Elberegner.dk er en annonceside - Sådan tjener vi penge

Hvor meget strøm bruger en ovn?

Din ovn har mange forskellige funktioner, men der kan være stor forskel på hvor meget strøm de hver især bruger. Det kan koste dig mange ekstra kroner på elregningen hver eneste måned. Vi guider dig her, og besvarer spørgsmålet: hvor meget strøm bruger en ovn, så du kan få gode råd til hvordan du sparer penge på strømforbruget til ovnen og din madlavning i køkkenet.

Beregn, hvad din ovns strømforbrug koster dig

Hvor mange watt bruger en ovn?

Der er mange faktorer, som spiller en afgørende rolle for, hvor mange watt en ovn bruger. Typisk vil en ovn som udgangspunkt bruge mellem 2.000-3.000 watt i timen, hvilket svarer til 2-3 kWh.

 

Hvor mange kWh bruger en ovn?

Hvor mange kilowatt bruger en ovn? I tabellen nedenfor kan du se, hvad de forskellige ovne bruger af strøm afhængig af energimærke og størrelsekapacitet. 

Energimærke 35 liter 65 liter 75 liter
A+++
0,31 kWh
0,37 kWh
0,39 kWh
A++
0,43 kWh
0,51 kWh
0,54 kWh
A+
0,57 kWh
0,67 kWh
0,71 kWh
A
0,75 kWh
0,88 kWh
0,93 kWh
B
0,92 kWh
1,09 kWh
1,14 kWh

Kig efter energimærket for at finde ovnens strømforbrug 

Er du interesseret i at kende til ovnens strømforbrug, skal du kigge efter energimærket. Energimærket viser hvor energieffektiv ovnen er, og skalaen går fra A+++ til D. På energimærket kan du også finde oplysninger om ovnens kapacitet. Men der er flere ting der spiller ind, når du skal vide hvor meget strøm ovnen bruger. Blandt andet størrelsen på ovnen, hvilket program du bruger, hvor langt tid ovnen er tændt, samt hvor mange grader ovnen står på. 

Energimærket og størrelsen på ovnen påvirker strømforbruget 

Ovnens energimærke fortæller, hvor energieffektiv ovnen er. Eksempelvis koster en elovn med energimærke A 1,9 kr. pr. brug, hvorimod en lignende ovn med energimærke A+++ koster 0,9 kr. pr. brug. 

For at få den mest energieffektive ovn, anbefales det at vælge en ovn med et energimærke så tæt på A som muligt.

Sådan sparer du på strømforbruget til ovnen

Vi har samlet en række gode råd til dig, som gerne vil spare på strømmen når du bruger din ovn.

  • Undgå at forvarme din ovn. Til visse ting, f.eks hvis du bruger ovnen til at genopvarme mad, kan du godt droppe forvarmen. Dette anbefales dog ikke hvis du skal bage brød eller andet bagværk, som kræver høje temperaturer i kortere tid. Men kan f.eks bruges hvis du skal genopvarme rester.
  • Udnyt ovnens eftervarme. Du kan udnytte ovnens eftervarme, ved at slukke den 10 minutter før tilberedningstiden er færdig.
  • Undgå at åbne ovnen. Selvom det er fristende hele tiden at kigge ind til sin mad, så lukkes der varme ud hver gang ovnlågen åbnes. Derfor skal ovnen bruge ekstra energi, på at erstatte den varme som forsvinder.
  • Husk at sænke temperaturen hvis du bruger varmluft. Hvis du bruger varmluft kan du sænke temperaturen med 20% i forhold til konventionel over- og undervarme.

Hvad er billigst ovn eller kogeplade?

Er du i tvivl om, hvilken af ovnen eller kogepladen der har det mest økonomiske strømforbrug? Generelt er kogeplader billigere end ovne, men for at spare mest på strømforbruget, er en mikroovn eller en airfryer typisk det bedste valg, da de har et meget lavere strømforbrug.

FAQ – Ofte stillede spørgsmål

Hvor meget strøm bruger en ovn i timen?

Hvor mange kWh bruger en ovn i timen? Det er svært at sige præcist hvor meget strøm en ovn bruger i timen, da det afhænger af ovnens størrelse, energimærke og hvilket program ovnen er sat til. Men du kan regne med at din ovn bruger et sted mellem 0,80 – 1 kWh strøm i timen hvis den er af energiklasse A – A+++.

 

Hvad koster det at have en ovn tændt i en time?

Hvis du vil vide hvad det koster at have ovnen tændt i en time, så skal du starte med at finde ud af hvad du betaler pr. kWh på din el-aftale. I 1. kvartal af 2022 var gennemsnitsprisen 3,21 kr. pr. kWh. Hvis din ovn er af energiklasse A – A+++ bruger den cirka 1 kWh i timen, hvilket betyder at det koster 3,21 kr. i timen at have ovnen tændt.

BILLIGE INTROTILBUD LIGE NU

Før du går, tag lige et øjeblik til at udforske vores liste over elselskabernes attraktive introtilbud. 

Tjek dem ud før de udløber. ⏳

Nemme sparetips til din elregning?
Du skal blot skrive dig på vores liste herunder, og vi sender dem direkte til din indbakke.

Gode råd behøver ikke være dyre, og det gør din elregning heller ikke!
sparetips-el
Hent app'en via vores QR-koder

Du kan scanne QR-koden med kameraet i din telefon, eller med din Google Chrome app.

Elberegner.dk er reklamefinansieret

Vi bestræber os på at vise forbrugerne et bredt udvalg af produkter og ydelser indenfor elmarkedet. Vi har valgt at håndplukke et udvalg af elselskaber, så vores sammenligning afspejler derfor ikke det samlede marked for elpriser.

Elberegner.dk modtager penge for at formidle kunder til elselskaberne. Derfor er links til elselskaberne reklamelinks. Rækkefølgen og fremhævningen af elprodukter og elselskaber kan være influeret af kommissionssatsen.

Vi er udelukkende et sammenligningssite, og er derfor ikke selv at betragte som udbyder af el.