Elberegner.dk er en annonceside - Sådan tjener vi penge

Energimærkning af hus

Det er aldrig for sent at få lavet et energimærke af huset, mens du bor i dit hjem. På den måde bliver du nemlig bevidst om, hvor meget energi der faktisk bliver brugt, og om der er steder i hjemmet, hvor det er værd at sætte ind og få gjort din bolig så energioptimal som muligt. 

I forbindelse med salg er det faktisk et lovkrav, at huset har et energimærke – men det er altid en god idé at få undersøgt, om der er mere, du selv kan gøre. Vil du have en ekspert til at gennemgå dit hus? Så bestil et gratis energitjek her.

Vælger du at få lavet et energimærke til boligen, kan du med fordel indhente flere forskellige tilbud. På den måde kan du danne dig et overblik over både omfang og pris i forbindelse med at få en bestemt energiklasse på huset. Følger du linket, vil du få tre uafhængige tilbud på energimærkning af din bolig.

I indlægget her svarer vi bl.a. på, hvad et energimærke er, og hvad et energimærke koster.

energimærke af bolig

Hvad er energimærkning af huse?

For at forstå vigtigheden af energimærket på dit hus, kan det være nyttigt med en kort energimærke forklaring. 

Energimærket på huset har betydning for, hvordan dit hus samlet set bliver vurderet. Det er særlig relevant i forhold til din energiregning, men er som nævnt også lovpligtigt, hvis du står over for at skulle overdrage din bolig til nye ejere. 

Energimærket, huset får, ligger på en skala fra energiklasse A til G, hvor A er den bedste vurdering. Det vil sige, at boligen, ifølge vurderingen, holder optimalt på varme og ikke står over for at skulle have foretaget forbedringer af eksempelvis dårlig isolering eller dårlige vinduesrammer. Energiklassen bliver altså ikke kun sat ud fra husets nuværende stand, men også ud fra det energipotentiale, der er i boligen. Og faktisk er det ikke kun energimærkning af huse, der er et lovkrav. Også energimærkning af lejligheder skal foretages, når ejerskabet skifter hænder.

Hvad koster energimærkning af hus?

Den endelige pris på energimærket til boligen afhænger af antal kvadratmeter, der skal energimærkes. I privat sammenhæng er der en øvre grænse for, hvad energimærker til huse og boliger i øvrigt må koste. 

I næste afsnit tager vi udgangspunkt i den øvre grænse, som er fastsat af Energistyrelsen.

Priser på energimærke til hus

Følgende priser er gældende fra 1. januar 2024.

  • Bygning under 100 m2 – 6.966 kr. inkl. moms
  • Bygning på 100-199 m2 – 7.664 kr. inkl. moms
  • Bygning på 200-299 m2 – 8.361 kr. inkl. moms
  • Enfamiliehus uden bygningsgennemgang (nyere enfamiliehuse under 25 år får ofte en automatmærkning) – 1.260 kr. inkl. moms.

Derudover skal du være opmærksom på følgende tal og oplysninger:

Maksimumhonoraret blev pr. 1. januar 2024 nedsat med:

  • 417 kr. inkl. moms ved ejendomme opført senere end 1. januar 1980
  • 1.384 kr. inkl. moms ved bygninger med foreliggende energimærke udført i overensstemmelse med energimærkereglerne fra 1. september 2006
  • 277 kr. inkl. moms, hvis den vurderende energikonsulent modtager målfaste tegninger med information om rørdimensioner og -længder samt information om isoleringstykkelser i skjulte konstruktioner.

Kilde: Energistyrelsen, 2024.

Den første januar hvert år kommer der en prisregulering, som er lavet af Danmarks Statistik på baggrund af prisnettoindekset. 

Vil du være sikker på, hvad prisen på energimærket i dit hus præcis bliver, kan du med fordel indhente tilbud fra professionelle.

 

Lovkrav om energimærkningsrapport i forbindelse med salg

I forbindelse med salg skal det gyldige energimærke (til hus eller lejlighed) altid være synligt i salgsannoncer. Lejer du dit hus eller lejlighed ud i mere end fire uger, skal energimærket også være synligt.

Hvem er ansvarlig for energimærkning? 

Ved hussalg er det altid sælger, der har ansvar for, at boligen har et gyldigt og synligt energimærke. På den måde hjælper man køber med at forstå, hvor der kan eller skal laves forbedringer. Er der tale om overtagelse af en ejerlejlighed, er det ejerforeningen, der har det endelige ansvar for energimærket i både lejlighed og bygningen generelt.

 

Hvem laver energimærker til huse?

Det er energimærkningskonsulenter, der står for at vurdere en bygning og lave energimærket. Er du interesseret i at indhente forskellige tilbud til din situation, kan du besøge siden her.

Skal du søge tilskud til energiforbedringer? Husk kravet om et gyldigt energimærke 

Mange boliger kan med fordel få lavet en gennemgang af en energikonsulent og få foretaget energiforbedringer. Du kan ofte få tilskud til forbedringerne, hvilket dog kræver, at bygningen har et gyldigt og tidssvarende energimærke – altså et energimærke fra 2012 eller nyere. 

Det betyder blandt andet, at din ansøgning om tilskud til energiforbedringer i form af isoleringskrav og energikorrekte ruder i vinduerne først kan godkendes, når energimærket er lavet.

FAQ – ofte stillede spørgsmål

Hvordan får jeg et energimærke på mit hus?

Du bestiller et energimærke til huset ved at få lavet en vurdering af en energimærkningskonsulent.

 

Hvad betyder energimærkning af huse?

Energimærkning af huse er den vurdering, der bliver lavet for at fastlægge, om boligen holder godt nok på energien, eller om der er et energipotentiale, der endnu ikke er udfyldt.

 

Hvor længe er et energimærke gyldigt?

Et nyt energimærke til huse og lejligheder er gyldigt i 10 år.

Skrevet af

Nicoline
Nicoline er vores ekspert indenfor elselskaber. Med mange års erfaring i energibranchen har hun opbygget en dyb forståelse for, hvordan elselskaber opererer og hvordan man gennemskuer deres priser. Nicoline hjælper dig med at finde de bedste udbydere, så du kan finde den helt rette løsning til din husstand. Hendes omfattende viden gør det lettere for dig at træffe informerede beslutninger om dit valg af elselskab, så du kan spare penge på elregningen.

Bliv ringet op og få svar på dine spørgsmål

Hent app'en via vores QR-koder

Du kan scanne QR-koden med kameraet i din telefon, eller med din Google Chrome app.

Elberegner.dk er reklamefinansieret

Vi bestræber os på at vise forbrugerne et bredt udvalg af produkter og ydelser indenfor elmarkedet. Vi har valgt at håndplukke et udvalg af elselskaber, så vores sammenligning afspejler derfor ikke det samlede marked for elpriser.

Elberegner.dk modtager penge for at formidle kunder til elselskaberne. Derfor er links til elselskaberne reklamelinks. Rækkefølgen og fremhævningen af elprodukter og elselskaber kan være influeret af kommissionssatsen.

Vi er udelukkende et sammenligningssite, og er derfor ikke selv at betragte som udbyder af el.