Elberegner.dk er en annonceside - Sådan tjener vi penge

Eltavle – Anskaf den rette eltavle i første forsøg

Står du og er i færd med at få lavet en ny elinstallation i hjemmet eller på arbejdspladsen? Så får du højst sandsynligt brug for en ny eltavle. Under din elinstallation er det vigtigt, at du anskaffer dig den rette tavle angående ledninger, komponenter og lignende. Udvalget inden for eltavler er med tiden blevet større og større. Af den grund kan det være svært at finde netop den tavle, der passer til dit behov og din installation. Derfor vil vi give dig nogle gode råd, så det bliver lettere for dig at gå med den rigtige i første forsøg.

Træt af høje elregninger?
Find de bedste priser her

Hvad er en eltavle?

I stort set hvert eneste hjem og hver eneste virksomhed finder du en eltavle. Tavlen bliver altid monteret under en elinstallation, da de blandt andet sørger for, at der ikke opstår overbelastninger og kortslutninger. Derudover ender forsyningen fra elnettet inde i tavlen.

Forsyningen fra elnettet stammer fra kabelskabet og kommer ind i hjemmet og din eltavle gennem et forsyningskabel, der også går under navnet stikledning. Det er derigennem du får el fra diverse elselskaber. Det gør din tavle uerstattelig, da den forsyner hele dit hjem eller din virksomhed med strøm i de forskellige rum.

På selve tavlen finder du en del komponenter, der har hvert sit formål. Selve funktionen af de forskellige komponenter er vigtige at kende til, da de har en stor betydning for, hvordan din eltavle virker. Derfor tager vi her udgangspunkt i de mest væsentlige komponenter, der også kan have indflydelse på en eltavle pris.

eltavle
undgå fejlafbrydelser på eltavlen

Undgå stød ved hjælp af en fejlstrømsafbryder på eltavlen

Det hænder, at dele af installationen eller andre brugsgenstande bliver defekte. Når dette sker, kan strømmen blive udledt til andre metalliske genstande, hvilket gør dem yderst farlige at røre ved. Her er en fejlstrømsafbryder din sikkerhedsanordning.

På markedet finder du forskellige modeller inden for fejlstrømsafbrydere, der i andre sammenhænge også bliver kaldt fejlstrømsrelæer. I dag er det et lovkrav, at du i din elinstallation har et fejlstrømsrelæ. Her kan du passende kigge efter HPFI-afbrydere, der er de mest normale.

Forkortelserne står henholdsvis for højfølsom, pulserende, fejl og I, der er symbolet for strøm. Overordnet fungerer din HPFI-afbryder ved, at den måler og sammenligner strømmen, der løber ind og ud af installationen. Hvis der opstår en fejlstrøm, sørger din afbryder for at koble forsyningen til enheden fra. På den måde undgår du at få stød, hvilket gør netop denne komponent en altafgørende del af din eltavle.

Test dit fejlstrømsrelæ på eltavlen

På dit fejlstrømsrelæ sidder der oftest en testknap. Med denne knap kan du sikre dig, at det virker, som det skal. Med jævne mellemrum kan du teste dit fejlstrømsrelæ. På den måde er du sikker på at være dækket optimalt ind, hvis der skulle opstå fejlstrøm i dit hjem. Derudover kan det være en god idé at få testet din fejlafbryder af en professionel installatør, hvis du har haft det samme relæ i mange år.

Sikringer til at beskytte dine ledninger for overbelastning

En af de andre væsentligste komponenter er sikringerne på eltavlen. Dem kender du nok allerede til. De kommer i to forskellige versioner; automatsikringer og smeltesikringer. Grundlæggende udfører de samme funktion, hvilket er det vigtigste. Dog har automatsikringerne den fordel, at du ikke behøver at erstatte dem med en hel ny sikring, når uheldet er ude. Du kan blot tænde for knappen igen på automatiksikringen.

