmen i løbet af døgnet.

Elprisen kan eksempelvis godt være 5 gange lavere, når prisen er lavest, end når den er på sit højeste. Sammenlign variable priser her

Fordelene ved at vælge en kvartalspris lige nu

Der kan være fordele ved at vælge en kvartalsaftale, og du skal vælge denne type hvis: 

  • Du vil kende din elpris i et kvartal ad gangen 
  • Hvis du tror på at elprisen stiger, inden for de næste 3 måneder 
  • Du ikke orker at bruge tid på at følge elprisen time for time, da din elpris er fast over hele døgnet
  • Hvis du har et mindre elforbrug, hvor du ikke har mulighed for at ændre særlig meget på dine elvaner (eksempelvis hvis du ikke selv har opvaskemaskine, vaskemaskine eller elbil).

Fordele ved at vælge en variabel elpris lige nu 

Der er ligeledes fordele ved at vælge en variabel aftale, og du bør vælge denne type aftale hvis: 

  • Du har det fint med at vælge en elpris, som kan variere over tid 
  • Hvis du har mulighed for at flytte dit forbrug til dit billigste timer på døgnet, ved at følge elprisen time for time
  • Du har et større elforbrug fx. hvis du har en elbil, varmepumpe eller hvidevarer som opvaskemaskine, tørretumbler m.fl. Jo større andel af forbruget du kan omlægge til når strømmen er billigst, desto større besparelser vil du opnå på den månedlige elregning

Ofte er elprisen billigst om natten, eller i formiddagstimerne, hvorfor det kan være svært for mange at flytte forbruget hertil enten på grund af søvn eller arbejde, som skal passes. 

Derfor kan det være en god idé, hvis ens hvidevarer, har mulighed for at starte via. en timer.

Prisudviklingen for faste og variable produkter

Grafen viser udviklingen i både variable og faste elpriser fra 2022 til 2023. Grafen viser, at de variable priser har været betydeligt lavere end de faste. 

Personer med en fast elpris vil således kunne have sparet en del, ved at have skiftet til en variabel elpris. 

Skal jeg vælge en elaftale med fast eller variabel elpris?

Hvad er bedst – fast eller variabel el? El er nødvendig for alle husstande, hvis du vil have strøm i stikkontakten. Derfor er det også vigtigt at kende til dine muligheder, når du skal have en elaftale til din bolig. Der findes to forskellige muligheder, når du skal have en elaftale. Du kan enten vælge en aftale med en fast elpris eller en aftale med variabel elpris.

Vil du gerne have tryghed og kende til dine månedlige udgifter i forhold til dit elforbrug, er en fast elaftale altid det bedste valg. Her får du en fast elpris pr. kWh, så du har noget specifikt at gå efter i dit budget.

Vælger du derimod en variabel elpris, kender du ikke til den præcise elpris. Til gengæld er der mulighed for at spare penge, når markedsprisen er lav. Kigger vi på den samlede pris over en længere periode, er det typisk den variable elpris, der har den laveste pris i sidste ende. Kan du derfor indfinde dig med ikke at kende den eksakte pris, kan en variabel elpris være det rette for dig at vælge.

Om du skal vælge variabel eller fast elpris, handler altså om dine egne præferencer. En fast elpris giver dig mere tryghed og et kendskab til prisen pr. kWh hver eneste måned, hvorimod en variabel elpris både kan betyde en højere eller lavere pris alt efter markedsprisen, som du kan få et overblik over her. Det sker på den bekostning, at du ikke kender til prisen pr. kWh, men i stedet varierer den ud fra forskellige faktorer.

Hvad betyder fast pris på el?

En fast elpris er, som navnet også antyder, en fast pris på el hver måned. Du vil her få en fast pris pr. kWh, du bruger, og det kan give tryghed og ro i hverdagen. Du kender nemlig prisen på din elregning hver eneste måned, når du vælger en elaftale til en fast elpris.

Med en fast elpris er der ingen ændringer i din elpris alt efter markedet. En fast elpris ændrer sig ikke, selvom markedsprisen på den nordiske elbørs gør. Du køber el til en fast pris hos et elselskab, og det vil være den faste pris i hele aftaleperioden. Når du laver en elaftale med fast elpris, vil din elpris være fast i 12, 24 eller 36 måneder ad gangen. Aftalens længde handler selvfølgelig om det respektive elselskab, som du vælger, og det er kun prisen, der vil være fast i en bestemt periode. Din elaftale må kun være bindende i maksimalt seks måneder hos dit elselskab, så du altid kan vælge en anden eludbyder, hvis du vil skifte.

