Elberegner.dk er en annonceside - Sådan tjener vi penge

Luft til vand varmepumpe

Se om du kan spare penge ved at skifte til en varmepumpe på din adresse.

Indhold skrevet af: Nicoline
Senest opdateret d. 5. august, 2024

Luft til vand-varmepumpe – Alt, du skal vide

Overvejer du at skifte din nuværende varmekilde ud med en luft til vand-varmepumpe? Det er der mange gode grunde til at gøre. Med en luft-vand-varmepumpe kan du nemlig spare mange penge, og herudover kan du modtage tilskud til installationen.

Du vil her blive præsenteret for en guide til luft til vand-varmepumper, så du kan blive klogere på, om det er den rette varmeløsning for dig.

Hvad er en luft til vand varmepumpe?

En luft til vand varmepumpe er i stand til at udnytte den energi, der kommer fra luften udenfor til at opvarme brugsvandet i enten gulvvarme, varmtvandsbeholdere eller radiatorer. Der er mange boligejere, der vælger at skifte deres nuværende varmekilde ud med en luft til vand-varmepumpe, eftersom det er et effektivt alternativ til for eksempel jordvarme. Desuden er en varmepumpe luft til vand tilmed et billigere alternativ.

En luft-vand-varmepumpe er det ideelle valg til huse, der har et opvarmningssystem, som er vandbåret. Det gælder for eksempel for gulvvarme, varmtvandsbeholdere og radiatorer. Det er desuden en populær varmepumpe, eftersom det er en grønnere løsning sammenlignet med andre muligheder, og så kan du endda spare penge ved at installere en varmepumpe luft til vand. Der er nemlig tale om en investering, hvor du som minimum vil kunne spare 30 % på din varmeregning. Det betyder, at en luft-vand-varmepumpe både er billigere end el og olievarme.

Hvad koster en luft-vand-varmepumpe?

Det er ikke så nemt at give en helt præcis pris, i forhold til hvad en luft-vand-varmepumpe vil kunne komme til at koste dig. 

Til gengæld skal du huske på, at du ved at få installeret denne type varmepumpe vil kunne spare minimum 30 % på din varmeregning. Derfor er en luft til vand-varmepumpe et billigere alternativ sammenlignet med for eksempel jordvarme. 

En anden fordel ved en varmepumpe luft til vand er, at det er en mindre omstændig løsning. Vælger du jordvarme, vil du være nødsaget til at grave din have op. Det skal du ikke ved valg af en luft til vand-varmepumpe. 

Der er fem faktorer, der yder indflydelse på, hvad en varmepumpe luft til vand vil komme til at koste dig:

  • din boligs størrelse
  • radiatorernes effektivitet
  • antal af personer i husstanden
  • hvor kompleks selve installationen af pumpen bliver
  • om varmepumpen skal kombineres med øvrige energikilder.

  • Prisen på luft til vand-varmepumper ligger som regel mellem 80.000 kroner og 120.000 kroner. 

Dette er inklusive montering. Derfor afhænger prisen på et luft til vand-anlæg i høj grad af, hvor mange kvadratmeter din bolig er, hvilken leverandør der udfører opgaven, og hvilken type luft/vand-varmepumpe du vælger.

 Hvis du gerne vil vide den eksakte pris på en luft til vand-pumpe, så er det en god idé at kontakte en montør og få vedkommende til at komme for at se på dit hus.

Priser på luft til vand varmepumper 

Husareal Pris inkl. montering
80 - 140 m2
80.000 - 100.00 kr.
140 - 200 m2
100.000 - 110.000 kr.
200 - 300 m2
110.000 - 120.000 kr.

Hvor stor skal en luft-til-vand varmepumpe være?

Det kan være svært at afgøre, hvilken luft-til-vand-varmepumpe størrelse man skal vælge. Det er vigtigt at vælge en varmepumpe, der passer til ens forbrug og varmebehov. Derfor er det vigtigt at undersøge, hvilken luft-til-vand varmepumpe størrelse som er bedst for jer, inden i kaster jer ud i en stor investering.

I vil opnå de største besparelser, ved at investere i en luft-til-vand varmepumpe, som har den helt rigtige størrelse og som passer præcis til jeres bolig. 

 

Beregning af varmepumpens størrelse – luft-til-vand 

Størrelsen på varmepumpe luft-til-vand opgives i kW (kilowatt). Hvis du er i tvivl om, hvor stor din luft-til-vand-varmepumpe skal være, kan du få råd og vejledning om dette, ved at indhente et uforpligtende tilbud her

Hvis du ønsker at få en idé om størrelsen, kan du udføre en simpel beregning for at afgøre, om du har behov for en stor eller lille luft-til-vand varmepumpe.