Eltavle opbygning 

Inde i begge slags sikringer finder du en lille ledning. Denne ledning er en sikkerhedsforanstaltning, når det kommer til overbelastninger af dine øvrige ledninger. Den lille ledning inde i sikringen brænder over inden de andre ledninger i hjemmet. Det gør den, da sikringerne modtager den gennemløbende strøm først. Som ordet også hentyder, sikrer dine sikringer, at der kommer den rigtige mængde strøm ud gennem dine ledninger til stikkontakterne.

Dine sikringer og dine kabler skal passe overens, da det skaberne den korrekte beskyttelse. Derfor bør du være opmærksom på dette, når du skal købe en ny eltavle med en pris efter dit budget. Generelt er det dog ikke sikringer, det er klogest at spare på. Ud over at beskytte ledningerne forhindrer sikringer også mod kortslutning i installationen, der kan forsage en brand grundet den store gennemstrømning af el. Derfor skal dine sikringer være af god kvalitet og ikke mindst pålidelige.

Antallet og størrelsen af sikringerne på din eltavle afhænger af, hvor mange og hvilke funktioner sikringerne skal beskytte. Jo større installation, desto flere sikringer. De hyppigst brugte størrelser på sikringerne er 10, 13 eller 16 ampere. Det kan dog variere fra sikring til sikring og produkt til produkt. Derfor er det vigtigt, at du søger rådgivning omkring dette, inden du køber sikringerne.

Den nye eltavles pris afhænger af dens placering

Til din nye installation skal du overveje nogle væsentlige ting, når det kommer til at træffe en budgetvenlig beslutning. En stor udgift under installationen af en ny tavle finder du under selve monteringen. Jo lettere det er for elinstallatøren at montere tavlen, desto mindre arbejdstid skal han bruge på det.

Hvis du køber en ny eltavle, er det ofte billigere at montere den samme sted som den tidligere tavle. Når pladsen allerede er der, kan det være lettere for installatøren at komme til og få den nye tavle på plads. Derfor er det endnu engang afgørende, hvor du vil have din installation monteret.

Priser på eltavlen kan variere ud fra en simpel ting som placeringen. Den er afgørende, hvis du vælger at flytte din eksisterende installation. Der kan være problematikker angående godkendelse af selve flytningen af tavlen. Din tavle skal være godkendt efter gældende regler, hvis den rykkes til et andet sted. Dette kan tvinge dig til at købe en helt ny tavle, hvilket kan være en god beslutning både angående sikkerhed og budget.

Derudover er der diverse krav om selve installationen af din tavle. Der blandt andet krav til, hvor en installatør må montere din eltavle. Her bør du blandt andet vide, at tavlen skal være let tilgængelig. Krav som disse kan din installatør vejlede dig om.

Ny eltavle pris ud fra størrelsen og model

Det er klart, at selve størrelsen på eltavlen også er afgørende for prisen. Hvis din nye eltavle består af mange komponenter og diverse styringskomponenter, vil prisen stige. Prisen for en ny eltavle skal så vidt muligt passe overnes med dit behov og budget. Til virksomheder eller et stort hjem giver det god mening at have flere komponenter og styringskomponenter som ure til måling. Strømfordelingen er her stor, og en større tavle medfører ofte større sikkerhed. Til et mindre behov kan du sagtens nøjes med en meget alsidig og simpel model.

Prisen er dog også afhængig af, hvilken slags tavle du vil have monteret. Her hentyder vi til, om du vil købe en færdigmonteret model, eller om du vil samle hele eltavlen af enkeltdele. Begge former har sine fordele og ulemper.

Færdigmonterede eltavler

På markedet finder du adskillige virksomheder, der tilbyder færdigmonterede- og standardtavler. Da virksomhederne her kan gøre brug af masseproduktion, vil du ofte finde disse tavler i den billige ende. Det er klart en fordel for både dig og din elinstallatør angående den nye eltavles pris og montering. Du sparer penge, og elinstallatøren slipper for at samle delene til eltavlen og kan hurtigt montere den på den ønskede placering.

