Elberegner.dk er en annonceside – Sådan tjener vi penge

Solcelletag ⇒ Kan det betale sig?

Det har aldrig været mere aktuelt eller vigtigt, at vi skal passe på vores klima og reducere vores klimaaftryk. Klimaændringerne er alvorlige. I takt med at det går op for folk, at vi er nødt til at gøre en større indsats for klimaet, bliver det at have et solcelletag rundt om i Danmark mere og mere populært.

uintegreret solcelletag

Solcelletag: Godt for miljø og pengepung

Et solcelletag udnytter solens stråler til at skabe miljøvenlig og grøn strøm, hvor CO2-udledningen er minimal. Tag med solceller bygger derfor på en bæredygtig og vedvarende energiform, der er skånsom for vores klima.

Du gør altså noget godt for vores klima, når du vælger at få solceller på taget. Men faktisk kan et solcelletag også være en ganske rentabel investering for dig. Særligt hvis du alligevel står overfor at skulle have udskiftet dit gamle hustag.

I denne artikel kan du få et overblik over alt, hvad du bør være opmærksom på, hvis du overvejer at få solceller på dit tag. Læs med og bliv klogere på, hvad det koster at få et solcelletag, hvorvidt du har mulighed for at få et tilskud til solcellerne, og hvilke typer solcelletag der findes.

Hvad koster et nyt tag med solceller?

Det kan være svært at give et helt præcist svar på, hvad det koster at få et solcelletag. Den endelige pris afhænger nemlig af flere faktorer. 

For at gøre det mere gennemskueligt for dig vil vi nedenfor gennemgå de ting, der har indflydelse på prisen for et nyt tag med solceller.

Disse 4 ting spiller ind på prisen på dit solcelletag

 
  1. Integreret eller uintegreret: Når du skal have et solcelletag, skal du tage stilling til, om du vil have de traditionelle solcelleanlæg, som monteres oven på dit tag, eller om du vil have solceller integreret i dit tag. Uintegrerede solceller er en billigere løsning end integrerede solceller. Mange synes dog, at de integrerede er en pænere løsning.
  2. Hvor omfattende tagudskiftningen er: Solcelletag-prisen afhænger desuden af, hvor stort et tagareal der skal skiftes. Prisen udregnes nemlig i kr. pr. m2.
  3. Tillægsudstyr: Hvis du ønsker tillægsudstyr som for eksempel ovenlysvinduer eller en skorsten til dit solcelletag, så vil det også øge prisen.
  4. Kompleksiteten af taget: Hvis du har en kompliceret tagudformning, der kræver mange inddækninger, vil det også påvirke prisen på dit solcelletag.

Kan det betale sig at få solceller på taget?

Et solcelletag vil typisk tjene sig selv hjem i løbet af 10 år. Men allerede fra den dag, du får det monteret, vil du begynde at spare penge på din elregning. Du skal nemlig ikke betale penge for den strøm, som du selv producerer.

Særligt hvis du alligevel står og skal have skiftet dit tag, eller hvis du er i gang med at bygge et nyt hus, så er det en god investering at vælge et nyt tag med integrerede solceller. Netop fordi der er en del penge at spare på sigt på elregningen.

Derudover bør du også have med i dine overvejelser, at din bolig bliver mere værd, hvis du har et solcelletag. Dit hus bliver nemmere at sælge, og salgsprisen vil også stige, hvis du har et solcelletag. Du behøver derfor ikke være bekymret for din boligs værdi, hvis du står og skal sælge dit hus i fremtiden.

Hvilke typer af solcelletag findes der?

Der findes grundlæggende to forskellige typer af solcelletage: integrerede og uintegrerede.

Tidligere var det især de uintegrerede solceller, man så på tagene rundt omkring i Danmark.

Uintegrerede solcelletag

De er kendetegnet ved at være store, sorte, rektangulære solcellepaneler, som er monteret oven på husets tag.

Men i dag er de integrerede solceller blevet det mest populære valg. Det hænger blandt andet sammen med, at de integrerede er en pænere løsning.

Integreret solcelletag

Når man vælger det integrerede solcelletag, så får man et tag med indbyggede solceller – man får altså deciderede solcelle-tagplader, der erstatter et almindeligt tag.

Det er i manges øjne en mere diskret og æstetisk løsning end de uintegrerede. Derudover er de integrerede solceller ofte mere energieffektive.

Solceller på taget: Hvordan virker det?

