Elberegner.dk er en annonceside - Sådan tjener vi penge

Hvordan virker solceller?

Indhold skrevet af: Nicoline
Senest opdateret d. 6. august, 2024

De fleste mennesker kender til solceller, men hvordan virker solceller egentlig? Solceller fungerer ved, at de producerer elektricitet via strålerne fra solen. Solceller er i altså i stand til at omsætte den stråling, der kommer fra lysstrålerne, til elektricitet. 

Det foregår helt konkret ved, at materialet, der er bag de mørke ruder i solcellerne, får tilført masser af energi, når lyset rammer solcellen. Du kan her blive meget klogere på solceller og blandt andet få svar på spørgsmålet: ”Hvordan virker en solcelle?”

Hvad er en solcelle? 

Du har måske selv grublet over det: Hvad er solceller? Og hvordan virker de? Og hvad består en solcelle af? Du er heldigvis kommet til det helt rigtige sted. 

Lad os starte med at besvare spørgsmålet ”hvad er en solcelle?”. Solceller er som regel opsat i nogle moduler, der har mellem 30 og 80 enheder. Det afhænger af størrelsen. Hvert enkelt modul består af nogle siliciumplader, der er i stand til at producere jævnstrøm, når modulet bliver ramt af lyset fra solen. 

Solceller er på den måde i stand til at udnytte og anvende den energi, der kommer fra solen, til at producere store mængder af strøm. 

Du kan læse meget mere om solenergi og de mange fordele ved solenergi her på siden.

Hvordan er en solcelle opbygget? 

Når det kommer til opbygning af solceller, gælder det altså, at solceller er bygget op af moduler, der hver indeholder en række siliciumplader afhængig af størrelsen. 

Silicium er et grundstof. Pladerne i solcellerne producerer jævnstrøm, når de bliver ramt af solens lysstråler. Er der tale om en halvleder, er det kun muligt for strømmen at gå en vej. 

Når lyset rammer elektronerne i halvlederen, får de energi, og det er derfor, der bliver skabt en elektrisk strøm, der er ensrettet. 

Du kan på denne side læse meget mere om forskellige løsninger inden for grøn energi, blandt andet hvordan Danmark er førende eksportører af grøn energiteknologi.

Hvordan virker en solcelle? 

Kort fortalt virker en solcelle på den måde, at den omdanner solens lys om til elektricitet – det betyder også, at solcellen altså ikke har direkte brug for solens stråler, men i stedet lyset fra solens stråler. Det betyder også, at solceller sagtens kan producere strøm på gråvejrsdage.
 

Som nævnt virker solceller ved at producerer jævnstrøm, men for at strømmen kan anvendes til husstandens strømforbrug, skal denne omdannes til vekselstrøm. Dette sker ved hjælp af det der kaldes en net-inverter, som typisk placeres i nærheden af ens eltavle i huset. Net-inverteren gør det muligt at strømmen fra solcellen, kan blandes i boligens stikkontakter og blandes med den resterende strøm fra elselskabet

Se videoen nedenfor og forstå hvordan solceller virker: 

Hvor meget strøm producerer en solcelle? 

Der er mange, der har en forestilling om, at solceller ikke er i stand til at producere særlig meget strøm. Men det er ikke rigtigt. I løbet af de seneste år er solceller nemlig blevet bedre og bedre og dermed langt mere udviklet, end det var tilfældet førhen. Hvor meget strøm, en solcelle er i stand til at producere, afhænger naturligvis af forskellige faktorer, herunder størrelsen på solcelleanlægget, solcelle modellen og placeringen af solcellen. 

Herudover giver det naturligvis sig selv, at solceller producerer mest strøm i løbet af dagtimerne, da der her er mest lys. et betyder dog ikke, at du vil mangle strøm i løbet af natten, eftersom solceller producerer en større mængde strøm, end du reelt set har behov for. 

Solcelleenergi – Så meget strøm producerer små solceller

Lad os i den forbindelse tage et eksempel. Hvis du investerer i et mindre solcelleanlæg på 2 kW, producerer det cirka 2.000 kWh årligt. 

De bedste og nyeste typer solceller på markedet er i stand til at udnytte helt op til 20 % af energien til at producere elektricitet. Vælger du et solcelleanlæg med flere kW, som f.eks et solcelleanlæg 6 kW, vi du kunne leverer flere kW til det offenlige el-net sammenlignet med et 2 kW anlæg. Er der derimod tale om helt almindelige solceller, vil disse til sammenligning kun kunne omdanne mellem 10-15 % af sollysets energi til elektricitet. 

Er du i tvivl om hvilken solcelle model du bør vælge? Du kan få gratis og uforpligtende tilbud på forskellige solcelle løsninger. 

Hvordan fungerer en solcelle, når der er overskyet? 

Men hvordan fungerer solceller, når solen ikke skinner? Hvad mange ikke ved er, at det ikke er solstrålerne, der aktiverer solcellerne, men det er selve lyset. Det vil sige, at der altså også bliver produceret strøm, selvom solen ikke skinner direkte. Dog vil det naturligvis være i et mindre omfang. 

Den proces, hvor solcellen omsætter lysstråling til elektricitet, hedder den fotoelektriske effekt. Det er denne proces, der gør, at solcellen stadig vil kunne producere energi, selvom der er overskyet udenfor. 

Solceller producerer altså jævnstrøm, og strømmens styrke afhænger af størrelsen på det pågældende solcellemodul, og hvor kraftigt solens lys er. 

Du har forhåbentlig nu fået besvaret spørgsmålet ”hvordan virker solceller”, så du er blevet klogere på, om det også er den rette energiløsning for dig. 

FAQ – Ofte stillede spørgmål

Hvad er solceller lavet af?

En solcelle er opbygget af grundstoffet silicium, som er tilsat mindre mængder fosfor. Dette er medvirkende til at der dannes et elektrisk felt, som gør at solcellen kan producere energi.

 

Er solceller vedvarende energi?

Energi fra solceller er en vedvarende energiform. Der er mange miljømæssige fordele ved at bruge solceller til at generere strøm eller varme til ens bolig.

Skrevet af

Nicoline
Nicoline er vores ekspert indenfor elselskaber. Med mange års erfaring i energibranchen har hun opbygget en dyb forståelse for, hvordan elselskaber opererer og hvordan man gennemskuer deres priser. Nicoline hjælper dig med at finde de bedste udbydere, så du kan finde den helt rette løsning til din husstand. Hendes omfattende viden gør det lettere for dig at træffe informerede beslutninger om dit valg af elselskab, så du kan spare penge på elregningen.

Bliv ringet op og få svar på dine spørgsmål

Hent app'en via vores QR-koder

Du kan scanne QR-koden med kameraet i din telefon, eller med din Google Chrome app.

Elberegner.dk er reklamefinansieret

Vi bestræber os på at vise forbrugerne et bredt udvalg af produkter og ydelser indenfor elmarkedet. Vi har valgt at håndplukke et udvalg af elselskaber, så vores sammenligning afspejler derfor ikke det samlede marked for elpriser.

Elberegner.dk modtager penge for at formidle kunder til elselskaberne. Derfor er links til elselskaberne reklamelinks. Rækkefølgen og fremhævningen af elprodukter og elselskaber kan være influeret af kommissionssatsen.

Vi er udelukkende et sammenligningssite, og er derfor ikke selv at betragte som udbyder af el.