Du beregner størrelsen på varmepumpen, ved at gange antal kW som du bruger pr. m2 til opvarmning, med antallet kvadratmeter på din bolig. 

  • Beregningen lyder altså således: energiforbrug i kWh pr. m2 x boligareal i m2 = den korrekte størrelse på luft til vand varmepumpen. 

Lad os tage et konkret eksempel på beregning af varmepumpe størrelse luft-til-vand:

Et hjem med en størrelse på 120 m2 har et varmeforbrug på 0,050 m2 pr. m2. 

  • I dette eksempel vil den korrekte størrelse på luft-til-vand-varmepumpen være 6 kW. 

Du kan bruge overstående beregning som et overslag, så du har en fornemmelse af varmepumpens effekt og størrelse, inden du indhenter et konkret tilbud. 

Hvordan virker luft til vand-varmepumper?

En luft til vand pumpe består overordnet af to komponenter:

  • udedelen, der optager luftens energi
  • indedelen, der pumper varmen ind i boligens rum via boligens gulvvarme eller radiatorer.

Selve udedelen i en varmepumpe luft-vand består af et anlæg, som har en ventilator, og denne ventilator trækker luften udenfor forbi en varmeveksler. Efterfølgende bliver varmen, der kommer fra luften, overført til et kølemiddel, der bliver komprimeret. Det gør, at trykket i luft-vand-varmepumpen hæves. 

Denne proces går ind og påvirker temperaturen på kølemidlet. Har du svært ved at forestille dig det, så skal du bare tænke på et køleskab.  Det er dog med den forskel, at det modsat et køleskab trækker varmen ud af luften. Efterfølgende vil det opvarmede kølemiddel komme ind i pumpens indedel. 

Her vil kølemidlet opvarme vandet, hvorefter kølemidlet vil løbe tilbage til pumpen, og processen kan begynde forfra igen.

Varmepumpe luft til vand: støjniveau

En anden fordel ved at vælge luft til vand-varme er, at en luft til vand pumpe er støjsvag. Det gør sig i hvert fald gældende for de fleste moderne varmepumper. 

Dog skal du være opmærksom på luft til vand-varmepumper, hvor den ene del står udenfor. Disse modeller, som består af en ventilator, er ofte store og er derfor ikke lydløse. Det betyder, at du nøje bør overveje, hvor din luft til vand-varmepumpe skal være placeret.

Først og fremmest skal du tænke på at vælge en placering til din vand-varmepumpe, som ikke generer din egen brug af haven. 

Endvidere vil det være en dårlig idé at placere pumpen lige ud foran din stue, hvor man ofte opholder sig meget, eller dit soveværelse. Herudover skal du naturligvis vise hensyn over for dine naboer, og endelig kan du overveje, om det vil være nødvendigt at sætte en afskærmning op. 

Disse gode råd i forhold til placeringen af din nye luft til vand-varmepumpe er naturligvis nogle ting, som din installatør kan vejlede dig om.

Luft til vand-varmepumpe – radiatorer – Skal de udskiftes?

En luft til vand-varmepumpe og radiatorer eller gulvvarme hænger unægtelig sammen. Det skyldes, at for at kunne få en varmepumpe luft til vand skal din bolig i forvejen være opvarmet af enten vandbåret gulvvarme eller en radiator. 

En luft-vand-varmepumpe kræver nemlig et vandbåret varmesystem. Det vil i de fleste tilfælde ikke være nødvendigt for dig, at du udskifter boligens radiatorer, når du skal installere et luft til vand-anlæg med radiatorer. 

Vil det dog alligevel blive nødvendigt, er det noget, som en installatør vil kunne være behjælpelig med.

Dit hus skal være velisoleret, hvis du skal have en luft til vand-varmepumpe

Ud over at din bolig skal have et vandbåret varmesystem, så skal boligen tilmed være godt isoleret, for at du kan få det maksimale udbytte af din nye luft til vand-pumpe.

Derfor er det en god idé at undersøge, inden du udskifter din nuværende varmekilde med en luft til vand-varmepumpe, om din bolig er i stand til at holde på varmen. På den måde kommer luft-vand-varmepumpen nemlig ikke på overarbejde.

Hvis du finder ud af, at dit hus ikke er velisoleret, kan det blive et problem for en luft/vand-varmepumpe, eftersom den kræver en lav fremløbstemperatur.