Uanset om der er tale om integrerede eller uintegrerede solceller, så er teknologien bag den samme. Når solens stråler rammer tagets solceller, så produceres der elektricitet – altså jævnstrøm. Styrken af jævnstrømmen afhænger både af, hvor kraftige solens stråler er og af størrelsen på solcellerne.

For at man kan bruge strømmen i hjemmet i en stikkontakt, skal den omdannes til vekselstrøm. Derfor skal man bruge en såkaldt net-inverter, som placeres inde i hjemmet tæt på elmåleren. Net-inverteren sørger så for, at strømmen løber ud i husets stikkontakter.

Dit solcelletag virker også når det er overskyet

Selvom det er overskyet, kan solcellerne godt producere elektricitet, men der er ingen tvivl om, at de selvfølgelig producerer mest, når solen skinner. Det betyder dog ikke, at du ikke har elektricitet til dit lys eller strøm til dit fjernsyn om aftenen.

Dine solceller overproducerer nemlig strøm i løbet af dagen. Den overskydende strøm kan du sælge til det offentlige elselskab. Når du så er i underskud af strøm, kan du købe det igen hos det offentlige elselskab. Selvom du har et solcelletag, er du altså stadig tilknyttet det offentlige elselskab.

Solcelletag med batteri

Du kan også vælge at købe et solcellebatteri. Med et solcellebatteri kan du opbevare den overskydende strøm, som bliver produceret i solskinstimerne.

Den overskydende strøm har du så mulighed for at bruge om aftenen eller om natten, når dine solceller ikke producerer nok strøm. Dette kan for eksempel være en god løsning, hvis man har en elbil, der skal lades op om natten.

Hvilke fordele er der ved et solcelletag?

Vi har allerede kort været omkring nogle af fordelene ved solceller som tagbeklædning. En af fordelene er, at du kan spare penge på din elregning. Via dit solcelletag producerer du nemlig selv en del af den strøm, som du forbruger.

Du har også mulighed for at sælge den overskydende strøm, som du eventuelt producerer henover sommeren, til det offentlige elselskab, som du er tilknyttet. Og vælger du et integreret solcelletag, der i udseendet passer til dit hus, så kan det faktisk også øge værdien af din bolig.

En anden stor fordel ved et solcelletag er, at man udnytter energien fra solens stråler til at producere strøm. Man arbejder derfor med en vedvarende og bæredygtig energi, der ikke udleder CO2 under elproduktionen. Derved er du med til at passe på klimaet, når du vælger tagplader med solceller.

Kan man få tilskud til solcelletag?

Du kan desværre ikke få tilskud til et solcelletag. Til gengæld har du mulighed for at benytte dig af håndværkerfradraget til montering af taget.

Nedenfor kan du læse mere om, hvordan du kan bruge håndværkerfradraget.

Håndværkerfradrag til solceller integreret i tag

Når du køber et tag med solceller, skal du også betale for at få det monteret. Det er muligt at få et håndværkerfradrag gennem SKAT til selve monteringen af taget. Håndværkerfradraget er på 25.000 kr. pr. person, der bor i husstanden, og som er over 18 år. Hvis man er to voksne i husstanden kan man altså få et fradrag på 50.000 kr. til udførelsen af solcelle taget.

Du er selv ansvarlig for at indberette arbejdet med monteringen af taget til SKAT. Derfor er det vigtigt, at du sørger for at gemme al dokumentation i forbindelse med monteringen af dit nye tag med solceller.

integreret solcelletag

Solcelletag – Hvilke producenter findes der?

Der findes flere forskellige producenter af solcelletage i Danmark. Ennogie-solcelletag er en populær løsning hos mange husejere i Danmark. Ennogie har blandt andet vundet flere priser for designet af deres tage. Du kan også vælge et solcelletag fra Tesla, som laver fuldt integrerede solcelletage, der kan strømforsyne dit hjem. Derudover finder du også et godt udvalg af tage med solceller fra producenter som Eurodan, Solartag, Steni og Lindlab Solarroof.

Elberegner.dk er reklamefinansieret

Vi bestræber os på at vise forbrugerne et bredt udvalg af produkter og ydelser indenfor elmarkedet. Vi har valgt at håndplukke et udvalg af elselskaber, så vores sammenligning afspejler derfor ikke det samlede marked for elpriser.

Elberegner.dk modtager penge for at formidle kunder til elselskaberne. Derfor er links til elselskaberne reklamelinks. Rækkefølgen og fremhævningen af elprodukter og elselskaber kan være influeret af kommissionssatsen.

Vi er udelukkende et sammenligningssite, og er derfor ikke selv at betragte som udbyder af el.