Elberegner.dk er en annonceside - Sådan tjener vi penge

Flexafregning solceller: Hvad betyder det for dig med solcelleanlæg?

Er du ejer af et solcelleanlæg, kan du sælge den overskydende mængde strøm, som du producerer. Med et solcelleanlæg vil der unægteligt være nogle tidspunkter, hvor du producerer mere strøm end den mængde, du reelt set har brug for, ligesom der er andre perioder, hvor du vil mangle strøm. 

Det betyder, at du både vil skulle give strøm til elforsyningen og tage strøm derfra. Det er endnu ikke muligt at anvende energi, der 100 % er fra solceller endnu. Af den årsag er man nødt til at skulle supplere med strøm fra andre elselskaber

Flexafregning af solceller betyder for alle ejere af solcelleanlæg, at netselskaber holder øje med den pris på strøm, du enten har afgivet eller aftaget – og det gør de time for time. Der vil blive afregnet til spotpris, hvis du afgiver strøm, altså sælger strøm. Derimod vil du være nødt til at betale en anden pris til elselskabet, hvis du aftager strøm.

flexafregning solceller

Hvorfor overgås der til flexafregning?

Denne flexafregning af solceller betyder helt konkret, at man som elforbruger får en mere fair pris på el. Det skyldes, at det nu er muligt for elselskaberne at udregne elforbruget time for time. 

Det giver en mere retvisende elpris for elforbrugerne, og selve strømprisen vil følge markedsprisen i lige netop den time, strømmen forbruges. Strømprisen bliver altså billigere for dig som forbruger, når solceller og vindmøller leverer en stor mængde strøm til elnettet.

Oplever man som forbruger, at der bliver brugt en større mængde af strøm i det øjeblik, at prisen på el er lav, er det muligt at indpasse mere vedvarende energi i elsystemet. Det kan for eksempel være energi fra solceller. 

Gennem det mere fleksible elforbrug kan man være med til at minimere det enorme pres, der er på elnettet. Det vil sige, at der er et langt mindre behov for dyre investeringer, og det vil spare forbrugeren for store omkostninger. Derfor er denne flexafregning af solceller-ordning fremmende i forhold til den grøn energi og den grønne omstilling, ligesom den er til stor gavn for forbrugeren.

Hvordan blev solceller afregnet før flexafregning?

Før flexafregningen modregnede man prisen for den strøm, der blev afgivet, i den pris, man betalte for strømmen. Med flexafregningen registrerer man nu disse priser hver for sig. 

Det vil sige, at salget af strøm, du producerer til netselskabet, vil blive afregnet til den timespotpris, der gør sig gældende for strømmen. Skal du omvendt købe strøm, er det noget, du selv skal aftale med dit elselskab.

 

Flexafregning gør, at strømmen opleves dyrere

Køber du strøm af dit elselskab, skal du betale moms. Sælger du strøm, er det omvendt uden moms, og du må sælge op til 7.000 kroner strøm uden at skulle betale skat af beløbet

Overgangen til flexafregning af solceller betyder, at du som forbruger formentlig kan føle, at strømmen er blevet dyrere, end den var tidligere. Det er fordi, at den strøm, du henholdsvis giver og tager, ikke længere bliver modregnet. 

Det skyldes også, at du bliver momsopkrævet for hvert køb af strøm på timebasis. Flexafregningen giver da også – ifølge Energinet – et underskud på mellem 200 og 500 kroner hvert år for den gennemsnitlige solcelleejer, når man sammenligner med den beregningsmetode, man brugte tidligere. 

strømmen kan opleves dyrere med flexafregning

Fordele ved flexafregning for solcelleejere 

Fordelen for denne nye flexafregning er, at ejerne af solcelleanlæg kan udnytte prisvariationen, der som bekendt svinger enormt meget i løbet af et døgn. Det er en god idé at vælge et solcelleanlæg med 6 kW, hvis du gerne vil have mulighed for at udnytte fordelene ved flexafregning. 

Skrevet af

Nicoline
Nicoline er vores ekspert indenfor elselskaber. Med mange års erfaring i energibranchen har hun opbygget en dyb forståelse for, hvordan elselskaber opererer og hvordan man gennemskuer deres priser. Nicoline hjælper dig med at finde de bedste udbydere, så du kan finde den helt rette løsning til din husstand. Hendes omfattende viden gør det lettere for dig at træffe informerede beslutninger om dit valg af elselskab, så du kan spare penge på elregningen.

Bliv ringet op og få svar på dine spørgsmål

Hent app'en via vores QR-koder

Du kan scanne QR-koden med kameraet i din telefon, eller med din Google Chrome app.

Elberegner.dk er reklamefinansieret

Vi bestræber os på at vise forbrugerne et bredt udvalg af produkter og ydelser indenfor elmarkedet. Vi har valgt at håndplukke et udvalg af elselskaber, så vores sammenligning afspejler derfor ikke det samlede marked for elpriser.

Elberegner.dk modtager penge for at formidle kunder til elselskaberne. Derfor er links til elselskaberne reklamelinks. Rækkefølgen og fremhævningen af elprodukter og elselskaber kan være influeret af kommissionssatsen.

Vi er udelukkende et sammenligningssite, og er derfor ikke selv at betragte som udbyder af el.