Kan jeg få tilskud til en luft til vand-varmepumpe?

En af de primære årsager til, hvorfor mange boligejere vælger luft til vand-varmepumper, er, at man ved at udskifte elvarme eller et gammelt oliefyr kan søge om offentligt tilskud. Du kan læse mere om udskiftning af oliefyr til varmepumpe her på siden. Du skal dog være særligt opmærksom på, at du ikke har mulighed for at modtage offentligt tilskud, hvis du bygger et helt nyt hus med en luft-vand-varmepumpe. 

Fordele ved en luft/vand-varmepumpe

Du opnår mange fordele, hvis du vælger at udskifte din nuværende varmekilde med en varmepumpe luft til vand. Først og fremmest er der tale om en grønnere løsning, som samtidig kan reducere din varmeregning. 

En luft/vand varmepumpe er desuden en effektiv energikilde, der har en lang levetid, og du skal endvidere ikke bruge ret mange penge på at vedligeholde pumpen. 

Det skal tilmed nævnes, at der er mulighed for at koble din vand-varmepumpe til wi-fi, så du kan regulere varmen direkte fra din smartphone. Endelig kan du få offentligt tilskud til installationen af din pumpe.

Ulemper ved en luft/vand-varmepumpe

Ulemperne ved luft til vand-varmepumper er, at de ikke er fuldstændig lydsvage. Det er derfor, at du nøje bør overveje, hvor du placerer dit luft til vand-anlæg. 

Herudover skal du være opmærksom på, at pumpens indendørs del optager en hel del plads, da denne er lige så stor, som et køleskab er. Derfor kræver det, at du har godt med plads i din bolig, så du eventuelt kan gemme denne af vejen.

Endelig kan effektiviteten på en luft til vand-varmepumpe godt variere i de kolde måneder. Der er mange luft til vand-varmepumper, der er i stand til at fungere helt ned til minus 25 grader. 

Dog vil du opdage, at effektiviteten på pumper falder, i takt med at temperaturen falder. Derfor kan det blive nødvendigt at supplere med andre varmekilder, hvilket du kan få masser af vejledning om af professionelle fagfolk.

Fordele ved luft til vand varmepumper Ulemper ved luft til vand varmepumper
Grøn energikilde ✔️
Ikke fuldstædig lydsvag ✖
Lang levetid ✔️
Kræver god plads ✖
Du kan få tilskud til installationen ✔️
Klimaet påvirker effektiviteten ✖

Indhent tilbud på luft til vand-varmepumpe

En luft til vand-varmepumpe er i mange tilfælde en ideel løsning til dig, der bor i et velisoleret hus, som tilmed ligger i et område, hvor det ikke er muligt at få fjernvarme. Der er mange, der kommer til at forveksle en luft-vand-varmepumpe med en luft til luft-varmepumpe, men her er der altså en stor forskel. En varmepumpe luft til vand vil uden tvivl egne sig bedre til en helårsbolig som opvarmningskilde sammenlignet med en luft til luft-varmepumpe. Endvidere er luft til vand-varmepumper et billigere alternativ sammenlignet med jordvarme.

 Du kan indhente et tilbud på din nye luft til vand-varmepumpe ved at klikke nedenfor. 

Skrevet af

Nicoline
Nicoline er vores ekspert indenfor elselskaber. Med mange års erfaring i energibranchen har hun opbygget en dyb forståelse for, hvordan elselskaber opererer og hvordan man gennemskuer deres priser. Nicoline hjælper dig med at finde de bedste udbydere, så du kan finde den helt rette løsning til din husstand. Hendes omfattende viden gør det lettere for dig at træffe informerede beslutninger om dit valg af elselskab, så du kan spare penge på elregningen.

Bliv ringet op og få svar på dine spørgsmål

Hent app'en via vores QR-koder

Du kan scanne QR-koden med kameraet i din telefon, eller med din Google Chrome app.

Elberegner.dk er reklamefinansieret

Vi bestræber os på at vise forbrugerne et bredt udvalg af produkter og ydelser indenfor elmarkedet. Vi har valgt at håndplukke et udvalg af elselskaber, så vores sammenligning afspejler derfor ikke det samlede marked for elpriser.

Elberegner.dk modtager penge for at formidle kunder til elselskaberne. Derfor er links til elselskaberne reklamelinks. Rækkefølgen og fremhævningen af elprodukter og elselskaber kan være influeret af kommissionssatsen.

Vi er udelukkende et sammenligningssite, og er derfor ikke selv at betragte som udbyder af el.