Prisen på en fast elaftale varierer, alt efter hvilken udbyder du vælger. Prisen for en fast elaftale dækker alle udgifter for blandt andet dit elforbrug, abonnement, og gebyrer til elselskabet. Derfor er det også vigtigt at kigge på prisen for dit abonnement og ikke kun din faste elpris, hvis du vil have den billigste elaftale.

 

Fordele ved en fast pris på el

Som nævnt er der en række fordele ved fast el, der er værd at tage med i dine overvejelser, når du skal beslutte dig for, om du skal vælge en fast eller variabel pris på el.

Først og fremmest er den helt store fordel, at du kender til prisen pr. kWh, du bruger. Det giver dig tryghed i budgettet, så du altid kender til den regning, der kommer måneden efter. Derudover vil du spare penge, hvis markedsprisen stiger.

Prisen på fast el varierer også, når du ikke har lavet en elaftale. Derfor er en anden fordel også, at du kan skifte til et andet elselskab, når prisen er lav. Dog skal du her være opmærksom den bindingsperiode, som du har ved dit nuværende og kommende elselskab. Du kan ikke skifte eludbyder, hvis du stadigvæk er bundet af din gamle elaftale. Ved at tegne en aftale, der eksempelvis gælder for 24 måneder, vil du få en fast lav pris på el i denne periode.

 

Ulemper ved fast pris på el

Kigger vi på ulemperne ved at vælge en fast elpris, vil du typisk betale en lidt højere pris pr. kWh om måneden i gennemsnit. Det viser statistikker hos blandt andet Seas-nve, hvor den gennemsnitlige pris ligger højere, end hvis du vælger en variabel elpris.

Ligesom du vil spare penge, når markedsprisen er høj, er en anden ulempe også, at du ikke får glæde af lavere priser, når markedsprisen falder, som det er tilfældet ved en variabel elpris.

Fordele ved fast elpris Ulemper ved fast elpris
Du kender prisen pr. kWh hver måned
Du betaler typisk en lidt højere kWh pris om måneden
Du sparer penge, når markedsprisen er høj
Du får ikke glæde af de alve priser, når markedsprisen falder

Hvad betyder en variabel elpris?

For at finde frem til, om du skal vælge en variabel eller fast elpris, skal du selvfølgelig også kende til betydningen af en variabel elpris. Her er der ikke tale om en fast pris pr. kWh, men i stedet ændrer prisen sig i takt med markedsprisen på den nordiske elbørs, Nord Pool.

På Nord Pool bliver prisen fastsat på baggrund af udbud og efterspørgsel, og din pris kan ændre sig fra time til time. Det betyder for dig, at med en variabel elaftale vil prisen på el både kunne stige og falde hver måned. Du betaler altså en varierende pris pr. kWh, som følger markedets priser.

Når du vælger en elaftale med en variabel elpris, vil din pris følge markedsprisen, og du vil kende til timeprisen på el i de næste 24 timer. Udbud og efterspørgsel sker på baggrund af danskernes forbrug af strøm. Skal du bruge strøm samme tid som mange andre danskere, vil prisen typisk stige. Bruger du derimod strøm, når der er en mindre belastning på elnettet, får du en lavere pris.

Det betyder også, at du har mulighed for at spare ekstra penge, hvis du vælger at bruge mere strøm på de dage, hvor prisen er lavest. Det kan eksempelvis være om natten, hvor strømforbruget i Danmark er lavt, og der dermed er en mindsket efterspørgsel.

 

Fordele ved en variabel pris på el

Kigger vi på fordele ved en variabel elpris, er den største fordel, at du sparer penge på el, lige så snart prisen er lav. Din pris vil følge den nordiske markedspris, der ofte er lavere i sommermånederne end om vinteren, grundet en lavere efterspørgsel.

En variabel elpris er for dig, der gerne ikke har noget behov for at kende den eksakte pris på el hver måned, men i stedet gerne vil satse på den laveste pris, som er det store frynsegode ved variabel el.

 

Ulemper ved en variabel pris på el

Kigger vi i stedet på ulemper ved en variabel elpris, får du ikke den samme vished og tryghed, som det er tilfældet med en fast elpris. I stedet er der en større risiko for at få en høj elpris i nogle perioder, fordi efterspørgslen på markedet er større. Det kan særligt være i vinterperioden, hvor lave temperaturer er ensbetydende med højere elpriser.

