Elberegner.dk er en annonceside - Sådan tjener vi penge

Hvor lang tid tager det at lade en elbil op?

Hvis du er interesseret i at blive klogere på, hvor lang tid det tager at oplade en elbil, er du landet på den helt rette side. I denne tekst gør vi dig nemlig klogere på ladetiden for en elbil.

 

Disse 3 faktorer har indflydelse på elbilens ladetid 

Når det kommer til, hvor lang tid det tager at lade en elbil op, er der tre ting, du skal kende til:

  • Elbilens batteri – hvor lang tid det tager at oplade et bilbatteri, hænger typisk sammen med, hvor meget strøm det kan og skal lagre. Jo mere strøm, desto længere tid skal du regne med.

  • Elbilens ladeudstyr – uanset hvor meget strøm dit bilbatteri har af kapacitet, kan det ikke lade hurtigere, end det udstyr bilen har. Hvor lang tid det tager at oplade en elbil, fx med 22 kW, er derfor betinget af udstyret. Tager vi udgangspunkt i 22 kW, vil tiden her som regel ligge mellem 1-1,5 time.

  • Ladetypen – endeligt er tiden også betinget af, hvordan du lader din elbil op. Lader du med et almindeligt stik i privaten (et såkaldt mormorstik), har du din egen ladeboks i hjemmet, eller bruger du en offentlig hurtiglader eller lynlader?

Hvor lang tid tager det at oplade en elbil?

Opladningstiden for en elbil varierer betydeligt afhængigt af hvilken type ladestation, der benyttes, og bilens batteristørrelse. Generelt set kan opladningstiden variere fra under 10 minutter til op til 30 timer.

Typisk ladetid for elbil:

  • Mormorstik (almindelig stikkontakt):
    Det tager op til 20 timer at oplade en elbil fuldt ud via mormorstikket. Dette er den langsomste metode, da den benytter en almindelig stikkontakt.

  • Opladning hjemme:
    En ladeboks derhjemme kan reducere opladningstiden til under 10 timer. Denne løsning er praktisk, især hvis du oplader bilen om natten, hvor strømmen ofte er billigere.

  • Hurtiglader:
    Hurtigladere kan oplade en elbil til 80% kapacitet på cirka 45 minutter. Dette er ideelt for hurtige opladninger på farten.

  • Lynlader:
    Lynladere kan oplade de nyeste elbiler til 80% kapacitet på under 10 minutter. Teknologien forbedres konstant, hvilket reducerer opladningstiden betydeligt.

Ladetid med mormorstik 

Den mest langsomme måde at lade din elbil op på er ved at benytte det kabel, der følger med elbilen. Kablet stikkes i en almindelig stikkontakt, og så er du ellers i gang. Med mormorstikket får du en opladningseffekt på under fem kW. Det svarer til, at din bil skal være i oplader i op til 20 timer.

Derudover bør du altid sikre dig, at din stikkontakt kan klare opgaven, så der ikke opstår brand pga. overophedning eller manglende vedligeholdelse. Få evt. en fagmand, fx en autoriseret elektriker, til at se nærmere på din installation, inden du giver dig i kast med mormorstikket.

ladetid-mormor-kabel
ladetid-hjemme

Opladningstid med ladeboks derhjemme 

En ladeboks derhjemme er helt sikkert med til at nedbringe, hvor lang tid det tager at lade en elbil op. Mange nye bokse har en effekt på 22 kW eller mere, hvilket får den samlede ladetid ned under 10 timer. 

Det kan lyde af meget, men hvis du lader om natten, hvor strømmen i øvrigt oftest er billigst, er en ladeboks derhjemme en god løsning.

Så lang tid tager det at oplade med en lynlader

Teknologien for elbilers batterier udvikler sig hele tiden. Det betyder, at jo nyere model elbil du har, desto hurtigere kan du forvente at få ladet din elbil op til 80 % kapacitet med en lynlader. 

Det tager således ikke engang 10 minutter for de nyeste elbiler at blive køreklar igen med de lynhurtige ladere. Der er ingen tvivl om, at ladetiden for elbiler bliver kortere og kortere.

opladningstid-lynlader

Hurtiglader-opladningstid 

Har du et abonnement hos en privat ladeoperatør, kan du med fordel benytte en af deres hurtigladere, der står rundt omkring i landet. 