Selvbyggede eltavler

Fordelen ved at bygge din egen tavle skyldes netop, at du selv har indflydelse på, hvilke komponenter din nye installation skal indeholde. Det kræver ofte ny dokumentation af en færdigmonteret tavle, hvis man ønsker at tilføje ekstra styringskomponenter. Dette slipper du for, hvis du vil bygge din egen tavle.

Derudover kan du også gøre tavlen en smule mere avanceret. Derved kan du få tavlen til at fungere så optimalt så muligt ud fra dine behov.

Regler for el-tavler i Danmark

Du må ikke selv stå for udskiftningen af el-tavlen i Danmark. Selve installationen skal foretages af en autoriseret el-installatør, da det ikke er ufarligt at rode med. Du må dog godt selv sørge for at indkøbe materialerne, til udskiftningen af eltavlen. 
 

Gå efter sikkerhed, budget og behov ved valg af ny eltavle

Det kan umiddelbart være uoverskueligt at finde den rette eltavle. Du skal have styr på både komponenternes funktioner, placering og størrelse, når du skal købe en ny tavle. Heldigvis er der mange forskellige modeller på markedet. Derfor er der en stor chance for, at du finder en tavle, der passer perfekt ind i din situation.

Tavlen har to primære funktioner – at fordele strømmen og sørge for din sikkerhed. Begge ting er væsentlige egenskaber, som du ikke bør undervurdere. Det kan variere fra model til model, hvordan de tager sig af funktionerne.

I løbet af denne tekst er vi blot kommet omkring nogle af de overvejelser, du bør tage højde for. Derfor bør du altid søge vejledning og rådgivning hos din foretrukne leverandør eller dit elselskab. Dette gælder både angående pris på en ny eltavle og generelt dine elpriser. Derudover er der en del lovgivning på dette område, hvilket fagfolk også kan sætte dig yderligere ind i.

Hvis du ikke har den store forstand på eltavler, har vi forhåbentlig givet dig et lille indblik i selve installationen og de forskellige egenskaber ved diverse tavler. Du bør lægge et stort fokus på dit budget og behov. De to ting skal helst gå hånd i hånd. Derudover bør du gå efter maksimal sikkerhed ud fra din situation. I sidste ende skal din eltavle formå at gøre dig tryg og sikker i dit eget hjem eller i din virksomhed.

Skrevet af

Morten
Morten er vores tekniske ekspert på Elberegner.dk. Ikke nok med at han har fuldkommen styr på elpriserne, så sørger han også for, at vores beregner og sammenligningsoversigt kører som smurt, så du hurtigt og nemt kan finde de bedste elaftaler efter dit forbrug. Med sine mange års erfaring inden for elpriser og elselskaber er han vores uundværlige ekspert, der altid holder øje med, at alt fungerer optimalt, så du nemt kan finde det bedste elselskab til dit behov.
Nemme sparetips til din elregning?
Du skal blot skrive dig på vores liste herunder, og vi sender dem direkte til din indbakke.

Gode råd behøver ikke være dyre, og det gør din elregning heller ikke!
sparetips-el

Bliv ringet op og få svar på dine spørgsmål

Hent app'en via vores QR-koder

Du kan scanne QR-koden med kameraet i din telefon, eller med din Google Chrome app.

Elberegner.dk er reklamefinansieret

Vi bestræber os på at vise forbrugerne et bredt udvalg af produkter og ydelser indenfor elmarkedet. Vi har valgt at håndplukke et udvalg af elselskaber, så vores sammenligning afspejler derfor ikke det samlede marked for elpriser.

Elberegner.dk modtager penge for at formidle kunder til elselskaberne. Derfor er links til elselskaberne reklamelinks. Rækkefølgen og fremhævningen af elprodukter og elselskaber kan være influeret af kommissionssatsen.

Vi er udelukkende et sammenligningssite, og er derfor ikke selv at betragte som udbyder af el.