Fordele ved variabel elpris Ulemper ved variabel elpris
Du sparer penge, når markedsprisen er lav
Din pris pr. kWh stiger, når markedsprisen stiger
Du kan bruge strømmen, når den er billigst - og dermed spare penge
Du har ikke den samme tryghed i budgettet

El til variabel eller fast pris – hvad er billigst?

Hvad er billigst – variabel eller fast elpris? Den billigste løsning for dig kan både være en fast eller variabel elpris. Det skifter nemlig, om det er billigst at vælge en fast eller variabel pris på el. Over tid vil en variabel elpris ofte komme tæt på indkøbsprisen, og det er en god løsning, når prisen på el er lav, men omvendt kan du også risikere højere priser i nogle perioder.

Vælger du derimod en fast elpris, kan du hurtigt beregne den månedlige pris på el, fordi du allerede kender til prisen pr. kWh i din elaftale. Markedsprisen for en fast elaftale vil løbende ændre sig, og ved at holde øje hos eludbyderne, har du mulighed for at sikre dig fast el til en lav pris ved at slå til på det rigtige tidspunkt, og på den måde få en billig og fast elaftale.

Det kan være en god idé at undersøge de nuværende priser på markedet. Det vil give dig et indblik i, hvor stor forskel der er på de to forskellige muligheder, og på den måde får du et bedre vurderingsgrundlag, når du skal vælge enten en fast eller variabel elaftale. 

 

Hvilken elaftale har jeg?

Er du i tvivl om, hvilken elaftale du har på nuværende tidspunkt? Det er heldigvis ganske simpelt at finde ud af. På din elregning står der nemlig tydeligt, hvilken elaftale du har på nuværende tidspunkt. Hvis du er i tvivl, kan du også ringe til dit elselskab.

Følg elpriserne og dit strømforbrug live

Vil du også gerne have mulighed for at følge både elpriserne og dit strømforbrug live? Så anbefaler vi, at du tager et nærmere kig på Elberegner-appen.

Elberegner-appen giver dig nemlig et hurtigt og overskueligt overblik over elpriserne i løbet af dagen, så du kan planlægge dit forbrug efter de billigste elpriser. Derudover kan du bl.a. også tilkoble din elmåler til appen, så du kan følge dit strømforbrug live. 

fast-eller-variabel-elpris

FAQ – Ofte stillede spørgsmål

Hvad er fast el?

Fast el betyder at du betaler den samme pris pr. kWh hver måned. Hvis der er udsvingninger på markedsprisen, påvirker det således ikke din elpris.

 

Hvad er variabel el?

Variabel el betyder at elprisen, følger markedsudviklingen på den nordiske elbørs Nordpool. Prisen skifter afhængigt af udbud og efterspørgsel.

 

Hvad er bedst – variabel eller fast elpris?

Hvorvidt du skal vælge en elaftale med el til fast pris eller variabel pris afhænger af dine præferencer og behov. Hvis du ønsker at udnytte de billige strømtimer i løbet af dagen, bør du vælger en variabel elaftale. Ønsker du mere tryghed i budgettet, hvor du altid betaler den samme pris pr. kWh, så bør du vælge en fast el aftale.

Skrevet af

Nicoline
Nicoline er vores ekspert indenfor elselskaber. Med mange års erfaring i energibranchen har hun opbygget en dyb forståelse for, hvordan elselskaber opererer og hvordan man gennemskuer deres priser. Nicoline hjælper dig med at finde de bedste udbydere, så du kan finde den helt rette løsning til din husstand. Hendes omfattende viden gør det lettere for dig at træffe informerede beslutninger om dit valg af elselskab, så du kan spare penge på elregningen.
Nemme sparetips til din elregning?
Du skal blot skrive dig på vores liste herunder, og vi sender dem direkte til din indbakke.

Gode råd behøver ikke være dyre, og det gør din elregning heller ikke!
sparetips-el

Bliv ringet op og få svar på dine spørgsmål

Hent app'en via vores QR-koder

Du kan scanne QR-koden med kameraet i din telefon, eller med din Google Chrome app.

Elberegner.dk er reklamefinansieret

Vi bestræber os på at vise forbrugerne et bredt udvalg af produkter og ydelser indenfor elmarkedet. Vi har valgt at håndplukke et udvalg af elselskaber, så vores sammenligning afspejler derfor ikke det samlede marked for elpriser.

Elberegner.dk modtager penge for at formidle kunder til elselskaberne. Derfor er links til elselskaberne reklamelinks. Rækkefølgen og fremhævningen af elprodukter og elselskaber kan være influeret af kommissionssatsen.

Vi er udelukkende et sammenligningssite, og er derfor ikke selv at betragte som udbyder af el.