Effekten på disse er nemlig ganske høj, faktisk i omegnen af 50 kW, hvilket betyder, at din elbil kan blive ladet op til 80 % kapacitet i løbet af tre kvarter. 

Opladningstid for mest populære elbiler

I den nedenstående tabel får du et overblik over tidsforbruget til opladning for de mest solgte elbiler i første kvartal 2020. Opladningstiden tager udgangspunkt i at du oplader elbilen hjemme, og er baseret på en startkapacitet på 0-10% batteristrøm og fuld opladning til omkring 100%. 

Vær opmærksom på, at flere faktorer kan påvirke den endelige opladningstid for bilen. Dette inkluderer valget af opladekabel samt ladeboksens effekt. Hvis du benytter en ladeboks med 11 kW, vil din opladningstid være kortere sammenlignet med brugen af en 3,7 kW ladeboks.

Mærke Bilmodel Opladningstid
Tesla model 3
Standard range plus 55 kWh
5 – 8 timer
Tesla model 3
Long range dual motor 75 kWh
7,5 time – 11,5 time
Tesla model 3
Long range Performance dual motor
8 – 12,5 time
Volkswagen ID 3
1 st, 62 kWh
6 – 9,5 time
Volkswagen ID 3
Pro performance, 62 kWh
6 – 9,5 time
Volkswagen ID 3
Pro S, 82 kWh
8 – 12,5 time
Kia E-Niro
39 kWh
6,5 time
Kia E-Niro
64 kWh
10,5 time
Nissan LEAF
40 kWh
6-7 timer
Nissan LEAF
E+ 62 kWh
10 timer
Renalut ZOE
ZE50 R110 52 kWh
3 – 9 timer
Renalt ZOE
ZE50 R135 52 kWh
3 – 9 timer
Skoda
ENYAQ 80 iV, 82 kWh
8 – 12 timer
Hyundai KONA
39 kWh
4- 6 timer
Hyundai KONA
64 kWh
6 – 7 timer

FAQ – ofte stillede spørgsmål

Hvor hurtigt lader en elbil?

Hvor hurtigt din elbil lader, afhænger af dens batteri, ladeudstyr og ikke mindst ladetypen. Ifølge ovenstående tabel vil en opladning af en elbil typisk tage mellem 3-12 timer afhængig af bilmærke.

 

Hvor hurtigt kan man lade en elbil?

Hvor hurtigt din elbil oplader afhænger af den valgte opladningsmetode. Hvis du foretrækker den hurtigste opladningstid, bør du oplade bilen med en lynlader, som kan klare opladningen på mindre end 10 minutter.

 

Hvilken elbil oplader hurtigst?

Teknologien for elbilers opladningshastighed er generelt innovativ og i konstant vækst, men hvis du vil være sikker på at have det elbilmærke, der lader hurtigst, er Tesla nok mærket, du skal gå med.

Skrevet af

Daniel
Daniel er vores ekspert, når det kommer til opladning af elbiler. Han følger nøje med i de nyeste informationer indenfor ladeløsninger til elbiler, så han kan videregive den nyeste viden til dig, så du nemmere kan træffe den rigtige beslutning. Daniel har flere års erfaring indenfor området, og hans ekspertise gør ham i stand til at give den helt rette rådgivning, så du nemmere kan finde den rette ladeløsning til din elbil.

Læs også disse guides

Bliv ringet op og få svar på dine spørgsmål

Hent app'en via vores QR-koder

Du kan scanne QR-koden med kameraet i din telefon, eller med din Google Chrome app.

Elberegner.dk er reklamefinansieret

Vi bestræber os på at vise forbrugerne et bredt udvalg af produkter og ydelser indenfor elmarkedet. Vi har valgt at håndplukke et udvalg af elselskaber, så vores sammenligning afspejler derfor ikke det samlede marked for elpriser.

Elberegner.dk modtager penge for at formidle kunder til elselskaberne. Derfor er links til elselskaberne reklamelinks. Rækkefølgen og fremhævningen af elprodukter og elselskaber kan være influeret af kommissionssatsen.

Vi er udelukkende et sammenligningssite, og er derfor ikke selv at betragte som udbyder af el.