Elberegner.dk er en annonceside - Sådan tjener vi penge

Hybrid solcelleanlæg med batteri

Et hybrid solcelleanlæg har sit eget batterilager tilkoblet og er derfor i stand til at gemme al den energi, som produceres i løbet af dagen. Du får altså mulighed for at lagre din strøm – selv når solen ikke skinner – og du bliver derfor endnu mere energibesparende med hybride solceller end med andre anlæg, hvilket kan give dig en bedre totaløkonomi på op mod 60 %.

Gennem årene har der været en stor udvikling på markedet, specielt inden for teknologien, hvilket har flere fordele. Der er derfor meget at navigere i, men vi har samlet den vigtigste viden omkring solcelleanlæg, som udnytter hybride solceller.

Indhold skrevet af: Nicoline
Senest opdateret d. 5. august, 2024
hybrid solcelleanlæg

Solceller hybrid: Hvordan virker det? 

Så hvordan fungerer et solcelleanlæg med hybride solceller egentlig?

Det mest essentielle ved anlægget er, at du har mulighed for at lagre din energi til senere brug. Anlægget har et tilkoblet litium-batteri, lig dem vi ser i batteridrevne biler som Tesla, som har mulighed for at gemme strømmen, der produceres på solrige dage, til de dage, hvor solen er væk.

Et døgn består af dag og nat, og om natten er solen ikke fremme til, at anlægget kan generere strøm. Derfor er et hybridanlæg et oplagt valg for at sikre effektiv energiproduktion. Solcellerne producerer mere strøm i dagtimerne, og derefter gemmes strømmen til nattens forbrug.

Du har også mulighed for at følge med i, hvor meget strøm dit hybride solcelleanlæg producerer. Gennem den indbyggede computerberegner får du også mulighed for at følge med i det aktuelle forbrug, og computeren sørger for, at overskudsstrømmen bliver lagret i batteribanken. 

Du kan læse mere om hvordan solceller virker her. 

Solceller hybrid priser

Betyder mere energieffektivisering, at anlægget er dyrere end andre solceller? Ja, til dels. Men selvom din investering i et hybrid solcelleanlæg er dyrere på købstidspunktet, tjener det sig selv hurtigt hjem.

På grund af udnyttelsen af batteribanken, og dermed brugen af den overskydende strøm, vil din husstand kunne bruge strøm om natten, som er produceret om dagen. Dette vil medføre en stor besparelse, fordi der ikke konstant skal genereres ny energi.

Teknologien har udviklet sig meget inden for de seneste år, hvilket har medført et større fald i priserne på de almindelige solcelleanlæg. De hybride anlæg er ikke faldet lige så meget, hvilket skyldes batteriet.

Et hybrid solcelleanlæg bruger litiumbatterier, hvilket gør strømlagringen mulig, men batteriet har ikke haft det samme prisfald som de resterende komponenter i solcelleanlægget. Det vil dog formentligt ændre sig i fremtiden på grund af den øgede konkurrence, der er på markedet. Skal du ud og investere i et hybrid solcelleanlæg, skal du forvente en merpris på et sted mellem 35.000-45.000, i forhold til prisen på et almindeligt solcelleanlæg

Hybrid-solcelleanlæg med batterilager: Hvor længe holder det? 

Det er helt forståeligt at kigge på, hvor længe et batteri holder, når nu det er det, der er det dyreste. I den forbindelse er det relevant at kigge på to ting: Hvor ofte batteriet skal skiftes, og hvor længe det holder.

Der findes to typer af batterier, når man har med et hybrid solcelleanlæg at gøre:

  • et GEL-batteri
  • et litiumbatteri.

Starter vi med holdbarheden, vil et GEL-batteri skulle udskiftes cirka hvert fjerde eller femte år. Et litiumbatteri kan holde meget længere. Du behøver nemlig først at udskifte dette batteri efter 16 til 20 år. Et solcelleanlæg med et litiumbatteri vil derfor være et anlæg, som du ikke behøver at vedligeholde på samme måde, som du gør med et anlæg med et GEL-batteri. 

Mærke og kvalitet har indflydelse på batteriets levetid på hybrid solcelleanlægget

Der skal selvfølgelig tages forbehold for, om anlægget er monteret et sted, hvor elementer som vejret kan slide på batteriet. Mærket og kvaliteten betyder selvfølgelig også meget for batteriernes holdbarhed.

Hvad prisen angår, er der også en væsentlig forskel. GEL-batteriet er billigere end litiumbatteriet, netop fordi litium i sig selv er et dyrt materiale. Men her er det væsentligt at have in mente, at på litiumbatteriet, på grund af dets lange holdbarhed, er meget billigere på sigt. Der er derfor fordele og ulemper ved begge batterier, og det er vigtigt, at du gør op med dig selv, hvad dit behov er, og hvad du foretrækker: et billigere batteri nu, eller et billigere batteri på sigt.

Forhåbentligt har du fået en større indsigt i, hvordan et hybrid solcelleanlæg fungerer, og hvordan du har mulighed for at investere i en grøn energiproduktion til din husstand, som giver dig store økonomiske besparelser på årlig basis.

Skrevet af

Nicoline
Nicoline er vores ekspert indenfor elselskaber. Med mange års erfaring i energibranchen har hun opbygget en dyb forståelse for, hvordan elselskaber opererer og hvordan man gennemskuer deres priser. Nicoline hjælper dig med at finde de bedste udbydere, så du kan finde den helt rette løsning til din husstand. Hendes omfattende viden gør det lettere for dig at træffe informerede beslutninger om dit valg af elselskab, så du kan spare penge på elregningen.

Bliv ringet op og få svar på dine spørgsmål

Hent app'en via vores QR-koder

Du kan scanne QR-koden med kameraet i din telefon, eller med din Google Chrome app.

Elberegner.dk er reklamefinansieret

Vi bestræber os på at vise forbrugerne et bredt udvalg af produkter og ydelser indenfor elmarkedet. Vi har valgt at håndplukke et udvalg af elselskaber, så vores sammenligning afspejler derfor ikke det samlede marked for elpriser.

Elberegner.dk modtager penge for at formidle kunder til elselskaberne. Derfor er links til elselskaberne reklamelinks. Rækkefølgen og fremhævningen af elprodukter og elselskaber kan være influeret af kommissionssatsen.

Vi er udelukkende et sammenligningssite, og er derfor ikke selv at betragte som udbyder af el.